Länsi-Suomen Kolmonen päätökseen

• Alueuutiset

Kolmonen päättyi ennakkosuosikin nousuun. Sarjaporrasta alemmas putosivat FC Boda, TuWe sekä SC Wolves.

Länsi-Suomen Kolmosen kausi on saatu pakettiin. Viimeisen kierroksen otteluraportit löytyvät tästä tekstistä alempaa, mutta niitä ennen hieman kokonaiskatsausta päättyneeseen Kolmosen kauteen.

Pallo-Iirot lähti kauteen suosikkina ja lopulta raumalaiset nousuun asti ylsivät. Jatkuvaa riemukulkua ei kausi kuitenkaan Iiroillakaan ollut. Muutama hankala vaihe kesän aikana ei kuitenkaan sotkenut Äijänsuon isäntien nousuhaaveita.

Pallo-Iirot nousi ensimmäisen kerran sarjan kärkeen viidennellä kierroksella, mutta kevätkierroksen aikana seura kävi jopa neljännellä sijallakin. Yhteensä Iirot viihtyi piikkipaikalla 18 kierroksen ajan ja heinäkuun alusta alkaen se ei enää johtopaikkaansa muille luovuttanut.

Pallo-Iirojen kausi päättyi voittotanssiin kotiyleisön edessä.

Nousijajoukkue Salon Wilpas oli alkukauden yllättäjä. Salolaiset olivat sarjan kärkikaksikossa pitkään, mutta kesäkuusta alkanut heikko jakso pudotti Wilppaan sarjassa lopulta seitsemännelle sijalle. Tuon heikon jakson aikana Wilpas pelasi 10 peliä ilman voittoa. Sitä ennen pelatuista otteluista Wilpas voitti kahdeksan, pelasi kerran tasan ja hävisi vain Pargas IF:lle.

Ennakkoon kärkipäähän povatuista ryhmistä Masku ja FC Åland käytännössä koko kauden siellä viihtyivät. Lopputaulukossa Masku oli toinen ja Åland kolmas. Kakkosesta edelliskauden päätteeksi pudonnut Peimari United oli suosikki joissakin papereissa, mutta hieman liian epätasainen sesonki sotki Peimarin haaveet pikaisesta noususta takaisin Kakkoseen. Seuran oli päätyminen kuudennelle sijalle.

PIF oli positiivinen yllätys ja pirteästi esiintyneet paraislaiset ottivat haltuunsa sarjassa viidennen sijan.

Kauden suurin pettymys ennakkoarvioihin nähden oli ÅIFK. Katastrofialku, yhdeksän peräkkäistä tappiota, suisti turkulaiset putoamiskamppailuun, jossa se tappeli koko kauden. Sarjan alun perusteella säilyminen oli lopulta yllätys.

Nousijajoukkueista parhaiten pärjäsi SoVo kiilaamalla itsensä neljänneksi. Wilppaan pelasti mahtava alkukausi ja FC Inter2 sai pelinsä kulkemaan riittävästi syyskierroksella. Kuuden ensimmäisen pelin jälkeen Interin pistesarake näytti vielä nollaa, mutta jatkossa sinimustat keräsivät pinnoja riittävän tasaiseen tahtiin ja sarjapaikka varmistui lopullisesti viimeistä edellisellä kierroksella.

Neljännen nousijan, SC Wolvesin, kohtalo ratkesi vasta viimeisellä kierroksella. Kohtaloksi tuli pikavisiitti Kolmoseen ja putoaminen ratkesi dramaattisesti maalierolla. ÅIFK oli kahden maalin verran parempi.

Sarjan jumbosijalle jämähti FC Boda elokuun loppupuolella. Ennen juhannusta alkanut ja peräti 14 kierrosta kestänyt tappioputki tiesi Kolmosen vakiojoukkueelle lähtöä yhtä pykälää alemmas. TuWe jäi toiseksi viimeiseksi ja sekin hakee vauhtia alempaa.

Alempaan keskikastiin juuttuneista ryhmistä TPK:lle ja TOVE:lle jäi taatusti hampaankoloon seuraavaa sesonkia ajatellen.

JyTy:n ja PaiHa:n pikapaluu Kolmoseen

Ensi kauden Kolmoseen saadaan niin pikavisiitin Neloseen tehneitä tuttuja ryhmiä kuin kokonaan uusiakin joukkueita. Viime kaudella Kolmosesta pudonneet JyTy ja PaiHa palasivat komeasti lohkojensa voittajina Kolmoseen kaudeksi 2019. Myös Nelosen lohkojen kakkoset pääsevät ylöspäin, koska Kakkosesta ei yhtään Länsi-Suomen piirin joukkuetta tullut alas. RaiFu nousee Kolmoseen nyt ensimmäisen kerran ja pitkän tauon jälkeen Kolmosessa nähdään myös Jomala IK Ahvenanmaalta.

