Takaisin
16.4.2021 klo 19.50

Miesten Futsal-Liiga: puolivälierät käyntiin lauantaina

Jaa:

Ⓒ Jarno Mäkinen

Maajoukkueen selvitettyä tiensä upeasti EM-kisoihin on Miesten Futsal-Liigassa puolivälierien aika.  Moni maajoukkueen tähti nähdään parketilla lauantaina ja sunnuntaina neljällä ottelupaikkakunnalla. Mad Max saa puolivälierävastustajakseen jälleen KaDyn; SoVo haastaa kotonaan ToPV:n. Riemu aloittaa Jyväskylässä savotan sarjaykköstä FC Kemiä vastaan; sunnuntaina kohtaavat Espoossa GFT ja Akaa Futsal. Välieriin etenee poikkeuksellisesti jo kahdella voitolla koronan aiheuttamien siirtojen ja muutosten johdosta.

Miesten Futsal-Liiga 2020–2021

Futsal-Liigan lähetykset SolidSportilla:
>> https://solidsport.com/futsalliiga

Futsal-Liigan maalikoosteet Futsal-Liigaseurat ry:n sivuilla:
>> https://futsalliiga.fi/videot/

Otteluohjelma ja sarjataulukko kahdessa eri formaatissa:
>> Tulospalvelu
>> Tulospalveluarkisto

Miesten Futsal-Liiga 2020–2021
Puolivälierät
Kierrosennakko

la 17.4.2021

15.00
Valkeakosken liikuntahalli
Mad Max – KaDy

Ensimmäisen puolivälieräsarja potkaistaan käyntiin Valkeakoskella: runkosarjan kuutonen Mad Max saa sarjan ainoaan kotipeliinsä vastaan KaDyn. Vuosien 2018 ja 2019 Suomen mestari sijoittui runkosarjassa kolmanneksi.

Perinteikkäillä liigaseuroilla on yhteistä liigahistoriaa runsaasti jo vuodesta 2009. Useimmiten KaDy on ollut niskan päällä, mutta tällä kaudella lehti on kääntynyt. Marraskuussa Mad Max haki herkullisen 3–4-vierasvoiton Jyväskylästä; tammikuussa koskilaiset toistivat tempun kotonaan selättämällä Dynamon maalein 5–4. Molemmissa otteluissa Mad Maxin Justus Kunnas laukoi peräti neljä maalia, joten KaDy-leirissä Kunnas on varmasti merkitty mies.

Maajoukkueen EM-karsinnoissa nähtiin Mad Maxista Kunnaksen lisäksi yhdessä ottelussa myös Mikko Heritty. KaDysta Suomea parketilla edusti nelikko Mikko Kytölä - Jukka Kytölä - Lassi Lintula - Tero Intala. Lisäksi maajoukkueen maalivahtinelikossa olivat mukana KaDyn kokenut maalivahti Niila-Ville Laitinen ja Mad Maxin nuori Aleksi Pennanen.


KaDy aloittaa playoffit Valkeakoskella, SoVo Somerolla. (Kuva: Kirsi Nummela)

Mad Max ja KaDy ovat kohdanneet pudotuspeleissä kolmesti aiemmin: vuosina 2013, 2018 ja 2019. Kaikki kohtaamiset olivat juuri samassa puolivälierävaiheessa, ja KaDy on vienyt jokaisen sarjan puhtaasti (2–0, 3–0, 3–0).

– Mielenkiintoista aloittaa playoffit tavallista pidemmän runkosarjan ja tavallista haastavamman kauden jälkeen. On päästy viimein aloittamaan treenit maajoukkuetauon jälkeen. Joukkue on hyvillä mielin, valmennus on hyvillä mielin tähän peliin ja ottelusarjaan, tuumaa KaDyn apuvalmentaja Jesse Kalliokoski.

