MPS vei naisten mestaruuden

Naisten SM-sarjan viimeinen kierros pelattiin lauantaina 11.10. Mestaruuskamppailu päättyi MPS:n eduksi. Hopeaa otti jo toisena vuonna peräkkäin HJK. Pronssipallille nousi SCR, jolle mitali on SM-tasolla ensimmäinen. Sarjan hänniltä Honka jatkaa vielä syksyään karsimalla sarjapaikasta. FC Sport puolestaan putoaa suoraan Ykköseen.
      Mestaruus meni Malmille

Helsingin Pukinmäessä oli pelissä mestaruus, kun sarjajohtaja Malmin Palloseuran vieraaksi tuli FC Sport –39. FC Sport oli jo varmistanut putoamisensa Ykköseen. Joukkue voisi kuitenkin onnistuessaan näytellä isoa roolia mitalitaistossa: vaasalaisten vierasvoitto saattaisi maksaa MPS:lle Suomen mestaruuden.MPS halusi päättää pelin heti alkuunsa. Jo kolmannella peliminuutilla Susanna Heikkilä juoni Janina Bergmanin vetopaikkaan. Bergman laukoi emännät 1-0 –johtoon. Maali ei kuitenkaan avannut MPS:n peliä odotetulla tavalla, vaan joukkue pikemminkin näytti hermostuneelta. FC Sport sai hässäkässä oman keskikenttäpelinsä pyörimään. Vierasjoukkue otti pelin lyhyeksi aikaa jopa haltuunsa, mutta maalinteossa eivät vaasalaiset onnistuneet. Viimeistelyongelmat ovat vaivanneet FC Sportia koko kauden ajan, eikä MPS-vahti Johanna Lindell, SM-sarjan syyskuun pelaaja, joutunut nytkään järin koville omalla verkollaan.Avausjakson viime minuuteilla MPS sai taas itseään niskasta kiinni ja nousi Suomen mestarin tasolle. Ottelun 37. minuutilla keskikentän maestro Heikkilä vapautti Jenni Sibeliuksen, joka laukoi lukemat 2-0. Vielä neljä minuuttia myöhemmin Bergman nosti yli Sport-vahti Ahosen ja viimeisteli taukotilanteeksi 3-0.Ottelun toinen puoliaika vaikutti jo etukäteen pelkältä muodollisuudelta, kun vierasjoukkue oli kolmen maalin tappiolla. Viimeistään mestaruuden kohtalon ratkaisi heti jakson alussa MPS-kapteeni Pia Silander, joka ampui numerot 4-0. Tämän jälkeen joukkueet esittivät 140-henkiselle yleisölle pirteää jalkapalloa ja tilanteita syntyi varsinkin FC Sportin päädyssä. Maaleja ei kuitenkaan enää nähty.MPS otti siis 4-0 –voiton FC Sportista ja takasi näin itselleen Suomen mestaruuden vuonna 2003. Joukkue on viimeksi ottanut SM-kultaa vuonna 1994. Nyt malmilaisilla on mahdollisuus myös tuplaan, sillä joukkue kohtaa ensi viikonloppuna Suomen Cupin finaalissa HJK:n.

Ilveksen kausi päättyi murskatappioon

Toisaalla Helsingissä ratkottiin SM-sarjan alemman puoliskon sijoituksia, kun HJK-juniorien luona vieraili Ilves Tampereelta. Molemmat olivat varmistaneet sarjapaikkansa jo aiemmilla kierroksilla. Iltapäivän pelissä oli panoksena kunnian lisäksi taulukon kuudes sija, joka lankeaisi ottelun voittajalle.Ensimmäisellä puoliajalla joukkueet esiintyivät aluksi tasaisesti, mutta Junioriklubi onnistui avausmaalilla kääntämään pelin hyväkseen. Emännät siirtyivät johtoon kuudennella minuutilla keskikenttäpelaaja Annina Åmanin toimesta. Pikainen takaisku vei parhaan terän Ilveksen otteista, ja joukkueen puolustus piti vain seuraavan varttitunnin ajan. Kotijoukkue onnistui rokottamaan vielä kahdesti avausjakson aikana: ensin asialla oli Peppiina Pentti, ja viitisen minuuttia ennen päätösvihellystä Tytti Mäkelä viimeisteli taukolukemat 3-0.Tauolla Ilves vaihtoi maaliin Satu Peltosen tilalle Minna Kallion, mutta vaihto ei elvyttänyt vuotavaa puolustusta. Kallio piti joukkueensa pelissä seuraavan kymmenminuuttisen ajan. Sitten ottelu - ja erityisesti nokkela Åman - karkasi kokonaan tupsukorvien käsistä. Viimeisen puolituntisen aikana Junioriklubin ylpeys viimeisteli vielä kolme maalia ja oli vahvasti mukana myös Margareta Norménin osumissa.Junioriklubi päätti kautensa hurjaan 8-0 –murskavoittoon tamperelaisvieraistaan. Helsinkiläiset nousivat taulukossa ansaitusti ohi Ilveksen. Isolukuinen tappio ei ollut Ilvekselle harvinaisuus, sillä keväällä joukkue joutui toistuvasti jyrän alle: yhteensä tupsukorvat päästivät kaudella 57 maalia omaan verkkoon. Alkusyksyn uurastus ja hyvä pelivire pelastivat kuitenkin Ilveksen sarjapaikan, ja putoamisviivaankin syntyi selvä ero.

