Miesten Futsal-Liiga: KaDy Suomen mestari, FC Kemille hopeaa

Kampuksen Dynamo on voittanut miesten futsalin Suomen mestaruuden. KaDy voitti kolmannessa ja ratkaisevassa finaalissa FC Kemin vieraissa 2–4 (1–4) ja vei nimiiinsä koko sarjan voitoin 2–1. Mestaruus oli Vasko Vujovićin valmentamalle Dynamolle kolmas perättäinen (pois lukien keskeytetty kausi 2020-21). Lauantaina tasaisen finaalisarjan kotivoitollaan tasoittanut FC Kemi saavutti seuran ensimmäisen SM-mitalin. FC Kemin seuraikoni Keijo Huusko päätti yli 20 vuotta kestäneen aktiiviuransa; ottelun jälkeen FC Kemi muisti kotikaupunkinsa suurta pelaajaa.

FC Kemi – KaDy  2–4  (1–4)

(paras kolmesta, voitot 1–2 KaDyn hyväksi, eli KaDy on Suomen mestari)

Maalit:
Lassi Lintula 01, Jere Intala 0–2, Jukka Kytölä 0–3, Ítalo Henrique 0–4, Tuukka Pikkarainen 1–4, Pikkarainen 2–4.

KaDy lähti viimeiseen ja ratkaisevaan finaaliin Kemissä siipirikkoisena: sivussa olivat Tero Intala lauantain loukkaantumisen ja Juho Väinälä pelikiellon vuoksi. Lauantaina finaalisarjan tasoittanut FC Kemi sai mukaan pelikiellosta vapautuneen pelaaja-valmentaja Boris Čizmarin ja sitä myötä kokoonpanoon koko miehistönsä.

Ajassa 3:26 Lassi Lintula vei KaDyn johtoon Ítalo "Bob" Henriquen esityöstä. Maalin jälkeen hallinta siirtyi selvemmin KaDylle, FC Kemi otti nopeaan tahtiin kolme kumulatiivista rikettä ja yhden varoituksen. 9. minuutilla FC Kemi sai pallon maalinedustalta tolppaan Tuukka Pikkaraisen tarkasta ja kovasta rajapotkutarjoilusta.

Minuuteille 1214 osui KaDyn tehohetki, joka lopulta kenties ratkaisi ottelun ja mestaruuden. 12. minuutilla KaDyn pivot-pelaaja Jere Intala prässäsi pallon FC Kemin alakerralta pois ja tuikkasi liukumalla pallon maalivahti Slobodan Tomićin taakse: KaDy oli siirtynyt 0–2-johtoon.

Ajassa 12:18 KaDy siirtyi jo kolmen maalin johtoon. Jukka Kytölä viimeisteli maalin nopeasta ylivoimahyökkäyksestä Jere Intalan ja Mikko Kytölän esityöstä.

Vain reilua minuuttia myöhemmin Lassi Lintula prässäsi pallon FC Kemin alakerralta ja tarjoili tyhjän maalin eteen Ítalo Henriquelle, jolla oli helppo työ sijoittaa vieraat 0-4-johtoon.

Varoituksia jaettiin molempien joukkueiden avainpelaajille pitkä rivi. 16. minuutilla KaDy keräsi nopeaan tahtiin kumulatiiviset rikkeet täyteen ja vielä kuudennenkin rikkeen. Seuranneesta 10 metrin vapaapotkusta ilmiliekeissä oleva Tuukka Pikkarainen täräytti kahden tolpan kautta sisään.

Vain kahta minuuttia myöhemmin KaDylle vihellettiin seitsemäs rike, ja FC Kemille jälleen muuriton vapaapotku. Tuukka Pikkaraisen huima vaparisaldo katkesi KaDyn maalivahti Niila-Ville Laitisen paraatitorjuntaan.

