Takaisin
30.4.2021 klo 11.57

Miesten Futsal-Liiga: välierät käyntiin lauantaina Jyväskylässä ja Akaassa

Jaa:

Miesten Futsal-Liigassa on välierien aika. Molemmat otteluparit pyörähtävät käyntiin vapunpäivänä, lauantaina. Runkosarjan ykkönen FC Kemi matkaa Toijalaan viime kauden runkosarjan ykkösen Akaa Futsalin vieraaksi. Jyväskylässä hallitseva mestari KaDy saa vieraakseen Tornion Palloveikot. Paras kolmesta -järjestelmällä pelattavat sarjat ovat katkolla viikkoa myöhemmin Kemissä ja Torniossa.

 

Miesten Futsal-Liiga 2020–2021

välierät, 1. osaottelut

Futsal-Liigan lähetykset SolidSportilla:
>> https://solidsport.com/futsalliiga

 

Futsal-Liigan maalikoosteet Futsal-Liigaseurat ry:n sivuilla:
>> https://futsalliiga.fi/videot/

Otteluohjelma ja sarjataulukko kahdessa eri formaatissa:
>> Tulospalvelu
>> Tulospalveluarkisto

la 1.5.2021

16.00
Toijalan Monitoimihalli
Akaa Futsal – FC Kemi

Runkosarjan voittaja FC Kemi oli selkä seinää vasten puolivälierissä, mutta onnistui lopulta kahdella kotivoitolla pudottamaan vastaan taistelleen Liikunnan Riemun jatkosta voitoin 2–1. Kemiläisten tähtipelaaja Enderson Suárez kärsi kahden ottelun pelikiellon juuri kahdessa kotiottelussa, jotka FC Kemi sai käännettyä edukseen. Kapteeni Tuukka Pikkaraisen panos Kemin voitoissa oli massiivinen; myös Vesa Lilja ja maalivahti Slobodan Tomić loistivat.

Akaa Futsalin playoff-aloitus oli vakuuttava. Ennakolta kenties kaikkein tasaisimmaksi arvioitu puolivälierä Akaan (runkosarjan 4.) ja Golden Futsal Teamin (runkosarjan 5.) välillä ratkesi suoraan kahdessa ottelussa akaalaisten eduksi: Espoon “kultaiset” lähtivät laulukuoroon. Ensimmäisessä ottelussa Espoossa GFT laittoi lopussa Akaan ahtaalle kuroen kolmen maalin vierasjohdon yhteen maaliin, mutta tasoitus jäi espoolaisilta tekemättä.

Toisessa osaottelussa pelin kulku oli varsin tasaväkistä GFT:n taistellessa selkä seinää vasten vimmalla, mutta Akaan viimeistely oli tulikuumaa. Kotivoitto Akaassa kirjattiin peräti 7–2. Kuten Kemissä, myös Akaassa kotijoukkueen kapteenin rooli oli valtava: maaliskuun kuukauden pelaajaksikin valittu Jussi Nyström pommitti neljä komeaa maalia GFT:n verkkoon.

Akaan parhaat pistemiehet tällä kaudella ovat Nyströmin jälkeen olleet tasaisessa rintamassa Dusan Milojevic, Markus Rautiainen, Petri Grönholm ja pelaaja-valmentajan roolista puhtaaksi pelaajaksi ensi syksynä siirtyvä Jovan Stankovic.

Akaan voittoputki on nyt venynyt 12 ottelun mittaiseksi, mukaan lukien runkosarjan 10 viimeistä ottelua ja puolivälierät. Viimeksi joukkue on hävinnyt tammikuussa kotonaan tuplaviikonloppuna juuri FC Kemille ja ToPV:lle.


KaDyn Lassi Lintula ja FC Kemin Enderson Suárez taistelevat. (Kuva: Kampuksen Dynamo)

FC Kemi onkin voittanut keskinäisistä kohtaamisista peräti neljä viimeisintä, joista yksi oli Final Four -turnauksen cup-voitto keväällä 2020. Akaa Futsalin edellinen voitto kemiläisistä on viime kauden runkosarjasta, joulukuulta 2019. Tuo ottelu pelattiin Toijalassa, jossa Akaa Futsal on perinteisesti vahva.

FC Kemin parhaat pistesepät kuluvalla kaudella ovat suuria minuutteja pelanneet Suárez, Pikkarainen, Lilja sekä pelaaja-valmentaja Boris Čizmar.

FC Kemin päävalmentaja Markku Kalermo kertoo seuran tiedotteessa:

–  Hyvillä fiiliksillä lähdetään jatkamaan matkaa kohti välieriä. Takana on kaksi peliä, jotka näyttivät minkälainen tahtotila ja motivaatio joukkueella nyt on; voitontahtoa kyllä löytyy.

 – Playoffit ovat arvaamattomuudessaan täysin erilaisia kuin runkosarjan pelit. Varsinkin ensimmäisen pelin merkitys on kohtuullisen suuri, sillä tappion tullessa sen jälkeinen kotipelikin on vaikea. Akaa on menestyksekäs joukkue, jonka riveissä on useita maajoukkuepelaajia ja joka on ollut vahvassa iskussa viime aikoina. Hyvä vastustaja, Kalermo toteaa.

