Takaisin
8.9.2021 klo 19.09

Miesten Futsal-Liiga: JoSePa vanhalla rungolla haastavaan kauteen

Jaa:

Ⓒ Joutsan Seudun Pallo

Joutsan Seudun Pallo (JoSePa) aloittaa neljännen perättäisen kautensa miesten Futsal-Liigassa samalla rungolla, jolla joukkue ylsi viime kaudella jaetulla 9. sijalle välttäen liigakarsinnan. Päävalmentaja Mikko Paappanen myöntää uuden kauden olevan haastava, mutta pitää säilymistä Liigassa minimitavoitteena.

Eteläisestä Keski-Suomesta ponnistava Joutsan Seudun Pallo (JoSePa) aloittaa neljännen perättäisen kautensa miesten Futsal-Liigassa. JoSePan noustua 2018 pääsarjaan jyväskyläläisen Riemun tilalle ei kovin moni asiantuntija povannut pienelle kyläseuralle suurempaa menestystä. Kolme liigakautta ovat kuitenkin menneet joutsalaisittain varsin mukavasti enimmäkseen oman kylän ja Jyväskylän pelureista kootulla joukkueella. Myös muissa liigaseuroissa, etenkin Kampuksen Dynamossa pelanneita pelaajia on JoSePan ringissä vuosittain näkynyt.

Ensimmäisellä liigakaudella 2018–19 JoSePa otti luulot pois ja eteni aina puolivälieriin runkosarjan 7. sijalta. Leijona Futsal pudotti kuitenkin joutsalaiset jatkosta kolmella selkeällä voitolla. Toisella kaudella 2019–20 JoSePa oli niin ikään liki koko kauden toinen jalka pudotuspeleissä, mutta kausi keskeytettiin covid-pandemian vuoksi ja jätettiin pelaamatta loppuun. JoSePan sijoitus sarjassa kierros ennen loppua oli kutkuttavasti 8.

JoSePan hyvä kevättalvi pelasti liigakarsinnalta

Kolmas liigakausi 2020–21 oli JoSePalle vaikeampi, semminkin kun peräti sarjataulukon neljä alinta joukkuetta olivat putoamisvyöhykkeellä. Joutsalaiset kuitenkin välttivät kevättalven hurjalla voittoputkellaan suoran putoamisen ja hilasivat itsensä lopulta kuiville jättäen taakseen liigakarsintaan ajautuneet PJK:n ja Ilves FS:n. Sekä PJK että Ilves FS putosivat karsintasarjassa Ykköseen. Ei JoSePan toinen playoff-paikkakaan kaukana ollut; kahdeksanneksi sijoittunut naapuriseura Riemu keräsi 9 pistettä joutsalaisia enemmän.

JoSePan parhaita pistemiehiä viime kaudella olivat Joonas Manzo, Otto Piili sekä Kosusen veljekset Janne ja Jarkko.


Joonas Manzo oli kaudella 2020-21 JoSePan paras pistelinko. (Kuva: JoSePa)

Mikko Paappanen jatkaa valmennuksessa, jatkosopimuksia pitkä tusina

JoSePa lähtee uuteen liigakauteen pääosin samalla rosterilla kuin viime vuonnakin. Päävalmentajana jatkaa Mikko Paappanen, jonka apuvalmentajana jatkaa Riku Keihäsniemi. Pelaajista Jarkko Kosunen ottaa pelaaja-valmentajan roolin.

Muista pelaajista Olli Malin vaihtaa maisemaa, ja Benno Hanslian siirtyi kesällä puolustavan mestarin KaDyn riveihin. Tosin vielä KaDyn Champions League -peleissä Riiassa Hansliania ei elokuussa nähty.  Uutena hankintana JoSePa esittelee useita kausia takavuosina Futsal-Liigassa (VALO, KaDy, GFT) pelanneen 39-vuotiaan Aki Miettisen, joka on GFT-uransa ja kahden SM-mitalin jälkeen pelannut muutaman kauden piirin- ja aluesarjoissa.

Tärkeitä jatkosopimuksia JoSePa on julkistanut useita:

Kenttäpelaajat: Jarkko Kosunen, Jari Kotimäki, Janne Kosunen, Matias Paappanen, Elmeri Linnera, Eetu Oksanen, Tuukka Korhonen ja Heikki Rasmus.

