Takaisin
13.8.2021 klo 14.41

Matka kohti suurta unelmaa – Futsalmaajoukkueen valmistautuminen EM-kisoihin on käynnistynyt

Jaa:

Ⓒ Juha Tamminen

Suomen Futsalmaajoukkue leireili Eerikkilän urheiluopistolla 8.–11. elokuuta. Leiri oli ensimmäinen virallinen koko joukkueen yhteinen tapahtuma matkalla tammikuussa 2022 pelattaviin EM-kisoihin. Kapteeni Panu Autio kertoo joukkueen matkasta tähän asti – ja siitä miten matka on oikeastaan vasta alkamassa.

Maajoukkue on leireillyt Eerikkilässä vuosien varrella useita kertoja, mutta tällä kertaa joukkueen kokoontuessa ilmassa oli erityistä jännitystä. Joukkue valmistautuu nyt ensimmäisiin arvokisoihinsa.

– EM-skabat tulossa. Kyllä se tuo tähän makeata uutta jännitettä ja sellaista ison urheilujuhlan tuntua. Toisaalta tuntuu myös, että tilanne on hyvin tuttu. Ainahan tänne on tultu tekemään hommia yhdessä, oppimaan uutta ja hitsaamaan porukkaa yhteen, kertoo futsalmaajoukkueen pitkäaikainen kapteeni Panu Autio.

EM-kisojen ajattelu saa Aution palaamaan ajassa taaksepäin. Viimeiset kymmenen vuotta maajoukkueen kehityskäyrä on osoittanut ylöspäin. Suomalaisen futsalhistorian ehkä suurin käännekohta nähtiin tammikuussa 2013, kun kroatialainen Mićo Martić astui maajoukkuevalmentajan saappaisiin. Siitä alkoi pitkä yhteinen matka, joka huipentuu tammikuussa pelattaviin EM-kisoihin. Matkalle on kuitenkin mahtunut myös pettymyksiä. 

– MM-kisat olivat valtava unelma, ja karsinnoissa pystyimme ylittämään itsemme. Se, että menimme Elite Roundilta jatkoon ja pudotimme Italian, olihan se aivan huikea suoritus, Autio muistelee. 

Upeista suorituksista huolimatta MM-karsinnat päättyivät pettymykseen. Historian ensimmäinen arvokisapaikka lipesi viime hetkellä maajoukkueen käsistä.

Uusi mahdollisuus, uusi unelma

Arvokisapaikan jahtaaminen ei ollut ohi. MM-karsintojen päätyttyä katseet piti nopeasti kääntää kohti EM-karsintoja. Hyvät suoritukset MM-karsinnoissa olivat nostaneet Suomen ranking-sijoitusta huomattavasti. Autio ja muu joukkue tiesivät, että tällä kertaa joukkueelta ei vaadittaisi ihmettä kisapaikan saavuttamiseksi. Joukkue kärsi kuitenkin loukkaantumisista, ja useita avainpelaajia joutui jäämään sivuun ensimmäisistä EM-karsintaotteluista. Myös Autio seurasi ensimmäiset matsit kotisohvalta.

– Se oli erilainen tilanne ja hirveän jännittävää. Välillä tuli purtua huulta ja potkittua tyynyä. Annoin ohjeita kotisohvalla. Samalla oli hienoa huomata, miten vahvan pohjan olemme luoneet maajoukkueelle. Peli-identiteetti ja joukkueen yhteinen pelitapa on sisäistetty laajasti. 

Kun useita kokeneita pelaajia oli poissa, uusi sukupolvi kantoi vastuunsa. Pohjapelaaja Olli Pöyliöstä kasvoi puolustukseen tärkeä lukko, jonka kentällä ollessa Suomen maali pysyi koskemattomana. Pöyliö pelasi kuudessa ottelussa, ja kertaakaan hänen ollessaan kentällä vastustaja ei onnistunut maalinteossa. Jaakko Alasuutari ja Tuukka Pikkarainen loistivat tärkeässä karsintaottelussa Montenegroa vastaan. Onnistujia oli muutenkin laajalla rintamalla.

– Olemme aina pelanneet aika laajalla ringillä, laajemmalla kuin suurin osa vastustajistamme. Olemme saaneet siitä tietynlaista kilpailuetua. Se toteutui hyvin myös karsinnoissa, vaikka mukana oli hieman eri jätkiä kuin aiemmin, Autio kertoo.

