”Kun oma pääkoppa on kunnossa, voidaan keskittyä pelillisiin asioihin”

Julkaistu

  • Maajoukkueet
  • Jalkapalloharrastus

22-vuotias Erno “egoapina” Parkkonen on kasvanut nopealla aikataululla Pro Clubs-harrastajasta maajoukkuepelaajaksi.

Parkkonen kertoo saaneensa ensikosketuksensa pelisarjaan FIFA 14:n myötä. Kilpailullinen pelaaminen astui mukaan vasta myöhemmässä vaiheessa Pro Clubs -pelitilan myötä. Pro Clubs on FIFA:n verkossa pelattava pelitila, jossa luodaan oma pelaaja ja pelataan yhdessä kavereiden kanssa. Parhaimmillaan pelimuodossa pelaa 11 pelaajaa samanaikaisesti samassa joukkueessa.

- Kilpailullista FIFA:a olen pelannut jo FIFA 18:sta, jolloin Pro Clubs:iin tuli ensimmäiset isommat turnaukset. Seuraavassa pelijulkaisussa aloin keskittymään FUT-pelimuotoon ja siinä kehittymiseen, Parkkonen taustoittaa.

Viime vuonna järjestettiin e-jalkapallon Suomen Cup ja eFutisliiga, joista eSuomen Cup on Palloliiton järjestämä oma turnaus kaikille liiton jäsenseuroille. eFutisliigassa puolestaan kilpailevat kaikki Veikkausliigan seurat kahden edustajan voimin. 

Parkkonen nimeää parhaimmiksi turnausmuistoikseen 1v1-pelimuodosta viimevuotiset e-jalkapallon Suomen Cupin ja eFutisliigan, joissa he pääsivät yhdessä Jesper “jjesu3” Hietarinteen kanssa pitkälle ilman suurempaa kokemusta vastaavan tasoisista kilpapeleistä. 

”Oli kunnia tulla valituksi edustamaan Suomen maajoukkuetta, vaikka ehdolla oli useita hyviä pelaajia”

Parkkonen kertoo, kuinka kiitollinen hän on siitä, että sai kilpauransa alkuaikoina kokeneimmilta Pro-pelaajilta apua oman pelaamisen kehittämiseen. Tämän seurauksena hän korostaa saaneensa enemmän luottoa omaan tekemiseen.

- FIFA 19-pelin aikana onnistuin voittamaan useita Pro-pelaajia ja moni muukin näki minussa paljon potentiaalia päästä vielä pidemmälle. Menestyneet 1v1 pelaajat, kuten Anton ”Anzinho8” Korvenaho, Juuso ”jtasku” Tasku ja Jesse ”kossu72” Kosamo, auttoivat minua löytämään puutteita omassa pelaamisessa ja kehittämään niitä.

Kysyimme FIFA-tähdeltä, että mitkä luonteenpiirteen hän kokee kaikista tärkeimmiksi, jotta hän on pystynyt kehittymään sekä ihmisenä että myös pelaajana.

- Minulle hyödyllisimmät luonteenpiirteet ovat itsevarmuus, resilienssi, ennakoiva ajattelu, määrätietoisuus ja nopea oppimiskyky. Olen aina uskonut itseeni. Pystyn käsittelemään kaikki vastoinkäymiset nopeasti ja tehokkaasti. Pyrin ennakoimaan asioita sekä ennaltaehkäisemään mahdollisia virheitä.

Parkkonen nähdään usein striimaamassa omalle Twitch-kanavalleen niin FIFA:a kuin myös muuta sisältöä. Hän myöntää, että ennen striimaamisen aloittamista hänen ystävänsä olivat usein ehdottaneet sitä, sillä hän on luonteeltaan erittäin supliikki kaveri.

- Parasta striimauksessa on se interaktiivinen kanssakäyminen katsojien kanssa, jolloin isompikin yhteisö voi rupatella milloin mistäkin. Monet myös varmasti haluavat nähdä millaiselta pelaaminen näyttää kilpailullisen pelaajan silmistä, ja haluavat mahdollisesti oppia jotain. Pyrin usein striimien yhteydessä antamaan vinkkejä vähän kokemattomille pelaajille. 

Joulukuussa Parkkonen valittiin ensi kertaa maajoukkueeseen mukaan. 

