Naisten Futsal-Liiga: GFT uusi Suomen mestaruutensa, ACE:lle hopeaa

GFT kaatoi ACE:n Tampereella pelatussa Naisten Futsal-Liigan kolmannessa finaalissa maalein 2-4 ja varmisti toisen peräkkäisen Suomen mestaruutensa. Helmikuussa myös Final Four -lopputurnauksen voittaneet espoolaiset katkaisivat finaalisarjan suoraan kolmessa ottelussa.

3. finaali: ACE – GFT 2-4 (1-1)
Su 14.4. klo 12.40 – Kauppi Sports Center, Tampere

Maalit: 1-0 Anne Riekki (2.09), 1-1 Maiju Hirvonen (17.22), 1-2 Daniela Tjeder (21.18), 1-3 Tuula Siren (24.27), 2-3 Sanna Koskinen (35.17), 2-4 Maiju Hirvonen (39.52)

Tasainen avausjakso

Kahdessa ensimmäisessä finaalissa tappion kokenut ACE oli sunnuntaina pakkovoiton edessä, ja kotijoukkue siirtyikin ottelussa 1-0-johtoon ajassa 2.09. Noora Terho tarjosi syötönkatkonsa jälkeen pallon eteenpäin Anne Riekille, joka nousi suoraviivaisesti vasemmalta laidalta ja laukoi tarkasti taka-alakulmaan. Neljännellä minuutilla kotijoukkueen kapteeni Sini Lauermaa pääsi nousemaan kohti maalia, mutta GFT-maalivahti Heidi Tahvanainen torjui matalan laukauksen.

Kahdeksannella minuutilla GFT:n kapteeni Siiri Perälä lähetti omalta alueelta pitkän syötön maalin edustalle nousseelle Daniela Tjederille, joka ei kuitenkaan onnistunut jatkamaan palloa ohi ACE-maalivahti Tiia Ropasen. Seuraavien minuuttien aikana espoolaiset loivat jälleen kaksi tilannetta. Ensimmäisessä Ropanen torjui Perälän vedon ja toisessa Kiia Laineen taitava jatko Pirta Hiukan nostosta lipui pienestä kulmasta maalinedustan läpi muttei kuitenkaan tolppien väliin.

Jakson jälkimmäisellä puoliskolla kotijoukkueen Oona Jaatinen toimitti nousunsa jälkeen pallon pienestä kulmasta maalille, mutta GFT:n maalivahti Heidi Tahvanainen sai näppinsä väliin ja ohjasi pallon kulmasta yli. Espoolaisten Maiju Hirvonen puolestaan karkasi ACE-pelaajilta nokikkain maalivahti Ropasen kanssa, mutta tämä onnistui torjumaan Hirvosen vedon. 14. minuutilla ACE:n Heidi Rannikon syöttö tavoitti keskeltä Maria Tetrin, jonka nopea laukaus pysähtyi kuitenkin Heidi Tahvanaisen reaktiotorjuntaan. Seuraavaksi GFT:lle avautui ylivoimahyökkäys, mutta hienoisen aikailun myötä ratkaisuyritys lähti vasta toisesta aallosta ja suuntautui ohi maalin.

GFT onnistui lopulta tasoittamaan pelin 1-1:een ajassa 17.22. Siiri Perälä avasi pystyyn Daniela Tjederille, joka loi harhautuksillaan itselleen tilaa ja tarjosi pallon kulmasta maalille, josta oikea-aikaisesti nousunsa ajoittanut Maiju Hirvonen ohjasi pelivälineen yläriman kautta sisään. ACE oli lähellä siirtyä nopeasti takaisin johtoon, mutta Tahvanainen torjui Oona Jaatisen lähietäisyydeltä lähteneen vedon. Espoolaisten seuraavan paikan puolestaan loi Tjeder, jonka harhautuksen jälkeinen veto kuitenkin jäi voimattomaksi. ACE:n Anne Riekin ja GFT:n Maiju Hirvosen maalien myötä tauolle mentiin tilanteessa 1-1.

Espoolaisten tehopelaajat iskevät

GFT sai toiselle jaksolle haluamansa alun, kun joukkue iski 1-2-johtomaalin ajassa 21.18. Pallo pelattiin sivurajapotkun jälkeen vasemmalle laidalle Siiri Perälälle, jonka syöttö ristiin löysi tiensä ACE-pelaajan jalkojen välistä takatolpalle, josta Daniela Tjeder iski pelivälineen varmasti sisään.

24. minuutilla vierasjoukkueen Kiia Laine laukoi hyvältä paikalta, mutta Tiia Ropanen sai kätensä tulisen vedon tielle. ACE:n Heidi Rannikko puolestaan pääsi hetken päästä puolittain karkuun GFT-pelaajilta, mutta Siiri Perälä ehti vielä tilanteeseen mukaan, eikä pienehköön kulmaan ajautuneen Rannikon viimeistely onnistunut ahdistettuna.