EM-karsintojen lähestyessä loppuaan joukkue oli siinä tilanteessa, että suuri unelma oli täysin omissa käsissä. 13. huhtikuuta koko suomalaisen futsalkansan päässä oli vai yksi ajatus: voitolla kisoihin

 


Olli Pöyliö kuului EM-karsintojen onnistujiin ja suuriin vastuunkantajiin. Kuva: Juha Tamminen

Kisapaikka ratkesi jännitysnäytelmässä

Päivällä ennen ratkaisevaa ottelua Autio visualisoi päässään tulevaa. Kapteeni tiesi, että joukkueen pelatessa omalla tasollaan he johtaisivat ottelua sen loppuhetkillä. Se tarkoittaisi sitä, että vastustaja pelaa viidellä kenttäpelaajalla maali tyhjänä. Alivoimapeliä oli harjoiteltu paljon. Autio tiesi, että ottelun loppuhetkillä ratkaisun avaimet saattaisivat pudota käsiin minä hetkenä hyvänsä.

– Sanoin itselleni siinä päivällä ennen ottelua, että jos saan hyvän paikan, minä laitan sen pallon tyhjiin. Laitoin paljon painoarvoa sille, että jos saan paikan, pallo on laitettava tyhjiin. Tiesin, että se voi olla hyvin ratkaisevaa.

Ratkaiseva ottelu Belgiaa vastaan eteni suunnitelmien mukaan. Ajassa 35:43 Iiro Vanha laukoi Suomen 2–1-johtoon. Belgia alkoi hakea maalia ylivoimalla. Harjoittelusta huolimatta Suomen alivoimapelaaminen ei ollut parasta mahdollista. Belgia rakensi vaarallisen hyökkäyksen.

Sitten ottelu sai ratkaisevan käänteen. Miika Hosio onnistui jotenkin venyttämään jalkansa belgialaisten syötön tielle. Irtopallo pomppi Panu Aution jalkaan. Kapteeni tiesi mitä tehdä. 

– Pääsin vasemmalla jalalla laukaisemaan kääntölaukauksen kohti maalia. En keskittynyt muuhun, kuin laukauksen suuntaan. Putosin polvilleni ja tuuletin. Se oli 2–3 sekuntia kun pystyin tuulettamaan täysillä, nauttimaan siitä hetkestä. 

Peli ei kuitenkaan ollut ohi. Viimeiset minuutit olivat tuskallisia, ja Belgia onnistui vielä viimeistelemään kavennusosuman. Pelikellossa oli aikaa vielä kaksi minuuttia, kun Iiro Vanha onnistui vahvalla haastolla hankkimaan Belgian tähtipelaajalle punaisen kortin. Suomi sai siis pelata ottelut viimeiset hetket miesylivoimalla, ja onnistui näin puolustamaan itselleen kisapaikan. Summerin soidessa suomalaiset pääsivät juhlimaan futsalhistoriansa suurinta voittoa.


Autio tuulettaa EM-kisapaikan ratkaissutta osumaa. Kuva: Juha Tamminen

Katse kohti tulevaa

Paikka EM-lopputurnauksessa oli koko joukkueelle, valmennukselle ja taustoille upea palkinto hyvin tehdystä työstä. Kisapaikka oli luonnollisesti iso saavutus, mutta toisaalta myös luonnollinen jatkumo Mićo Martićin johdolla tehdylle työlle. Vaikka arvokisapaikka oli suuri unelma, ei matka ole lähellekään ohi – oikeastaan se on vasta alussa.

Autio kertoo maajoukkueen kalenterin olevan hyvin tiivis. Leirejä on joka kuukausi, ja edessä on myös kaksi leiriviikkoa Kroatiassa. Joukkue haluaa kehittyä ja nousta seuraavalle tasolle. EM-kisoihin ei lähdetä kisaturisteiksi.

– Meidän pitää mennä jokaiseen otteluun sellaisella asenteella, että voitamme tämän matsin. Ei sinne lähdetä vain kokemusta hakemaan. Kyllä tällä porukalla pitää tehdä tulosta lopputurnauksessa, Autio painottaa.

Edessä on paljon työtä. Joukkue pyrkii tuomaan peliinsä uudenlaisia taktisia nyansseja, mutta myös hiomaan entistä parempaan kuntoon Suomen peli-identiteetin kulmakiviä, kuten vahvaa prässipeliä. 

– Edessä on yhteisen ajatuksen muodostamista pelistä. Todella intohimoista ja yksityiskohtaista hiomista. Keskustelemista. Väittelemistä. Toistoa. Pelin pikkujuttuja. Pitää olla todella tarkka ja vaativa, kapteeni päättää.

 

Matka EM-kisoihin on alkanut – hyppää mukaan matkalle sosiaalisessa mediassa:

Suomen Futsalmaajoukkue facebookissa >>
Suomen Futsalmaajoukkue instagramissa >>
Suomen Futsalmaajoukkue twitterissä >>