- Se oli mahtavaa. Oli kunnia tulla valituksi edustamaan Suomen maajoukkuetta, vaikka ehdolla oli useita hyviä pelaajia. Meillä oli siellä todella hyvät puitteet ja pelaamisessa oli ihan erilainen fiilis, kuin aiemmin. Pelasimme maailman parhaita pelaajia vastaan, ja oli hienoa nähdä, kuinka pystyimme pelaamaan kilpailullisia pelejä heitä vastaan.

Maajoukkuevalinta tuo pieniä muutoksia Parkkosen normaaliin pelityyliin, sillä maajoukkueottelut pelataan usein 2v2-pelimuodolla. 

- 1v1 pelimuodossa on paljon eroja verrattuna 2v2:seen. 2v2-pelimuodossa pallottoman pelaajan liike sekä kommunikaatio puolustuspelissä on erittäin tärkeää. Siinä helposti ohjaa itsensä ulos pelitilanteesta, kun molemmat yrittävät ohjata samaa pelaaja. 

Parkkonen toteaa, ettei se takaa menestystä 1v1 -pelimuodossa, vaikka pärjäisit hyvin 2v2-pelimuodossa. Hän korostaa, että 2v2 -pelimuoto vaatii enemmän peliälyä pallollisena sekä että on erityisen tärkeää pysyä samalla aaltopituudella parinsa kanssa.

“Mielestäni FIFA:n kuten monen muun pelin kannattaisi olla enemmän arcademaisia, sillä silloin sitä on kivempi pelata ja katsoa”

Parkkonen korostaa, että oman pääkopan tulisi olla kunnossa sekä omien hermojen käsittelyn tärkeyttä, jotta voittamisesta voidaan hänen mukaansa edes haaveilla. 

- Kun oma pääkoppa on kunnossa, voidaan keskittyä pelillisiin asioihin kuten puolustus- ja hyökkäyspelaamiseen. Paras tapa kehittyä on katsoa, kun paremmat pelaajat pelaa ja koittaa imitoida sitä. Samalla kannattaa miettiä mikä siinä on hyvää, ja mitä voisi parantaa. Myös itsekritiikki on tärkeässä osassa, sillä pitää osata syyttää itseään, eikä peliä, jos haluaa kehittyä.

Parkkonen korostaa, että FIFA Ultimate Team (FUT) - pelitilan suurin etu on joukkueen kokoamiseen liittyvä vapaus. Tämä tarkoittaa, että pelaaja pystyy kokoamaan juuri sellaisen joukkueen kuin itse haluaa käyttämällä mitä tahansa pelaajia ja managereja sekä kokoelmaa erilaisia kortteja, kuten klubiesineitä. 

Lähes ikuinen puheenaihe on se, että mihin suuntaan tulevaisuudessa tulisi FUT-pelitilaa jatkossa kehitetään. Moni kokee, että sen pitäisi olla enemmän realistisempi nykyisestä. Parkkonen kuitenkin toivoo, että pelitilan kehitys jatkuu entisellä tiellään.

- En ole itse tukenut sitä argumenttia ikinä, että videopelien pitäisi olla realistisia. Mielestäni FIFA:n kuten monen muun pelin kannattaisi olla enemmän arcademaisia, sillä silloin sitä on kivempi pelata ja katsoa. Usein pelin arcademaisuus lisää myös pelinopeutta, jolloin pelin tasoerot nousevat.

Jokaisella FIFA:a enemmän tai vähemmän pelanneena on varmasti mielessään unelmien joukkue, jonka haluaisi saada jos se olisi vain mahdollista. Pyysimme Parkkosta nimeämään oman unelmiensa joukkueen. Monissa turnauksissa on käytössä ns. qualifier-rajoituksia, joiden takia joukkueessa saa olla tietty määrä tietyn tasoisia pelaajakortteja.

- Minun unelmieni joukkueessa maalissa olisi varmasti Lev Yashin. Puolustukseen haluaisin nopeita pelaajia. Tällä hetkellä unelma backline olisi varmaan Hakimi, Marquinhos, Córdoba ja Theo Hernández. Keskikentälle valitsisin varmaan Fofanan ja Milinković-Savićin. Hyökkäykseen valitsisin neljä pelaajaa, joilla jokaisella on omat vahvuutensa. Hyökkääjiä olisivat Lionel Messi, Kylian Mbappe, Neymar ja kuuluisa Ronaldo eli R9.

  • eUrheilu