Miesten EM-kisat yhdistivät suomalaisia television äärellä – Naisten määrä katsojina ja asiantuntijoina kasvoi

Julkaistu

    Italian mestaruuteen päättyneet miesten EM-kisat oli historiallinen merkkipaalu monella tapaa suomalaiselle jalkapallolle. Huuhkajille EM-loppturnaus oli ensimmäinen osallistujana, Suomessa kisoja seurasi ennätysmäärä naisia televisiokatsojina ja myös studiossa miesten EM-otteluja analysoi entistä useammin nainen.  

    Yle kertoi, että miesten jalkapallon EM-kisat tavoitti Suomessa peräti 3,8 miljoonaa televisiokatsojaa. Yhdellä ottelulla oli keskimäärin 528 000 katsojaa ja tavoittavuus oli 996 400. 

    Huuhkajien kaikki alkulohkon ottelut keräsivät miljoonayleisön. Ennätysyleisön Huuhkajien otteluista keräsi peli Belgiaa vastaan, kun peräti 1,4 miljoonaa suomalaista seurasi matsia Ylen kanavilla.

    - EM-kisojen tavoittavuus on ollut valtaisa näin pienessä maassa. Myös muut eurooppalaiset yleisradioyhtiöt ovat keränneet hurjia katsojalukuja. Se todistaa, että jalkapallo kokoaa kansakuntia laajasti yhteisten kokemusten ja inspiroivien elämysten äärelle, niin suomalaisia kuin eurooppalaisia, arvioi Yle Urheilun päällikkö Joose Palonen Yle Urheilun verkkosivuilla.

    Ylestä paljastetaan myös, että kisat laajensivat jalkapallon katsojakuntaa. Ruutujen ääreen kerääntyi aiempaa enemmän naisia. Naisten tavoittavuus kasvoi jopa hieman suuremmaksi kuin miesten (50,3 – 49,7 %).

    Edellisissä miesten EM-kisoissa 2016 miesten osuus tavoitetuista oli suurempi. Nyt ottelut kiinnostivat erityisesti sekä 30–44-vuotiaita että yli kuusikymppisiä naisia. (Lähde: Yle >>)


    Naisia entistä enemmän ruudussa myös asiantuntijoina

    Sosiaalisen median miespaneeli-meemit jäivät käyttökelvottomiksi, kun naiskatsojien lisäksi Ylen EM-lähetyksissä esiintyi myös ennätysmäärä naisia asiantuntijoina. 

    Ylen lähetyksissä miesten EM-otteluita ruotivat Helmareiden pelaajista Adelina Engman (Växjö DFF) ja Essi Sainio (HJK), Helmareiden entinen ja AIK:n nykyinen valmentaja Maiju Ruotsalainen, Palloliiton huippujalkapallopäällikkö Marianne Miettinen ja Palloliiton kehityspäällikkö Heidi Pihlaja.

    Miettistä voidaan pitää jalkapallossa asiantuntijatyöskentelyn tienraivaajana televisiossa. Hän esiintyi Ylen asiantuntijana miesten jalkapallon edellisissä EM-kisoissa 2016. Miesten jalkapalloa ei Suomessa ollut kaikelle kansalle analysoinut aikaisemmin nainen, ja uutiskynnys ylittyikin tuolloin reippaasti. 

    Yle itseHelsingin Sanomat sekä Ilta-Sanomat tarttui tilanteeseen. Somessa puhuttiin jopa myrkystä.  

    Miettinen oli mukana myös miesten 2018 MM-kisoissa asiantuntijan roolissa.

    - Koen, että viidessä vuodessa on menty paljon eteenpäin siinä, että osaamisella, eikä ainoastaan sukupuolella on iso merkitys. 

    - Oma tavoitteeni on alusta asti ollut, että saisimme esille lisää myös muita naisasiantuntijoita, niin naisten kuin miesten arvoturnauksien asiantuntijatehtäviin, Miettinen pohtii. 

    Ennen naisten 2019 MM-kisoja Suomen Valmentajat ja YLE järjestivät kommentaattorikoulutuksen, missä juuri päättyneissä kisoissa asiantuntijatehtävissä olleet Essi Sainio ja Maiju Ruotsalainen olivat mukana. 

    - Koen, että on todella tärkeää rekrytoida, tukea, mentoroida ja kouluttaa potentiaalisia tyyppejä. Meidän kannattaa käyttää kaikkia keinoja diversiteetin lisäämiseksi niin asiantuntijatehtävissä, valmennuksessa kuin päätöksentekoinstansseissa. 

