Takaisin
6.5.2021 klo 11.07

”Koppi täynnä huikeita jätkiä” – KuPS valmiina taistelemaan Suomen Cupin mestaruudesta

Jaa:

Ⓒ Juha Leskinen

HJK ja KuPS ratkovat kauden 2021 Suomen Cupin mestaruuden Olympiastadionilla lauantaina 8. toukokuuta. Keltamustien Henri Toivomäki odottaa tasaista kamppailua, jossa virheistä rokotetaan ankarasti.

Puolustaja Henri Toivomäki liittyi KuPS:n vahvuuteen kaudelle 2021. Keltamustat värit ovat 30-vuotiaalle Mäntsälän Urheilijoiden kasvatille tuttuja jo kaudelta 2018, jolloin hän pelasi KuPS:n riveissä 30 liigaottelua. Monipuolisena pelaajana Toivomäki kantaa isoa vastuuta KuPS:n puolustuksessa. Häneltä odotetaan hyviä otteita myös Suomen Cupin finaaliottelussa lauantaina. 

Toivomäelle tuttu joukkue vastassa

Henri Toivomäelle finaalin vastustaja HJK on erityisen tuttu. Puolustajan kaksi edellistä kautta kuluivat juuri Klubin sinivalkoisessa peliasussa. Toivomäki oli mukana myös Turussa viime vuoden lokakuussa pelatussa Suomen Cupin finaaliottelussa. Puolustaja ei ottelussa pelannut, mutta aihetta juhlaan oli ottelun jälkeen. HJK pääsi juhlimaan historiansa 14. miesten Suomen Cupin mestaruuttaan. Isoa vastuuta KuPS:n puolustuksessa kantava Toivomäki uskoo, että hän saa henkilökohtaisella tasolla hyötyä siitä, että on pelannut HJK:ssa lähivuosina. 

– HJK:ssa on edelleen paljon tuttuja pelaajia ja heidän pelitapansa on myös minulle tuttu. On siitä kentällä etua, kun tietää pelaajien erityisosaamisia ja sitä, mitä he pyrkivät milloinkin tekemään, Toivomäki pohtii. 

Jos on HJK juhlinut mestaruutta peräti 14. kertaa, KuPS:lle Suomen Cupin mestaruuksia on historian aikana tullut vain kaksi. Edellisestä Cup-mestaruudesta onkin vierähtänyt jo tovi. Antero Nymanin muistopokaali matkasi Kuopioon edellisen kerran vuonna 1989, eli 32 vuotta sitten. Finaalissa KuPS on pelannut myös kausina 2011, 2012 ja 2013. Lähimpänä voittoa kuopiolaiset olivat vuonna 2011 HJK:ta vastaan, kun finaaliottelun varsinainen peliaika päättyi tasan 0–0. KuPS:n mestaruusunelmat murskaantuivat tuolloin Jari Litmasen ja Alexander Ringin toimesta, jotka iskivät jatko-ottelussa HJK:n voitto-osumat. 

Virheistä tullaan rokottamaan puolin ja toisin

Tekeminen on Kuopiossa ollut hyvällä tasolla alkukauden, ja keltamustissa ollaankin hyvällä fiiliksellä finaaliottelun alla. Veikkausliigaa on pelattu vasta pari kierrosta, mutta jo toisella ottelukierroksella KuPS sai kotikentälleen vastaansa HJK:n. 
 
– HJK on hyvä joukkue, jossa on todella hyviä yksilöitä. Sunnuntaina pelasimme Veikkausliigassa tiukan pelin ja sellainen on varmasti tulossa nytkin, Toivomäki toteaa. 

KuPS:n ja HJK:n vääntö Veikkausliigassa päättyi tasalukemiin 0–0. Kummallakin joukkueella oli kova hinku ratkaista ottelu pallonhallinnan kautta, mutta varsinaisia maalintekotilanteita pallonhallinnan kautta syntyi suhteellisen vähän. Toivomäki uskookin HJK:n kärkkyvän finaaliottelussa KuPS:n virheitä, joista pääsisi rokottamaan keltamustia. Samaan tulevat pyrkimään myös kuopiolaiset. 

– He pyrkivät rokottamaan meidän virheistämme ja meidän pitää pystyä tekemään samoin, jos paikan saamme. Hyökkäysalueella on vähän tilaa ja aikaa pelata, joten viimeisissä ratkaisuissa meidän tulee olla tehokkaita.


Henri Toivomäki ahersi täydet 90 minuuttia HJK:ta vastaan vain alle viikko sitten. Kuva: Juha Leskinen

 

Hyvä meininki kentällä ja sen ulkopuolella

KuPS:n valmistautuminen finaaliotteluun on sujunut hyvin, ja joukkueessa Suomen Cupin finaalipaikalle annetaan suuri arvo. Henri Toivomäki kuitenkin uskoo, että kun tekemisen taso on koko ajan riittävän korkealla, ei isoihinkaan matseihin tarvitse valmistautua mitenkään poikkeavalla tavalla. 

– Meillä on ollut koko kevään tosi hyvä meininki niin kentällä, kuin sen ulkopuolella. Koppi on täynnä huikeita jätkiä ja kaikki painavat tosi kovasti töitä. Finaalimatsi ei näy mitenkään poikkeavalla tavalla pelaajissa.

HJK:n ja KuPS:n mittely pokaalista käynnistyy lauantaina 8. toukokuuta Olympiastadionilla kello 15.00. Ottelua voi seurata tuttuun tapaan Ruutu+ -palvelussa, ja myös TV:n välityksellä neloselta. Koronarajoituksista johtuen otteluun ei voida ottaa yleisöä.