FC Kemi painoi päälle viimeiset minuutit KaDyn riketilin paukuttua punaiselle, mutta jyväskyläläiset kestivät paineen. Tauolle mentiin 1-4-vierasjohdossa.

FC Kemi tarjosi tiukan vastuksen jyväskyläläisjoukkueelle.
FC Kemi tarjosi Tervahallissa äärimmäisen tiukan vastuksen KaDylle.

Ottaen huomioon FC Kemin edellisten playoff-kotiotteluiden nousut haudan partaalta ja useiden maalien takamatkalta oli peli kaikkea muuta kuin pelattu. KaDylta kaksi avainpelaajaa ja FC Kemiltä kolme astelivat toiselle puoliajalle varoitus niskassaan.

Toisen puoliajan alkuminuutit olivat erittäin vauhdikkaita, ja tilanteita syntyi molempiin päihin vuorotellen. Molempien joukkuepuolustus oli kuitenkin rautaa, eikä maaleja nähty 10 minuuttiin.

31. minuutilla FC Kemi kavensi toistamiseen. Pallonhallintahyökkäys päättyi Tuukka Pikkaraisen laukaukseen, joka painui jälleen kerran vastustamattomasti yläkulmaan. FC Kemi oli saanut jälleen kirivaihteen silmään, ja jälleen kerran sen pääarkkitehtinä oli Pikkarainen, jonka saldo pudotuspeleissä oli nyt jo 14 + 0.

Kemi sai virtaa kavennusmaalista ja jatkoi painoastamista. Tomic nousi useita kertoja maaliltaan mukaan pallolliseen hyökkäykseen, mikä avasi KaDylle useita vastaiskupaikkoja.

35 minuutin kohdalla FC Kemi otti aikalisän ja viidennen kenttäpelaajan käyttöön. 5 vs. 4-ylivoimapyöritys ei tuonut FC Kemille lisäosumia, eikä KaDykaan osunut Lassi Lintulan tolpparoikotusta lähemmäs FC Kemin tyhjänä ammottavaa nuottaa.

Näin ottelu päättyi Dynamon 24-vierasvoittoon, ja koko finaalisarja kirjattiin voitoin 12 jyväskyläläisten nimiin.

Kampuksen Dynamon Mikko ja Jukka Kytölä, Jere Intala sekä Henri Louste juhlivat maalia.
Kampuksen Dynamon Mikko ja Jukka Kytölä, Jere Intala ja Henri Louste juhlivat maalia.
KaDyn kapteeni Mikko Kytölä nosti mestaruuspokaalin joukkueensa kanssa.

Suomen mestaruus oli Vasko Vujovićin valmentamalle Dynamolle kolmas perättäinen (2018, 2019, 2021). Kaudella 2019-2020 sarjaa ei pelattu loppuun, jolloin runkosarjan vei nimiinsä Akaa Futsal. Lauantaina finaalisarjan tasoittanut FC Kemi saavutti seuran ensimmäisen SM-mitalin Markku Kalermon ja pelaaja-valmentaja Boris Čizmarin komennossa.

Keijo Huusko päätti uransa kauden 2020-2021 finaaleihin.
Keijo Huusko päätti uransa kauden 2020-2021 finaaleihin. Onnittelijoina Timo Berg ja Oleg Eprintsev.

FC Kemin seuraikoni Keijo Huusko päätti yli 20 vuotta kestäneen aktiiviuransa; ottelun jälkeen FC Kemi muisti kotikaupunkinsa suurta pelaajaa.

KaDyn päävalmentaja Vasko Vujović:

Lauantain peli, jonka hävisimme Kemissä 3-2 jatkoajalla, oli suuri oppitunti meille. Olimme jo kahden maalin johdossa ja lähellä mestaruuspokaalia, mutta huomiomme herpaantui viimeisillä 10 minuutilla. Opimme, että peli kestää 40 (+10) minuuttia ja hävisimme jatkoajalla.

