Miesten Futsal-Liiga: KaDy voitti 1. finaalin, sarja jatkuu Kemissä

Kampuksen Dynamo nappasi ensimmäisen kiinnityksen miesten futsalin Suomen mestaruuteen voittamalla kotonaan Jyväskylässä FC Kemin maalein 5–4. Tasainen ottelu ratkesi vasta viimeisillä minuuteilla. Finaalisarja jatkuu lauantaina 22.5. Kemissä ja tarvittaessa sunnuntaina 23.5. Kemissä. Mestaruuteen tarvitaan tänä vuonna kaksi voittoa.

(Uutista ja otteluraporttia täydennetty 15.5. illalla.)

KaDy: Tero Intala, Lassi Lintula, Jere Intala, Ítalo Henrique 2
FC Kemi: Alexandre de los Santos, Tuukka Pikkarainen, Enderson Suárez, Taneli Kohonen

Miesten Futsal-Liigan ensimmäisessä finaalissa hallitseva Suomen mestari Kampuksen Dynamo otti ensimmäisen kinnityksen mestaruuspokaaliin voittamalla kotonaan FC Kemin 5–4 (3–2). Runkosarjan ykkönen FC Kemi oli sitkeä vastustaja ja tuli kahdesti kahden maalin takaa tasoihin (2–2 ja 4–4), mutta Ítalo Henriquen laukomaan 5-4-maaliin kemiläiset eivät enää löytäneet lääkkeitä.

Italo Henrique eli Bob iski ottelussa kaksi maalia (Kuva Ville Koskiniemi)

Maalinteon aloitti kuuden minuutin kohdalla Tero Intala, joka laukoi KaDyn pallonhallintahyökkäyksen päätteeksi kaukaa tarkasti ja tulisesti oikeaan alakulmaan. Kaksi minuuttia myöhemmin tilanne oli jo 2–0, kun Lassi Lintula laukoi alakulmaan kulmapotkukuviosta.

FC Kemi ei kuitenkaan myynyt nahkaansa halvalla. KaDyn puolustus sahattiin rikki näyttävällä hyökkäyskuviolla, jonka arkkitehtina oli Alexandre de los Santos. Vesa Lilja tarjoili “Xandelle” namusyötön takaviistoon. Alle minuutin kuluttua FC Kemi sai vapaapotkun hyvältä etäisyydeltä, jonka kapteeni Tuukka Pikkarainen laukoi voimalla yhden miehen muurin ohi ja KaDyn maalivahti Niila-Ville Laitisen jalkojen välistä keskelle alas. Tilanne oli yhtäkkiä tasan 2–2. Pikkarainen on pudotuspelien ylivoimaisesti paras maalintekijä 10 maalillaan.

Juuri ennen puoliaikataukoa KaDy rokotti kuitenkin jälleen. Laitinen nousi hetkeksi 5 vs. 4 -ylivoimaan FC Kemin kenttäpuoliskolle ja Dynamo jauhoi täsmällisellä ylivoimakuviolla maalin. Tero Intala taiteili pallon päätyrajalta veljelleen Jere Intalalle, joka sai putata maalinedustalta 3–2-johtomaalin.

FC Kemin Xande tehoili ottelussa pisteet 1+2 (Kuva Ville Koskiniemi)

FC Kemi tuli määrätietoisesti toiselle puoliajalle, mutta seuraavankin maalin teki KaDy. Vain minuutti oli ehtinyt vieriä kellossa, kun Ítalo Henrique “Bob” Macedo Basilio sai Jukka Kytölältä pystysyötön ja harhautti rangaistusalueen rajalla FC Kemin pohjapelaaja Xanden ja maalivahti Slobodan Tomićin sivuun tilanteesta. Bob viimeisteli suorituksensa kylmäpäisellä pikku chipillä samaan malliin kuin Xande itse oli tehnyt viikkoa aiemmin ratkaisevassa välierässä Kemissä Akaa Futsalia vastaan.

