Takaisin
26.9.2020 klo 13.08

Miesten Futsal-Liigan kausiennakko, osa 14/14: HIFK tuo Helsingin liigakartalle Lindin ja Sihvosen opein

Jaa:

Ⓒ Esa Norvia

Miesten Futsal-Liiga 2020–2021 käynnistyi sunnuntaina 20. syyskuuta täydellä seitsemän ottelun kierroksella.  Palloliiton futsalsivuston 14-osaisessa kausiennakossa esitellään kaikki 14 liigajoukkuetta. Viimeisenä vuorossa on HIFK, joka aloittaa ensimmäisen liigakautensa ja tuo miesten liigafutsalin Helsinkiin ensimmäistä kertaa 2000-luvulla. Joukkueen runko ja liigapaikka ovat viime kauden Futsal-Ykkösessä dominoineen Zenith Myllypuron peruja.

Miesten Futsal-Liigan kausiennakko, osa 14/14

Idrottsföreningen Kamraterna, Helsingfors, Helsinki (HIFK)

Aiemmat osat:

Osa 1: Joutsan Seudun Pallo (JoSePa)
Osa 2: Tampereen Peli-Pojat-70 (PP-70)
Osa 3: Futsal Mad Max, Valkeakoski (Mad Max)
Osa 4: Akaa Futsal (Akaa)
Osa 5: Tornion Palloveikot (ToPV)
Osa 6: Ilves FS, Tampere (Ilves)
Osa 7: Golden Futsal Team, Espoo (GFT)
Osa 8: Sievi FS (Sievi)
Osa 9: Someron Voima (SoVo)
Osa 10: Pirkkalan Jalkapalloklubi (PJK)
Osa 11: Kampuksen Dynamo, Jyväskylä (KaDy)
Osa 12: FC Kemi
Osa 13: Liikunnan Riemu, Jyväskylä

Helsinkiläinen HIFK on suomalaisen joukkueurheilun suurimpia brändejä, jonka menestyshetket on koettu jääkiekon, jalkapallon, jääpallon ja käsipallon parissa. Seuran jalkapallojaosto HIFK Fotbollin (HIFK Soccerin) alla on pelattu pitkään myös miesten futsalia, mutta piirinsarjoja ylemmäs tähtirinnat eivät ole yltäneet parketin puolella.

Uusi vuosikymmen tuo kuitenkin mukanaan uudet tuulet ja vuonna 1897 perustetun seuran valtakunnalliselle futsalkartalle. Pääkaupunkiseudun miesten futsalia on perinteisesti hallinnut espoolainen Golden Futsal Team; samalla Helsingin lukuisista jalkapalloseuroista futsal-lippua korkeimmalla on kantanut Zenith Myllypuro, joka pelasi täydet 18 kautta Futsal-Ykkösessä valtakunnallisen sarjan perustamisvuodesta 2002 viime kevääseen 2020 saakka. Tuona aikana itähelsinkiläiset olivat useita kertoja lähellä putoamista ja lähellä nousukamppailuakin, mutta sarjataso säilyi vuodesta toiseen.

Kausi 2019–20 oli Zenithille jättimenestys ja joukkue kulki voitosta voittoon niin vieraissa kuin kotona Herttoniemenrannassa. Kierrosta ennen sarjan päätöstä kausi keskeytettiin koronaviruksen vuoksi, eikä sitä enää jatkettu. Kabinetin puolella Zenithille myönnettiin seuran ensimmäinen liigapaikka uudelle kaudelle, ja toisen kabinetin puolella päätettiin liigapaikan siirtämisestä HIFK:n alle. Samalla naisten Futsal-Liigan vantaalainen joukkue Team VanPa siirtyi niin ikään HIFK:n siipien suojaan, joten HIFK pääsee valtakunnalliselle liigakartalle kahden uuden joukkueen turvin.


HIFK:n uudet maalivahdit Petteri Lehtinen ja Matias Marjander.

HIFK:in miesten valmentajaksi rekrytoitiin kokenut Lasse Lind, joka ylsi pelaajaurallaan GFT:ssä Suomen mestariksi ja maajoukkueeseen. Lindille tukea antaa valmentajana vielä monin verroin kokeneempi Ville Sihvonen, joka tunnetaan myös Suomen maajoukkueen valmennustiimistä. Muut taustajoukot ja pelaajarunko ovat muutamaa vahvistusta lukuun ottamatta Zenith Myllypuron Ykkösen-vuosilta. Jose Ikosella on liigakokemusta KaDysta ja JoSePasta, Juho Mäkiniemellä KaDysta, Ruutupaidoista ja Ilveksestä.

Valmentaja Mikko Merikarin mietteitä alkavasta kaudesta:

– Meidän kauteen valmistautumisemme on ollut kiireinen. Joukkuetta kasattiin viime metreille asti, ja samaan aikaan on Lindin Lassen ja Sihvosen Villen tulon myötä viritetty pelitapaa uuteen uskoon. Jengiin me ollaan kiinnitetty ne pelaajat, jotka todella haluaa pelata meillä ja olla rakentamassa pääkaupungin futsaliin uutta kärkeä.

– Meillä on monen asian kanssa vielä paljon opiskeltavaa ja treenattavaa, mutta ukot ovat painaneet hommia innolla ja edistyminen ruokkii lisäintoa. Koskaanhan nousijajoukkue ei ole täysin valmis sarjakauden alussa. Meilläkin mennään oman suunnitelman mukaan ja parannetaan pelaamista joka viikko. Hyppäys divarista liigaan on nykypäivän futsalissa iso, mutta me uskotaan vahvasti omaan tekemiseen ja siihen rakennustyöhön, mikä Stadissa on aloitettu kentällä ja sen ulkopuolella.