– Kaksi peliä on hävitty "Mäxeille" tällä kaudella. On oltu kuitenkin pitkin vuotta rikkonaisella kokoonpanolla runkosarjan pelejä, joten ei päästy parhailla miehistöllä vetämään koko kautta. Mad Max käytti sen hyväkseen sekä Monnnarilla että Apialla raastaen meiltä pitkästä aikaa voitot ja täydet 6 pistettä.

– Pikku hiljaa on alettu selättää pitkäaikaisloukkaantumisia. Myös kokeneet maajoukkuemiehemme ovat jonkinlaisessa pelikunnossa. Eivät ehkä täydessä kunnossa vielä, mutta pystyvät antamaan joukkueelle panoksensa, Kalliokoski päättää.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
28.11.2020  KaDy – Mad Max 3–4
24.1.2021  Mad Max – KaDy 5–4

>> Mad Maxin ennakko
>> KaDyn ennakko

16.00
Jyväskylän monitoimitalo
Riemu – FC Kemi

Myös toinen jyväskyläläisjoukkue Liikunnan Riemu selvitti tiensä pudotuspeleihin hyvissä ajoin ennen runkosarjan loppua. Säilymistavoittein liigakauteen syksyllä lähtenyt Riemu on joutunut tarkistamaan tavoitteitaan kauden mittaan useitakin kertoja pelien kulkiessa erinomaisesti. Lopullisena sijoituksena runkosarjassa oli kuitenkin 8. sija. Riemun Olli Pöyliö nousi kesken kauden maajoukkueeseen MM-karsintojen jälkeen ja pelasi erinomaiset EM-karsinnat Suomen pohjapelaajana.

FC Kemi porskutti lähes koko kauden runkosarjan ykkösenä ja varmisti paalupaikan lopulta upeasti kaksi kierrosta ennen sarjan päätöstä. Kahdessa viimeisessä ottelussaan muita kärkijoukkueita (ToPV, KaDy) kemiläiset lepuuttivatkin ykkösmiehiään ja jakoivat vastuuta nuoremmille lupauksille. Kahdesta suurinumeroisesta tappiosta tuskin voi suurempia johtopäätöksiä vetää, kun FC Kemi saa jalkeille taas parhaan kokoonpanonsa. Uusimpana vahvistuksena Kemin rosteriin liittyi Uruguayn maajoukkuepelaaja Xande; sitä vastoin joukkueen yksi suurimmista tähdistä, Henry Gutierrez, joutui palaamaan loppukevääksi kotimaahansa Venezuelaan.


Akaa Futsal aloittaa playoffit Espoossa, Riemu kotonaan Jyväskylässä. (Kuva: Tuukka Nyström)

FC Kemi ja Riemu pelasivat molemmat keskinäiset ottelunsa runkosarjassa vasta sarjan loppuvaiheilla. Jyväskylässä Riemu oli parempi; Kemissä FC Kemi otti revanssin. Kemiläisistä Suomen EM-huumassa olivat mukana Tuukka Pikkarainen kokoonpanossa ja Vesa Lilja varamiehenä. Myös Lilja pelasi yhden MM-karsintaottelun Serbiaa vastaan.

– Hyvillä fiiliksillä tässä lähdetään aloittamaan pudotuspelejä, onhan niitä jo odotettukin. Ottelutauon vuoksi pelituntuma voi olla aluksi hieman hakusessa, mutta sama tilanne on muillakin, kertoo FC Kemin päävalmentaja Markku Kalermo seuran tiedotteessa.

– Uusimpana vahvistuksena on nyt kolmatta viikkoa mukana oleva uruguaylainen Xande, jolla on muun muassa maajoukkuekokemusta. Mies on vielä sisäänajovaiheessa, mutta pyrimme jo höydyntämään hänenkin vahvuuksiaan. Vasenjalkainen Xande tuo hyvän lisän pelaaja-arsenaaliimme.

