Miesten Futsal-Liigan välierät: Akaa ja KaDy avasivat kotivoitoilla

Miesten Futsal-Liigassa pyörähtivät vappuna käyntiin välierät. Akaa Futsal ja FC Kemi tarjosivat Toijalassa vauhdikkaat maalijuhlat, jotka päättyivät Akaan 7–4-voittoon. Jyväskylässä puolestaan nähtiin kurinalainen, kyttäilevä otatus, jossa KaDy oli Tornion Palloveikkoja tarkempi ja kuittasi 2–1-kotivoiton. Välieräsarjat ovat katkolla viikon päästä lauantaina 8.5. Torniossa ja Kemissä.

(paras kolmesta, voitot 1–0)

Akaa Futsal ja FC Kemi tarjosivat Toijalan “Monarilla” maalijuhlat ensimmäisessä välierässä. Molemmat kävivät vuoroin maalin johdossa, kunnes 37. minuutilla Aleksi Pirttijoki tälläsi isännät 5–4-johtoon Markus Rautiaisen poikittaissyötöstä. FC Kemin takaa-ajo lentävällä maalivahdilla jäi torsoksi; Akaa Futsal kaunisteli lukemia vielä kahdella lisäosumalla.

Jo ensimmäisellä puoliajalla nähtiin kuusi maalia. Akaa käväisi johdossa 40 sekunnin ajan, kunnes Uruguayn maajoukkuemies Xande tasoitti takatolpan tuntumasta. Maali oli Xanden ensimmmäinen Suomen liigassa. Taneli Kohonen vei vieraat 1–2-johtoon maalinsuulta 7. minuutilla. Akaa Futsal kampesi kuitenkin kahdella komealla kaukovedolla tasoihin ja ohi: Jussi Nyström laukoi tasoituksen Petri Grönholmin syötöstä, sama maajoukkuekaksikko toimi toisin päin hetkeä myöhemmin.

FC Kemi tuli 17 minuutin kohdalla tasoihin, kun pelaaja-valmentaja Boris Čizmar pääsi chippaamaan lähietäisyydeltä. FC Kemin kaikki kolme avausjakson maalia syöttänyt, kahden ottelun pelikiellostaan vapautunut Enderson Suárez siirsi kemiläiset toista kertaa johtoon 25. minuutilla maalinedustalta Slobodan Tomićin pitkästä heitosta, mutta Akaa tasoitti pian, kun kulmapotku kimposi Suárezista omaan maaliin.

Tasalukemissa 4–4 mentiin pitkään tasaväkisesti, kunnes Pirttijoki laukoi voittomaaliksi jääneen Akaan viidennen osuman, josta FC Kemi ei enää toipunut. Akaa rokotti armotta Kemin pallonmenetyksistä lopun ylivoimapelissä; viimeistelijöinä toistamiseen Grönholm ja Juhana Jyrkiäinen.

Runkosarjassa neljänneksi sijoittuneen Akaa Futsalin voittoputki on tämän voiton myötä jo 13 ottelun mittainen. Finaalipaikka on katkolla ensimmäistä kertaa lauantaina 8.5. Kemissä.

Akaa Futsal on voiton päässä finaaleista. (Arkistokuva: Tuukka Nyström)

Jyväskylän monitoimitalo
KaDy – ToPV 2–1 (1–0)

Hallitseva Suomen mestari Kampuksen Dynamo otti ensimmäisen kiinnityksen finaalipaikkaan, kun Tornion Palloveikot taipui välieräsarjan avausottelussa Jyväskylän Monitoimitalolla. Toisin kuin Toijalassa, Jyväskylässä peli oli vähämaalista ja puolustusvoittoista kyttäilyä.

KaDy otti johdon brassivahvistus Italo Henrique ”Bob” Macedo Basilion ja Jukka Kytölän maaleilla. Tornion kavennus tuli ylivoimapelillä vasta kolme sekuntia ennen loppua.

Tasaisessa ja laadukkaassa ottelussa kumpikin joukkue oli vuorotellen niskan päällä, KaDy sai aikaan enemmän vaarallisia paikkoja hyökkäyspään erikoistilanteista. Torniosta KaDyyn siirtynyt Bob osuikin rajapotkukuviosta, mutta muuten Ruotsin maajoukkuemaalivahti Viktor Jansson hoiti ToPV-maalilla tonttinsa puhtaasti. ToPV:n useimmat maalipaikat lähtivät Iiro Vanhan, Newton Jr:n ja Henri Alamikkotervon oivalluksista ja 1 vs. 1 -haastoista.

Dynamosta Palloveikkoihin kesällä siirtynyt Newton Jr. raatoi ottelussa isot minuutit. Toinen entinen KaDy-ikoni Sergei Korsunov oli Tornion kokoonpanossa, mutta ei pelannut.

Toisella puoliajalla KaDy kasvatti johtonsa kahteen maaliin, kun Jukka Kytölän matala kaukolaukaus 33. minuutilla painui vastustamattomasti takakulmaan. ToPV aloitti takaa-ajonsa lentävällä maalivahdilla yli viisi minuuttia ennen loppua, mutta KaDyn puolustusmuoto kesti. Vasta ajassa 39:57 Aleksi Kylmälä pääsi laukomaan läheltä kavennusosuman Vanhan kaukolaukauksen paluupallosta. Viimeiset kolme sekuntia eivät enää riittäneet ToPV:lle pallonriistoon ja maalipaikan luomiseen, joten KaDy kuittasi ensimmäisen osaottelun nimiinsä.

— Puolustuspelaaminen oli meillä hyvällä tasolla toisella puoliajalla, saimme tylsytettyä ToPV:n yksilötaidon. Erityisesti Newton Jr:n ja Iiro Vanhan kohdalla olimme tarkkana, ettemme yliprässää tilanteesta ohi ja päästä heitä vauhtiin, kertoo KaDyn apuvalmentaja Jesse Kalliokoski.

— Kovin monelle vaarallisella maalipaikalle ToPV ei päässyt pallonhallinnasta huolimatta. Ansaitsimme voiton tässä ottelussa ja lähdemme luottavaisina Tornioon ensi viikonloppuna, Kalliokoski päättää.

Akaa Futsalin lailla KaDy seilaa vankassa myötätuulessa; jyväskyläläisten voittoputki on yhdeksän ottelun mittainen. KaDyn edellinen tappio on kärsitty juuri Akaata vastaan helmikuussa.

KaDy - ToPV 1.5.2021 Välierä
Italo "Bob" Macedo Basilio laukoi KaDyn avausmaalin. (Kuva Iiro Väänänen)

Välierät jatkuvat lauantaina 8. toukokuuta ToPV:n ja FC Kemin kotiotteluilla. Tarvittaessa ratkaisevat kolmannet välierät pelataan su 9.5. ToPV:n ja FC Kemin kotiareenoilla.

Finaalisarja alkaa lauantaina 15. toukokuuta, ja uusi Suomen mestari on selvillä viimeistään sunnuntaina 23.5., ellei koronarajoituksista seuraa enää otteluohjelmamuutoksia.