Takaisin
10.7.2018 klo 11.14

Marcus Forss ei edusta Suomea U19 EM-lopputurnauksessa

Jaa:

Ⓒ Jussi Eskola

Brentford FC:n riveissä seurajoukkuetasolla pelaava Marcus Forss ei edusta Suomea 16.7. alkavissa U19-poikien EM-kotikisoissa. Hyökkääjän englantilaisseura on päättänyt olla päästämättä pelaajaansa turnaukseen.

Marcus Forss on ollut Suomen maajoukkueissa ikäluokkansa runkopelaaja ja hän oli mukana viimeksi kesäkuun alussa, kun U19-pojat kohtasivat Montenegron U20-joukkueen Eerikkilässä.

Ennakkoon oli sovittu, että Forss ei osallistu Suomen kahdelle viimeiselle leirille, vaan Brentfordin edustuksen kauteen valmistavalle leirille. Forss pelasi hienon kauden 2017-18 seuran reserveissä ja 19-vuotiaan seuraava tavoite on edustuksessa.

Seurajoukkueiden ei ole pakko päästää pelaajiaan nuorten maaotteluihin tai edes arvoturnauksiin ja Brentford käyttää nyt tätä oikeuttaan. Suomen valmennusryhmä ja liiton johto ovat pettyneitä englantilaisten ratkaisuun.

- Brentford ilmoitti meille kesäkuun puolessavälissä, että he eivät halua päästää Marcusta tähän turnaukseen. Olemme saaneet vahvistuksen säännölle UEFA:sta ja olemme myös keskustelleet Englannin liiton teknisen johtajan Dan Ashworthin kanssa heidän vastaavista tapauksista, urheilutoimenjohtaja Hannu Tihinen kertoo. 

- Pelaajat, jotka ovat juuri nousemassa edustusjoukkueisiin eurooppalaisissa sarjoissa ovat tässä mielessä ongelmallisessa tilanteessa. Ashworth kertoi, että heillä tulee vastaavia tapauksia joka kesä. Nuoret pelaajat itse ovat ikävimmässä asemassa. He ovat ottamassa isoja askeleita tulevaisuutensa kannalta.

Tihinen on keskustellut asiasta useampaankin otteeseen Brentfordin teknisen johtajan Robert Rowanin kanssa. 

- Yritimme räätälöidä paketin, jossa Marcus menettäisi heidän pre-seasonistaan mahdollisimman vähän ja että hänen lähtökohtansa pelata edustusjoukkueessa tulevalla kaudella olisivat mahdollisimman hyvät. Viimeisimmän ehdotuksen mukaan Marcus olisi ollut heidän seuratoiminnastaan poissa viikon ja menettänyt yhden harjoitusottelun. 

- Tämän mukaan Marcus olisi pelannut Suomen paidassa kisaottelut Italiaa ja Norjaa vastaan. Keskusteluja käytiin manageri Dean Smithin ja Marcuksen kanssa. Lopputulos on kuitenkin se, että he eivät halua häntä luovuttaa. Tämä on kova isku meille, mutta meidän on nyt reagoitava asiaan oikein. Meillä on laadukkaita ja nälkäisiä hyökkääjiä joukkueessa hyvänä esimerkkinä HJK:n Eetu Vertainen

Suomen lopullinen joukkue 16.-29.7. pelattavaan lopputurnaukseen julkaistaan perjantaina. Juha Malisen suojatit saivat kotikisoille mahdollisimman hyvän kenraalin voittamalla toisen turnausjoukkueen Turkin 2-0-lukemin Vertaisen kahdella osumalla.

- Mennyt vuosi lähtien viime kesän EM-esiturnauksesta on ollut todella haastava joukkueelle, mutta nykytilanteeseen voimme olla tyytyväisiä, Tihinen kehuu. 

- Maaliskuun Sveitsi-otteluissa oli jo positiivisempi ja dynaamisempi ilme. Oloni ennen kisoja on luottavainen, mutta toki mukana on Euroopan absoluuttinen huippu. Italia ja Portugali ovat timanttisen kovia, mutta meillä on mahdollisuuksia pisteisiin heitäkin vastaan. Jos pystymme tekemään asiat yhtenäisenä joukkueena, kuten prässipelaamisen, jonka Juha on tuonut pelaajille hyvin ja erittäin selkeällä mallilla.

- Norja on hieman erilaisessa asemassa. Heidän pelaajansa pelaavat pääosin kotimaassa ja pääsevät tämän vuoksi turnaukseen varmasti hyvin valmistautuneina. Norja voitti Saksan jatkokarsinnoissa, joten yhdestäkään kisaottelusta ei tule helppoa. Se, mitä Suomi on viime otteluissa esittänyt, on kuitenkin ollut todella iloista ja positiivista. Meillä on yhtenäinen, rohkea ja dynaaminen pelitapa, jonka yksi tavoite on onnistua yläalueen pallonriistoissa. Se on myös tuottanut tulosta. Pelaajien mentaliteetti on täynnä itseluottamusta ja sitä tarvitsemme Italiaa vastaan maanantaina.

Suomi pelaa lohkossa A Italian, Norjan ja Portugalin kanssa. Lohkossa B ovat Turkki, Ukraina, Englanti ja Ranska. Lohkojen kaksi parasta etenevät välieriin ja kolmannet FIFA play off -karsintaotteluun, sillä Euroopasta pääsee Puolan MM-lopputurnaukseen viisi joukkuetta.

- Jos kuvailemani asiat Suomen peli-ilmeestä toteutuvat, tulemme myös saamaan pisteitä. Jos olemme itsevarmoja, rohkeita, energisiä ja dynaamisia toiminnassamme, niin voimme olla tyytyväisiä lopputulokseen. Turkki-ottelu antoi hyvät lähtökohdat ja uskon, että kisoissa nähdään yhtä vahva Suomi, Tihinen toteaa.

Suomi kohtaa EM-lopputurnauksen avausottelussaan Vaasassa Italian maanantaina 16.7. klo 20. Turnauksen otteluohjelman löydät täältä.