Ensi kauden Kolmosesta voidaan jo pelkästään nousijoiden myötä odotella hyvin kiinnostavaa. Paikallispelejä nähdään Ahvenanmaalla ja Paimiossa. Myös Maskun ja RaiFu:n kohtaamiset voidaan luokitella lähes paikallispelien kerhoon. Tähän kun lisätään neljän turkulaisseuran keskinäiset taistot, niin mielenkiinto tältäkin kantilta on taattu. Paraisilla paikallispelien huuma jäi ainakin toistaiseksi vain tähän kauteen.

Bruno Rodrigues Vuoden pelaaja

Kolmosessa palkittiin tälläkin kaudella joka kuukausi Kuukauden pelaaja. Tuon valinnan tekivät joukkueiden taustahenkilöt sekä Kolmosta tiiviisti seuraava asiantuntijaryhmä. Lisäksi, viime kauden tapaan, pelaajat pääsivät äänestämään keskuudestaan sarja Vuoden pelaajaa. Tuo titteli meni Peimari Unitedin maalitykki Bruno Rodriguesille, joka saalisti 26% annetuista äänistä.

Kuukauden pelaajina palkittiin huhtikuussa Wilppaan Jesse Jokiniemi ja toukokuussa PIF-maalivahti Arnold Uschanoff. Kesäkuun pelaaja oli Pallo-Iirojen Emenike. Heinäkuussa Maskun Samuli Mikkonen vastaanotti palkinnon ja elokuun pelaajana huomioitiin TOVE:n Sami Kirvesmäki. Syyskuussa Kuukauden pelaajan palkinnon pokkasi Bruno Rodrigues. Lokakuun pelaaja valitaan lähipäivinä.

Bruno Rodrigues sai kaudella mainetta ja mammonaa. Portugalilainen voitti Kolmosen maalipörssin, hänet valittiin syyskuun pelaajaksi ja pelaajatoverit äänestivät miehen sarjan Vuoden pelaajaksi.

Myös maalipörssi Rodriguesin juhlaa

Kolmosen maalipörssin vei nimiinsä Vuoden pelaaja Bruno Rodrigues. Portugalilaistaituri viimeisteli onnistuneesti yhteensä 22 kertaa. Kakkoseksi maalintekijälistalla nousi Veli Hartola 15 maalilla ja SoVo:n Mikko Halosen tehot, 14 maalia, riittivät pörssin ”pronssimitaleille.” 13 maalin miehiä olivat Samuli Mikkonen (Masku) ja Niclas Forss (TuWe).

TuWe – FC Boda 1-3
Kahden putoamaan tuomitun seuran keskinäinen kamppailu päättyi Bodan voittoon 14 peräkkäisen tappiollisen pelin jälkeen. Vieraat siirtyivät 0-1 johtoon viiden minuutin kohdalla, kun maali kirjattiin Weikkojen omaksi maaliksi. TuWe nousi tasoihin Henrik Kantolan osumalla, kun ottelua oli pelattu tunti. Voittoon FC Boda nousi viimeisellä kympillä Rasmus Lindholmin ja John Sandholmin maaleilla.

TuWe:n ja FC Bodan pelit jatkuvat kaudella 2019 Nelosessa.

TPK – Masku 1-1
Sarjassa toiseksi jäänyt maskulaisryhmä jakoi pisteet Turun Pallokerhon kanssa. TPK siirtyi johtoon Antti Kuhmolan maalilla, kun pelikellossa oli puoli tuntia pelattuna. Johtoasema säilyi tauolle asti, mutta toisella jaksolla Maskun tasoitusmaali syntyi vartti ennen loppua. Jari Oksanen iski vihreävalkoisten kauden viimeisen osuman ja kaunisteli samalla omaa maalimääräänsä. Mies sai kaudella kympin täyteen. Maskulaisten tuhlaajapoikana kunnostautui Kari-Pekka Koivunen, jolla oli ottelussa kolme todellista namupaikkaa, mutta kauden viimeisessä pelissä miehen ruuti oli märkää.

Maskun Jari Oksanen viimeisteli kaudella kymmenen maalia. Yksi niistä syntyi päätösottelussa TPK:a vastaan.

PIF – TOVE 2-2
Piffen ja TOVE jakoivat pisteet Paraisilla. Kotijoukkue siirtyi 1-0 johtoon viisi minuuttia ennen taukoa toejokilaisten omalla maalilla. Omar Farhan vei isännät jo 2-0 johtoon, kun toista puoliaikaa oli ehditty pelata vain kaksi minuuttia. Vieraat aloittivat kirinsä kuitenkin kymmenen minuuttia ennen päätösvihellystä. Ensin Niko Vainionpää toi joukkueensa maalin päähän ja sitten Tuomas Kallioinen varmisti TOVE:lle pisteen tasoittaessaan ottelun kaksi minuuttia Vainionpään kavennuksesta.

