Takaisin
3.9.2018 klo 09.20

Millainen on videoanalyytikon rooli naisten maajoukkueessa?

Jaa:

Jussi Laitinen on toiminut vuoden Anna Signeulin johtamassa naisten maajoukkueen valmennusryhmässä videoanalyytikkona. Yksi vuoden merkittävimmistä uudistuksista koettiin perjantaina, kun Laitisella oli ensimmäistä kertaa lupaa lähettää kesken pelin videoklippejä kollegoilleen vaihtopenkille.

Tämän jutun artikkelikuva on hiema hassu, mutta ei suinkaan lavastettu. Se on otettu harjoitusten loputtua, kun pelaajat vielä pallottelevat hetken kentällä. Helmareiden videoanalyytikko Jussi Laitisen voi bongata tietokoneensa kanssa vaikka mistä ja vaikka milloin. Oikeastaan on harvinaista nähdä hänet muualla kuin ruokailuissa ilman läppäriä. Siksi onkin tärkeää kertoa mitä ”työmyyrä”, eli analyytikko maajoukkuetapahtumissa oikein tekee.

 

Otetaan konkreettinen lähestymistapa. Mitä Jussi teit Suomen Espanja-matsissa perjantaina?

 

- Matsin aikana paloittelin klipeiksi käytännössä kaiken mitä vastustaja teki. Miten he avaavat peliä, etenevät keskikentällä, murtautuvat, prässäävät meitä vastaan tai miten he toimivat viimeisellä kolmanneksella ja niin edelleen. Ja tämä sama toisin päin, eli miten me teemme nuo asiat. Espanja-pelissä erityishuomio oli lisäksi erikoistilanteissa, koska he ovat niissä niin vahvoja, Laitinen avaa.

 

Suomi pelasi perjantaina mahdollisuudesta päästä MM-jatkokarsintaan ja samalla taustajoukot saivat ensimmäistä kertaa olla suorassa yhteydessä vaihtopenkille. Käytännössä tämä tarkoitti radiopuhelimia ja mobiililaitetta, johon Laitinen lähetti reaaliaikaisesti videoklippejä valituista tilanteista.

 

- Katsomossa näkyvyys kentälle on paljon parempi, jonka lisäksi minulla on mahdollisuus katsoa tilanne samantien tietokoneelta uudestaan. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun yhteys oli suora. Aiemmin olemme voineet vaikuttaa asioihin tauolla. Toki menen edelleen tauolla valmentajien luo ja kerron mitä olen nähnyt. Katsomme myös joukkueen tai yksittäisten pelaajien kanssa muutaman klipin.

 

- Suora yhteys on mielenkiintoinen uusi lisä. Olen saanut muulta valmennusryhmältä palautetta, että siitä oli hyötyä. Onnistuimme teknisesti yllättävänkin hyvin. Suurempia haasteita ei ollut, järjestelmät toimivat niin kuin pitikin. Tietenkin se on iso lisä työmäärääni, kun kuvaan, ”täggään” livenä, analysoin vastustajan pelaamista ja vielä tuotan järkevää tietoa penkille. Se on hektinen 95-minuuttinen, Laitinen naurahtaa.

 

Erilaiset videoanalyysiohjelmat suoltavat tietoa lähes loputtomia määriä. Valmentajissa on varmasti suuria eroja siinä, kuinka paljon ja miten he dataa käyttävät. Ottelun aikana huomio ei voine kiinnittyä kovin pieniin yksityiskohtiin, joten mitä esimerkiksi Anna Signeul valmennusryhmänsä kanssa halusi perjantaina tietää?

 

- Yksi konkreettinen esimerkki voisi olla oman pään erikoistilanne, jossa meillä oli haasteita merkkaavien pelaajien osalta. Aikaisemmin meillä on ollut haasteita blokin puolustamisessa erikoistilanteissa. Nyt pystyimme katsomaan muun muassa sen, miten onnistuimme pelaajien vaihtamisessa blokeissa. Pelin aikana saimme myös hieman parannettua pallon riiston jälkeistä toimintaa ja selkeytettyä sitä, miten pystymme paremmin hyökkäämään vastustajan jättämiin tiloihin.