Jälleen kerran FC Kemi osoitti sitkeyttään ja kuroi kahden maalin takamatkan tasoihin. 23. minuutilla Vesa Lilja ja Xande tekivät esityön ja sahasivat KaDyn puolustuksen repaleille. FC Kemin runkosarjan ykköstykki Enderson Suárez pääsi liukumaan Xanden nappisyötön takatolpan tuntumasta ohi Laitisen.

Jos ensimmäinen puoliaika oli ollut KaDyn pallonhallintaa, seuraavat yhdeksän minuuttia mentiin maaleitta FC Kemin heiluttaessa tahtipuikkoa. 32. minuutilla painostus toi kaivatun tasoituksen, kun Taneli Kohonen liukui Xanden tarkan syötön takatolpalta sisään. Loppukeväästä Kemiin saapunut uruguaylais-brasilialainen Xande on alkanut pudotuspelien edetessä osoittautua todelliseksi vahvistukseksi.

Viimeisen sanan sanoi kuitenkin hallitseva mestari KaDy 35 minuutin kohdalla. Mikko Kytölä katkaisi FC Kemin pystysyötön päällään ja vapautti Bobin haastamaan FC Kemin pohjapelaajaa. Bob laukoi haaston päätteeksi pallon terävästi vasurillaan takakulmaan ja KaDy oli jäleen siirtynyt johtoon.

FC Kemi haki tasoitusta vaihtamalla Suárezin lentäväksi maalivahdiksi, mutta ei päässyt tolppaa lähemmäksi. Myös KaDy kolisutteli tolppia kolme kertaa ottelussa, muttei onnistunut rokottamaan vapauttavaa kuudetta osumaa kemiläisten verkkoon vieraiden riskitason noustessa ylivoimapelissä.

Ensimmäisen finaalin topputulos oli perin tasainen 5–4. Tehokkaimmat pistemiehet olivat suuria minuutteja urakoineet Xande (1 + 2), Bob (2 + 0), Tero Intala (1 + 1), Jukka Kytölä (0 + 2) ja Mikko Kytölä (0 + 2).

KaDyn päävalmentaja Vasko Vujović:

– Peli oli odotetun tiukka. Tämä oli monelle pelaajalle ensimmäinen kerta finaaleissa, mistä tuli lisäpaineita. Ensimmäinen osaottelu on aina vaikea, mutta se on sitä molemmille. Olemme yhden askelen päässä mestaruudesta, ja uskon sen tulevan ensi lauantaina seuraavassa ottelussa.

– Vastustaja on kokenut ja heidän pelaava kuusikkonsa on todella laadukas. En ole joukkueeni suoritukseen täysin tyytyväinen, mutta tässä vaiheessa vain voitto ratkaisee. Analysoimme pelin tarkkaan ja parannamme viikon päästä Kemissä.

FC Kemin päävalmentaja Markku Kalermo:

– Tämä oli playoff-tasoinen, finaalien arvoinen ottelu, kovaa taistelua voitosta.
Omaan joukkueeseeni olen siltä osin pettynyt, että päästimme varsinkin ensimmäisellä puoliajalla pari turhan helppoa takaiskumaalia.

– Pyöritettiin pientä rotaatiota, vain viittä kenttäpelaajaa, ja otettiin ensimmäinen puoliaika ehkä turhankin varovaisesti. Tosin KaDykin pyöritti pääosin kuutta kenttäpelaajaa.

– Toiseen puoliaikaan olen tyytyväinen. Aloimme prässätä, prässi onnistui, päästiin pallolle  ja hallitsemaan pallollista pelaamista, joka on kuitenkin vahvuutemme. Emme olleet puolustuskannalla toisella puoliajalla. Kaiken kaikkiaan saimme tänään arvokkaita vinkkejä, miten lähestyä ensi viikonlopun otteluita, joissa Suomen mestaruus ratkaistaan.

Sarja jatkuu Kemissä ensi viikonloppuna. Toinen osaottelu pelataan lauantaina 22.5., ja jos FC Kemi tasoittaa voitot, ratkaistaan mestaruus sunnuntaina 23.5. kolmannessa finaaliottelussa.

Pronssimitalit menivät Akaaseen, joka voitti yksiosaisessa pronssiottelussa Torniossa ToPV:n maalein 3–5.