Naiset avasivat EM-karsinnan tasapelillä

Suomen naisten maajoukkue aloitti EM-karsintaurakkansa 1-1-tasapelillä Sveitsiä vastaan sunnuntaina (1.6.) Leppävaarassa. Suomen maalista vastasi Umeå IK:n Sanna Valkonen.
      Paljon maalipaikkoja

Suomi aloitti ottelun räväkästi. Kärjessä pelanneet Laura Kalmari (Umeå IK) ja Heidi Kackur (Malmö FF) aiheuttivat jatkuvasti päänvaivaa Sveitsin puolustajille. Vain kuuden minuutin pelin jälkeen Suomi sai rangaistuspotkun, kun sveitsiläispuolustaja kaatoi avoimeen maalipaikkaan päässeen Kalmarin. Anne Mäkinen ei kuitenkaan onnistunut pilkulta, kun oikeaan alanurkkaan suuntautunut sijoitus jäi voimattomaksi. Maalissa hyvän ottelun pelannut Marisa Brunner (FC Sursee) poimi Mäkisen laukauksen melko helposti.

Kesken Suomen hallinnan Sveitsi väläytteli vaarallisuuttaan vastaiskuin. Suomen maalia vartioinut Johanna Lindell joutuikin venymään upeaan jalkatorjuntaan 24 minuutin jälkeen, kun Sylvie Gaillard (FC Bern) pelattiin läpi Suomen puolustuslinjasta.

Vain 14 minuuttia myöhemmin Sveitsi onnistui ottamaan johdon. Monica Di Fonzo sai syötön vasemmasta laidasta rangaistuspilkun kohdalle. Kärkäs hyökkääjä siirsi pallon yhdellä kosketuksella ohi Lindellin. Tauolle joukkueet menivät 0-1-tilanteessa.

Takaa-ajo tuotti tulosta

Minna Mustosen ja Marjo Ikolan vaihto kentälle  toisella puoliajalla piristi Suomen peliä. Kymmenen minuuttia ennen loppua kova yritys palkittiin, kun Sanna Valkonen tasoitti maalin edestä loppunumeroiksi 1-1 Mäkisen vapaapotkusta. Maali oli Valkoselle toinen maajoukkueessa.

Suomella oli maalipaikkoja vielä Valkosen maalin jälkeenkin, mutta palloa ei saatu Sveitsin maaliin sääntöjen puitteissa. Pelaajat ehtivät juhlia 2-1-johtoa muutama minuutti ennen loppua, mutta avustavan erotuomarin lippu oli pystyssä paitsion merkiksi.

Ottelun parhaimmistoa oli Sanna Valkosen lisäksi Laura Kalmari (Umeå IK), jonka pehmeä kosketus ja oivaltavat syötöt olivat myrkkyä Sveitsille.

Vaihdot:

59 min. Anna-Kaisa Rantanen > Minna Mustonen HJK
      74 min. Jessica Julin > Marjo Ikola FC United
      80 min. Heidi Kackur > Julia Uusmalmi HJK