Miesten Futsal-Liiga: SoVo esitti eeppisen loppukirin, FC Kemi vei kärkiottelun

Miesten Futsal-Liigassa pelattiin lauantaina viisi ottelua. Akaassa kärkiottelussa FC Kemi oli isäntiä terävämpi maalein 1–5. Somerolla SoVo käänsi toisella puoliajalla Riemun viiden maalin johdon 9–8-kotivoitoksi hurjalla loppukirillään. Illan muita voittajia olivat kärkikaksikko GFT ja KaDy sekä Tornion Palloveikot. Liiga jatkuu sunnuntaina täydellä seitsemän ottelun sarjakierroksella.

Miesten Futsal-Liiga 2020–2021

la 23.1.2021

Monitoimihalli, Toijala
Akaa Futsal – FC Kemi  1–5 (0–3)

Viikonlopun ehkä odotetuimmassa kärkiottelussa viime kauden runkosarjan kaksi parasta joukkuetta, Akaa Futsal ja FC Kemi, ottivat mittaa toisistaan Toijalassa. FC Kemi oli voittanut kotonaan syyskierroksen kamppailun 4–2 Henry Gutierrezin hattutempulla; ilman toista venezuealalaisvahvistustaan Enderson Suárezia matkassa ollut FC Kemi näytti voimansa tälläkin kertaa. Gutierrez ja Vesa Lilja veivät vieraat jo kolmen maalin taukojohtoon maaleillaan.

Toisella puoliajalla FC Kemi puolusti tarkasti Akaan takaa-ajon peluuttaen enimmäkseen ykkösketjuaan; Gutierrez rokotti Akaan harhasyötöstä illan toisensa läpiajon päätteeksi. Akaa Futsalin ylivoimapyöritys toi yhdet kosmeettiset osumat molempiin päihin. FC Kemi paranteli asemiaan kärkikaksikon takana pari ottelua rästissä; Akaa Futsalilta terävin kärki uhkaa karata jo muutamalla pisteellä, mutta joukkue on yhä tiiviisti pudotuspelitahdissa.

FC Kemi oli jälleen vahva. (Arkistokuva: Teemu Kvist)

Someron monitoimitalo
SoVo – Riemu  9–8 (2–6)

Somerolla nähtiin illan ja ehkäpä koko kauden eriskummallisin kamppailu, jossa SoVo ja Riemu mässäilivät peräti 17 maalin verran. Ensimmäinen puoliaika oli vahvasti jyväskyläläisvieraiden, jotka kuittasivat SoVon pikaisen 2–0-johdon peräti kuudella maalilla. Aivan toisen puoliajan alussa kolme maalia viimeistellyt Leevi Kemppainen vei Riemun jo 2–7-karkumatkalle, minkä jälkeen alkoi SoVon hurja takaa-ajo. Valmir Seferi, pelaaja-valmentaja Nikola Erceg ja kapteeni Arber Istrefi toivat isännät jo kahden maalin päähän Riemusta, kunnes vanhempi Seferi, Valdrin, poistettiin kentältä.

Riemu ei onnistunut lisäämään johtoaan vielä kahden minuutin ylivoimalla, mutta SoVon kuudennen rikkeen jälkeen Kemppainen laukoi 10 metrin täplältä vieraat 5–8-johtoon vain neljä minuuttia ennen loppua. SoVo uskoi kuitenkin itseensä ja nakutti tasaiseen väliin maaleja Riemun puolustuksen rakoillessa, kunnes ajassa 38.10 syntyi Mergim Bushin 8–8-tasoitus ja peli näytti menevän jatkoajalle. Riemu menetti kuitenkin vain 26 sekuntia myöhemmin pallon kohtalokkaasti hyökkäyspäässä, ja seuranneesta vastahyökkäyksestä Istrefi vei illan viidennellä maalillaan SoVon johtoon.

Tästä shokkihoidosta Riemu ei enää toipunut, vaan pisteet jäivät Somerolle pääsarjoissa perin harvinaisin loppunumeroin 9–8. SoVo paranteli asemiaan sarjan kärkinelikon peesissä. Täysin pitelemättömässä vireessä oleva Arber Istrefi painelee liigan pistepörssissä aivan omissa sfääreissään tehopistein 38 + 18 = 56, kun seuraavaksi parhailla pistenikkareilla on 33 tehopistettä.

