Takaisin
7.5.2021 klo 14.29

Miesten Futsal-Liiga: finaalipaikat katkolla Kemissä ja Torniossa

Jaa:

Ⓒ Kirsi Nummela

Miesten Futsal-Liigassa välierät jatkuvat viikonloppuna Kemissä ja Torniossa. Välieräsarjat ovat katkolla lauantai-iltana vierasjoukkueille Akaa Futsalille ja KaDylle. Finaalipari on selvillä viimeistään sunnuntai-iltana mahdollisen kolmannen ja ratkaisevan välieräottelun jälkeen.

Miesten Futsal-Liiga 2020–2021

välierät, 2. osaottelut

Futsal-Liigan lähetykset SolidSportilla:
>> https://solidsport.com/futsalliiga

 

Futsal-Liigan maalikoosteet Futsal-Liigaseurat ry:n sivuilla:
>> https://futsalliiga.fi/videot/

Otteluohjelma ja sarjataulukko kahdessa eri formaatissa:
>> Tulospalvelu
>> Tulospalveluarkisto

Välierät: 2. ja tarvittaessa 3. osaottelut
Kierrosennakko

la 8.5.2021

16.00
Tervahalli, Kemi
FC Kemi – Akaa Futsal
(paras kolmesta, voitot 0–1)

+ Tarvittaessa kolmas ja ratkaiseva ottelu
su 9.5. klo 16.00
Tervahalli, Kemi
FC Kemi – Akaa Futsal

Runkosarjan nelonen Akaa Futsal oli vappuna kotonaan vahva ja tarrasi kiinni finaalipaikkaan voittamalla FC Kemin maalein 7–4 (3–3). Avausottelussa mentiin tasatahtia vuoroin maalin johdossa ja tasoissa aina viimeisille minuuteille saakka. Aleksi Pirttijoen 5–4-osumaan runkosarjan ykkönen FC Kemi ei onnistunut enää vastaamaan edes ylivoimapelillä.

Akaan kapteeni Jussi Nyström on ollut joukkueensa ylivoimainen pistenikkari pudotuspeleissä tehoillaan 6 + 3, mutta muuten akaalaisten tehot ovat jakautuneet tasaisesti avainmiesten kesken. Myös FC Kemin puolella kapteeni on ottanut joukkueensa reppuselkään: Tuukka Pikkarainen on laukonut playoffeissa seitsemän tärkeää maalia paikaten pelikiellossa olleen Enderson Suárezin jättämää aukkoa. Suárezkin on toki jo pelikelpoinen Akaata vastaan.

Akaa Futsalin voittoputki on jo 13 ottelun mittainen; tähän sisältyy GFT:n kaataminen puolivälierissä suoraan kahdessa ottelussa. FC Kemi on sen sijaan hävinnyt viimeisestä kuudesta ottelustaan peräti neljä. Tärkeimmät ottelut FC Kemi kuitenkin onnistui voittamaan, kun se selätti kotonaan Riemun kahdesti puolivälierissä yhden vierastappion jälkeen.

Tekemällä saman tempun Akaata vastaan FC Kemi etenisi ensimmäistä kertaa finaaleihin seurahistoriassa; jo välieräpaikka on seuran suurin saavutus futsalissa. Akaa Futsal on saavuttanut kaksi SM-hopeaa (2018, 2019) ja pronssin (2017); lisäksi joukkue jäi runkosarjan ykköseksi viime keväänä ja osallistui tällä mandaatilla UEFA:n futsalin mestarien liigaan 2020–2021.


Aleksi Pirttijoki teki Akaan 5-4-voittomaalin. (Arkistokuva: Tuukka Nyström)

FC Kemin päävalmentaja Markku Kalermo tiedostaa lauantain ottelun tärkeyden:

–  Akaa hyödynsi pienen kotikenttänsä hienosti. Laukaukset jo puolesta kentästä olivat vaarallisia kimmoten ennalta arvaamattomasti. Oma pelimme ei oikein lähtenyt kunnolla käyntiin koko aikana ja prässin ohittamisessa oli vaikeuksia. Ajoitukset ja oikea-aikainen liike eivät kohdanneet tarpeeksi usein.

