KuPS vei maalijuhlat – HJK juhli Stadin derbyssä

Suomen Cup jatkui Veikkausliiga-joukkueiden osalta perjantaina ja lauantaina. Puhtaalla pelillä jatkavat toiset voittonsa ottaneet FC Inter ja KuPS. HJK puolestaan kaatoi HIFK:n jälleen dramaattisessa Stadin derbyssä. Voittoihin kierroksella ylsivät myös FC Lahti, AC Oulu ja FC Honka.

Inter jatkoi vakuuttavasti

FC Inter–IFK Mariehamn 2–0 (1–0)

Turkulainen FC Inter jatkoi vahvoja otteitaan Suomen Cupin Veikkausliiga-joukkueiden B-lohkossa, kun IFK Mariehamn jäi pisteittä LähiTapiola-areenalla. Kotijoukkue karkasi johtoon ottelun 17. minuutilla, kun kokenut Timo Furuholm sai pallon lahjana saarelaisten puolustukselta. Pallon saatuaan hyökkääjä kiersi maltilla vastaan tulleen maalivahti Oskari Forsmanin ja sijoitti pelivälineen maaliin. Toisella puoliajalla nähtiin peräti viisi varoitusta ja myös yksi maali. Tästä vastasi jälleen FC Inter, kun Aleksi Paananen laukoi lukemiksi 2–0. Paananen sai pilkun tietämillä saarelaisten purkupallon haltuunsa ja laukoi putoavan pallon verkkoon.

Ottelu kulki pääosin jo toisen voittonsa ottaneen FC Interin hallussa. Toisen puoliajan alkupuolella saarelaisten Vahid Hambolla oli muutamia mahdollisuuksia tasoitukseen, mutta Interin maalilla torjunut Aati Marttinen piti kuitenkin maalinsa puhtaana. Joukkueet löytyvät B-lohkon ääripäistä. Interillä on taskussaan kaksi voittoa maalisuhteella 4–0. IFK Mariehamn pitää puolestaan perää kahdella tappiolla maalisuhteen ollessa tyly 0–5.

– Tänään pidimme palloa enemmän, joten puolustimme vähemmän kuin edellisessä ottelussa. Joukkue on joka tapauksessa melko vakaa ja vastustajan on vaikeaa luoda maalipaikkoja, FC Interin päävalmentaja José Riveiro arvioi seuransa verkkosivuilla.

KuPS vei Kuopion maalijuhlat

KuPS–SJK 5–2 (3–2)

Kuopion Palloseura jatkoi vahvoja otteitaan C-lohkossa, kun SJK taipui Lippumäen hallissa peräti seitsemän maalin jälkeen lukemin 5–2. Ottelun ensimmäisen puoliajan jälkimmäinen puolisko oli varsinaista ilotulitusta molempien joukkueiden käydessä johtoajasemassa.

Maalinteon aloitti kotijoukkueen Arttu Heinonen, joka laukoi boksin sisältä oikeaan alanurkkaan Anton Popovitchin syötöstä. Vierasjoukkueen kuitti tuli ainoastaan kaksi minuuttia myöhemmin. Maalintekijänä puolustaja Cristhian Valencia, joka puski maalin edestä Emmanuel Ledesman laadukkaan vapaapotkun sisään. Lisää seurasi 28. minuutilla, kun SJK:n Rodrigo Arcieron pystysyöttö KuPS:n linjan taakse löysi Joonas Lepistön. Lepistö nosti pallon yli maalivahti Johannes Kreidlin ja seinäjokisten johtoasema oli tosiasia.

Seuraavaksi oli KuPS:n vuoro kääntää peli. SJK:n johtomaalin ja tasoituksen väliin jäi tällä kertaa kuusi minuuttia aikaa. Maalintekijänä Saku Savolainen, joka laukoi taka-alakulmaan saatuaan irtopallon boksin sisällä. Sama mies oli asialla jälleen kaksi minuuttia myöhemmin. Tällä kertaa Savolainen liukui pallon takatolpalta maaliviivan yli. Osuman alusti upealla keskityksellä Urho Nissilä.

Toisella puoliajalla maalintekotahti hieman rauhoittui. Lohkon kärkipaikkaa toisella voitollaan tukevoittanut KuPS osui silti vielä kahdesti. Kuopiolaiset kahden maalin karkumatkalle vei vapaapotkun jälkitilanteesta toppari Diogo Tomás. SJK:n protestoinnista huolimatta Tomásin kauden toinen cup-osuma hyväksyttiin. Loppulukemat iski lisäajan toisella minuutilla aktiivinen Santeri Haarala. Päätösosuman alusti iltapäivän tehomies Savolainen. Tomasin ja Savolaisen tavoin myös Haaralalle osuma oli kauden cup-taipaleen toinen.

