Muutakin kuin pallojen torjumista – Futsalmaajoukkueen Kasper Kangas avaa maalivahtien roolia kentällä

Julkaistu

  • Futsal

21-vuotias Kasper Kangas on historialliseen MM-karsintaan valitun Futsalmaajoukkueen maalivahtikolmikon nuorin jäsen. Futsal-Liigassa Akaa Futsalia edustava Kangas on nykyaikaisen maalivahdin ilmentymä, joka ymmärtää maalivahdin kokonaisvaltaisen roolin kentällä. 

Maajoukkueen junnukalustoa

Nuoresta iästään huolimatta Kasper Kangas on kuulunut Futsalmaajoukkueen vakiokalustoon jo pitkään. Ensimmäisen kerran kutsu miesten maajoukkueen mukaan tuli jo kolme vuotta sitten Kankaan ollessa vasta 18-vuotias. Vaikka kutsu MM-karsintaotteluihin Serbiaa vastaan ei tullut yllätyksenä, myöntää Kangas odottaneensa kutsua jännittyneenä. 

Kangas on myös koko maajoukkueen mittakaavassa edelleen nuori pelaaja. Maalivahti on iloinen siitä, että pikkuhiljaa nuorempaakin polvea on alkanut näkyä maajoukkueen tapahtumissa.

– Kyllä minä aika pitkään junnu siellä olin. Onneksi nyt viime aikoina futsalin juniorityö on mennyt niin paljon eteenpäin, että nuoria pelaajia alkaa tulla mukaan muualtakin, Kangas toteaa. 

Kankaan omat juniorivuodet kuluivat pirkkalalaisessa PJK:ssa. Jalkapallon hän aloitti jo 4-vuotiaana, ja futsalin harrastaminen alkoi samassa seurassa kymmenisen vuotta myöhemmin. Kangas kertoo itse olleensa siinä mielessä onnekkaassa asemassa, että hänen ollessaan 15-vuotias mukaan kuvioihin tulivat myös futsalin alueelliset pelaajakehitysleirit sekä juniorimaajoukkuetapahtumat. Näillä tapahtumilla oli iso rooli siinä, että Kangas päätyi valitsemaan futsalin päälajikseen.

– Kasvoin itse futsaliin kiinni pikkuhiljaa. Välillä aina mietin, kumpaa tässä nyt pitäisi pelata, jalkapalloa vai futsalia. Monet tutut ihmettelivät aluksi, miksi en pelaa jalkapalloa, kun voisin päästä pitkälle siinäkin lajissa. Kun pääsin mukaan juniorimaajoukkueisiin ja aika nopeasti A-maajoukkueeseenkin futsalissa, niin siinä kohtaa se oli jo sitten ihan selvää, että futsal se on, Kangas kertaa. 

Kangas on nuoresta iästään huolimatta maajoukkueen vakiokalustoa.

Oppia kokeneilta maalivahdeilta

Maajoukkueen mukana Kasper Kangas pääsee harjoittelemaan suomalaisten huippumaalivahtien kanssa. Toistaiseksi Kangas on vielä maaotteluissa joutunut antamaan tilaa kokeneemmille maalivahdeille. Maajoukkueen ykkösveskarin paikkaa on pitkään pitänyt hallussaan Italian Serie A:n Saviatesta Mantovaa edustava Juha-Matti Savolainen. Torjuntoja maajoukkueessa on päässyt napsimaan myös GFT:n luottomaalivahti Antti Koivumäki. Kangas kuitenkin kehittyy kovaa vauhtia, ja kovien maalivahtien kanssa harjoitteleminen vain tukee kehitystä entisestään. 

– Antilla (Koivumäki) ja Juppiksella (Savolainen) on paljon enemmän kokemusta, ja erityisesti heillä on enemmän kokemusta kovista peleistä. Kun noiden jätkien kanssa pääsee treenaamaan, kyllä siinä väkisinkin kehittyy. 

Vaikka maajoukkueessa itsensä ja joukkueen kehittäminen on toki keskiössä, kertoo Kangas muutenkin nauttivansa maajoukkuetapahtumista täysin rinnoin. 

– Maajoukkueessa tykkään kyllä koko porukasta todella paljon, se tuntuu oikeastaan melkein toiselta seurajoukkueelta. Olen jo tähän ikään mennessä ehtinyt niin paljon reissaamaan ja kokemaan näiden kaverien kanssa. Ne ovat olleet legendaarisia reissuja. Kentällä ollaan aina tosissaan, mutta muuten on huippuhauskaa. 

Muutakin kuin pallojen torjumista

Vaikka Savolaisen ja Koivumäen opit ovat Kankaalle arvokkaita, hän kuitenkin korostaa, että maalivahdin ei tule oppia vain toisilta maalivahdeilta. Maalivahdit ohjaavat puolustusta tarkasti, ja siksi pelitavan ymmärtäminen on tärkeää. Futsalissa maalivahdin on myös tärkeää ymmärtää kenttäpelaajia ja sitä miten he pelaavat. Tämä korostuu erityisesti haastavissa tilanteissa, kuten vastustajan ylivoimahyökkäyksissä. 

