Takaisin
28.11.2020 klo 10.51

Miesten Suomen Cupissa 2021 muutoksia koronan vuoksi – cupien uudistaminen edessä

Jaa:

Jalkapallon miesten Suomen Cup pelataan kaudella 2021 vielä nykyisessä muodossaan, mutta koronan vuoksi poikkeuksellisesti hiukan tiivistetyssä muodossa. Naisten Suomen Cup puolestaan jatkuu aiemmassa muodossa. Keväällä 2021 käynnistetään kokonaisvaltainen prosessi cup-kilpailujen uudistamiseksi.

Miesten Suomen Cup käynnistyy kaudella 2021 aiempaan tapaan karsintavaiheella. Sekä Veikkausliigan että Ykkösen joukkueet jaetaan kolmeen neljän joukkueen alkulohkoon. Näissä pelataan kuitenkin koronatilanteesta johtuen vain yksinkertaiset sarjat eli kullekin joukkueelle tulee pelattavaksi lohkovaiheessa kolme ottelua.
 
Kakkosen Cup puolestaan pelataan cup-muotoisena alusta saakka. Tässäkin pyritään siihen, että ottelumäärä pysyy aiempaa pienempänä ja ohjelmassa on varaa mahdollisille koronatilanteen tai siihen liittyvien rajoitusten takia tapahtuville ottelusiirroille.
 
Veikkausliigan karsintalohkoista voittajat etenevät suoraan Suomen Cupin puolivälieriin. Ensimmäiselle varsinaiselle cup-kierrokselle pääsevät Veikkausliigan karsintalohkojen lohkokakkoset, Ykkösen karsintalohkojen voittajat ja kaksi parasta lohkokakkosta sekä Kakkosen Cupin finaalijoukkueet. Ensimmäiseltä cup-kierrokselta puolivälieriin pääsee viisi joukkuetta ja puolivälieristä eteenpäin pelataan normaali cup-kilpailu, joka huipentuu alustavasti lauantaina 8.5.2021 pelattavaan finaaliin.
 
Naisten Suomen Cup 2020-21 kärsi pahasti kesän koronatilanteesta ja ilmoittautuneiden joukkueitten määrä jäi niin pieneksi, että cupia pelataan vasta lohkovaiheesta alkaen alkuvuonna 2021. Naisten Suomen Cup pelataan voimassa olevien määräysten mukaisesti ja cupin finaali sijoittuu alustavasti syksylle 2021.
 
Cup-kilpailut vuonna 2021 käynnistyvät helmikuussa poikkeuksena Kakkosen Cup, jonka avauskierrokset pelataan jo tammikuussa, jotta kilpailu ehditään pelata yli välierävaiheen ennen Suomen Cupin cup-kierrosten pelaamista.
 
Kaikkiaan cupeja aiotaan uudistaa kaudelle 2022. Alkuvuodesta 2021 asetetaan työryhmä miettimään mallia, jolla kaikki miesten cup-kilpailut – Suomen Cup, Kakkosen Cup ja Suomen Regions’ Cup – saadaan uudessa muodossa parhaiten palvelemaan niin seuroja ja kannattajia kuin kilpailullisia kokonaisuuksia huomioiden optimaalisella tavalla kaiken tasoiset seurat. Naisten Suomen Cupin uudistaminen käsitellään osana tyttöjen ja naisten kilpailutoiminnan kehittämisprosessia.

- Nykymuodossa kokonaiskauden pidennys virallisten otteluiden osalta on ollut hyvä asia, mutta emme ole löytäneet mallia, joka ottaisi parhaalla mahdollisella tavalla huomioon eri sarjatasojen joukkueiden tarpeet verrattain lyhyellä kilpailukaudella. 

- Lisäksi Suomen Cupin mediaoikeuksien ja kumppanuuksien kasvattaminen on selkeä tavoitteemme, ja sen saavuttaminen edellyttää muutosprosessin käynnistämistä, Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande sanoo. 

Miesten Suomen Cupin 2021 ja Kakkosen Cupin 2021 ilmoittautuminen käynnistyy 1.12.2020 ja jatkuu 15.12. saakka.