KuPS johtaa C-lohkoa täydellä kuuden pisteen potilla. SJK:lle tappio oli ensimmäinen. Seinäjokisilla on kasassa kolme pistettä.

– Ei vaan voi hävitä näillä lukemilla. Ekalla puoliajalla oltiin johdossakin siinä, joten siinä vaiheessa näytti hyvältä, mutta sitten ei vaan pystytty pitämään loppuun asti, ja tulos on nyt sitten tälläinen, sanoi pettynyt SJK-hyökkääjä Lepistö ottelun jälkeen Ruudun haastattelussa.

HJK vei dramaattisen Stadin derbyn

HJK–HIFK 2–1 (1–1)

HJK ja HIFK tarjoilivat lauantaina Talin hallissa tapahtumarikkaan kauden ensimmäisen Stadin derbyn. Ottelu alkoi vauhdikkaasti ja peli aaltoili päästä toiseen. Molemmilla joukkueilla oli hyviä mahdollisuuksia iskeä johto-osuma. Kotijoukkueena toiminut HJK iski avausosuman 28. minuutilla, kun viime kauden Veikkausliigan maalikuningas Roope Riski laukoi Atomin paluupallon verkkoon. Punaisten tasoitus syntyi kuitenkin nopeasti. Tälle kaudelle HIFK:hon siirtynyt liukasliikkeinen Jusif Ali tasoitti nopean hyökkäyksen jälkeen yhdeksän minuuttia Klubin johtomaalista. Osuman alusti Pipe.

Toinen puoliaika käynnistyi dramaattisesti. HJK:n puolustaja Valtteri Moren nappasi suoran punaisen kortin, kun toista puoliaikaa oli pelattu kymmenen minuuttia. Vierasjoukkue HIFK ei pystynyt kuitenkaan miesylivoimaasa hyödyntämään, vaan alivoimainen HJK iski loppuhetkillä voittomaalin. Osuma oli upea. Vaihdosta kentälle tullut Santeri Väänänen laukoi kierteisen vedon aivan ylänurkkaan ohi hölmistyneen Markus Uusitalon. Voittomaalintekijä ehti olla kentällä ainoastaan muutaman minuutin ennen täysosumaa.

Viihdyttävän ottelun myötä HJK nappasi avausvoittonsa ja nousi neljään pisteeseen. HIFK:lla on kasassa kolme pistettä.

– Tämä oli tasainen ottelu oikeastaan lähes alusta loppuun saakka. Emme pystyneet hyödyntämään ulosajon meille tuomaa etua, joten jouduimme tekemään muutamia muutoksia kesken pelin. Samalla tämä peli oli myös osoitus siitä, että meillä on kilpailukykyinen joukkue, joka pystyy hallitsemaan peliä. Jatkamme nyt pelimme kehittämistä ja vahvuuksiemme parantamista, HIFK:n päävalmentaja Joaquín Gómez kertoi HIFK:n verkkosivuilla.

KTP jäi nollille hyvävireisen FC Lahden vieraana

FC Lahti–KTP 3–0 (3–0)

Ilir Zenelin FC Lahti jatkoi vahvoja otteitaan, kun Veikkausliigaan noussut KTP jäi Kuhnurien jalkoihin Mukkulan hallissa tylyin 3–0-lukemin. Ottelun ratkaisuksi muodostui avauspuoliaika, jossa kotijoukkue iski kaikki osumat. Maaleista vastasivat 23. minuutilla avausmaalin tehnyt Kristian Yli-Hietanen, johdon tuplannut Jasin Assehnoun ja 40. minuutilla 3-0-lukemat tehnyt Arlind Sejdiu. Assehnounille maali oli cupin toinen. Lahtelaisten maalilla Antonio Reguero piti maalinsa puhtaana. Kotkalaisista parhaille paikoille pääsi kokenut Johannes Laaksonen, mutta tulosta ei tällä kertaa syntynyt.

Voiton myötä FC Lahti otti haltuunsa lohkon kärkipaikan. Myös neljässä pisteessä olevalla HJK:lla on huonompi maaliero. Kotkalaiset puolestaan löytyvät jumbopaikalta kahdella tappiollaan.