–  Tulevaan peliin ollaan tehty hieman hienosäätöä; tärkeintä on saada Akaan puolustus liikkeeseen, joka puhkaisee meille syöttötiloja. Kotikenttä on vahvuutemme ja uskon sen siivittävän meidät huomattavasti parempaan esitykseen kuin viime viikonloppuna. Akaa on vaarallinen, mutta meidän on löydettävä keinot joilla mennän kolmanteen peliin, Kalermo tuumii.

Akaa Futsalin apuvalmentaja Jari Hakala uskoo joukkueensa yltävän kolmatta kertaa peräkkäin finaaleihin:

 – Olimme avauspelissä joukkueena valmiimpia toteuttamaan luotua pelisysteemiä; toisaalta pystyimme estämään Kemin vastaiskupelaamisen ja pallonhallinnan. Meillä oli vahva usko ja tahto tekemiseen ja onnistuminen ratkaisevissa maalipaikoissa sekä ripaus onnea, mutta sekin ansaitaan kovalla työmoraalilla.

 – Kemissä molemmat joukkueet todennäköisesti tiivistävät puolustuspeliä: turhia riskejä vältetään. Samanlainen vauhdikas ja fyysinen peli on tulossa kuin edellinen; pienet yksityiskohdat tulevat ratkaisemaan pelin. Erikoistilannepelaaminen, maalivahdin osallistuminen hyökkäyksiin ja vastustajan vahvuuksien eliminointi nousevat isoon rooliin.

 – Voitto napataan, kun keskittyminen, tahto ja kurinalaisuus puolustuspelaamisessa on kunnossa. Lisäksi tarvitaan rohkeaa haastamista hyökkäyspäässä ja isolla prosentilla onnistumista maalintekotilanteissa, Hakala päättää.

>> Akaa Futsalin ennakko (tulossa)

>> FC Kemin ennakko

Kauden aiemmat kohtaamiset:

1.5.2021 Akaa Futsal – FC Kemi 7–4 (3–3)
23.1.2021 Akaa Futsal – FC Kemi 1–5 (0–3)
3.10.2020 FC Kemi – Akaa Futsal 4–2 (0–2)


KaDyn Juho Väinälä ja ToPV:n Aleksi Kylmälä. (Kuva: ToPV)

16.00
Putaan liikuntahalli, Tornio
ToPV – KaDy
(paras kolmesta, voitot 0–1)

+ Tarvittaessa kolmas ja ratkaiseva ottelu:
su 9.5. klo 16.00
Putaan liikuntahalli, Tornio
ToPV – KaDy

Toinen ottelupari Kampuksen Dynamon ja Tornion Palloveikkojen välillä alkoi niin ikään hyvin tasaisissa merkeissä. Erona toisen välieräparin otteluun oli se, että ensimmäisessä osaottelussa Jyväskylässä nähtiin maaleja hyvin niukalti. ToPV ja KaDy olivatkin runkosarjassa vähiten maaleja päästäneet joukkueet, joskin FC Kemi putosi kaksikon tasolle vasta merkityksettömissä päätösotteluissaan.

KaDy onnistui avausottelussa tyrehdyttämään ToPV:n taiturien haastot ja pelinrakentelut uhrautuvalla ja tiiviillä joukkuepuolustuksella, joskin pallonhallinta oli pitkiä jaksoja torniolaisilla. KaDy oli alati vaarallinen erikoistilanteissa ja iski johtomaalinsa kulmapotkukuviosta. ToPV sai kuparisensa rikki vasta kolme sekuntia ennen loppua, eikä tasoitusmaalin jahtaamiseen jäänyt aikaa.

