Takaisin
3.9.2021 klo 18.34

Miesten Futsal-Liiga: AU:n tehonelikko innolla kohti ensimmäistä liigakautta

Jaa:

Ⓒ Leo Hynninen

Miesten Futsal-Liigassa ensimmäisen kautensa aloittava Alastaron Urheilijat on tehnyt jatkosopimukset Tuomas Happosen, Sami Happosen, Mikko Köönikkään ja Jani Luoman kanssa. Jo alasarjoista asti yhdessä AU:ssa pelannut nelikko edustaa seurassa jatkuvuutta ja perinteitä.

 Miesten Futsal-Liigaan keväällä nousseen Alastaron Urheilijoiden liigajoukkue on tehnyt jatkosopimukset Tuomas Happosen, Sami Happosen, Mikko Köönikkään ja Jani Luoman kanssa. Nelikko on ollut mukana koko AU:n edustusjoukkueen matkan Turun piirin Vitosesta Futsal-Liigaan.

Vaikka Tuomas Happosella ja Jani Luomalla on ikää vasta 25 ja 24 vuotta, niin he ovat jo varsin kokeneita futsalinpelaajia. Happonen ja Luoma ovat olleet ratkaisevissa rooleissa AU:n nousussa viiden sarjaportaan verran. Kaksikko on pelannut viime kausia yli 40 tehopisteen keskiarvolla per pelaajaa.

Keväällä päättyneellä liiganousukaudella tutkapari juhli joukkuemenestyksen lisäksi pistepörssin jaettu voittoa ketjukaverinsa Mikke Louhelan kanssa. Kaikki kolme iskivät Ykkösen runkosarjassa 47 tehopistettä.

Jani Luoma odottaa Kampuksen Dynamon kohtaamista

Tuomas Happosen ja Jani Luoman pitkäaikainen haave on ollut pelata Futsal-Liigaa AU:n paidassa. Tuohon hetkeen on aikaa enää viikko, joten tunnelma on veijarien keskuudessa odottava.

– Valehtelisin, jos väittäisin, ettei jännittäisi, mutta odotukset ovat silti suuret, taiturimainen Luoma toteaa.

– Latautuminen on ollut pre-seasonilla suurta ja odotan kauden alkua kuin kuuta nousevaa. Tämä joukkue on kuin perhe, jossa ei ns. huonoja kavereita edes ole. Hienointa tästä noususta tekee sen, että on pelannut melkein 20 vuotta seurassa, ja nyt se unelma vihdoin toteutuu: saa pelata liigaa AU:n paidassa, Luoma jatkaa.


24-vuotias Jani Luoma on pelannut AU:ssa jo lähes 20 vuotta. (Kuva: Leo Hynninen)

Tuomas Happonen visioi jo AU:n Kakkosen-kausilla, että hänen tavoitteensa on nostaa AU liigaan. Joukkueenjohdossa olevat velipojat Sami ja Jesse Happonen eivät aina ottaneet pikkuveljensä puheita tosissaan, vaan puheenaihetta vaihdettiin nopeasti.

– Uskoin totta kai itse siihen aina; uskoa vain lisäsi se, että muut pelaajat eivät välttämättä siihen uskoneet, Tuomas Happonen virnuilee.

Monipuolinen tehomies pohtii, mikä ollut yhdeksän edustusjoukkueen kauden aikana kaikkein makein hetki.

– Niitä on monta, mutta täytyy nostaa ylimmäs tämän joukkueen Liigaan nousu, joka on ollut unelmani. Seuraavaksi ehkä Suomen Cupissa menestyminen alasarjajoukkueena liigajengejä vastaan ja myös Ykköseen nousu. Henkilökohtaisina hetkinä Futsal Cupissa liigajoukkue SoVoa vastaan tehdyt kuusi maalia yhdessä ottelussa (2018; AU voitti ottelun 11–10)  ja pistepörssien voitot tietysti, Happonen luettelee.

Myös Luoma nautti aikanaan Futsal Cupin peleistä. Etenkin voitto Kampuksen Dynamosta tulee mieleen vuodelta 2015. AU onkin Cup-yllätyksellään tilastokummajainen: ainoa suomalainen joukkue, jota kolminkertainen Suomen mestari KaDy ei ole koskaan voittanut.