– Joukkueiden väliset erot pudotuspeleissä eivät ole niin suuria kuin pisteistä voisi päätellä; jokainen ottelu pitää ottaa tosissaan. Odotettavissa onkin tiukkoja pelejä, joissa yksittäiset asiat voivat ratkaista paljonkin. Pitää siis olla koko ajan hereillä ja hyödyntää tarkasti omat vahvuudet. Pian nähdään, mitä vuoden aikana on tehty ja opittu, Kalermo pohtii pudotuspelien alla.  

Kauden aiemmat kohtaamiset:
26.2.2021 Riemu – FC Kemi 6–4
14.3.2021  FC Kemi – Riemu 5–1

>> FC Kemin ennakko
>> Riemun ennakko


Debytoiko uruguaylaisvahvistus Xande Kemi-paidassa Jyväskylässä? (Kuva: FC Kemi)

16.00
Someron monitoimitalo
SoVo – ToPV

Somerolla kohtaavat runkosarjan seitsemänneksi tullut SoVo ja kakkoseksi kivunnut ToPV. Molemmat joukkueet tunnetaan tehokkaasta ja viihdyttävästä hyökkäyspelistä, jonka sieluja ovat SoVolla Arber Istrefi ja Gezim Voca, ToPV:lla Newton Jr. ja Sergei Korsunov. Myös Antti Korhonen ja Mergim Bushi (SoVo) sekä Iiro Vanha ja Aleksi Kylmälä (ToPV) tunnetaan hyökkäyspään avuistaan.

Joukkueista ToPV on kuitenkin onnistunut kauden mittaan tilkitsemään myös puolustustaan, joten saavutuksena oli toisella liigakaudella komeasti runkosarjan kakkossija, eivätkä Oleg Eprintsevin luotsaamien torniolaisten tavoitteet tähän jää. SoVo:n puolustus on sen sijaan vuotanut runsaasti; maajoukkuetauon aikana kehityskohteena lienee ollut puolustuspelaaminen joukkueen tavoitellessa välieräpaikkaa.

ToPV on kahtena liigakautenaan ollut somerolaisille ilkeä vastustaja: sekä keskeytetyn viime kauden että tämän kauden keskinäiset kohtaamiset ovat päättyneet torniolaisten voittoihin, kaksi neljästä vieläpä murskanumeroin. Kolmesti aiemmin (2016, 2017, 2019) välieriin selviytyneellä SoVolla onkin näytönhalua haastajan asemassa.

(Korjaus 19.4.2021: SoVo on selviytynyt Futsal-Liigan välieriin kolmesti eikä kahdesti, kuten tässä ennakossa aluksi kerrottiin.)


KaDyn Juho Väinälä ja ToPV:n Aleksi Kylmälä. (Kuva: ToPV)

Tornion Palloveikkojen suomalaiset tähtipelaajat Korsunov ja Vanha urakoivat kevään EM-karsinnat Suomen paidassa. Vanha oli viimeisen, ratkaisevan Belgia-kotipelin suurin tähti ja tehomies. SoVo on ainoa playoff-joukkue, jonka ringistä ei ole yhtään pelaajaa tämän hetken maajoukkueessa, joskin Arber Istrefillä on vyöllään 22 maaottelua. SoVon avainpelaajista myös Mergim Bushi ja Gezim Voca on noteerattu maajoukkueleirikutsuilla.

SoVon manageri-valmentaja Jarkko Ihalaisen mietteitä avausottelun alla:

– Tornio on tämän otteluparin selvä suosikki. ToPV on ollut meille todella hankala vastustaja jo kahden kauden ajan: ollaan hävitty kaikki neljä keskinäistä ottelua. Meidän pitää esittää kauden parastamme, jos aiomme haastaa heidät. Pelijärjestelmä antaa meille pienen edun, kun pääsemme aloittamaan puolivälierät Somerolla. Ensimmäisen pelin merkitys kasvaa; siinä on meidän iskun paikka. Maalivahtipeli ja puolustuspelaaminen ovat ratkaisevat tekijät, kun kaksi tulivoimaista joukkuetta kohtaavat, kertoo Ihalainen SoVon kotisivuilla.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
17.10.2020  SoVo – ToPV 3–5
6.2.2021  ToPV – SoVo 10–3

