Miesten Futsal-Liiga: KaDy finaaleihin, FC Kemi ja Akaa ratkovat sunnuntaina

Miesten Futsal-Liigassa jatkuivat lauantaina välierät. KaDy selätti Torniossa ToPV:n maalein 4–8 ja etenee jälleen finaaleihin. FC Kemi voitti kotihallissaan Akaa Futsalin 5–4 ja sai sarjan tasoitettua. Joukkueet ratkaisevat finaalipaikan kohtalon sunnuntai-iltana Kemissä.

ToPV – KaDy 4–8 (1–4)

(paras kolmesta, voitot 0–2, KaDy finaaleihin, ToPV pronssiotteluun)

Hallitseva Suomen mestari Kampuksen Dynamo eteni seitsemättä kertaa Futsal-Liigan finaaleihin voittamalla toisessa välierässä Tornion Palloveikot vieraissa 4–8 ja koko välieräsarjan voitoin 0–2.

Kotonaan Jyväskylässä KaDy oli vappuna ollut ajoittain vaikeuksissa ToPV:n kanssa, vaikka pitikin lopulta torniolaiset nollilla liki loppusummeriin saakka. 2–1-kotivoittoon päättyneessä ottelussa ei maalipaikoilla mässäilty kummassakaan päässä.

Torniossa KaDy sai pallollisen pelinsä kulkemaan jo avauskympillä. Jyväskyläläisten erikoistilanneosaaminen puri  kolmen minuutin kohdalla: Jukka Kytölä laukoi vieraat johtoon. Kuusi minuuttia myöhemmin Kytölä kuitenkin kompasteli oman päädyn prässinpurussa, ja ToPV:n Aleksi Kylmälä kuittasi lahjamaalilla kotijoukkueen tasoihin.

Ennen taukoa KaDy otti kuitenkin vahvasti ohjat käsiinsä. Lassi Lintula, Ítalo Henrique ja Mikko Kytölä laukoivat maalin mieheen: ToPV oli jo kolmen maalin takaa-ajoasemassa.

Toista puoliaikaa oli pelattu vain 10 sekuntia, kun Ítalo "Bob" Henrique katkaisi ToPV:n harhasyötön ja laukoi lähietäisyydeltä pallon Viktor Janssonin taakse. ToPV ei saanut neljän maalin takaa-ajossakaan suurempia maalipaikkoja aikaan, mutta KaDyn Henri Louste lisäsi vettä myllyyn komealla kaukolaukausmaalillaan.

31 minuutin kohdalla KaDy toisti avauspuoliajan virheensä: uhkarohkea prässinpurku päätyi Aleksi Kylmälälle, joka kuittasi jo toisen maalinsa tässä ottelussa ja kolmannen koko otteluparissa.

Kavennusmaalista rohkaistunut ToPV otti Juho-Teppo Bergin lentäväksi maalivahdiksi Janssonin tilalle ja haki lisämaaleja ylivoimapelin turvin. KaDyn nelikko ja maalivahti Niila-Ville Laitinen kuitenkin kestivät jälleen. Ensin KaDyn Jukka Kytölä kaunisteli lukemia kahdesti tyhjiin, minkä jälkeen ToPV nakutti kaksi lohdutusosumaa.

KaDylle voitto oli tänä keväänä kymmenes perättäinen; finaalipaikka on jyväskyläläisten neljäs perättäinen.

Tornion Palloveikkojen kausi päättyy pronssiotteluun; KaDy jatkaa finaaleihin. (Kuva Iiro Väänänen)

KaDyn apuvalmentaja Jesse Kalliokoski oli tyytyväinen Torniossa:

— Puolustuspelaaminen oli meidän voittomme salaisuus. Myös prässipelaaminen onnistui tänään hyvin; samoin tavaramerkkimme erikoistilanteet, joista tulikin muutama maali. Ensimmäisessä osaottelussa Jyväskylässä meillä jäi hieman “kuti piippuun” etenkin pallollisessa pelissä, mutta tänään ruuti oli kuivaa ja tulosta tuli mukavasti.

la 8.5.2021

Tervahalli, Kemi
FC Kemi – Akaa Futsal 5–4 (3–1)

(paras kolmesta, voitot 1–1, ratkaiseva ottelu su 9.5. Kemissä)

FC Kemin Enderson Suárez ja KaDyn Jukka Kytölä laukoivat hattutempun lauantaina. (Arkistokuva: Kampuksen Dynamo)

FC Kemi pelasi toisessa välierässä pakkovoiton edessä aivan kuten kahdessa puolivälieräottelussaan kaksi viikkoa aiemmin. Ensimmäisen välierän kotonaan voittaneella Akaa Futsalilla puolestaan oli tilaisuus napata finaalipaikka.

Akaa Futsal olikin pelillisesti hieman niskan päällä peluuttaen laajempaa rinkiä ja luoden monipuolisesti hyökkäyksiä. Ensimmäisellä 10-minuuttisella FC Kemin viimeistely oli kuitenkin timanttia: puolivälieräsarjan suurin sankari Tuukka Pikkarainen ja Enderson Suárez veivät isännät kahden maalin karkumatkalle.

Akaan Dusan Milojevic laukoi kavennusosuman, mutta pukukoppiin FC Kemi pääsi kahden maalin etumatkalla Suárezin osuttua toistamiseen. Kemin kolmas maali syntyi ylivoimalla Akaan Markus Rautiaisen saatua ulosajon kahden keltaisen kortin myötä; FC Kemi tarvitsi vain 20 sekuntia maalintekoon 4 vs .3 -ylivoimalla.

Toisella puoliajalla Akaa kiristi ruuvia ja kampesi itsensä tasoihin vahvalla hyökkäyspelaamisellaan. Kapteeni Jussi Nyström otti jälleen joukkueensa reppuselkään komealla kavennusosumalla; vain 45 sekuntia myöhemmin Aleksi Pirttijoki tasoitti pelin.

Toisen puoliajan puolivälissä FC Kemi karkasi nopeasti jälleen kahden maalin johtoon Tuukka Pikkaraisen osuttua rangaistuspotkusta ja Enderson Suárezin viimeisteltyä hattutemppunsa täyteen. Kentältäpoistot menivät lopulta tasan, kun Pikkarainen sai Rautiaisen tavoin toisen keltaisen korttinsa ja ulosajon.

Akaan Jovan Stankovic kavensi ylivoimalla saman tien, mutta lisämaaleja Akaa ei enää onnistunut tekemään. Näin Akaa Futsalin 13 ottelun voittoputki katkesi viimein.

Välieräsarja etenee kolmanteen ja ratkaisevaan otteluun, joka pelataan Kemin Tervahallissa sunnuntaina 9.5. klo 16.00. Ottelun voittaja etenee finaaliin KaDya vastaan; häviäjä pelaa pronssimitaleista ToPV:ta vastaan.

Akaan Dusan Milojevic osui jälleen. (Arkistokuva Tuukka Nyström)

* * *

Finaalisarja alkaa lauantaina 15.5. (tai su 16.5.) joko Akaassa tai Jyväskylässä, ja mestaruus on katkolla la 22.5. joko Jyväskylässä tai Kemissä. Finaalisarja siis alkaa runkosarjassa huonommin sijoittuneen joukkueen kotihallissa ja jatkuu paremmin sijoittuneen kotona.

Uusi Suomen mestari on selvillä viimeistään sunnuntaina 23.5. Jyväskylässä tai Kemissä pelattavassa ratkaisevassa ottelussa, ellei koronarajoituksista seuraa enää otteluohjelmamuutoksia.