Takaisin
9.9.2021 klo 17.48

Miesten Futsal-Liiga: Turun Pallokerho valmiina takaisin parrasvaloihin

Jaa:

Ⓒ Tara Jaakkola

Turun Pallokerho (TPK) on Alastaron Urheilijoiden ohella miesten Futsal-Liigan toinen sarjanousija Varsinais-Suomesta. Paikallisvastustajastaan poiketen TPK on yksi suomalaisen futsalin perinteikkäimmistä liigaseuroista, sillä se pelasi vuosituhannen alussa peräti 15 kautta yhtäjaksoisesti pääsarjaa. Kuuden vuoden tauon jälkeen TPK on valmis takaisin liigatasolle uuden päävalmentajan Tuomas Vainion ja konkarimaalivahti Marko Laaksosen johdolla.

Turun Pallokerho nousi kevään liigakarsintasarjassa takaisin miesten Futsal-Liigaan kuuden vuoden “korpivaelluksen” jälkeen. TPK oli hyvin perinteikäs liigaseura, jolla liigakausia on historiassaan peräti 15, eli neljänneksi eniten kaikista seuroista ja GFT:n jälkeen eniten nykyisistä liigaseuroista.

Korkeimmalla sarjatasolla TPK pelasi vuosina 2000–2015. Kauden 2014–15 päätteeksi TPK joutui liigakarsintaan ja luovutti pelaamatta ratkaisevan vierasottelun Ykkösestä ylöspäin pyrkinyttä FC Kemiä vastaan. FC Kemi sai liigapaikan ja TPK:lle lankesi Palloliiton kilpailumääräysten mukaisesti viiden vuoden nousukielto.

Käytyään pikavisiitillä piirinsarjoissa TPK sai edustusjoukkueensa nostettua Ykköseen, jota liiton nousukielto ei koskenut. Ykkösessä turkulaiset vakiinnuttivatkin paikkansa kärkikahinoissa muutamaksi vuodeksi. Pitkäjänteinen työ palkittiin viime keväänä, kun TPK voitti liigakarsintasarjan, jossa muut kolme joukkuetta olivat niin ikään liigaan noussut varsinaissuomalainen joukkue AU sekä liigassa pelanneet Ilves FS Pirkkalan Jalkapalloklubi.

Suurin osa avainpelaajista jatkaa TPK:ssa, Ikonen, Sherman ja Ekholm uusia kasvoja

Aiemmin uutisoidusti joukkueen manageri Tuomas Vainio korvaa Miika Mendolinin päävalmentajana muodostaen valmennustiimin yhdessä maalivahti Marko Laaksosen ja pelaaja-valmentaja Joni Vuorisen kanssa. Kokenut Aapo Hakala täydentää valmennustiimin.

Pelaajistossa on tapahtunut muutoksia melko maltillisesti. Avainpelaajista jatkosopimuksen ovat solmineet mm. vahva pivotpelaaja Joona Forsström, Teemu Arponen ja Kari-Pekka Koivunen sekä maalivahtikonkari Marko Laaksonen.


Jose Ikonen vaihtaa HIFK:n värit TPK:n sinisiin.

Uusina kasvoina Aurajoen rannalla nähdään mm. HIFK:sta siirtyvä Jose Ikonen, Mad Maxista siirtyvä Atte Ekholm sekä Zac Sherman USA:n Pennsylvaniasta. 28-vuotiaalla Ikosella on liigakokemusta myös KaDyn ja JoSePan paidasta, hän on pelannut myös Futsal-Ykköstä Zenithissä kaudella 2019–20. Ekholm on pelannut Futsal-Liigaa Mad Maxin lisäksi myös SoVossa ja PJK:ssa.

Tuomas Vainio: liigapaikan uusiminen vähittäistavoite, kehitystä tarvitaan joka alueella

Päävalmentaja Tuomas Vainio astuu pestiinsä managerin tontilta Miika Mendolinin muutettua siviilityön perässä Turusta takaisin pääkaupunkiseudulle.

– Pre-season pääsi yllättämään meidät hieman puun takaa, kun tuli vielä valmentajan vaihdos juuri sen alkuun. Myös osa pelaajista on ollut sairastuvalla tai poissa Turusta töiden tai muiden syiden johdosta. Kauden aloituksen lähestyessä ollaan kuitenkin menty koko ajan parempaan suuntaan, ja lopullinen kokoonpanokin alkaa olla koossa muutamaa palasta lukuun ottamatta.

