Takaisin
15.1.2021 klo 10.03

Maximus Tainio haluaa näyttää todelliset kykynsä - ”Viime kausi oli vielä totuttelua”

Jaa:

Ⓒ SPL / Juha Tamminen

Pikkuhuuhkajien portteja vahvasti kolkutteleva Maximus Tainio oli vasta 15-vuotias, kun hän siirtyi vuonna 2017 HJK:n junioreista Valioliigaseura Tottenhamin organisaatioon Lontooseen.

Kolmen vuoden aikana Englannissa hän pelasi nuorten Valioliigaa sekä pääsi harjoittelemaan seuran edustusjoukkueen mukana. 

- Olihan se huikea kokemus. Ensimmäinen vuosi oli totuttelua ja kaikki oli aika vaikeaa, kun halusin olla lähellä perhettä. Toisena vuotena asiat alkoivatkin jo tuntumaan helpommalta. Pääsin joukkueeseen sisään ja peliaikaa alkoi tulemaan reilusti.

- Kyllähän sitä aluksi mietti, miten tulen pärjäämään edustusjoukkueen tähtipelaajia vastaan. Nopeaa kuitenkin huomasin, että syötöt menivät omille ja pysyn vauhdissa mukana, 19-vuotias peluri kertoo.

Isän jalanjäljissä

Maximus seurasi Tottenhamissa isänsä jalanjälkiä, sillä Teemu Tainio pelasi seurassa kaudet 2005-2008. Kaudesta 2019 lähtien Hakan päävalmentajana toiminut suomalainen jalkapallolegenda onkin poikansa yksi merkittävimmistä esikuvista. 

- Samaan aikaan seurassa palvelleet lääkärit ja huoltajat muistivat hänet ja kyselivät kuulumisia. Isä vaikuttaa vielä nykyäänkin minuun suuresti ja auttaa kaikissa uraani koskevissa päätöksissä. Hän tietää mistä puhuu, koska on ollut aikoinaan samassa veneessä. Hänen tukensa on ollut kaikki kaikessa.

Kolmantena vuotenaan keskikentällä ja laitapakkina pelanneelta Maximukselta jouduttiin operoimaan kummatkin kantapäät ja hän törmäsi umpikujaan palattuaan Tottenhamin akatemiapelaajien vahvuuteen noin vuoden tauon jälkeen.

- Tiesin heti leikkaukseen jouduttuani, että se kausi menisi ohi kuntoutumisen takia. Kun pääsin vihdoin takaisin harjoittelemaan, oli valmentajakin ehtinyt jo vaihtua. En tullut hänen kanssaan toimeen ja kaikki olikin yhtäkkiä vaikeaa. En yksinkertaisesti halunnut enää olla siellä.

Paluu Suomeen

Lontoosta nuorukaisen tie vei takaisin Suomeen ja Veikkausliigaan. Hän oli Hakan mukana harjoittelemassa jo ennen koronakriisiä ja lopulliset neuvottelut sopimuksesta Hakan kanssa olivat nopeat. 

- Useampi seura ympäri Suomea halusi minut ja myös muutama ulkomailta, mutta valinta oli lopulta helppo, kun isä on joukkueessa valmentajana. Tähtäimeni olikin koko ajan tulla takaisin Suomeen ja etsiä uralle uutta nostetta täältä.

Tainio ehti pelata viime kaudella Veikkausliigaa 14 ottelun verran Hakan paidassa, joissa hän sai tililleen yhden maaliin johtaneen syötön. Sarjan taktisuus ja kova tempo yllättikin hänet.

- Jokaisella joukkueella oli selvä suunnitelma, eikä ollut sellaista pitkää palloa ja perään pelaamista. Pelaajat yrittivät pelata jalkapalloa, eikä pelkällä fyysisyydellä yritetty vain runnoa. Viime kausi oli minulle henkilökohtaisesti totuttelua uuteen sarjaan. Tulevalla kaudella tavoitteena on saada kunnon rooli Hakassa ja tehdä runsaasti sekä maaleja että syöttöjä. Haluan saada kunnon otteen tekemiseeni.

Ensimmäistä kertaa U21-maajoukkueen mukana

U21-maajoukkueen ja Puolustusvoimien Urheilukoulun yhteisleiri järjestettiin Eerikkilässä marras-joulukuun vaihteessa. Pikkuhuuhkajista leirille osallistui Tainion lisäksi kuusi kotimaan seuroissa pelaavaa nuorukaista. Leirin muut pelaajat tulivat Puolustusvoimien Urheilukoulusta.

- En ole aiemmin pelannut U21-maajoukkueessa, joten pääsin kokemaan ensimmäistä kertaa Juha Malisen valmennuksen ja samalla tutustumaan joukkueeseen muutenkin paremmin.

- Tykkäsin kovasti harjoituksista ja oli myös kiva päättää leiri harjoitusottelun voittoon, eri ikäkausimaajoukkueissa 18 ottelua pelannut Tainio päättää.