    - Olen tosi ylpeä siitä, että meitä oli tämän kesän miesten EM-kisoissa viisi naista asiantuntijatehtävissä ja jokainen osoitti osaamisensa tuoden keskusteluun lisää näkökulmia ja lisäarvoa omista lähtökohdistaan, Miettinen iloitsee.

    Viidessä vuodessa taivastelusta on jo edetty seuraavaan vaiheeseen, mutta edelleen nainen miesten jalkapallon asiantuntijana on huomionarvoinen asia. Esimerkiksi Twitterissä Suomen Kuvalehden toimittaja Salla Vuorikoski kommentoi naisten kasvanutta roolia miesten EM-kisojen studiossa näin: 

    ”Yle ansaitsee tasa-arvopalkinnon työstä, jota se on viime vuosina tehnyt määrätietoisesti naisten aseman vahvistamiseksi urheilussa. EM-kisoissa se näkyi mm. taitavina asiantuntijoina studiossa. Kun on lihaksia, voi tehdä muutosta eikä vain odotella sitä tapahtuvaksi.” (12.7.2021)

    Tasavallan presidentin entinen viestintäpäällikkö, Ylen ex-toimittaja ja viestintätalo Milttonin nykyinen varatoimitusjohtaja Katri Makkonen puolestaan kommentoi asiaa Twitter-tilillään näin: 

    ”Tykkään todella, että loistavien miesten lisäksi loistavia naisia kommentoimassa matseja Yleisradion futisstudiossa. Katson tyttäreni kanssa EURO2020 ja hän ei varmasti ajattele tai näe koko asiaa ja hyvä niin!” (29.6.2021)

    Monimuotoisuus asiantuntijoissa koskettaa erilaisia kohderyhmiä

    Palloliiton kehityspäällikkö Heidi Pihlaja ahkeroi Ylen EM-kisoissa asiantuntijana kahdeksassa ottelussa. 

    - Olen ollut mukana YLEn tuotannoissa aiemminkin esimerkiksi naisten EM-kisoissa 2017 ja naisten MM-kisoissa 2019. Tuolloin valmensin itse vielä aktiivisesti ja sitä kautta peli oli vahvasti arjessa mukana. Myös naisten huippupelaajat ovat itselleni tutumpia kuin miesten huippupelaajat. Siksi olikin mielenkiintoinen haaste lähteä mukaan miesten EM-kisoihin - tiesin, että se vaatii paljon valmistautumista paitsi peliin myös pelaajiin ja joukkueisiin liittyen, Pihlaja avaa kokemusta.

    Englannin ja Italian välistä finaalia ja samalla Ylen asiantuntijoiden Antti PohjanJuho Rantalan ja Pihlajan työskentelyä sekä keskinäistä dynamiikkaa studiossa seurasi 1,7 miljoonaa suomalaista silmäparia. 

    Pihlajan esiintymistä studiossa kuvailtiin sosiaalisessa mediassa termein valovoimainen, mielenkiintoinen, osaava ja innostunut. Pihlaja kertoo huomanneensa kisojen aikana konkreettisesti, että laji on sama - pelasivat sitä miehet tai naiset. 

    - Itselleni jalkapallo on ennen kaikkea ihmisiä yhdistävä ja elämyksiä tuottava asia. Koen, että on toki tärkeää analysoida ottelun tapahtumia ja taktiikoita, mutta myös pyrkiä välittämään pelin merkitystä kentän ulkopuolella. Esimerkiksi Englannin tarina sisälsi valtavasti historiaa ja merkityksiä oivaltavien taktiikoiden ja hyvien pelaajien lisäksi, Pihlaja pohtii.

    Muun jalkapallomaailman tavoin Pihlajaa ilahdutti, että miesten EM-kisat tavoittivat entistä enemmän naisia ruudun ääreen.

    - Kun voimme puhua entistä monipuolisemmista asioista ja merkityksistä, kosketamme yhä useampia katsojia. Siksi on mielestäni tärkeää, että myös studion asiantuntijoita toimii ihmisiä eri lähtökohdista ja erilaisilla osaamispainotuksilla. Näin voimme tarjota erilaisille katsojille erilaisia näkökulmia.

    Tervetuloa suomalaisen jalkapallon katsomoihin!

    Kansallinenliiga.fi >>
    Veikkausliiga.com >>