Muistatko – päivälleen 15 vuotta sitten tehtiin historiaa

Huuhkajien EM-lopputurnauspaikka on iso pala suomalaista jalkapallohistoriaa. Melkoinen luku tuohon historiaan kirjoitettiin myös päivälleen 15 vuotta sitten 11.6.2005 Blackpoolissa.

Suomen naisten A-maajoukkue – ei vielä tuolloin Helmarit – oli raivannut ensi kertaa tiensä EM-lopputurnaukseen Englantiin. Michael Käldin luotsaama joukkue taipui alkulohkon avauksessa hieno taistelun jälkeen emäntämaalle niukasti 2-3 viime hetkien takaiskumaalilla ja taisteli toisessa ottelussaan maalittoman tasapelin maailman ehdottomiin huippuihin lukeutunutta Ruotsia vastaan.

Ennen alkulohkon viimeistä ottelua Tanskaa vastaan näytti siltä, että Suomen tie katkeaa saappaat jalassa taistellen, mutta toisin kävi. Bloomfield Road sai nähdä, että Suomen naiset eivät olleet vain osallistumassa EM-lopputurnaukseen, vaan taistelemassa tosissaan välieräpaikasta vastoin kaikkia ennakko-odotuksia.

Kuudes minuutti ja Laura Kalmari vei Suomen johtoon ja vain kymmenen minuuttia myöhemmin Heidi Kackur tuplasi johdon. Cathrin Paaske Sørensen kavensi juuri ennen taukoa ja alkoi ennennäkemätön jännitysnäytelmä. 2-1-tilanteessa Suomi ja Tanska olivat tasapisteissä samalla maalierolla, mutta keskinäinen ottelu oli ratkaisemassa välieräpaikkaa Suomen eduksi.

Ja myös ratkaisi. Ottelu päättyi lukemin 2-1 ja Käld suojatteineen oli tehnyt suomalaista jalkapallohistoriaa, jota ei ole sen jälkeen ylitetty. Suomi oli Euroopan neljän parhaan joukossa ja loppu sitten onkin alle 15-vuotista historiaa…