Takaisin
18.5.2021 klo 09.24

Naisten futsalmaajoukkue kokoontuu perjantaina - tähtäimessa syksyn EM-karsinnat

Jaa:

Naisten futsalmaajoukkue kokoontuu Eerikkilään maajoukkueleirille 21.-23. toukokuuta. Katseet on suunnattu syksyyn ja erityisesti lokakuun Ukrainan reissuun, jolloin pelataan karsinnat kevään 2022 EM-turnaukseen.

Lue uutinen joukkueen nimeämisestä

Viikonlopun leirillä aloitetaan toden teolla valmistautuminen kohti lokakuun EM-karsintojen Main Roundia. Ottelut pelataan 19-22. lokakuuta ja Suomen kanssa samassa karsintalohkossa ovat Ukraina, Tshekki sekä Belgia. Vain kunkin lohkon voittaja selviytyy maaliskuussa 2022 pelattavaan lopputurnaukseen. 

Koronapandemia on vaikuttanut joukkueen kalenteriin vahvasti, ja niinpä viimeisen vuoden aikana yhteisiä tapahtumia on kertynyt vain yksi lyhyt tapaaminen viime syksynä. Lokakuussa Ukrainassa pelattaviin karsintoihin on tarkoitus valmistautua vielä elo-syyskuussa leireilemällä ja harjoituspelejä pelaamalla.


Jaakko Laitinen luotsaa naisten futsalmaajoukkuetta kohti EM-karsintoja.

Matkalla kohti Euroopan kärkeä

Syksyn karsintaturnauksessa siis vain lohkon voittaja etenee kisoihin, ja Suomi on rankattu etukäteisarviossa lohkon kakkoseksi. Joukkueen päävalmentaja Jaakko Laitinen ei peittele tavoitteitaan.

- Urheilussa täytyy aina tavoitella ylöspäin, ja meille se tarkoittaisi tietysti karsintalohkon voittoa ja kisapaikkaa. Ukraina on erittäin vahva ja perinteikäs futsalmaa, mutta yksittäisessä pelissä kaikki on mahdollista ja voittamaan lähdetään. Tshekki ja Belgia ovat ennalta vähän arvoituksia, mutta helpolla ei tulla tietysti niissäkään peleissä pääsemään. 

Laitinen pitää Naisten Futsal-Liigan ja kotoisten pelaajien tasoa kilpailukykyisenä Euroopan kärkeen nähden. Mutta tottakai työtä on vielä paljon tehtävänä.

- Ehkä sellaisessa tietynlaisessa joukkuepelaamisessa ollaan hiukan jäljessä, koska ei olla niin paljon päästy joukkueena yhteinäisesti harjoittelemaan. Vaatii myös niiden kovien pelien pelaamista ja kokemusta niistä, jotta prässääminen tai pallonhallinta onnistuu myös silloin, kun vastus kovenee. Kaikenkaikkiaan kuitenkin Suomesta löytyy todella sitoutuneita pelaajia, ja ennen kaikkea paljon laadukkaita joukkueita, mikä nostaa liigan tasoa. Maajoukkueen pelaajajatkin tulevat tasaisesti ympäri Suomen, mikä kertoo laajasta tasosta.

Ennen karsintaa edessä on kuitenkin siis pitkä kesä ja alkusyksy. Viikonlopun leiri toimii hyvänä lähtölaukauksena projektille.

- Meillä on pitkä tauko edellisistä tapahtumista, ja paljon uusia pelaajia. Tässä kohtaa ei mennä vielä taktisiin hienouksiin, vaan lähdetään vähitellen rakentamaan hyvän joukkuetekemisen kautta pohjaa kohti syksyä. On hienoa päästä tässä kohtaa näkemään pelaajia ja tiettyjä osa-alueita varmasti katsotaan jo nyt kuntoon. Vastustajiin ja taktisiin yksityiskohtiin palataan sitten elo-syyskuussa.


Tytti Mikkola oli yksi HIFK:n vahvan kauden tukipilareista. Kuva: Noora Renström

"Haluan parantaa jalalla pelaamista entisestään"

Yksi maajoukkueen ensikertalaisista on maalivahti Tytti Mikkola, 21, joka torjui vielä viime viikonloppuna Futsal-Liigan finaaleissa HIFK:n paidassa. Ilveksen, Mad Maxin ja Team VanPan kautta helsinkiläisjoukkueeseen päätynyt Mikkola on tyytyväinen liigakauden antiin. 

- Oli ihan huikea kausi! Olen  tosi ylpeä meiän joukkueesta ja siitä kuinka pitkälle päästiin. Toisaalta taas meille jäi hopeamista nälkää ensi kaudellekin. Henkilökohtaisesti kausi meni ihan hyvin, tuntui hyvältä pelata ja saada myös paljon vastuuta.

Mikkola on on moderni futsalmaalivahti, joka osallistuu aktiivisesti myös joukkueen pallonhallintaan ja hyökkäyspeliin. 

- Pelasin valtaosan 2018-2019 -kaudesta Mad Maxissa itse asiassa kenttäpelaajana. Sain sitä kautta uutta ulottuvuutta myös maalivahtina pelaamiseen, mikä varmasti näkyy pelissäni nyt. Mutta edelleen jalalla pelaaminen on sellainen osa-alue, jota haluan kehittää jatkossakin. Toisena tärkeänä kehityskohteena omalta osaltani sanoisin olevan vastaantulot.

Vahva kausi HIFK:n maalinsuulla toi paikan maajoukkueleirillä, ja paikka otettiin vastaan motivoituneena.

- Onhan se hieno juttu päästä mukaan treenaamaan taitavien pelaajien kanssa ja näkemään mihin oma taso riittää. Odotan tulevalta leiriltä ennen kaikkea laadukkaita treenejä ja vinkkejä oman pelin parantamiseksi, sekä uutta näkökulmaa omiinkin treeneihin, Mikkola päättää.