FC Espoo riemuitsi Kuopiossa

Kuopion Väinölänniemellä soiteltiin pronssitaiston ensitahdit, kun FC Espoo tuli Kuopion Mimmifutiksen vieraaksi. FC Espoo oli jäänyt lähimmistä kisaajista kahden pinnan päähän, mutta voitto voisi silti tuoda pronssia – jos vain FC United ja SCR häviäisivät omat ottelunsa. Iltapäivän vierasjoukkueella ei siis ollut mitään hävittävää.KMF aloitti kotiottelunsa tasapainoisesti. Joukkueen edellisestä sarjavoitosta oli ehtinyt vierähtää yli kaksi kuukautta, mutta sitkeä kuopiolaisryhmä oli esittänyt viime kierroksilla parantuvia otteita. Pelin punainen lanka kuitenkin puuttui yhä, vaikka emännät pysyivätkin pelitapahtumissa mukana. FC Espoolla puolestaan oli pieniä käynnistysvaikeuksia, mutta hiljalleen joukkue sai pelinsä rullaamaan tosissaan.Ottelun avausosuma syntyi 17. minuutilla rangaistuspilkulta, kun KMF-puolustus oli rikkonut omalla alueella. FC Espoon 1-0 –johtomaalin laukoi rautaisesti Heidi Ahonen. Onnistuminen ei kuitenkaan johtanut lisäosumiin, sillä KMF pystyi tukkimaan pelitilan hyvin. Taukolukemat olivat 1-0.FC Espoo palasi toiselle puoliajalle vahvempana peliä ratkaisemaan. Ei ehtinytkään kulua kuin kolme minuuttia, kun maalitykki Daniela Tjeder vei vieraat 2-0 –johtoon. Kaksi minuuttia myöhemmin Jonna Norppa-Rahkola kaunisteli vielä lukemia, eikä KMF:sta tuntunut enää löytyvän taistelijan sielua. Kuopiolaisten kohtalon sinetöivät omilla osumillaan Susanna Lehtinen ja Pauliina Mattila.Ottelun viimeisten 20 minuutin aikana niin espoolaispelaajat kuin -kannattajat alkoivat jo jännittää tulostietoja Raisiosta ja Pietarsaaresta, kun voitto Väinölänniemellä oli varmistumassa. KMF:n takaa-ajo ei koskaan ehtinyt alkaakaan, mutta joukkueen kausi päättyi silti lupaavasti: vasta 15-vuotias Krista Laukkanen viimeisteli lisäajalla ensimmäisen SM-tason maalinsa. Lopputulos oli siis 5-1 FC Espoon hyväksi.

