Naisten futsalmaajoukkueelle toinen voitto EM-karsinnoissa – kisapaikka nyt omissa käsissä

Suomi kohtasi tänään EM-karsinnoissa Tšekin, joka oli odotetusti Belgiaa kovempi vastustaja. Tasainen ottelu päättyi lopulta lukemiin 1–3.

Heti ottelun alussa kävi selväksi, että Tšekki on huomattavasti Belgiaa vahvempi vastustaja. Ensimmäisen viiden minuutin aikana mentiin melko vauhdikkaasti päästä päähän, ja muutamia puolittaisia tilanteita nähtiin kummankin maalin edustalla. Tšekki luotti vahvasti suoraviivaiseen pivot-pelaamiseen, kun taas Suomi pyrki etenemään enemmän pallonhallinnan kautta. Vastustaja antoi Suomelle ajoittain tilaa pitää palloa alempana, mutta omalla kenttäpuoliskollaan Tšekki puolusti odotetun uhrautuvasti ja fyysisesti.

Vajaan kymmenen minuutin kohdalla Emilia Jokisalo onnistu haastamaan itsensä vapaaksi ja pääsikin kokeilemaan maalintekoa, mutta tulinen laukaus suuntautui liiaksi päin maalivahti Kateřina Bubelováa. Hetkeä myöhemmin Jokisalo oli ehtiä ohjaamaan Matilda Herrasen kaukolaukauksen maaliin, mutta ei aivan ehtinyt venyttää itseään palloon. Noin kymmenen minuutin kohdalla Maria Mäntylä pääsi laukomaan Tiia Juntikan taidokkaasta nostosta, mutta Bubelová torjui laukauksen kulmaksi. Suomella oli vaikeuksia luoda erikoistilanteista vaarallisia maalintekopaikkoja, sillä Tšekki piti maalinedustansa hyvin tukossa. Tämäkään kulma ei tuottanut suuria vaikeuksia tšekeille.

Vaarallisin tilanne Suomen kenttäpäädyssä nähtiin noin 12’ peliminuutin kohdalla. Lucie Plháková suojasi palloa erittäin vahvasti Elina Setälää vastaan, ja onnistui pudottamaan pallon vahvaa liikettä tehneelle Adela Šturmoválle. Suomen onneksi Šturmován viimeistely-yritys jäi hieman vaisuksi, eikä tuottanut Tiia Ropaselle Suomen maalilla sen suurempia sydämentykytyksiä.

Maalihanat aukesivat ajassa 15:44. Matilda Herranen karkasi kuin varkain Denise Skáloválta ja laukoi vasemmalla jalallaan pallon Tšekin maalin oikeaan alakulmaan. Suomen johto ei kuitenkaan kestänyt kovinkaan kauaa, sillä vain minuuttia myöhemmin Plháková toi joukkueensa tasoihin. Tšekit pelasivat yksinkertaisella sisäänpotkukuviolla pallon kohti Suomen maalia, jonka edessä Plháková oli valmiina ohjaamaan pallon maaliin. Näin ollen tauolle mentiin 1–1-tasatilanteessa.

Toinen puoliaika käänsi ottelun Suomelle

Toinen puoliaika oli vähintään yhtä vauhdikas kuin ensimmäinenkin. Suomi kävi lähellä johtonsa lisäämistä ja muutamaa minuuttia puoliajan päättymisen jälkeen, kun Elina Setälä taiteili kulmalta kovan pallon tšekkien maalin eteen, missä Daniela Tjeder oli odottamassa palloa. Tjeder ei kuitenkaan pystynyt ohittamaan maalivahti-Bubelováa.

Hetkeä tämän jälkeen Emilia Jokisalo kuitenkin onnistui viemään Suomen johtoon. Ajassa 24:25 Tiina Pöyry pelasi pallon sivurajalta keskustaan Jokisalolle, joka laukoi pallon sydämensä kyllyydestä vastustajan verkkoon. Hetkeä myöhemmin Sini Lauermaa ja Tjeder pääsivät karkaamaan ylivoimahyökkäykseen, mutta Tjederin viimeistely-yritys suuntautui liiaksi kohti maalivahtia.

28. peliminuutilla Suomi onnistui luomaan todella kovaa painetta Tšekin maalille, mutta Bubelová venyi useampaan huipputorjuntaan perän jälkeen. Pari minuuttia myöhemmin oli Suomen maalivahdin Tiia Ropasen vuoro loistaa, kun tšekkipelaaja oli päästä ohjaamaan pallon Suomen verkkoon takatolpalta. Ropanen pelasti Suomen takaiskulta loistavalla jalkatorjunnallaan.

34. peliminuutilla nähtiin melko kyseenalainen tilanne. Gabriela Špičková kaatoi Tjederin laidassa lähellä kutosen kaarta, mutta Tjeder onnistui silti pelaamaan pallon täysin vapaana maalin edessä olleelle Jokisalolle. Jokisalo laittoi pallon maaliin, mutta ottelun tuomaristo oli viheltänyt tilanteen jo poikki Tšekin rikkeenä. Suomi sai tilanteesta vapaapotkun ja pelasi ihan hyvän kuvion, mutta maali jäi saamatta.

Tšekki pelasi ottelun viimeiset neljä minuuttia lentävällä maalivahdilla. Aivan ottelun viimeisellä minuutilla Sini Lauermaa kaunisteli vielä tyhjään maaliin lukemiksi 1–3. Suomen karsintaurakka jatkuu sunnuntaina Ukrainaa vastaan, jolloin joukkueella on kisapaikka omissa käsissään.