 

Otteluiltana työt jatkuvat pitkälle yöhön

 

Kuten todettua, videoanalyytikon 95-minuuttinen on hektinen. Hommat eivät kuitenkaan lopu päätösvihellyksen jälkeen, päinvastoin.

 

- Yhdessä pelissä on noin 300 tapahtumaa ja niihin voi laskea 4-5 alakategoriaa. Käyn jokaisen läpi ja tarkastan, että kaikki klipit on merkitty oikein ja että ne alkavat ja loppuvat oikeassa kohtaa. Lisäksi jokaiseen klippiin merkitään kaikki siihen osallistuneet pelaajat. Varsinkin tuplamaaottelureissuilla työaika venyy yön pikkutunneille. 

 

- Käyn ottelun keskivertotapauksissa läpi kolme kertaa. Toki yksittäisiä tilanteita, kuten maaliin johtaneet tilanteet, katsotaan useita kertoja. Ensimmäinen kerta tulee livenä, toisella kertaa trimmataan klipit oikeille kohdille, laitetaan alakategoriat kuntoon ja merkataan pelaajat. Kyse on hyvin mekaanisesta työstä, joten itse pelin näkeminen jää tässä vaiheessa vielä heikoksi. Kolmannella katselukerralla pyrin luomaan pelaamisestamme kokonaiskuvan ja katsomaan suurempia trendejä pelaamisessa, jotta pystyn tuomaan omaa näkemystäni paremmin esille, kun käymme valmennustiimin kanssa ottelua yhdessä läpi. 

 

Videoanalyytikon systemaattinen käyttö Suomen maajoukkueissa ei ole vielä kovin vanha asia. Naisten maajoukkueen edellisellä päävalmentajalla Andrée Jeglertzillä ei ollut käytössään analyytikkoa. Laitinen aloitti tehtävässään, kun Signeul tarttui päävalmentajan pestiin. Sen lisäksi Laitinen on toiminut analyytikkona Palloliiton Keski-Suomen Aluevalmennuskeskuksessa ja Palloliiton alueellisissa ja valtakunnallisissa pelaajakehitystapahtumissa.

 

- Minun kokemukseni mukaan valmentajissa on paljon eroja. Kaikki valmennusryhmät luovat oman toimintakulttuurin ja se koskee tätäkin. Eli mitä halutaan nähdä ja mitä asioita painotetaan. Pelin aikainen tiedon tuottaminen on kaikille valmentajille uusi asia, joten tulee viemään aikaa ennen kuin löydetään ne asiat, mitä kannattaa käydä läpi livenä.

 

- Koen, että yksi minun tärkeistä tehtävistäni on myös osata suodattaa tietoa. 300 eri tapahtumaa ja alakategoriat tarkoittaa nopeasti tuhansia, eikä valmentajan tarvitse missään nimessä tietää tätä kaikkea. Minun pitää löytää tärkein tieto ja viedä se eteenpäin. 

 

Jokainen yksittäinen klippi ei aina ole tärkeä, mutta analyysin tehtävä on myös tuottaa tendenssejä. Eli kuinka monta kertaa joku asia toistui. Yksinkertainen esimerkki tästä voisi olla keskikenttäpelaajan syötöt. Kuinka usein hän syötti pelin aikana ja kuinka monesti niistä hän pelasi palloa ylös- tai alaspäin. Vastaavien toistumien tilastointi on tärkeä osa videoanalyysiä.

 

- Etsimme trendejä pelissä, mutta sen lisäksi käytämme tilastopalvelu InStatia. Sitä kautta saamme muun muassa vastustajasta dataa, eli heille tyypillisiä tapoja pelata, tyypillisiä alueita mihin he pelaavat ja niin edelleen. Instatin avulla luomme myös määrällisen datan kautta kuvaa siitä, miten olemme itse onnistuneet haluamissamme pelitavallisissa muuttujissa.

 

- Jokainen klippi ja datapiste ovat tärkeää tietoa, mutta jokainen yksittäinen voi olla myös itsessään hieman harhaanhohtava. Peli on jatkumo ja kaikki liittyvät kaikkeen. Tämän takia on klippien lisäksi tärkeää katsoa ottelua myös pidemmissä jaksoissa, jotta saa kuvan kokonaisuudesta ja siitä, miten tilanteet liittyvät toisiinsa. 

