Miesten Futsal-Liiga: Syyskierros yhtä peliä vaille paketissa, Akaa johtaa puhtaalla pelillä

Futsal-Liigassa pelattiin lauantaina täysi ottelukierros kuudella paikkakunnalla. Riemu otti niukan jatkoaikavoiton kotonaan PP-70:stä, KaDy vieraissa Ilveksestä. Akaa Futsal kruunasi syksynsä ottamalla 11. perättäisen voiton Somerolla. GFT selätti Mad Maxin kotonaan, ToPV kukisti JoSePan vieraissa. FC Kemi murskasi iltaottelussa Sievi FS:n peräti 11–1. FC Kemin ykköstykki Enderson Suárez teki neljä maalia ja nousi pistepörssin kärkeen.

Sunnuntaina Riemu täydentää kotiviikonloppunsa Keski-Suomen kiertueella olevaa Tornion Palloveikkoja vastaan. Sunnuntain jälkeen 11 kierroksen syyskierros on täynnä ja runkosarja tasan puolivälissä. Tällöin tiedetään lopullisesti, mitkä kolme joukkuetta matkaavat puolustavan cup-mestarin Akaa Futsalin seuraksi helmikuiseen Final Four -turnaukseen.

Riemu – PP-70 5–4 ja., 4–4 (2–3)

Jyväskylässä nähtiin häntäpään kiihkeä kamppailu sarjapisteistä, jonka kotijoukkue Riemu onnistui kääntämään jatkoajalla hyväkseen. PP-70 johti avauspuoliajalla ottelua jo 1–3 Joona Valkaman osuttua entisessä kotihallissaan kertaalleen ja Vili-Atte Mäkisen kahdesti. Juuso Eteläpää kavensi juuri ennen taukoa. Toisella puoliajalla kapteeni Markus Säde laukoi vieraat takaisin kahden maalin johtoon, mutta Riemun loppukiri oli hurja. Tasoitusmaali 4–4 tuli viimeisellä minuutilla ja 5–4-voittomaali, kun jatkoaikaa oli jäljellä vain 14 sekuntia. Molemmat ratkaisumaalit viimeisteli Joonas Madetoja Jonne Forsströmin syötöistä. Riemu kampesi itsensä pois sarjan jumbosijalta; PP-70 jatkaa tutusti sarjan 9. sijalla. Riemun haaste kovenee sunnuntaina, kun rästiotteluun Monnarille vieraaksi saapuu vahvaa kautta pelaava Tornion Palloveikot.

Someron Monitoimitalo
SoVo – Akaa Futsal 4–7 (2–3)

(Oikaisu 20.12.2019: Alla olevan arkistokuvan Akaan Tatu Ahosesta GFT:tä vastaan kuvaaja on Juuso Koro, ei Tuukka Nyström kuten aiemmin virheellisesti kirjoitimme.)

Somerolla nähtiin yksi liigan viihdyttävimmistä ottelupareista, kun Suomen kenties kaksi parasta hyökkäystä olivat vastakkain. Sarjakärki Akaa Futsalin puolustus oli kuitenkin – kenties odotetustikin – piirun tarkempi, joten kaikki kolme sarjapistettä matkasivat vieraiden mukana Akaaseen. Ensimmäisen puoliajan sankari oli Akaan Tatu Ahonen, joka laukoi kolme maalia. SoVon tuttu tehokaksikko Arber Istrefi Gezim Voca osui kertaalleen mieheen Akaan käyttäessä lentävää maalivahtia pelinavaukseen epäonnistuneesti. Toisella puoliajalla Akaan Tomi Lahtisen rankkari ja Rafael Giorgion vastahyökkäysmaali veivät vieraat jo 3–5-johtoon. Viimeisillä minuuteilla SoVo haki tasoitusta ilman maalivahtia 5 vs. 4 -ylivoimapelillä, mutta Akaa rankaisi kahdesti.

Tatu Ahonen, Akaa Futsal
Tatu Ahonen oli liekeissä SoVon kaadossa. (Arkistokuva Juuso Koro)

Sarjakärki Akaa Futsal rikkoi ennätyksiä voittamalla peräti 11 perättäistä peliä eli syyskierroksen kaikki ottelut. Ennen joulutaukoa akaalaiset matkustavat vielä haastavaan vieraspeliin Kampuksen Dynamoa vastaan.

SoVon raportti

Joutsan liikuntahalli
JoSePa – Tornion Palloveikot 3–8 (0–4)

Matti Nurminen teki JoSePan maalilla liiga-debyyttinsä.

Joutsan Liikuntahallilla ilman Otto Piiliä ja paria muuta vakikasvoa operoinut JoSePa isännöi Tornion Palloveikkoja. Sarjavitonen ToPV sen sijaan sai otteluun takaisin maalitykkinsä Italo Henriquen. Myös kaikki torniolaisten maajoukkuemiehet olivat mukana, samoin kuin kokoonpanoon palannut Aleksi Gullsten, joka teki kaksi maalia. ToPV sai ensimmäisen maalinsa erikoisitilanteesta jo toisella minuutilla ja surffasi 0–4-johtoon tauolle tultaessa. Toisella jaksolla Tornio jatkoi maalintekoa, mutta Janne Kosunen kavensi jo 23. minuutilla. Takaa-ajo hyytyi kuitenkin Tornion rutiiniin, ja ottelu päättyi selkein lukemin 3–8.