– Jos vastustaja esimerkiksi pääsee 2v1-hyökkäykseen, niin maalivahdin ja pohjalla olevan pelaajan täytyy olla samalla kartalla siitä, mitä tapahtuu. Jos maalivahti tulee vaikka  vastaan peittämään laukausta, on puolustavan pelaajan otettava palloton pelaaja tarkasti kiinni, Kangas selittää. 

Futsalissa maalivahdin rooli usein muistuttaakin jalkapallosta aiemmin tuttua liberon roolia. Veskari on samalla myös alin puolustaja. Esimerkiksi prässissä maalivahdin sijoittumisella on iso merkitys. Huippumaalivahti ei ehdi missään vaiheessa vain seisoskella tolppien välissä. Fokuksen on koko ajan pysyttävä pelissä. Tätä korostaa myös Futsalmaajoukkueen maalivahtivalmentaja Dušan Matić.

– Dušan korostaa keskittymistä meille tosi paljon. Tämä näkyy harjoittelussa ihan koko ajan. Jos vaikka vahingossa pallo livahtaa käsistä kun olet treenauttamassa toista maalivahtia, niin Dušan heti antaa palautetta, että keskity paremmin. Hän korostaa tätä koko ajan, jotta se sitten siirtyy myös kentälle. 

Maalivahdeilla suuri rooli myös hyökkäyssuuntaan

Maalivahtien rooli puolustussuuntaan on usein helpompi ymmärtää kuin hyökkäyssuuntaan. Pallon heittäminen oman joukkueen pelaajille on vain murto-osa maalivahdin työstä hyökkäysten käynnistämisessä. 

– Maalivahdin käyttäminen pelinavaamisessa on yleistynyt viime vuosina myös Futsal-Liigassa. Esimerkiksi kun maalivahti saa pallon jalkaansa, voi hän lähteä kuljettamaan palloa ylöspäin. Silloin maalivahti luo kentälle tilaa joukkuetovereilleen ja luo hetkellisen ylivoiman jonnekin päin kenttää, Kangas selittää. 

Kasper Kangas on itse modernin futsalmaalivahdin kuvajainen. Kangas on taitava pelaamaan palloa jaloillaan ja hän osallistuu mielellään ylöspäin pelaamiseen. 

– Esimerkiksi meillä Akaa Futsalissa käytetään usein maalivahtia hyödyksi prässinpurussa sivurajapotkuissa. Sillä saadaan aikaan juurikin se hetkellinen ylivoima, jonka jälkeen voidaan soveltaa joko nopeaa ratkaisua tai sitten lähteä vähän hitaammin avaamaan peliä. 

Maailmalta myös suomalaiseen futsaliin on pikkuhiljaa rantautunut myös maalivahtien hyödyntäminen pallonhallinnan säilyttämisessä. Maalivahti voi nousta yli puoleen kenttään mukaan pyörittämään palloa ylivoimalla vastustajan kenttäpuoliskolla. Tappioasemassa maalivahti korvataan usein viidennellä kenttäpelaajalla. Joukkue saa kuitenkin selvän edun, mikäli maalivahti pystyy itse toimimaan tuona viidentenä pelaajana hyökkäyspään ylivoimassa.

– Onhan se selvää, että maalille ehtii nopeammin takaisin kentältä kuin vaihdosta, Kangas toteaa. 

Tämän sai sunnuntaina (25.10.) pelatussa Futsal-Liigan ottelussa todeta myös Akaa Futsalin kilpakumppani Riemu, kun Kangas naputteli pallon kahdesti omalta maaliltaan vastustajan tyhjään maaliin. 


Oma pää puhtaana Serbiaa vastaan

Kangas uskoo, että Suomen paras ase tulevissa MM-karsintaotteluissa tulee olemaan joukkueen vahvaakin vahvempi puolustusosaaminen – tietenkin maalivahdin johdolla.

– Pelityyliimme nojaten, kurinalaisuus oma pää edellä on se meidän vahvuutemme. Kaikki se lähtee aina maalivahdista asti. Uskon, että kuka meillä maalilla onkaan, pelaa erinomaisesti. Luotan, että omiin ei mene montaa maalia ja löydämme keinot ratkaista ottelu meidän hyväksemme, Kangas toteaa luottavaisena. 

Kaksiosaisen MM-karsinnan ensimmäinen ottelu pelataan Serbiassa Kragujevacissa perjantaina 6.11. klo 18.00. Otteluparin toinen osa pelataan Vantaan Energia Areenalla tiistaina 10.11. klo 19.00 alkaen. Ottelut pelataan tyhjille katsomoille, mutta Yle TV2 lähettää molemmat ottelut suorina lähetyksinä kotisohville.

  • Futsalmaajoukkue
  • futsal