– Tärkeintä oli uudet pelaajat nopeasti sopeutumaan joukkueeseen ja siinä on onnistuttu suhteellisen hyvin. Pari sopivaa treenimatsiakin saatiin alle jossa uudet pelaajat saivat paljon vastuuta ja vanhemmat pelaajat saivat totutella hieman Futsal-Ykköstä kovempaan vauhtiin. Suomen U19-maajoukkueelle kärsittiin 2–5-kotitappio ja Mad Maxin vieraana käytiin ottamassa 4–4-tasapeli, Vainio summaa.

– Viimeiset kaksi kautta on kunnolla rakennettu toimintaa niin kentällä kuin kentän ulkopuolella siten, että se kestäisi liigan vaatiman tason. Nyt se päästään mittaamaan toden teolla. Edelleen on tavoite pystyä kehittämään toimintaa joka alueella. Aasinsiltana voi todeta liigapaikan olevan se vähimmäistavoite, mutta totta kai lähdemme haastamaan kaikki vastustajat tosissaan ja otetaan se tulos, mihin asti tekeminen riittää. Jos kaikki menee oikein mallikkaasti, niin pleijaripaikan pitäisi olla realistinen tavoite, mutta se tulee siinä sivussa jos saamme pelin rullaamaan. Runkosarjan jälkeen tavoitteet täytyy päivittää, Vainio pohtii.

– Pelillisenä tavoitteena toivon että pystymme tarjoamaan turkulaiselle futsalyleisölle viihdyttävää, vauhdikasta peliä. Siten haluamme nostaa lajin suosiota ja tarjota varteenotettavan urheiluelämyksen esimerkiksi niille, joiden mielestä jalkapallo on liian hidasta tai lätkässä kiekko liian pieni silmälle, Vainio kertoo.


Atte Ekholm siirtyy TPK:hon Mad Maxista.

Liigakausi alkaa perjantaina Varsinais-Suomen herkkupalalla AU:ta vastaan

TPK pääsee korkkaamaan liigan perjantaina 10.9. paikallisottelulla. Millä eväin AU:ta vastaan, mihin kannattaa kiinnittää huomiota?

– Sarjan aloitukseksi ei varmasti olisi voinut mielenkiintoisempaa ottelua saada. Molemmat joukkueet tuntevat toisensa hyvin ja tuskin kumpikaan pääsee yllättämään toisiaan pahasti. Ottelut ovat lähes poikkeuksetta olleet tasaisia; varovaisen alun jälkeen vauhti on yleensä kiihtynyt päästä päähän juoksuksi. Se joukkue, kumpi viimeistelee paremmalla prosentilla paikoistaan, vie tämän ottelun, sillä maalipaikkoja aina tullut molemmille tasaiseen tahtiin. Kannattaa siis keskittyä seuraamaan viimeistelyn tasoa. Eli sihtileipää hieman eväskassiin niin silloin kaikki mahdollisuudet voittoon avausottelusta, vinkkaa TPK:n uusi päävalmentaja Tuomas Vainio.

Konkarimaalivahti Marko Laaksonen (39) on edustanut TPK:n lisäksi Futsal-Liigassa useita vuosia Someron Voimaa. Laaksosella on vyöllään myös 35 maaottelua Suomen paidassa.

– Pre-seasonin parhaana antina on ollut yleisesti pelaaminen yhdessä. Varsinkin treenipelissä Mad Maxia vastaan meille tärkeänä asiana tuli kovaan liigatempoon totuttautuminen.

– Ykköstavoitteena on varmasti sarjapaikan uusiminen. Liiga on tätä nykyä sen verran kovatasoinen, että nousijajoukkueen täytyy lähteä nöyrästi ja kurinalaisesti joka otteluun. Kaikki sarjapaikan uusimisen päälle on bonusta; playoffit TPK-paidassa tietysti kiinnostavat myös.

– Vastustajat ovat liigassa kivenkovia ja heitä toki kunnoitetaan sopivasti, mutta eniten keskitytään omaan tekemiseen ja sen onnistumiseen. Erityishuomiota kannattaa kiinnittää Joona Forsströmin järkälemäiseen preesensiin, Laaksonen virnistää.


TPK:n Tuomas Vainio, Marko Laaksonen ja Joni Vuorinen.

 

Miesten Futsal-Liiga alkaa perjantaina 10. syyskuuta klo 19.00 Loimaan liikuntahallissa liiganousijoiden paikallisottelulla Alastaron Urheilijat – Turun Pallokerho.

 

>> Miesten Futsal-Liigan otteluohjelma

Linkkejä:

>> Turun Pallokerhon uutinen, Tuomas Vainion aatoksia ja Miika Mendolinin jäähyväishaastattelu

>> TPK:n futsal-liigajoukkueen kotisivut

>> TPK:n Facebook
>> TPK:n Instagram