ToPV:hen ennen kauden alkua siirtynyt KaDy-ikoni Sergei Korsunov ei ollut Jyväskylässä pelikunnossa, mutta samaan suuntaan siirtynyt Newton Jr. oli kokoonpanossa juonimassa KaDyn pään menoksi. Toisaalta ToPV:ssa viime kaudella pelannut Newton Jr:n maanmies Bob (Italo Henrique) rokotti torniolaisia KaDyn paidassa 1-0-johtomaalillaan.

KaDy on voittanut kaikki kolme keskinäistä kohtaamista tällä kaudella, joskin tammikuun alun kotipelinsä vasta voittomaalikilpailun kautta. Torniossa KaDy voitti sekä tämän että viime kauden vierasottelunsa selvin numeroin, joten ToPV:lla on todellinen revanssin paikka.

KaDy pudotti puolivälierissä Mad Maxin suoraan 2–0, ToPV nujersi Someron Voiman voitoin 2–1.

ToPV:n päävalmentaja Oleg Eprintsev:

–  Nämä joukkueet päästivät runkosarjassa vähiten maaleja ja se näkyi myös avausottelussa. Kentällä oli kaksi todella tasaista joukkuetta; peli ratkesi pieniin yksityiskohtiin. Saimme jokusen erinomaisen maalipaikan, mutta niitä ei pystytty hyödyntämään tarpeeksi hyvin.

–  KaDy teki tärkeän avausmaalin erikoistilanteesta, jotka tiedettiin heidän vahvuudeksi. Emme pelanneet kuitenkaan huonosti: meillä oli omat otsikkoaikamme molemmilla jaksoilla.

– Uskon, että samat asiat sekä maalivahtipeli ratkaisevat myös tulevana viikonloppuna. Paineensietokyky ja itseluottamus nousevat myös isoon rooliin panosten kasvaessa. Onnea tarvitaan aina hieman, mutta se pitää ansaita.

– Huomiota kannattaa kiinnittää siihen, että kentällä on tukku huippupelaajia. Myös mielenkiintoinen seikka on kolmen veljesparin taistelu (Bergit, Kytölät ja Intalat). Nämä joukkueet päästivät runkosarjassa vähiten maaleja ja se näkyi myös avausottelussa.

KaDyn päävalmentaja Vasko Vujović:
 
– Olimme valmistautuneet kotipeliimme laadukkaasti, mutta se ei näkynyt ensimmäisessä pelissä kentällä. ToPV pelasi vahvan pelin; heillä oli energiaa ja intohimoa. Vaikka he hävisivät meille, he yllättivät minut positiivisesti laadullaan.

 – Tulossa on suuri haaste Torniossa. Kolme komponenttia nousevat ratkaisevaan asemaan: energia, keskittyminen ja pelikuri. ToPV on vahva joukkue; ottelusta tulee tiukka ja vaikea. Uskon kuitenkin, että pystymme kääntämään sarjan nimiimme.

>> KaDyn ennakko (tulossa)

Kauden aiemmat kohtaamiset:

20.9.2020  ToPV – KaDy 1–5 (0–2)
3.1.2021 KaDy – ToPV 3–2 vm., 2–2 (1–0)
1.5.2021 KaDy – ToPV 2–1 (1–0)

KaDy - ToPV 1.5.2021 Välierä
KaDyn Bob vastaan ToPV:n Viktor Jansson ja Juho-Teppo Berg. (Kuva: Iiro Väänänen)

Mikäli voitot ovat lauantain ottelun jälkeen tasan 1–1, ratkaisevat kolmannet välierät pelataan sunnuntaina 9.5. ToPV:n ja FC Kemin kotiareenoilla samaan kellonaikaan 16.00.

Finaalisarja pelataan lauantaina 15. toukokuuta, lauantaina 22. toukokuuta ja tarvittaessa sunnuntaina 23.5., ellei koronarajoituksista seuraa enää otteluohjelmamuutoksia.

* * *

Miesten Futsal-Liigan uutisoinnin päätoimittaja: Samu Kytölä
Palaute: samu.kytola(ät)futsal.fi; p. 041 4378041