Takaisin
23.5.2021 klo 20.18

Mahtava viikonloppu: Suomi etenee FIFAe Nations Cupiin!

Jaa:

Suomi sijoittui Euroopan neljän parhaan joukkoon karsinnoissa.

Suomi etenee elokuussa järjestettävään FIFAe Nations Cupin lopputurnaukseen sen kaadettua upeilla esityksillä kinkkisen lohkon ennakkosuosikit. Suomea edustaneet Jesse "Kossu72" Kosamo ja Joona "Krompe" Vaajala olivat huikeassa vireessä ja he sijoittuivat hienosti Euroopan neljän parhaan maan joukkoon torstaista sunnuntaihin pelatuissa karsinnoissa.

Karsinnat alkoivat lupaavasti Portugalia vastaan kahdessa ottelussa kerätyllä neljällä pisteellä. Kosamo taisteli tasapelipisteen ja Vaajala otti täydet kolme pistettä Tuga-Diogo-kaksikkoa vastaan. Vaajala eteni koko päivän voitosta voittoon eikä hän menettänyt pistettäkään Skotlannin, Espanjan ja Irlannin pelaajia vastaan. Kosamo taipui Espanjan Hidalgolle, mutta muissa otteluissa hänkin nousi voittajaksi.

Toiseen karsintapäivään perjantaina lähdettiin hyvistä asetelmista. Suomi oli neljän otteluparin jälkeen toisella sijalla ja heti perjantain alkajaisiksi nähtiin lohkon kärkikamppailu Alankomaita vastaan. Kosamo nipisti yhden pisteen 2-2-tasapelillä nuorelta ennakkosuosikilta Levi De Weerdiltä ja Vaajala jatkoi vakuuttavia otteitaan kaatamalla Aaygunin jännittävässä ottelussa maalein 3-2.

Venäjää vastaan Kosamon voittamilla kolmella pisteellä Suomi varmisti jatkokarsintapaikan viikonlopuksi. Lohkon top 4 -sijoituksen varmistuttua Suomen parivaljakon tahti hiipui viimeisellä kierroksella Italiaa vastaan, mutta lopputuloksena oli viimeiseltä kierrokselta kolme pistettä ja alkulohkon toinen sija.

Lauantain jatkokarsinnassa Suomi sai vastaansa hieman yllättäenkin kolmanneksi omassa alkulohkossaan jääneen Ranskan. Lähtökohdat olivat jännittävät, sillä tuon otteluparin voittaja varmistaisi heti paikkansa Kööpenhaminan lopputurnaukseen. Myös häviäjällä oli mahdollisuus lunastaa paikkansa kisakoneeseen voittamalla loput karsintaottelut, mutta luonnollisesti tavoitteena oli varmistaa paikka välittömästi.

Ranska-kohtaamisesta muodostuikin todellinen jännitysnäytelmä. Kosamo oli tukalassa tilanteessa jäätyään 0-2-tappioasemaan ottelun alussa. Se ei kuitenkaan riittänyt peittoamaan Suomen pelaajaa: Kosamo otti tilanteen hallintaansa ja nousi nopeilla osumillaan tasatilanteeseen. Ottelu sai dramaattisen lopun, kun Kosamo pääsi yrittämään ratkaisua aivan viime hetkillä tuomitusta rangaistuspotkusta. Kosamo viimeisteli kylmäpäisesti chippaamalla pallon keskelle maalia ranskalaisen aavistettua yrityksen väärin ja näin Suomi pääsi toiseen osaotteluun niskan päältä 3-2-voiton myötä.

Vaajalalle tarjottiin ratkaisun avaimia, eikä hän jättänyt tilaisuuttaan käyttämättä. Vaajala kontrolloi ottelua ja paineli 2-1-voittoon, joten Suomi varmisti upealla tavalla kisapaikan kaatamalla Ranskan suoraan kahdessa ottelussa.

Ranska-ottelun jälkeen Suomi kohtasi lauantaina vielä niin ikään kisapaikan napanneen Israelin sijoitusottelussa. Suurin jännitys oli lauennut kummankin joukkueen pelaajilta jo edellisissä peleissä, eikä tästä pelistä muodostunut yhtä trillerimäistä show'ta. Kosamo ja Vaajala hoitivat voiton tyylikkäästi jälleen kahdella voitolla ja etenivät karsintojen neljän parhaan joukkoon. Sunnuntaina nähtiin vielä yksi kohtaaminen Englantia vastaan, jossa englantilaistähdet Hashtag Tom ja Tekkz osoittivat paremmuutensa. Englanti oli vahvempi 5-2 ja 3-1  -tuloksilla. Suomen pelit loppuivat noihin tappioihin, mutta käteen jäi loistelias karsintojen top 4 -sijoitus. Englanti voitti vielä loppuottelussa Saksan kahdesti.

- Veikkaan, ettei kovin moni minun, Krompen ja muun porukan lisäksi odottanut, että olisimme täällä asti. Tähän voi olla tyytyväinen, että kisakonepaikka saatiin, se on tärkeintä, Kosamo lausui karsintojen jälkitunnelmissa Ylen haastattelussa. Samassa puheenvuorossa hän lähetti kiitokset myös Suomen tanskalaiselle valmentajalle Jeppe Højfeldtille ja kotikatsomon kannustajille.

- Tähän 3-4-sijoitukseen voi totta kai olla tyytyväinen. Pääasia on, että päästiin Kööpenhaminan turnaukseen. Se maistuu, Vaajala kommentoi. 

Suomen joukkueenjohtajana karsinnoissa toiminut Markus "MakezCR" Moilanen oli syystäkin tyytyväinen suojattiensa esityksiin karsinnoissa. Makein palkinto oli luonnollisesti kisapaikan varmistaminen.

- Olihan se huikea fiilis. Ei varmaan kovin moni odottanut, että me pistettäisiin 2-0 Ranskaa pataan, mutta näinhän siinä kävi. Voitto oli mielestäni täysin ansaittu, jätkät pelasivat todella hyvin, ja on kiva nähdä, että se palkitaan, Moilanen kehuu joukkuetta.

FIFAe Nations Cupin lopputurnaus järjestetään Kööpenhaminassa 20.-22. elokuuta. Suomen kisajoukkueeseen valitaan kolme pelaajaa.