Palasimme hotellille ja analysoimme ottelua yötä myöten. Valmistimme pelaajamme viimeiseen koitokseen. Menetimme viimeisestä pelistä kaksi kokenutta pelaajaa (Tero Intalan ja Juho Väinälän), mutta jäljelle jääneet pelaajat hoitivat roolinsa juuri kuten pitikin.

– Saimme vihdoin poikki Kemin valtavan voittoputken heidän kotihallissaan ja säilytettyä johtoasemamme siten, ettei Kemi päässyt enää tällä kertaa tasoihin.

KaDyn valmentaja Jesse Kalliokoski finaalisarjasta:

Viimeiseen peliin valmistautumisessa käytimme kaikkea sitä tietoa, jota olimme saaneet kahdesta ensimmäisestä finaalista ja FC Kemin aiemmista pudotuspeleistä. Kemi oli tullut meitä vastaan kolmesti kahden maalin takaa rinnalle, ja toisessa finaalissa ohikin ja jatko-otteluvoittoon.

Kävimme läpi erityisesti toisen finaalin puolustuspeliä ja asioita, jotka menivät vikaan, kun menetimme kahden maalin johdon Kemille. Laadimme entistäkin tarkemman kollektiivisen puolustuspelaamisen suunnitelman.

Koko tämä kausi on ollut meille sellainen, että olemme halunneet kehittää suomalaista futsalia ja nuorempia pelaajia. Varsinkin runkosarjassa kokeneempien pelaajien poissaollessa terveenä olleet pelaajamme kantoivat hurjaa vastuuta, että selvisimme kunnialla runkosarjan haasteista.

Tämä finaalivoitto oli koko joukkueen voitto. Taisteltiin joukkueena ja loppuun asti. Kirjaimellisesti jätimme verta kentälle puolustaessamme FC Kemin rajua takaa-ajoa.

FC Kemin taustoissa ympäripyöreää päivää paiskinut toiminnanjohtaja Kalle Huusko oli pelin jälkeen pettynyt, mutta katsoi jo tulevaisuuteen:

Tänään meille tuli liikaa henkilökohtaisia virheitä, jotka nousivat ratkaisevaan osaan. Toki aina virheitä tulee ja menee, ne kuuluvat peliin eikä niitä auta jäädä murehtimaan, mutta tänään ne olivat kalliita. Tällaisessa matsissa niitä vaan ei saisi tulla niin paljoa. Toisen puoliajan alkupuoli oli jo todella hyvä, ja olisimme voineet saada toisen kavennusmaalin aikaisemmin. Kun saatiin lopulta toinen maali, niin toivoa ja aikaa tasoitukseen oli vielä.

Saapppaat jalassa kaaduttiin, sellainen olo jäi tästä sarjasta. Aamulla oli sellainen tunne, että kyllä me tänään kultaa otetaan, mutta se jäi vielä odottamaan itseään. Pettymys on totta kai päällimmäinen tunne, mutta kyllä tästä kaudesta jää paljon hyvää meille, kun vuoden läpileikkauksen aika on hieman myöhemmin. Mitali kaulassa on aina voitettu, ei tämä huono saavutus ole. UEFA:n mestarien liigan paikka olisi ollut tälle kaudelle hieno bonus syksylle, mutta sitä jahdataan sitten ensi vuonna.

KaDy oli tänäänkin kova ja ansaitsi voittonsa ja mestaruutensa. Meilläkin oli momentum ja oltiin tänään enemmän pelin päällä kuin eilen, mutta se ei riittänyt.

Myös Henri Lousteen mestaruus KaDyn paidassa lämmittää tänään. Henrihän on meidän kasvatti, jota esimerkiksi Keijon [Huusko] kanssa on valmennettu aikanaan. Keijon ura sai tänään arvoisensa päätöksen; aiomme vielä juhlistaa Keijon neljällä eri vuosikymmenellä pelattua uraa tässä jollain tavalla, Huusko päättää.