Sievin monitoimihalli
Sievi FS – GFT  4–5 (2–1)

Sarjakärki GFT joutui tiukoille Sievissä, mutta sai kairattua niukan vierasvoiton. Ottelun käännekohdaksi muodostuivat liigan joulukuun pelaajaksi valitun Antti Arvolan 3–3-tasoitus ja Eetu Kaurian kaukovedosta tullut 3–4-johtomaali toisella puoliajalla lyhyen ajan sisällä. Johtoaseman puolustamisessa espoolaiset olivat totutun vahvoja: kokenut kapteeni Ari Makowski ehti viedä GFT:n hetkeksi kahden maalin karkumatkalle upealla volleypommillaan ennen Sievin myöhäistä kavennusmaalia. Tällä hetkellä ilman maajoukkueratsujaan Panu Autiota ja Antti Koivumäkeä operoivasta GFT:n joukkueesta löytyy nyt leveyttä ja vastuunkantajaa: Arvolan lisäksi nuoremman polven lupaukset Bene Filppu ja Eeli Niemelä kirjauttivat tehot 1 + 1. Tänään ilman Jarmo Junnoa ja Radik Ahkmetkhanovia pelanneelle Sieville tappio oli jo neljäs yhden maalin kotitappio. GFT jatkaa liigan kärjessä; Sievi keikkuu sijalla 10.

Sievi ja Riemu kamppailevat yhä playoff-paikasta. (Arkistokuva: Riemu)

Pirkkolan palloiluhalli, Helsinki
HIFK FS  – ToPV  1–3 (1–1)

Pirkkolassa nähtiin tarkka, vähämaalinen ja tasainen ottelu putoajan paikalla olevan HIFK:n ja ylemmän keskikastin ToPV:n välillä. Puoliajalle mentiin tasatilanteessa torniolaisten Samir Haddoutin ja helsinkiläisten Leo Rautiaisen osuttua kertaalleen. ToPV:n kakkosketju nousi tällä kertaa ratkaisijaksi, kun avausmaalin syöttänyt Aleksi Gullsten laukoi voittomaalin 29. minuutilla. HIFK:n takaa-ajon kesken Sergei Korsunov kaunisteli loppulukemat puolitoista minuuttia ennen päätössummeria. Ottelun parhaina palkittiin HIFK:n maalivahti Matias Marjander ja tällä kertaa harvinaisesti tehopisteittä jäänyt ToPV:n brassitähti Newton Jr.

HIFK FS:lle debyyttikausi Futsal-Liigassa on ollut kivinen.

Pirkkalan vapaa-aikakeskus
PJK – KaDy  2–3 (2–2)

Pirkkalassa muhi ensimmäisellä puoliajalla yllätys, kun PJK näpäytti tehotonta ja huolimatonta KaDya kahdella komealla osumalla. Molemmilta joukkueilta puuttui tänään kokoonpanosta kokeneita avainpelaajia, ja molemmat päävalmentajat (PJK:n Antti-Petteri Mäkinen ja KaDyn Vasko Vujovic) antoivat tänään nuorille pelaajille runsaasti vastuuta. Rutinoitunut KaDy jauhoi kuitenkin kärsivällisesti tilanteita, mikä palkittiin Tero Intalan kahdella osumalla, jotka toivat vieraat tasoihin. Toisella puoliajalla Intala täydensi hattutemppunsa jo 22. minuutilla, ja johtoasemassa KaDy sai pidettyä ottelun ohjaksissaan. PJK:lla oli varsinkin lopussa muutama maukas maalipaikka, mutta viimeistään Tuomas Heikkilän torjunnat KaDy-maalilla varmistivat, että sarjapisteet lähtivät lopulta Jyväskylään. Myös PJK:n nuori maalivahti Janne Körkkö pelasi erinomaisen ottelun.

Tero Intala oli KaDyn sankari Pirkkalassa. (Arkistokuva: Sami Virtanen)

Sunnuntaina pelataan täysi seitsemän ottelun sarjakierros, minkä myötä suurin osa joukkueista urakoi raskaan tuplaviikonlopun. Jyväskylän joukkueet ovat tulessa sunnuntaina Pirkanmaalla: Riemu matkustaa sarjajumbo PP-70:n vieraaksi Tampereelle, KaDy Valkeakoskelle kärkiotteluun, sarjanelosen Mad Maxin vieraaksi.

Sarjaykkönen GFT ottaa suunnan Sievistä Joutsaan, lauantaina huilannut Ilves puolestaan Sieviin. FC Kemi jatkaa Akaasta Helsinkiin HIFK:n vieraaksi, toinen pohjoisen joukkue ToPV tekee saman matkan vastakkaiseen suuntaan.

Myös ensi viikon EM-karsintatauolla pelataan poikkeuksellisesti kolme siirrettyä ottelua.