>> SoVon ennakko

su 18.4.2021

16.00
Opinmäen kampus, Espoo
GFT – Akaa Futsal

Neljäs, ennakkokaavailuissa kenties muitakin tasaisempi puolivälieräpari korkataan vasta sunnuntain puolella. Runkosarjan viidenneksi päätöskierroksilla pudonnut GFT isännöi Espoossa viime kauden ykköstä, tämän kevään 4. sijan napannutta Akaa Futsalia. Molempien joukkueiden kautta leimaa avainpelaajien poissaolot ja tappioputket päävastustajille (esim. FC Kemi, ToPV, KaDy). Toisaalta Akaa Futsal päätti runkosarjan komeaan 10 ottelun voittoputkeen, millä se varmisti kotiedun sarjaa sydäntalvella johtaneeseen GFT:hen nähden. Tosin GFT voitti runkosarjassa molemmat keskinäiset kohtaamiset.

Opinmäen parketilla nähdään useita Suomen EM-karsintasankareita, joista suurimpia urotekoja esittivät GFT:n Panu Autio ja Akaan Juhaha Jyrkiäinen. Autio palasi kahteen viimeiseen karsintaotteluun ja johti kapteenina Suomen kahteen niukkaan voittoon. Osuvasti juuri 16 vuotta maajoukkueessa pelannut Autio sai kunnian tehdä ratkaisevan 3-1-voittomaalin Belgian tyhjään maaliin.

Juhana Jyrkiäinen oli todella kovassa vireessä koko karsinnat viimeistellen viisi maalia kuudessa ottelussa. Myös Akaan maalivahti Kasper Kangas, pohjapelaaja Jussi Nyström ja pivot Petri Grönholm kuuluivat Suomen kokoonpanoon. Akaa julkaisi runkosarjan päätöksen jälkeen kovan sopimusuutisen: ensi kaudella joukkuetta luotsaa meritoitunut italialainen Sergio Gargelli. Tämän kevään pudotuspeleissä päävastuussa on kuitenkin pelaaja-valmentaja Jovan Stankovic, jonka suojateilta monet odottavat kirkkainta palkintoa kahden hopeakevään ja yhden keskeytetyn kauden jälkeen.


Jyrkiäinen ja Autio vääntävät kovaa kaudesta toiseen. (Kuva: Juuso Koro)

Akaan kotisivujen ennakossa vahvaa kevättä pelaava Kim Lingman uskoo omiensa vahvuuteen:

– Meillä on hyvä parin kuukauden jakso takana. Jatkamalla hyvää omaa peliä välieräpaikka on otettavissa. Mutta tietysti se vaatii huippuonnistumista, sillä vastustaja on kokenut ja vaarallinen, Lingman kertoo.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
20.9.2020  GFT – Akaa Futsal  6–5 ja., 4–4
3.1.2021  Akaa Futsal – GFT 1–4

>> GFT:n ennakko
>> Akaa Futsalin ennakko

Kaikki neljä miesten puolivälieräsarjaa jatkuvat lauantaina 24.4. toisella osaottelulla runkosarjassa paremmin sijoittuneen joukkueen kotihallissa. Mikäli toinen osaottelu ei tuo sarjaan ratkaisua, pelataan ratkaiseva, kolmas osaottelu sunnuntaina 25.4. samassa paikassa.

Välierät pyörähtävät käyntiin lauantaina 1. toukokuuta, ellei koronarajoituksista seuraa otteluohjelmamuutoksia.

* * *

Miesten Futsal-Liigan uutisoinnin päätoimittaja: Samu Kytölä
Palaute: samu.kytola(ät)futsal.fi; p. 041 4378 041