– HIFK:lla on ollut omat huolensa esimerkiksi loukkaantumisten kanssa, eikä niitä kapealla ringillä operoiva nousija todellakaan kaipaisi. Meillä ei kuitenkaan koskaan ole alettu surkuttelemaan näitä juttuja. Meillä on hyvä henki ryhmässä, osaava ohjaus tekemiselle ja taustaryhmä, joka painaa hommia projektin eteen. Kentällä sitten mitataan viikko kerrallaan, miten pitkälle ollaan ehditty. Nousijan rooli on aina haastava, mutta ei me lähdetä tänäkään vuonna kumartelemaan ketään tai mitään.


HIFK:n pohjapelaaja Jose Ikonen (oik.), vastassa Ilveksen Jaakko Ahokas. (Kuva: Esa Norvia)

 

HIFK Futsal 2020–21 – seuraa heitä:

 

Jose Ikonen

Meritoitunut liigapelaaja palaa yhden kauden tauon jälkeen liigan kirkkaisiin valoihin. Oli iso palanen nousussa Futsal-Ykkösestä ja merkittävä palanen myös liigajoukkuetta, ja sitä korostaa entisestään valinta joukkueen kapteeniksi kauden alla. Ikosen kokemus kovista peleistä auttaa varmasti koko joukkuetta, harmillisesti Ikoselle tuomittu suora ulosajo Ilvestä vastaan pitää hänet sivussa kahdesta seuraavasta ottelusta, sen jälkeen kentille palaa varmasti entistäkin nälkäisempi HIFK-kippari.

Johannes Axerud

Espoosta Helsingin puolelle loikannut Axerud on joukkueessa isossa roolissa sekä parketin viivojen sisä- että ulkopuolella. Analyyttisena ja älykkäänä futsalpelaajana tiedetty Axerud hoitaa videovalmentajan tehtäviä pelaamisensa ohessa. Espoossa aiempina kausina tarkasti puolustusvelvoitteensa hoitaneelta vasenjalkaiselta pelaajalta odotetaan Helsingissä useammin merkintöjä myös tehopisteiden muodossa. Arvosta joukkueelle kertoo valinta HIFK:n kapteenistoon. Axerud oli aloittamassa HIFK:n futsalprojektia ja nyt paluun myötä pääsee sulkemaan ympyränsä pelaamalla tähtirinnoissa myös Futsal-Liigaa.


Hassan Yaghoubi (vas.) on HIFK:n runkopelaajia. (Kuva: Esa Norvia)

Hassan Yaghoubi

Yaghoubi on ampunut valtavan kasan maaleja viime kausien aikana Futsal-Ykkösessä. Nyt hän kohtaa huomattavasti tarkemmin puolustavia joukkueita, joten kuinka tehojen käy? Urheilulliseen ja taitavaan hyökkäyspään maestroon kohdistuu Helsingissä katseet, kun tarvitaan tärkeitä tehopisteitä, joilla otteluita voitetaan ja pistepussia kasvatetaan. Tunnetumpi veli Moshtagh Yaghoubi on pelannut futsalia Someron Voiman liigajoukkueessa.

Merkittävimmät lähteneet pelaajat
(verrattuna Zenith Myllypuron 2019–20 Futsal-Ykkösen rosteriin)

Andrés Salgado

Merkittävimmät saapuneet pelaajat
(verrattuna Zenith Myllypuron 2019–20 Futsal-Ykkösen rosteriin)
(suluissa viime kauden seura)

Johannes Axerud (GFT)
Leo Rautiainen (EBK)
Janne Paski (Riemu)
Riku Oras (Ilves FS)
Matias Marjander (mv) (GFT)
Petteri Lehtinen (mv) (KaDy)

Idrottsföreningen Kamraterna, Helsingfors, Helsinki (HIFK)

Perustettu: 1897 (jalkapallojaosto 1907, uusi futsaljaosto 2020, futsaltoiminta aiemmin HIFK Fotbollin alla)
Aiempia liigakausia: 0
Aiemmat saavutukset: –
Kauden 2019–20 runkosarjasijoitus sarjan keskeytyessä: Zenith Myllypuro: Futsal-Ykkösen runkosarjan ykkössija
Päävalmentaja: Lasse Lind
Kotihalli: Pirkkolan Liikuntahalli, Helsinki

Kotisivut: https://futsal.hifkfotboll.fi/

HIFK Futsal - Facebook

HIFK Futsal - Instagram

HIFK Futsal - Twitter

HIFK Futsal 2020–21:

Pelaajat:

2 Stefan Petrescu
3 Hossein Atayi
5 Johannes Axerud
6 Timo Peltola
7 Juho Mäkiniemi
8 Riku Oras
9 Jesse Kyrkkö
10 Hassan Yaghoubi
11 Omid Musawi
16 Janne Paski
17 Henri Palovesi
20 Matias Marjander (mv)
22 Sampo Kaukonen (mv)
23 Markus Vanninen
24 Jose Ikonen
27 Petteri Lehtinen (mv)
28 Leo Rautiainen
88 Ville Rintala (mv)
Muhammed Al-Itawa
Olli Muttonen
Joonas Heino
 
Taustat:

Lasse Lind (päävalmentaja)
Mikko Merikari (valmentaja)
Joonas Heino (valmentaja)
Ville Sihvonen (valmentaja)
Markus Vanninen (valmentaja)
Juhani Säilä (joukkueenjohtaja)
Mikko Aitkoski (joukkueenjohtaja)

* * *

Miesten Futsal-Liigan uutisoinnin päätoimittaja: Samu Kytölä
Palaute: samu.kytola(ät)futsal.fi; p. 041 4378041