Takaisin
23.8.2021 klo 14.21

Maajoukkuepelaaja Daniela Tjeder elää uudenlaisessa futsalhuumassa – ”On tämä hienoa aikaa”

Jaa:

Naisten futsalmaajoukkue leireili Eerikkilässä 16.–19. elokuuta. Mukana oli myös pitkään maajoukkueen avainpelaajiin lukeutunut Daniela Tjeder, joka on kuntoutunut kesällä häirinneestä jalan rasitusmurtumasta. Uudessa seurassa Futsal-Liigakauteen valmistautuva Tjeder on innoissaan tulevista EM-karsinnoista, eikä malttaisi odottaa yleisön edessä pelaamista. 


Tjeder maajoukkueleirillä toukokuussa. Kuva: Leo Hynninen

Naisten Futsalmaajoukkueen runkopelaajiin kuuluva Daniela Tjeder kärsi kesällä jalan rasitusmurtumasta, mutta nyt harjoittelu sujuu taas täysipainoisesti. Kokenut pallotaituri oli jo mukana Eerikkilässä 16.–19. elokuuta järjestetyllä maajoukkueen leirillä, mutta Tjeder ei vielä uskaltanut rasittaa jalkaa neljän perättäisen päivän harjoittelulla.

– Olin leirillä mukana vain tiistaista keskiviikkoon. Jalka on kyllä sellaisessa kunnossa, että olen pystynyt ihan täysipainoisesti osallistumaan harjoitteluun, Tjeder kertoo. 

Futsalmaajoukkueen leiri oli pelaajille fyysisesti raskas. Joukkue harjoitteli neljän päivän ajan kaksi kertaa päivässä. Ohjelmaan kuului myös suorituskykyä mittaavia testejä. Maajoukkueen päävalmentaja Jaakko Laitisen mukaan testien tekeminen tässä vaiheessa on tärkeä osa valmistautumista lokakuun 19.–24. päivä Ukrainassa edessä oleviin EM-karsintoihin. Pelaajilla on vielä kahdeksan viikkoa aikaa hioa itseään huippukuntoon karsintoja ajatellen. Tjederin näkökulmasta joukkue on kuitenkin jo nyt hyvässä kunnossa.

– Mielestäni olemme todella hyvässä tilanteessa. Kaikista pelaajista huomaa, että ovat omilla tahoillaan tehneet kesällä duunia. Toiminta on tosi hyvässä vauhdissa siihen nähden, että kausi alkaa vasta lokakuussa. Toukokuun leirillä sovittiin yhdessä, että jokainen valmistautuu tahoillaan, ja sen pelaajat ovat kyllä tehneet. 

Fyysisten ominaisuuksien mittaamisen lisäksi elokuun leirillä keskityttiin taktisiin elementteihin, joita joukkue pääsee seuraavaksi testaamaan kolmen maan harjoitusturnauksessa Sloveniassa 7.–12. syyskuuta. 

– Leirillä keskityttiin puolustamiseen ja erilaisiin pelinavaustaktiikoihin. Toisin sanoen kävimme läpi erilaisia pelisysteemejä, mitä voisimme käyttää otteluissa, Tjeder paljastaa. 

Uudenlainen futsalhuuma

Danieal Tjeder kuuluu Suomen menestyneimpiin futsalpelaajiin. Hän on voittanut urallaan useita Suomen mestaruuksia espoolaisen GFT:n paidassa, joista viimeisin on kaudelta 2018–19. Viime kaudella joukkue sijoittui sarjassa kolmanneksi voitettuaan tamperelaisen ACE:n pronssiottelussa. Tjeder on myös voittanut Futsal-Liigan pistepörssin useita kertoja. 

Nyt hänen urallaan puhaltavat uudet tuulet, sillä tulevalla kaudella Tjeder vetää ensimmäistä kertaa päälleen HIFK:n tähtipaidan. Helsinkiläisjoukkueessa tekeminen on ammattimaista, ja hän uskookin kehittyvänsä tähtirinnoissa vielä entistäkin paremmaksi pelaajaksi. 

– Olen viihtynyt todella hyvin HIFK:ssa. Uusi ympäristö tuo aina lisämotivaatiota, ja uskon, että saan täältä uusia oppeja. HIFK:n pelitapa sopii minulle hyvin. Lyhytsyöttöpeli, nopeat liikkeet, seinäsyötöt ja taitofutsal – se on tyyli mikä sopii minulle. Täällä on myös taustat kunnossa ja homma toimii myös niiltä osin. 

Uuden seuran antaman lisäbuustin lisäksi myös tulevat EM-karsinnat ovat lisänneet harjoitteluintoa. Miesten futsalmaajoukkueen menestys ja EM-kisapaikka ovat myös nostattaneet koko maan laajuista futsalhuumaa, joka on tarttunut myös Tjederiin. Maajoukkuepelaaja odottaakin innolla, että myös naisten maajoukkue pääsee tavoittelemaan historiallista arvokisapaikkaa. 

– Aivan superhyvä fiilis. Itsekin olen aivan uudenlaisessa futsalhuumassa. Minun ei ole ikinä tarvinnut kaivella motivaatiota futsaliin, sillä niin paljon rakastan tätä lajia. Silti tämä kaikki tuo aivan uudenlaista nostetta ja fiilistä sekä halua kehittyä. On tämä hienoa aikaa.

Juuri ennen Tjederin haastattelua julkaistiin myös tieto Futsal-Liigojen striimauksen siirtymisestä Sanoman omistamaan Ruutu-palveluun. Uutinen oli pelaajalle mieleinen, sillä hän uskoo sopimuksen lisäävän lajin näkyvyyttä ja katsojamääriä.

– Sopimus ruudun kanssa on erittäin hieno uutinen. Toivottavasti saadaan myös fyysisesti yleisöä paikalle. Futsal on niin yleisöystävällinen laji. Odotan kovasti, että pääsisin pelaamaan yleisön edessä, sillä HIFK:lla on upea seurakulttuuri.


Tjeder juhli mestaruutta myös kauden 2017-18 päätteeksi.