Maalivahdit: Niko Rantanen, Matti Nurminen, Aake Partio ja Ilari Ahonen.


Kotihallissa JoSePa on kerännyt pisteitä mukavasti aiemmilla kausilla. (Kuva: JoSePa)

Päävalmentaja Mikko Paappanen on mietteliäs, mutta varovaisen optimistinen entistä haastavamman liigakauden alla:

– Sarja on taas entistä kovempi ja kausi pitkä. Tavoitteena on minimissään sama sijoitus kuin viime kaudella; parempikin otetaan vastaan.

– Kausi on taas kerran kummallinen jo lähtökohdiltaan. Meillä on kolme kuukauden mittaista taukoa runkosarjassa, mikä ei ole pelituntuman kannalta mitenkään optimitilanne. Ymmärrettävästi kausi on rakennettu EM-kisoihin matkaavan maajoukkueen näkövinkkelistä aikaisempaa toimivammaksi. Toivottavasti pelejä ei enää jouduta koronakaranteenien vuoksi siirtämään, sillä se sotkisi soppaa entisestään. Valmistautuminen on jäänyt kauas ideaalista, joten etenkin ensimmäisistä peleistä tulee varmasti haastavia.   

– Brasiliasta ja Espanjasta on etsiskelty pelaajia… mutta ei Joutsaan. Kokoonpano elää hieman edelleen. Pääosin runko pysyy samana, mutta esimerkiksi monivuotinen luottopelaajamme Olli Malin on jäänyt kokonaan pois.  Muutamien kanssa neuvotellaan edelleen ja muutamia uusia nimiä on vielä liittymässä joukkoon, Paappanen kertoo.

Kauden alla pelissä korjattavaa, Paappanen panostaa perusasioihin

–Mielessä on paljonkin uusia kehityskohteita, mutta ei pidä opetella juoksemaan ennen kuin osaa kävellä. Puolustaminen on ehdoton ykköskohde tälle kaudelle: siitä lähtee kaikki. Yleensäkin laadukkaan perustekemisen varmistaminen on olennaista. Vasta sitten voidaan ryhtyä hienosäätämään ja opettelemaan uutta.

– Meillä on muutamia hyviä junnuja nousemassa treenirinkiin mukaan. Heille täytyy saada pelejä ja Pajusen Jannen johdolla lähdetään kehittelemään kakkosjoukkuetta. Kakkosjoukkueen roolina on siis lähinnä tarjota pelikokemusta junioreille.

– Harjoituspelit Riemua vastaan eivät menneet kovin kaksisesti. Paniikkinappulaa voi halutessaan painella mutta eihän tässä nappuloiden painelu auta vaan oppiminen ja virheiden korjaaminen.  Parantaa pitää tietenkin todella paljon. Ei futsal kuitenkaan mitään rakettitiedettä ole, pitää vaan tehdä perusasiat mahdollisimman laadukkaasti. Niihin keskitytään nyt entistä huolellisemmin ja siitä se peli lähtee sitten eheytymään. Ensi viikolla kohdataan Riemu uudestaan ja toivottavasti silloin saadaan koneesta huomattavasti enemmän irti, Paappanen päättää.

Oskari Luoma, JoSePa
Oskari Luoma, Janne Kosunen ja Matias Paappanen kotiareenalla. (Kuva: Jonna Keihäsniemi)

Keski-Suomesta on Varsinais-Suomen tapaan kolme joukkuetta miesten Futsal-Liigassa, joten “paikallisderbyjä” on Keski-Suomessakin luvassa kuusin kappalein. JoSePan lisäksi 12. liigakautensa aloittava Kampuksen Dynamo ja 8. liigakauteensa lähtevä Liikunnan Riemu Jyväskylästä ovat vakiinnuttaneet paikkansa pääsarjassa.

Miesten Futsal-Liiga alkaa perjantaina 10.9. Loimaalla AU:n ja TPK:n välisellä derbyllä. JoSePa aloittaa liigakautensa kotihallissaan Joutsassa lauantaina 11.9. valkeakoskelaista Mad Maxia vastaan.

>> Miesten Futsal-Liigan otteluohjelma