Opinmäen liikuntahalli, Espoo
Golden Futsal Team – Mad Max 3–2 (1–0)

n pelaajat juhlivat voittoa SoVosta 16.10.2019
Lasse Saari, Niko Stenholm ja Antti Arvola kiskaisivat kukin maalit mieheen. (Kuva Siiri Perälä)

Sarjan jaetulta toiselta sijalta ponnistava GFT jatkoi voittoputkeaan tasaisessa ottelussa pudotuspelipaikassa kiinni olevaa Mad Maxia vastaan. Kotona vahva GFT piti palloa ja koskilaiset puolustivat tarkasti ja uhrautuvasti. Ensimmäinen maali nähtiin vasta 17. minuutilla, kun Lasse Saari ohitti Jan Holmin. Molemmin puolin tarkka peli näytti kääntyneen GFT:n eduksi, kun Niko Stenholm iski 3–0-osuman 32. minuutilla, mutta Mad Maxin perinteisesti laadukas liivipelaaminen tuotti tulosta miltei saman tien, kun Mika Jussila osui ensimmäisen ylivoimahyökkäyksen päätteeksi. Toinen kavennusosuma tuli 4 vs. 4 -pelillä vastahyökkäyksen vastahyökkäyksestä, mutta kolmatta kertaa GFT-puolustus ei erehtynyt.

Kauppi Sports Center, Tampere
Ilves FS – KaDy 3–4 ja., 3–3 (1–1)

Tampereella nähtiin numeroiden valossa erittäin tasainen kamppailu, kun sarjan hännille jämähtänyt Ilves FS ei päästänyt kärkipään KaDya lainkaan helpolla. Ilveksen Jaakko Ahokas teki paluun kentille pitkän tauon jälkeen ja vei isännät johtoon jo 5. minuutilla. KaDyn Sergei Korsunov onnistui tasoittamaan ennen puoliaikaa. Ilveksen kasvatti Lassi Lintula laukoi KaDyn johtoon heti toisen puoliajan alkuun, mutta sitkeästi pelannut Ilves tuli Antti Teittisen johdolla rinnalle ja ohi hieman ennen loppua KaDy-puolustuksen virheistä.

Ilves - KaDy 14.12.2019
Jaakko Ahokas teki paluunsa kunniaksi maalin. Taustalla KaDyn Teemu Lukkari (yksi kihaus) ja Lassi Lintula (kaksi maalia). Kuva Leo Hynninen.

KaDy tasoitti pelin vasta puoli minuuttia ennen loppua onnistuneella ylivoimakuviolla. Jatkoajalla KaDy oli vahvempi ja Lintula pommitti illan toisen maalinsa, jolla Dynamo vei kaksi sarjapistettä Jyväskylään maalein 3–4. Ilves putosi komeasti saalistetusta sarjapisteestä huolimatta takaisin sarjan pohjille Riemun taakse; KaDy on tukevasti tasaisessa ryhmässä sijoilla 2–5 Akaa Futsalin peesissä.

Ilveksen raportti
KaDyn raportti (sunnuntaina)

Tervahalli, Kemi
FC Kemi – Sievi FS 11–1

Enderson Suárez palkittiin ennen ottelua kuukauden pelaajan lautasella.

Futsal-Liigan marraskuun pelaajaksi valittu Enderson Suárez iski tehot 4+1, kun nelossijalta kierrokselle lähtenyt FC Kemi voitti alavireisen alkukauden pelanneen Sievin. Ottelu oli kierroksen maalipitoisin, sillä kuusi muutakin kemiläistä osui maalipuiden väliin. Sievin lohdutusosumasta vastasin Juho Alasuutari, joka roikotti omalta kenttäpuoliskolta tyhjiin kemiläisten pyörittäessä johtoasemassa peliä viidellä kenttäpelaajalla. Tämän jälkeen Kemi osui vielä neljästi, ja maali merkittiin myös liivipelaaja Vesa Liljalle.

su 15.12.
13:30

Riemu – ToPV

Riemun tuplaennakko

Viikonlopun viimeinen ottelu pelataan Jyväskylässä, kun ToPV päättää vieraskiertueensa Riemun vieraana. Joukkueet kohtasivat viime kaudella Futsal-Ykkösessä kahdesti, ja molemmat voittivat kotiottelunsa. ToPV nousi Ykkösen voittajana liigaan suoraan, Riemu palasi pääsarjaan vuoden tauon jälkeen liigakarsinnan kautta. Sunnuntain ottelun jälkeen koko syyskierros on pelattu ja kaikki 11 joukkuetta ovat kohdanneet toisensa kertaalleen. Lisäksi KaDy ja JoSePa ehtivät viime tiistaina pelata jo kevätkierroksen ottelunsa. Lauantaina 21.12. pelataan vielä lähes täysi sarjakierros ennen liigan joulutaukoa.