– Ensimmäinen tavoitteemme oli kolme pistettä ja toinen tavoitteemme oli nollapeli. Molemmat täyttyivät. Pelikypsyys, pelikirjassa pysymisessä ja kurinalaisuudessa etenkin väsyneenä on vielä paljon kehitettävää. Meillä oli pelaajia vähän oudoilla pelipaikoilla, joten olen ylpeä, miten pelaajat suorittivat, Zeneli iloitsi koko joukkueen puolesta FC Lahden verkkosivuilla.

AC Oulu haki täyden pistepotin Tampereelta

Ilves–AC Oulu 1–2 (0–2)

Alkavalle kaudelle Veikkausliigaan noussut AC Oulu haki lauantaina täyden pistepotin Pirkkahallista, kun Ilves kaatui avauspuolikkaan kahdella lähes identtisellä maalilla. Molemmista osumista vastasi oulaisten sankariksi noussut Aapo Heikkilä. Vierasjoukkueen kuuden minuutin tehohetki osui 34. minuutin ja 40. minuutin välille. Molemmissa täyosumissa pallo pelattiin Ilveksen boksiin topparien väliin, jossa Heikkilä oli vapaana ja sijoitti pelivälineen hallitusti ohi Rasmus Leislahden. Ensimmäisen maalin alusti Niklas Jokelainen ja toisen Samu Alanko.

Ilves paransi otteitaan toiselle puolikkaalle ja maalipaikkoja oli lopulta aina voittoonkin asti. AC Oulu puolusti kuitenkin tiiviisti ja maltilla. Tupsukorvilla oli vaikeuksia murtaa suorista hyökkäyksistä Oulun linjaa. Kerran Ilves kuitenkin onnistui, kun kapteenin nauhaa kantanut Felipe Aspegren laukoi takanurkkaan kavennuksen. Loppuhetkillä tamperelaisten tuoreella sopimuspelaajalla Jean-Jaures Gbe Vigorilla oli muutamakin maukas tasoituspaikka, mutta miehen avausmaali jäi odottamaan itseään.

– Nuoren joukkueen kanssa kaikki ei aina mene kuin elokuvissa. Ei voi olla näyttävää voittavaa pelaamista, ennen kuin pohjatyö on kunnossa ja pistetään kroppaa likoon. Jos ei päästä linjan ohi pelaamalla, niin sitten pitää mennä läpi tai yli, Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss valoi henkeä tamperelaisten verkkosivuilla.

AC Oulu nousi voitollaan C-lohkon kakkospaikalle. Oululaiset ovat paremmalla maalisuhteellaan SJK:n edellä. Perää pitävällä Ilveksellä on myös vielä ohut sauma jatkoon, mutta se vaatii jo muidenkin apuja.

Hongalle avausvoitto – Haka kaatui Eerikkilässä

FC Honka–FC Haka 1–0 (1–0)

Eerikkilässä nähtiin lauantaina tiukka taistelu pisteistä, kun avausvoittonsa ottanut FC Honka kaatoi hyvässä kevätvireessä olleen FC Hakan niukasti lukemin 1–0. Voitto alla otteluun lähtenyt Haka loi alkuhetkillä useita vaarallisia tilanteita, mutta Tim Murray Hongan maalilla piti lukemat nollissa.

Ottelun ainoa maali nähtiin 38. minuutilla, kun Honka onnistui ensin katkaisemaan Hakan hyökkäysyrityksen keskialueella. Katkon jälkeen pallo pelattiin Niilo Saarikiven kautta Rui Modestolle, joka laukoi boksin kulmasta pallon tyylikkäästi takaylänurkkaan. Hakan maalilla Mika Hilander oli Modeston noston edessä voimaton. Osuma oli samalla Hongan cup-taipaleen ensimmäinen. Toisella jaksolla Haka haki tasoitusta, mutta parhaat maalipaikat jäivät tulematta Hongan tiukan puolustuksen puristuksessa.

Honka nousi voitolla kolmeen pisteeseen. Valkeakoskelaiset ovat Hongan edellä lohkon toisena paremman maalieronsa turvin. Viimeisellä kierroksella Haka kohtaa lohkon kärjessä porskuttavan Interin ja Honka matkaa saarelle nollakerhossa vielä olevan IFK Mariehamnin vieraaksi.

– Tiukka peli jossa Honka ansaitsi voittonsa kuitenkin. Meidän alun paikat ja hyvä prässi olisi pitäny näkyä tulostaululla. Honka puolustaa kuitenkin aina hyvin. Me ei oltu tänään tarpeeksi teräviä ja jotenkin oli käsijarru päällä koko pelin. Pallon menetys ja heikko reagointi tilanteeseen johti pelin ainoaan maaliin, FC Hakan päävalmentaja Teemu Tainio harmitteli koskilaisten verkkosivuilla.