– Tämän vuoksi KaDy onkin ehdottomasti yksi kauden odotetuimmista vastustajista, Luoma heittää pilke silmäkulmassa.

– Lisäksi jyväskyläläisillä on kasassa ihan hirveä nippu, mikä tulee tekemään otteluista vain entistä hienompia, AU-fanien suursuosikki lisää.


Tuomas Happonen on vahva kaksinkamppailuissa. (Kuva: Leo Hynninen)

Tuomas Happonen ottaa roolia myös valmennuksessa

Happosen veljekset ovat vetovastuussa Alastaron ylpeydessä. Sami Happonen on joukkueen päävalmentaja pelaamisen ohessa, Jesse Happonen hallitsee median sekä hallinnolliset asiat, Tuomas osallistuu valmennukselliseen puoleen pelaamisen ohella.

– En pelkkänä pelaajana tässä enää muutamaan vuoteen ole ollut. Suomen Urheiluopistossa opiskellessani tulin työharjoitteluun Alastaron Urheilijoille valmennushommiin ja siitä lähtien olen ollut edustuksen valmennuksessa mukana, enimmäkseen treenien vetäjänä ja auttamassa luomaan AU:n pelitaktiikkaa. Tähän asti on mennyt ihan hyvin, kun kaksi sarjanousua on tullut kolmeen vuoteen, Tuomas pohtii.


Sami Happonen (keskellä) on AU:n pelaaja-valmentaja. (Kuva: Leo Hynninen)

Sami Happonen antaa oman maltillisen arvionsa joukkueen ensimmäisen liigakauden tavoitteista.

– Kunhan karsinnat ja putoaminen vältetään, niin se on ihan ok suoritus. Pleijarit olisi meille jo pieni mestaruus, yhdeksän vuotta joukkueen kapteeninakin toiminut Sami Happonen arvioi.

Hän kertoo itselleen asettamastaan työnjaosta.

– Tällä kaudella olen varmasti useammassa pelissä selkeästi pelkästään koutsina, mutta myös pelata aion edelleen, jo vuonna 1998 Alastaron Urheilijoissa aloittanut Sami Happonen selventää.

Mikko Köönikäs on AU:n kasvatti jo 1990-luvulta

Samana vuonna 1998 AU:ssa aloitti myös muuan Mikko Köönikäs. Palloa voimalla ampuva vasuri on tehnyt edellä mainittujen pelaajien tavoin jokaisella viidellä edellisellä sarjatasolla vähintään yhden maalin. Komeasta sarjasta vielä toistaiseksi puuttuvan liigamaalin metsästys alkaa heti syyskuun 10. päivänä Futsal-Liigan avausottelussa Turun Pallokerhoa vastaan.

– Nälkä tehdä maali – tai miksi ei vaikka useampikin – myös liigassa on kova, mutta sitä ensimmäistä lähdetään hakemaan kovalla luotolla. Jos pitäisi veikata maalin syntytapaa, niin voisi olla kulmatilanteesta suoraan syötöstä veto, Köönikäs puntaroi.

Juuri kyseisellä tavalla Köönikäs loi aikanaan alasarjoissa kauhua: tulosta tuli puolustuspään pelaajaksi kovia lukemia. Sittemmin tehoilu on rauhoittunut, mutta se ei olekaan vuonna 1992 syntyneelle Köönikkäälle enää se pääasia.

– Onhan se jännää, kun saa pukea pelipaidan päälle ja päästä ensimmäistä kertaa liigapeliin pelaamaan. Olen myös miettinyt, että on hienoa, kun on saanut olla mukana tässä joukkueessa alusta asti ja nähnyt tämän tarinan pelaajan roolissa, Köönikäs fiilistelee.


Mikko Köönikäs on joukkueen kokeneempaa kaartia. (Kuva: Elli Mattila)

Miesten Futsal-Liiga alkaa perjantaina 10. syyskuuta klo 19.00 Loimaan liikuntahallissa liiganousijoiden paikallisottelulla Alastaron Urheilijat – Turun Pallokerho.

>> Otteluohjelma

>> Lue myös: Miesten Futsal-Liiga: sarjanousija AU:n tuttu runko kasassa (21.8.2021)