 

Videoanalyytikon tehtäviin kuuluu tietysti myös vastustajan pelin avaaminen ennakkoon. Tässä tärkeänä tyäkaluni on InStat, josta pelejä voi ladata.

 

- Käymme vastustajasta läpi käytännössä kaikki matsit, jotka ovat saatavilla. Tämä riippuu myös vastustajasta, eli tärkeimpiä pelejä varten katsotaan enemmän. Jokainen vastustaja vaatii useamman ottelun, mutta esimerkiksi näissä karsinnoissa olemme koko ryhmän kanssa keskittyneet erityisen paljon Espanjaan ja Itävaltaan. Yhdessä myös päätämme, mitä tietoa annamme pelaajille. Teemme lisäksi vastustajien pelaajista tietopaketteja, joista tulee ilmi heille tyypillinen tapa pelata. 

 

- InStatissa on myös valmiita klippejä, mutta niitä emme juurikaan käytä. Lataan pelit ja teen omat. Se vaatii tunteja, mutta ei yhtä paljon kuin oman pelimme läpikäynti. InStat on meille tässä asiassa enemmän datapankki. 

 

”Merkittävintä on, että otan muilta valmentajilta työnteosta pois mekaanisia vaiheita”

 

Videoanalyytikkojen määrä on kasvanut merkittävästi Suomen maajoukkueissa viimeisten vuosien aikana. Aika muokannee myös näiden ammattilaisten roolia joukkueissa.

 

- Minulle on tärkeintä, että pystyn auttamaan ja helpottamaan valmennusryhmän tekemistä mahdollisimman paljon. Minulla on valmennustausta ja olen tutkinut ja miettinyt peliä paljon. Opiskelen Jyväskylässä ja minulla on teknis-taktista osaamista ja tietoa fyysisen valmennuksen teoriasta, josta on myös joskus hyötyä. Merkittävintä on kuitenkin, että otan muilta valmentajilta työnteosta pois mekaanisia vaiheita. Näin ollen tärkeimmät henkilöt pääsevät keskittymään pelin tärkeimpiin asioihin. 

 

- Emme halua käyttää aikaa etsimiseen tai turhien asioiden suodattamiseen. Jos koemme, että pelin avaamisessamme on ongelmia, niin voimme ottaa heti esiin 30-40 klippiä aiheesta. 

 

Vuoden 2018 merkittävin uudistus tähän mennessä on ollut liveyhteyden luominen analyytikon, vaihtopenkin ja mahdollisten katsomovalmentajien välille. Tällä hetkellä Laitinen haluaa kehittää osaamistaan erityisesti juuri tällä osa-alueella.

 

- Meidän tärkein tavoitteemme lähitulevaisuudessa on onnistua hyödyntämään dataa pelin aikana vielä paremmin. Teknologia luo tähän myös omat rajoitteensa. Jos internet on vieraspeleissä heikko, tuo se ongelmia.

 

- Olemme menneet nyt vuoden Annan johdolla ja tietoisuus halutusta pelitavasta on kehittynyt koko ajan. Haluan parantaa siinäkin, jotta pystyn entistä paremmin tarttumaan oikeisiin asioihin. Peli vaatii koko ajan spesifimpää silmää myös analyytikon osalta. 

 

Jos valmentajia on erilaisia ja heidän suhtautumisensa tekniikan hyödyntämiseen on vaihtelevaa, niin sama koskee tietysti myös pelaajia. Osa haluaa tietää paljon ja yksityiskohtaisesti, osalle riittää vähempi.

 

- Henkilökohtaisesti koen, että olemme tuottaneet pelaajille paljon lisäarvoa. Kaikki pelaajat saavat ottelua seuraavana päivänä kaikki omat suorituksensa käyttöönsä. Tietysti kiinnostus niitä kohtaa on yksilöllistä, Laitinen toteaa.

 

Suomi päättää MM-karsinnat Itävaltaa vastaan Wiener Neustadtissa tiistaina 4.9. klo 18 Suomen aikaa. Yle näyttää ottelun suorana.