Wilpas – SoVo 4-5
Viimeisen kierroksen maalirikkain taisto käytiin Wilppaan kotipyhätössä. Somerolaiset siirtyivät 0-1 johtoon Mikko Halosen maalilla, joka syntyi 19. peliminuutilla. Kymmenisen minuuttia tästä Markus Kuivala toi Wilppaan tasoihin ja vain hetki siitä ja Ali Al-Asadi vei kotijoukkueen johtoasemaan. Tauon jälkeen Nicholas Brain toi somerolaiset tasoihin 62. minuutilla. Vajaat kymmenen minuuttia tästä oli Olli Jakosen vuoro osua ja kotijoukkue siirtyi 3-2 johtoon. Minuutti tästä maalista, niin Markus Kuivala osui heti perään ja salolaiset karkasivat 4-2 johtoon. SoVo laittoi vielä kaasun pohjaan ja kiri alkoi Mikko Halosen 4-3 kavennusmaalilla. Halonen iski hattutemppunsa täyteen kaksi minuuttia edellisestä ja näin ottelu oli tasan. Huikean trillerin viimeinen sinetti nähtiin lisäajan kolmannella minuutilla, kun Pablo Gomez-Marttila huipensi vieraiden kirin voittomaaliksi jääneellä osumallaan. Hattutempun tehnyt Mikko Halonen nousi maaleillaan sarjan maalipörssissä kolmannelle sijalle.

Pallo-Iirot – SC Wolves 3-3
Sarjanousun jo muutama kierros sitten varmistanut raumalaisryhmä antoi kannattajilleen kauden viimeisessä ottelussa viihdettä maali-ilottelun merkeissä. Juuso Snicker vei isännät johtoon puolen tunnin pelin jälkeen. Muutama minuutti myöhemmin oli Aake Rapalan vuoro osua ja tauolle siirryttiin lukemissa 2-0. Toisella puoliajalla Wolves heräsi henkiin ja pisti uuden vaihteen silmään. Roni Lehmuskoski toi susilauman maalin päähän 56. minuutilla. 63. minuutilla syntyi tasoitus, kun Patri Filatoff viimeisteli vieraille. Vain hetki tasoituksesta ja raumalaiset saivat shokkihoitoa, kun Milliam Ahanen vei Wolvesin 2-3 johtoon. Kotijoukkue ei suostunut kuitenkaan tällä kaudella Alsecco Stadionilla häviämään ja Juuso Aalto kuittasi Ahasen maalin pari minuuttia sen syntymisestä ja ottelun loppulukemiksi kirjattiin 3-3. Pelin päätteeksi sinikeltaiset saivat sarjan voiton kunniaksi kultamitalit kaulaan ja Kolmosen mestaruuspytty nousi riehakkaasti ilmaan. Tasapeli ei lopulta riittänyt SC Wolvesille ja se ottaa ensi kaudella vauhtia Nelosesta. Putoaminen varmistui heikommalla maalierolla verrattuna ÅIFK:n vastaavaan.

Patri Filatoff teki SC Wolvesille maalin ottelussa Pallo-Iiroja vastaan. Sekään ei kuitenkaan riittänyt varmistamaan valkopaitojen sarjapaikkaa.

Peimari United – FC Inter2  2-0
Peimari päätti kautensa voitokkaasti kotikentällään. Nico Salmiosalo viimeisteli 1-0 osuman kymmenisen minuuttia ennen taukoa. Toisella jaksolla nähtiin vielä yksi osuma, kun Elmeri Laine ampui loppulukemiksi 2-0 kaksi minuuttia ennen täyttä aikaa. Pelin jälkeisissä juhlissa palkittiin Bruno Rodrigues kahdesti. Ensin mies sai Kolmosen syyskuun pelaajan palkinnon ja heti perään hän pokkasi sarjan pelaajien äänestämän Vuoden Pelaaja -pystin.

FC Åland – Åbo IFK 1-1
Kuumassa ottelussa päädyttiin pistejakoon, joka loppujen lopuksi riitti ÅIFK:lle sarjassa säilymiseen. Muse Khalid vei Åbon 0-1 johtoon tunnin pelin jälkeen. Tämän jälkeen alkoi todellinen korttisade, josta kirkkaimpana loisti punainen kortti Ahmeti Endritille. Saarelaiset nousivat miehen ylivoimalla tasoihin 82. minuutilla, kun Daniel Boman tasoitti loppulukemiksi 1-1.