GFT puolestaan iski seuraavasta tilanteesta lukemat jo 1-3:een. Daniela Tjeder pelasi pallon Maiju Hirvoselle, joka tarjosi vielä yhdellä kosketuksella hienon poikittaissyötön Tuula Sirenille. Tämä ei avopaikassa erehtynyt, vaan sijoitti pallon varmasti tolppien väliin ajassa 24.27.

30. minuutilla kaksikko oli jälleen lähellä onnistua maalinteossa, kun Hirvonen käänsi pallon oikeasta kulmasta maalin eteen, mutta tällä kertaa Siren ei viimeistelyssä onnistunut. Jakson puolivälissä ACE:n Oona Jaatinen puolestaan karkasi terävästi keskeltä läpi, mutta oikeaan kulmaan suuntautunut sijoitus painui tolpan kautta ohi.

Kahden maalin tappioasemaan ajautunut ACE otti lentävän maalivahdin käyttöön jo reilut kuusi minuuttia ennen loppua, ja hetken päästä kotijoukkue onnistuikin kaventamaan pelin 2-3:een. GFT-nelikko unohti pystyyn nousseen Sanna Koskisen vapaaksi, minkä kapteeni Sini Lauermaa hyödynsi. ACE-kapteeni vapautti hienolla syötöllään Koskisen läpi, ja tämä viimeisteli varmasti etukulmaan ajassa 35.17.

ACE:n takaa-ajo jatkui lentävää maalivahtia hyödyntäen, mutta GFT pelasi järkevästi. Maalivahti Tiia Ropanen joutui ajoittain palaamaan maalilleen, ja aika alkoi käydä vähiin. Ottelun ja finaalisarjan viimeisen sinetin iski lopulta Maiju Hirvonen, joka laukoi espoolaisten 2-4-maalin ajassa 39.52.

GFT:lle toinen peräkkäinen Suomen mestaruus

Mestaruutta juhlimaan päässyt GFT voitti finaalisarjan suoraan kolmessa ottelussa häviämättä pudotuspeleissä kertaakaan. Kolmannen finaalin parhaina pelaajina palkittiin ACE:n Sanna Koskinen ja GFT:n Maiju Hirvonen, joka voitti pudotuspelien pistepörssin tehtyään viidessä ottelussa tehot 7+2=9.

Suomen mestaruus on GFT:lle toinen peräkkäinen. Ensimmäistä kertaa Naisten Futsal-Liigan finaaleissa pelannut ACE joutui vielä tyytymään hopeaan, ja eilisen pronssiottelun voitti Ilves FS.

Pudotuspelien pistepörssin voittanut Maiju Hirvonen näki mestaruutta puolustaneen espoolaisjoukkueen kokemuksen tuoneen etua finaalisarjaan.

- Meillä on joukkueessa paljon kokemusta, ja tiedämme, miten voitetaan. Tauolla puhuimme kopissa, että nyt pitää vähän parantaa. Kaikki halusivat, että sarja katkaistaan tähän. Toinen peräkkäinen mestaruus on kova juttu, ja tänä vuonna otettiin vielä tuplamestaruus, kun voitimme myös cupin, Hirvonen kommentoi Ylen haastattelussa.

Naisten Futsal-Liigan kärkipelaajiin lukeutuva ja kymmenennen kautensa GFT:ssä pelannut Daniela Tjeder sanoo mestaruuden olleen kovan työn takana.

- Tiukkoja pelejä, mutta 3-0 pistettiin sarja poikki, niin on upea fiilis. Nautimme pelaamisesta, ja luulen, että se on meidän salaisuutemme. Arvostan mestaruutta tosi korkealle, sillä joukkue uusiutui aika lailla, ja mestaruuden uusiminen on aina tunnetusti vielä vaikeampaa.

Täksi kaudeksi Kampuksen Dynamosta espoolaisjoukkueen riveihin siirtynyt ja joukkueen kapteeniksi valittu Siiri Perälä pääsi nostamaan mestaruuspokaalia heti ensimmäisellä GFT-kaudellaan.

- Kyllä tätä hetkeä on odotettu ja tästä on unelmoitu. En olisi viime kaudella uskonut, kun KaDyssa jouduttiin karsimaan liigapaikasta, että nyt kun GFT:hen tulee, niin pääsee olemaan kapteeni ja tällaisessa joukkueessa voittamaan mestaruuden. Ensin Final Four -cupin voitto ja nyt tämä - ei voi olla parempaa kuin Suomen mestaruus tässä uudessa joukkueessa, tunnelmoi Perälä.

Naisten Futsal-Liigan finaalit: GFT:lle mestaruus otteluvoiton 3-0
1. finaali: Ke 10.4. klo 19.00 ACE – GFT 2-3 (1-2), Tamppi Areena (Huuhkaja-TV)
2. finaali: Pe 12.4. klo 19.00 GFT – ACE 6-3 (2-2), Opinmäen liikuntahalli (Huuhkaja-TV)
3. finaali: Su 14.4. klo 12.40 ACE – GFT 2-4 (1-1), Kauppi Sports Center (Yle TV2 / Yle Areena)