Naisten futsalmaajoukkueelle voitto EM-karsintojen avausottelussa

Suomi otti EM-karsintojen avausottelussaan komean 3–0-voiton Belgiasta. Suomen maaleista vastasivat Emilia Jokisalo ja kahdesti osunut Jasmin Ylikraka.

Ensimmäinen puoliaika mentiin hyvin vahvasti Suomen komennossa. Ensimmäisenä maalintekoa pääsi yrittämään Elina Setälä, joka kulmapotkun jälkeen laukoi kohti maalia. Belgian maalivahti Zélie Lambert oli kuitenkin hereillä, eikä maalihanoja saatu avattua. Suomen pallonhallinta avasi mahdollisuuksia myös Belgialle. Neljännellä peliminuutilla Marine Rosala prässäsi pallon Maria Mäntylältä tämän ollessa alimpana pelaajana, ja pääsi etenemään aina laukaisupaikoille asti. Rosalan viimeistely-yritys ei aiheuttanut Tiia Ropaselle Suomen maalilla juuri päänvaivaa, vaan Ropanen hoiti tilanteen varmasti.

Belgia ei juuri onnistunut pitämään palloa koko ensimmäisen jakson aikana, vaan joutui tyytymään pääosin odottamaan mahdollisuuksia päästä iskemään vastaan. Ensimmäisen kymmenen minuutin aikana Suomi onnistui luomaan useammankin maalintekotilanteen. Daniela Tjeder pääsi kokeilemaan Elina Setälän syötöstä, mutta Tjeder ei aivan saanut riittävästi voimaa hieman tulleeseen palloon. Kahdeksannella peliminuutilla Tiia Juntikka pelasi kovan pallon Belgian takatolpalle, missä Mäntylä oli valmiina kärkkymässä. Pohjapelaajan ohjaus aivan tolpan juuresta suuntautui kuitenkin ohi maalin. Hetkeä myöhemmin Matilda Herranen haastoi itsensä vapaaksi vasemmalta laidalta, mutta laukaus pienestä kulmasta viuhui hieman ohi taka-alakulmasta.

Ajassa 11:54 Suomen maalihanat vihdoin aukesivat. Juntikka sai syötön Belgian maalin edustalle selkä kohti maalia. Juntikka suojasi palloa vahvasti ja piti pohjapelaajan ulkona tilanteesta. Emilia Jokisalo teki terävän liikkeen keskustaan, ja Juntikka pudotti Jokisalolle liikkeeseen. Laiturin laukaus upposi tulisesti Belgian maalin vasempaan alakulmaan. Seuraavaa osumaa saatiin odotella noin viitisen minuuttia. Tällä kertaa Elinan Setälä haastoi ennakkoluulottomasti ja onnistui pelaamaan kovan pallon kohti maalia, jossa maalivahdin edessä Jasmin Ylikraka oli valmiina ohjaamassa pallon maaliin.

Belgia sai vielä ensimmäisen puolikkaan lopulla vaarallisen vastahyökkäyksen, jonka päätteeksi Lauren Meyers pääsi melko vapaasti kokeilemaan maalintekoa. Suomen maalilla Ropanen nollasi tilanteen kuitenkin tyylikkäästi. Puoliajalle lähdetiin siis Suomen 2–0-johdossa.

Ylikraka varmisti Suomen voiton toisella puoliajalla

Toinen puoliaika oli hieman ensimmäistä tasaisempi, joskin Suomi edelleen oli hallitsevampi osapuoli. Tilanteita ei kuitenkaan syntynyt aivan yhtä tiuhaan kuin ensimmäisen 20 minuutin aikana. 26. peliminuutilla Netta Hannula pääsi laukomaan kulmapotkutilanteesta, mutta Lambert sai venytettyä sormensa korkean laukauksen tielle. Noin puolen tunnin kohdalla Juntikka haastoi hyvin noin seitsemän metriä Belgian maalista ja onnistui hankkimaan Suomelle vapaapotkun lupaavalta paikalta. Vapaapotkua laukomaan asettui Matilda Herranen, jonka laukaus kilpistyi Lambertiin.

Tilannetta seurasi Belgian ehkä koko ottelun pisin hallintajakso, joka kuitenkin Suomen kannalta erittäin iloisesti. Jasmin Ylikraka pääsi karkaamaan Belgian puolustukselta ja venyttäytyi ohjaamaan palloa kohti Belgian maalia. Lambert torjui, mutta pallo jäi kimpoilemaan Belgian puolustajien jalkoihin maalin eteen. Ylikraka oli tilanteessa valppaana, ja kävi kuittaamassa irtopallon maaliin.

Loppua kohden peli alkoi muuttua hermostuneemmaksi ja myös rikkeitä tuli molemmille joukkueille. Noin 35. peliminuutilla Herranen hyödynsi hieman kaoottisen vaiheen ja haastoi itsensä komeasti laukaisupaikoille. Herrasen viimeistely-yritys kohti taka-alakulmaa oli erinomainen, mutta kolahti tolppaan. Kakkospallossa oli ensimmäisenä Juntikka, mutta belgialaiset ehtivät blokkaamaan Juntikan laukauksen.

Maaleja ottelussa ei enää nähty, joten Suomi voitti ottelun lukemin 3-0 ja sai näin loistavan startin EM-karsintaurakalleen. Karsinnat jatkuvat jo heti huomenna, kun Suomi kohtaa Tsekin klo 14:00 alkaen.