>> Akaa Futsalin ennakko

>> FC Kemin ennakko

Kauden aiemmat kohtaamiset:

23.1.2021 Akaa Futsal – FC Kemi 1–5 (0–3)
3.10.2020 FC Kemi – Akaa Futsal 4–2 (0–2)

la 1.5.2021

17.00
Monitoimitalo, Jyväskylä
KaDy – ToPV

Tuntia myöhemmin, klo 17.00 vapunpäivänä potkaistaan käyntiin toinen välieräpari Jyväskylän Monnarilla, jossa kohtaavat Kampuksen Dynamo ja Tornion Palloveikot. Runkosarjassa tasapisteisiin päätyneiden KaDyn ja ToPV:n paremmuus ratkaistiin maalierovertailulla, joka oli 25 tehtyä maalia useita murskavoittoja sarjassa ottaneiden torniolaisten eduksi. Näin ollen keskinäisessä pudotuspelissä kotiedun saa ToPV: sarja on katkolla Torniossa lauantaina 8.5. Myös mahdollinen kolmas välierä su 9.5. voittojen ollessa tasan 1–1 pelataan Torniossa.

KaDy on erittäin kokenut pudotuspelijoukkue: seuran värejä nähdään 11 vuoden sisällä jo kahdeksannen kerran mitalipeleissä. Aiemmilta vuosilta jyväskyläläisten palkintokaappiin on kertynyt neljä SM-hopeaa, yksi pronssi ja viimeisimpänä kaksi Suomen mestaruutta 2018 ja 2019. Kymmenen vuoden takaisesta SM-hopeajoukkueesta mukana ovat Kytölän veljekset Mikko ja Jukka sekä maalivahti Niila-Ville Laitinen, joka on edustanut yhtäjaksoisesti Dynamoa lähes 13 vuotta.

ToPV on liigakartalla uudempi tulokas, joskin FC Kemin tavoin seurassa on yhä jäljellä takavuosina Futsal-Liigassa menestyneen FT Kemi-Tornion perintöä. Päävalmentaja Oleg Eprintsev valmensi FTK:ta 1990–2000-luvuilla; Bergin veljekset Jussi-Esko ja Juho-Teppo edustivat seuraa pelaajana.
ToPV on hankkinut huomattavia vahvistuksia liiganousunsa jälkeen: tällä kaudella joukkueen ehdottomia tähtipelaajia ovat olleet brasilialainen Newton Jr., Ruotsin maajoukkuemaalivahti Viktor Jansson sekä Suomen maajoukkuepelaajat Iiro Vanha, Sergei Korsunov ja Aleksi Kylmälä. Heistä Newton Jr. ja Sergei Korsunov siirtyivät Tornioon juuri KaDysta. Lisäksi ToPV uutisoi viikolla 24-vuotias Tanskan maajoukkuepelaaja Zakaria El-Ouazin sopimuksesta ensi kaudeksi.


ToPV:n ykkösketju on tehnyt kovaa jälkeä. (Kuva: ToPV)

KaDyn kausi on sujunut tuloksellisesti hyvin. Voittoputken mitta on kahdeksan ottelua; tammikuun jälkeen vain Akaa Futsal on onnistunut voittamaan Dynamon. Viime kaudella ToPV:n paidassa maalipörssiä dominoinut Ítalo Henrique "Bob" Macedo Basilio pääsi Brasiliasta Jyväskylään juuri runkosarjan loppuvaiheissa; kokeneet Kytölän veljekset ovat toipuneet pitkien poissaolojen jäljiltä pelikuntoon. Kadylaisista suurimpia tehoja ovat latoneet maajoukkuepelaajat Tero Intala ja Lassi Lintula; viime aikoina myös Intalan veljeksistä nuorempi Jere on päässyt hyvään maalivireeseen. Henri Lousteella on yksi ottelu jäljellä pelikieltoa; hän palaa kokoonpanoon Torniossa viikon kuluttua.

KaDy pudotti puolivälierissä Mad Maxin suoraan 2–0, ToPV nujersi Someron Voiman voitoin 2–1.

KaDyyn Italian Serie A -seura Mantovasta palannut Jukka Kytölä kertoo seuran kotisivuilla ottelun alla:

 – Edessä on varmasti mielenkiintoinen ja hyvätasoinen ottelupari, sillä molemmilla on riveissään pelaajia, jotka edustivat viime kautena vastustajan värejä. Tämä tuo aina hieman ylimääräistä näyttämisen halua kentälle.

 – Me olemme hioneet paljon treeneissä kollektiivista pelitapaamme niin hyökkäys- kuin puolustusvaiheessa. Torniolla on puolestaan monia teknisesti taitavia ja ratkaisukykyisiä pelaajia, joiden kanssa saa olla tarkkana.

 – Ensimmäisessä ottelussa saattaa usein tulla esille "yllätyksiä", joihin ei välttämättä ole osannut käytännön pelitilanteissa varautua, vaikka vastustajaan olisi tutustuttu todella hyvin. Näin ollen pitää olla erityisen valmis sopeutumaan pelin vaatimuksiin. Erikoistilannepelaamisen rooli korostuu myös, se lienee selvää.

>> KaDyn ennakko

>> ToPV:n uutinen Zakaria El-Ouazista

Kauden aiemmat kohtaamiset:

20.9.2020  ToPV – KaDy 1–5 (0–2)
3.1.2021 KaDy – ToPV 3–2 vm., 2–2 (1–0)

Välierät jatkuvat lauantaina 8. toukokuuta ToPV:n ja FC Kemin kotiotteluilla. Tarvittaessa ratkaisevat kolmannet välierät pelataan su 9.5. ToPV:n ja FC Kemin kotiareenoilla.

Finaalisarja alkaa lauantaina 15.5. toukokuuta, ja uusi Suomen mestari on selvillä viimeistään sunnuntaina 23.5., ellei koronarajoituksista seuraa enää otteluohjelmamuutoksia.

* * *

Miesten Futsal-Liigan uutisoinnin päätoimittaja: Samu Kytölä
Palaute: samu.kytola(ät)futsal.fi; p. 041 4378041