Takaisin
15.5.2020 klo 11.36

Kuulun joukkueeseen blogi - Jalkapallo selviää, koska seuratoiminta on merkityksellistä

Jaa:

Ⓒ Sanna Peräntie

Ensimmäiset muistikuvani Pallo-Iiroista ovat syntyneet legendaarisella Tehtaan kentällä. Pallo-Iiroissa on ollut vuosikymmeniä tapana, että nappulaliigan kaupunginosien joukkueiden nimet tulivat Englannista.

Sain parhaan kaverini kanssa keskikaupungin kasvatteina pukea Evertonin siniset pelipaidat. Ajoista on jäänyt vahvasti mieleen maalivahtien suosiossa olleiden näppylähanskojen lisäksi silloinen valmentajani.

En ollut nappulaliigassa enkä sitä seuranneessa ikäkausijoukkuepolussa kovinkaan kaksinen pelaaja. Silti en ole koskaan unohtanut 1980-luvun puolivälissä kuulemaani kommenttia valmentaja Reijo Tantulta, joka ennen kärkipeliä sanoi joukkuekavereille, että "Syöttäkää Juholle, jos tulee paha paikka." 

Tämä on jäänyt jonnekin minuuden ytimeen aina näihin päiviin asti. Tunne siitä, että sinuun luotetaan ja osaan tämän asian. Se on yhtä tärkeää tänäkin päivänä kuin silloin nappulaliigan pelipäivänä.

Jalkapallon pelaaminen päättyi D- tai C-juniori-ikäluokkaan, mutta seurasta ja sen toimijoista jäi vuosikymmeniksi lämmin kuva.

Kolmisenkymmentä vuotta myöhemmin Pallo-Iirojen miesten edustusjoukkueella oli vaikea kausi käynnissä ja minussa heräsi vahva halu auttaa seuraa sen viestinnässä. Käytännössä marssin Pallo-Iirojen toimistoon tarjoamaan apua.

Tämän jälkeen olen kokenut, että minuun on luotettu niin viestinnässä ja siitä pois siirryttyä myös seuran edustusjoukkueen kilpailupäällikkönä. 

Luonnollisesti minulla oli omia tavoitteita oppia urheiluseuran viestinnästä, mutta ilman jalkapalloseuran lämmintä imagoa tuskin olisin päätynyt vapaaehtoistyötä tekemään.

Ne kaudet kun sain tiiviisti olla edustusjoukkueen mukana olivat elämäni parhaimpia.  Upeita ihmisiä ja kokemuksia, seuralegendoja ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. 


Kuva: Aral Kakl

Koko yhteiskunta elää tällä hetkellä epävarmoja aikoja. Se koskettaa kaikkia ja myös jalkapalloseuroja. Urheiluseuroilla on kuitenkin iso etu moneen muuhun toimijaan verrattuna: ne pystyvät sitouttamaan ihmisiä mukaan toimintaansa, koska ihmiset kokevat eri syistä toiminnan merkitykselliseksi.

Jokainen koettu merkityksellinen hetki seuratoiminnan parissa on seuralle kuin tietäisi saavansa hyvää takaisin tavalla tai toisella, ennemmin tai myöhemmin. Se voi tarkoittaa myöhemmin ostettua kausikorttia, avun tarjoamista seuralle, yrityksen tukea, osallistumista lapsen vanhempana toimintaan tai vain hyvän puhumista seurayhteisöstä.

Minusta tuntuu, että Pallo-Iiroista puhutaan Suomessa paljon hyvää. Se johtuu seuran tekemästä laadukkaasta työstä juniorien parissa, suurien massojen liikuttamisesta ja siitä lämpimästä imagosta, joka saa toimijat mukaan toimintaan.

Hyvässä tapauksessa tunne voi periytyä sukupolvelta toiselle. Tänä päivänä molemmat lapsenikin ovat mukana seuran toiminnassa ja joku hyvä ihminen on toiminnassa saanut heidänkin itseluottamuksensa kasvamaan.


Kuva: Sanna Peräntie

Seurat ovat taloudellisissa ahdingoissa viruksen ajoituttua juuri sesonkiaikaan. En silti ole liian huolissani jalkapalloseurojen selviämisestä. Olen päässyt kokemaan kahdessa eri lajiperheessä (jalkapallossa ja jääkiekossa) paljon ja kokemukseni mukaan laji-ihmiset futiksessa ovat ylpeitä ja sitoutuneita. 

Pidin joskus Pallo-Iirojen slogania "vauvasta vaariin" laimeana. Olin pahasti väärässä. Sehän on juuri sitä mitä urheiluseurat voivat parhaillaan ihmiselle tarjota. Jalkapallo on selvinnyt sodista, vitsauksista ja selviää myös tästä viruksesta, koska se on onnistunut luomaan ihmisille merkityksiä. 

Paikan, jossa voi kasvaa ja johon palata elämän eri vaiheissa. 

Juho Suoramaa
Kilpailupäällikkö (edustusjoukkue) 
Pallo-Iirot 

Suoramaan kirjoitus on osa Kuulun joukkueeseen -kampanjaa. Siinä nostamme esiin tarinoita joukkueen merkityksestä – pelaajien, valmentajien, vapaaehtoisten ja seurajohdon näkökulmista.

Muut sarjassa julkaistut kirjoitukset:

Kun peli on viety pois, Santeri Piirainen IPA junioripäällikkö >> 
Valmentajan ensimmäisiä tehtäviä on syttyä itse, Severi Vielma JJK juniorivalmentaja >>
Aito ilo, innostus ja kohtaaminen ovat seuratoiminnan sydän, Siiri Lilja MuSa juniorivalmentaja >>
Jalkapallo ei pysähdy koskaan, Eero Laurila EPS valmentaja ja ikäluokkavastaava >>