SCR:lta irtosi pronssin veroinen esitys

Sporting Club Raisiolla oli mahdollisuus tehdä historiaa omassa pelissään. Voittamalla FC Hongan SCR voisi tuoda ensimmäiset SM-tason mitalit Kerttulaan. Pronssipallille nousemiseen tosin vaadittaisiin pieniä apuja helsinkiläiskilpailijoilta, sillä HJK:n olisi omassa ottelussaan vietävä ainakin osa pisteistä FC Unitedilta. Muuten FC United kohoaisi tasapinnoihin ja paremman maalieron turvin SCR:n ohi. Jos taas molemmat joukkueet häviäisivät omat pelinsä, veisi pronssia nuori FC Espoo.SCR tuli ratkaisevaan peliin silminnähden hermostuneena. Kotijoukkue hyökkäsi innokkaasti, mutta ratkaisevissa paikoissa tuntui latausta olevan liikaa. Eniten SCR kaipasi peliä rauhoittavaa tekijää, jonka avulla maalitilanteet olisi voitu hyödyntää. Honka puolestaan oli elementissään ja pelasi yhden parhaista peleistään koko kaudella. Honka pystyi hyödyntämään emäntien turhan hermoilun ja sai jakson edetessä painetuksi pelin SCR:n päätyä kohti yhä vaarallisemmin. Maalintekoon vierasjoukkue ei kuitenkaan kyennyt. Taukolukemat olivat 0-0.Toiselle puoliajalle Honka tuli vielä ensimmäistä paremmalla latauksella. SCR:n esityksessä alkoi näkyä pelko takaiskumaalista, jonka myötä joukkue saisi kenties haudata mitalihaaveet kokonaan. Hyökkäykset tyrehtyivät turhaan hätäilyyn ja liian suureen kuiluun kenttäpäätyjen välillä.Ottelun 66. minuutilla tapahtui se, mitä SCR pelkäsi: Hongan vaihtopelaaja Leena Mäkipää syötti maalipaikkaan hyökkääjä Elina Syrjälän, joka siirsi vieraat 1-0 –johtoon. Maali vei hetkeksi kaikki mehut kotijoukkueen pelistä. Kymmenen minuuttia myöhemmin Onnetar kuitenkin tarjosi tukea sitkeille raisiolaisille. Keskikenttäpelaaja Mira Jalonen pääsi vastaiskussa Hongan puolustukselta karkuun ja sijoitti helpottavan 1-1 –tasoituksen espoolaisten verkkoon.Jalosen maalista alkoi SCR:n kova takaa-ajo, jolla ei näyttänyt olevan kuin yksi mahdollinen päätös: toinen maali. Honka pyrki yhä jatkamaan painostustaan, mutta SCR oli täynnä taisteluhalua ja jätti espoolaiset taakseen. Viisi minuuttia ennen loppuvihellystä emäntien uurastus toi tulosta, kun Eveliina Kohvakka nousi upeasti vastustajia korkeammalle ja puski Nora Jåfsin antaman kulmapotkun Honka-vahti Inkeri Anttilan selän taakse.Ottelu päättyi SCR:n eduksi lukemissa 2-1. Lopputulos takaisi SCR:lle historialliset pronssimitalit, mikäli vain HJK onnistuisi omassa pelissään Pietarsaaressa. Hongan kausi puolestaan jatkuu vielä kahden pelin verran, kun joukkue karsii SM-sarjan paikastaan FC Kontua vastaan.

Voitto ei riittänyt HJK:lle

Päätöskierroksen huipentuma pelattiin Pietarsaaren keskuskentällä, jossa FC Unitedin luona vieraili Helsingin Jalkapalloklubi. Puolustavan mestarin, FC Unitedin, mahdollisuudet SM-kultaan olivat menneet jo pari kuukautta sitten, mutta iltapäivän emännillä oli vielä mahdollisuus pronssiin. HJK taas ei vielä pelin alkaessa tiennyt samaan aikaan pelattavan MPS-Sport –ottelun lopputuloksesta, joten vierasjoukkue oli kiinni vielä mestaruuskannussakin.HJK pelasi Pietarsaaressa varmasti. Kovissa peleissä karaistunut vierasjoukkue ei näyttänyt hermoilevan lainkaan, vaan hallitsi ottelutapahtumia alusta alkaen. FC Unitedilla yritys oli kova, mutta kokonaisuutta ei tuntunut löytyvän. Viimeistely oli löysää, eikä puolustuskaan ollut ottelun alussa terävimmillään. Reilun viiden minuutin pelin jälkeen HJK-kärki Linda Lindqvist puski vartioimattomana pallon emäntien maalikehikkoon.HJK teki tasaista jälkeä ja siirtyi johtoon 27. peliminuutilla. Kotijoukkueen maalin eteen syntyi kova hässäkkä, josta pallo vieri hyvään paikkaan Lindqvistille. Tottunut viimeistelijä laukoi takanurkkaan ja vei vieraat 1-0 –johtoon. Maalin jälkeen peli tasoittui ja painopiste siirtyi keskikentälle. Viime hetkillä HJK:lla oli vielä yksi hyvä maalipaikka, mutta pusku meni aavistuksen tolpasta ohi. Puoliaikatilanne oli 1-0 helsinkiläisille.Toiselle puoliajalle HJK tuli rauhallisemmin ja FC United pääsi taas pronssikisaan mukaan. Paras tekopaikka tuli vapaapotkusta luottopuolustaja Petra Vaelmalle, mutta HJK-vahti Petra Häkkinen torjui pietarsaarelaisten toivonkipinän. Toisessa päässä oli myös vipinää. Vieraiden keskittyminen tuntui kuitenkin herpaantuneen, eikä tulosta syntynyt. Ottelun viime minuuteilla United-hyökkääjä Annica Sjölund oli vielä lähellä maalintekoa, mutta pusku suuntautui ohi pystytolpan.HJK vei pinnat Pietarsaaresta numeroin 1-0, mutta joutui silti tyytymään hopeamitaleihin viimevuotiseen tapaan. Viime vuoden mestari FC United puolestaan hävisi mitalikisan ja putosi tappion ansiosta SM-sarjan viidennelle sijalle. Pronssi meni siis SCR:lle ensi kertaa seuran historiassa.