Naisten futsalmaajoukkueen EM-karsinnat päättyivät pettymykseen

Futsalmaajoukkueen unelma EM-kisoista särkyi, kun karsintalohkon ykkössijoitettu Ukraina vei Suomesta pidemmän korren lukemin 4–1.

Ukraina oli naisten futsalmaajoukkueelle odotetun kova vastustaja. Keltapaidat hallitsivat palloa hyvin lyhytsyöttöpelillä ja prässäsivät erittäin kovaa Suomen avatessa peliä. Suomen pelaajat olivat kuitenkin hyvin valmiina kovaan prässiin, eikä Ukrainan prässipelaaminen juuri tuottanut vaarallisia tilanteita. Ylipäätään ensimmäisellä puoliajalla Suomen puolustusmuoto pysyi kasassa hyvin, eikä vastustaja päässyt murtautumaan tilanteisiin syöttelemällä. Laukaukset kohti maalia tulivatkin pääosin vaarattomasti melko kaukaa. Ukrainalaisten yksilötaito sen sijaan aiheutti ajoittain harmaita hiuksia Suomen puolustukselle.

Jo kolmannella peliminuutilla myös Suomi oli hyvin lähellä päästä murtautumaan huippupaikoille. Emilia Jokisalo prässäsi erittäin terävästi ja oli vähällä karata läpiajoon, mutta Ukrainan maalivahti Viktoriia Sagaidachna onnistui hoitamaan tilanteen hyvällä vastaantulollaan. Hyvin pian tämän tilanteen jälkeen Suomen maalilla Tiia Ropanen joutui vuorostaan torjuntatöihin. Sofia Ruban onnistui pelaamaan pallon Suomen maalille kahden pelaajan välistä, ja Alona Kyrylchuk yritti survoa irtopallon sisään. Ropanen hoiti tilanteen kuitenkin tyylikkäästi.

Ukrainan pallonhallinnasta huolimatta noin kymmenen minuutin kohdalla nähtiin Suomen pelaamisessa vahva vaihe pivot-pelaaja Tiia Juntikan johdolla. Ensin Juntikka pääsi kääntymään ohi Anna Sydorenkon laukaisupaikoille, mutta viimeistely-yritys pienestä kulmasta jäi hieman vaisuksi. Vain hetkeä myöhemmin oli ukrainan Anna Shulhan vuoro olla vaikeuksissa Juntikan kanssa, mutta tälläkin kertaa vetopaikka jäi liian laitaan eikä siksi tuottanut vaikeuksia Sagaidachnalle.

Tiia Juntikka kuului Suomen onnistujiin Ukrainaa vastaan.

Ensimmäisen puoliajan viimeinen kymppi oli Suomelle vaikeampi. Alaspäin vaikeuksissa ollut Shulha osoitti vaarallisuuttaan ylöspäin useita kertoja. 12. peliminuutilla Shulha laukoi sisäänpotkun jäljestä matalan laukauksen vain aavistuksen ohi Suomen maalin. Myös Iuliia Forsiuk pääsi 12. peliminuutilla yrittämään maalintekoa Kseniaa Hrytsenkon syötöstä. Noin viidentoista minuutin kohdalla nähtiin Suomen ensimmäisen puoliajan paras tilaisuus maalintekoon. Sini Lauermaa onnistui pelaamaan laidasta loistavan syötön Netta Hannulalle, mutta maalin edessä vapaana ollut Hannula ei osunut palloon. Hetkeä myöhemmin vahvasti esiintynyt Lauermaa kuitenkin hankki itselleen keltaisen kortin ja samalla Suomelle jo neljännen rikkeen. 17. minuutilla Emilia Jokisalo rikkoi aktiivisesti haastanutta Shulhaa, ja Suomelle vihellettiin jo viides rike.

Lopulta ajassa 18:49 Suomen puolustus petti. Ukraina pelasi hyvin yksinkertaisen kulmakuvion päätteeksi pallon Shulhalle. Tämän loistava laukaus on liikaa jopa Ropaselle, ja Ukraina siirtyi 1–0-johtoon. Ukrainan tähtipelaaja pääsi vielä kertaalleen kokeilemaan maalintekoa kympin pilkulta, mutta Shulhan laukaus viuhui hieman ohi maalin.

Ukraina toisella puoliajalla vahva

Suomi aloitti toisen puoliajan vahvan oloisesti, mutta pian Ukraina jälleen osoitti vahvuuttaan. Erityisesti Shulhan yksilötaito oli yksinkertaisesti liikaa Suomelle. Heti toisen puoliajan alkuhetkillä Shulha haastoi vahvasti ja onnistui melkein pelaamaan Hrytsenkon loistavaan vetopaikkaan, mutta Hannula pääsi viime hetkellä väliin.

Suomi otti hieman alle viiden minuutin pelin jälkeen vaihdosta sisään myös nuoren Jasmin Ylikrakan, joka alkuun toi hieman pirteyttä Suomen hyökkäyspelaamiseen. Suomi sai hetken aikaa rakennettua peliään paremmin, mutta ei pystynyt hyödyntämään hyvää vaihetta. Ajassa 26:41 Ukraina sen sijaan hyödynsi oman tilaisuutensa. Iryna Dubytska laukoi terävästi ja Tiia Ropanen Suomen maalilla venyi hyvään torjuntaan. Valitettavasti kakkospalloa oli kärkkymässä Shulha, joka siirsi illan toisella osumallaan Ukrainan 2–0-johtoon.

Vajaan puolen tunnin kohdalla Suomi sai tilaisuuden kaventaa. Netta Hannula oli hyvin lähellä karata ukrainalaisilta, ja Iryna Dubytska joutui rikkomaan varoituksen arvoisesti. Vapaapotkun antoi Matilda Herranen. Laukaus oli terävä, mutta suuntautu liiaksi keskelle. Lähes heti perään Anna Sydorenko pelasi pallon Anna Shulhalle lähelle Suomen vitosen viivaa, josta Shulha haastoi alueelle onnistuen pakottamaan Matilda Herrasen rikkeeseen. Pallo vietiin pilkulle, ja Sydorenko laittoi pallon vuoren varmasti maaliin.

Suomi yritti lopussa hakea kavennusosumaa ylivoimalla, kun vuoroin Tiina Pöyry ja Matilda Herranen korvasivat Ropasen lentävänä maalivahtina. Tiia Juntikka kävi kertaalleen lähellä kavennusosumaa ylivoimalla, mutta lopulta onnistuminen tuli Ukrainan maalivahdille Viktoriia Sagaidachnalle, joka laittoi pallon Suomen tyhjään maaliin. Toiseksi viimeisellä minuutilla Juntikka onnistui vielä prässämään pallon ylhäällä Suomelle ja kavensi lukemiksi 4–1, mutta kiri ei riittänyt sen pidemmälle. Näin ollen Suomen EM-karsintaurakka päättyi karvaaseen pettymykseen.

– Olen surullinen, mutta ylpeä joukkueestamme. Pelasimme hyvin, mutta emme tehneet tarpeeksi maaleja. Sama ongelma meillä oli kaikissa otteluissa, kommentoi hyvän ottelun pelannut Emilia Jokisalo heti ottelun jälkeen UEFA:n haastattelussa.