Takaisin
2.8.2021 klo 16.23

Naisten Futsalmaajoukkue päiväleirillä Tampereella – ”Mentiin niin sanotusti kovilla aiheilla”

Jaa:

Naisten Futsalmaajoukkue leireili 1. elokuuta Tampereen Kauppi Sports Centerissä. Joukkueen päävalmentajan Jaakko Laitisen mukaan leirillä painopisteet olivat jo hyvin vahvasti tulevien EM-karsintojen taktisissa tavoitteissa.

Naisten Futsalmaajoukkue on aloittanut valmistautumisen Ukrainassa lokakuussa pelattavaan EM-karsintaturnaukseen. Joukkue kokoontui 1. elokuuta päiväleirille Kauppi Sport Centeriin, jonne päävalmentaja Jaakko Laitinen oli kutsunut koolle neljästä maalivahdista ja 18 kenttäpelaajasta koostuvan ryhmän. Lyhyen leirin yhtenä tärkeänä tavoitteena oli ajaa pelaajille sisään joukkueen pelisysteemiä. Lyhyt leiri sopi hyvin pelisysteemin testaamiseen. 

- Olemme jo todella lähellä karsintoja, joten mentiin kyllä niin sanotusti kovilla aiheilla. Harjoittelussa oli teemana esimerkiksi karsinnoissa mahdollisesti käytettävät hyökkäyksen ja puolustuksen pelisysteemit. En nyt lähde niitä enempää avaamaan, ettei paljasteta vastustajille liikaa, Laitinen naurahtaa.

Yleisesti ottaen Laitinen oli tyytyväinen päiväleirin antiin. Vaikka ottelutauko on osalla pelaajista venynyt kesän aikana jo melko pitkäksi, leirille kutsuttujen pelaajien valmiudet harjoitteluun olivat valmentajan mielestä kunnossa. 

- Menimme aika syvälle pelisysteemin harjoitteluun. Yleisesti ottaen oli hienoa huomata, että kesän aikana kaikki olivat ehtineet jo hieman valmistautua, vaikka varmasti kaikki ovat kesällä kauden jälkeen hieman levänneet. Mielestäni pelaajien valmiudet olivat oikein hyvät. 

Pelaajatilanne näyttää hyvältä karsintoja ajatellen

Laitisen mukaan naisten pelaajatilanne näyttää lupaavalta ajatellen EM-karsintoja. Lajiin kuuluvia loukkaantumisia on toki ollut, mutta avainpelaajien pelikunto näyttää hyvältä. Maajoukkue leireilee uudelleen elokuun puolivälissä, jolloin Laitinen toivoo saavansa vielä muutaman päiväleiriltä poisjääneen pelaajan mukaan. 

- Oikeastaan kovin montaa pelaajaa ei ole tarvinnut laskea pois turnausta ajatellen. Maalivahti Emiilia Syvänen (Ilves FS) ei kuntoudu karsintoihin mennessä, mutta hän on ainoa varma poissaolija. Tältä leiriltä oli poissa muutama pelaaja, mutta elokuun toinen leiri on pääleiri, johon toivottavasti kaikki pääsevät osallistumaan. 

Elokuun toisella leirillä painopisteet tulevat olemaan erilaisia päiväleiriin verrattuna. Neljä päivää kestävä leiri testaa aivan eri tavalla pelaajien fyysisiä ominaisuuksia. 

- Karsintaturnaus kestää neljä päivää, ja todennäköisesti kovin peli tulee olemaan viimeisenä päivänä. Siksi leirillä on hyvä vähän mallintaa sitä. Haluamme nähdä, että pelaajat jaksavat tehdä haluttuja asioita ja pystyvät pitämään pään mukana tekemisessä. On tärkeää, että viimeiseen peliin ei tarvitse valita taktiikkaa sen mukaan, mitä pelaajat jaksavat tehdä. 

Nuoria nousee mukaan pikkuhiljaa


Halla-aho kuuluu futsalin nuoriin lupauksiin. Kuva: Jani Virolainen.

Naisten futsalmaajoukkueen rinkiin on viime vuosina noussut nuoria pelaajia Futsal-Liigaseuroista. Laitinen kuitenkin uskoo, että EM-karsintojen sujuessa hyvin naisten Futsalmaajoukkue voi saada lisää nostetta ja sitä kautta lisää nuoria pelaajia. 

- Muutamia nuoria pelaajia on pystytty muutamia ottamaan mukaan leireille. Tietysti siitä olisi apua, jos meillä olisi myös tyttömaajoukkueita, jotka voisivat toimia pelaajille ponnahduslautoina. Muutamia 03-05-ikäisiä pelaajia on kuitenkin jo otettu mukaan leireille. Nuoria pelaajia nousee yksittäisinä esiin liigaseuroista, joten toivon, että maajoukkueella voi olla roolia nuorten pelaajien kehittämisessä. 

Kaupissa vietetyllä päiväleirillä näytön paikan sai Kampuksen Dynamon 18-vuotias maalivahti Maria Halla-aho. Vasta yhden täyden kauden Futsal-Liigassa edustanut Halla-aho on kehittynyt futsalissa vauhdilla, ja vastuuta seurajoukkueessa on tullut paljon. Pieni jännitys kuitenkin vaivasi leirin aikana.

- Leiripäivä oli ihan mukava kokemus pienestä henkilökohtaisesta jännityksestä huolimatta. Pääsin näkemään vähän, millaista toiminta maajoukkueessa on. Oli myös kiva päästä treenaamaan muiden kanssa ja tutustua heihin, Halla-aho kertoo.