Kolmosen viikkoraportti; yhä tasaisempaa

• Alueuutiset

Länsi-Suomen Kolmosen viikko teki sarjataulukosta entistä tasaisemman. Jos viikko sitten kärjen viisi joukkuetta oli kolmeen pisteen sisällä, niin nyt Peimari, Masku, PIF, FC Inter2 ja FC Åland on tungettu kahden pisteen sisään. Ahdasta on putoamisviivan tuntumassakin. Viivan molemmin puolin viisi joukkuetta on kolmen pinnan sisällä. Kierroksen suurin yllätys oli Peimarin jääminen tasapeliin jo toisen kerran peräkkäin häntäpään joukkuetta vastaan. Edellisviikolla pisteen ryösti sarjajumbo RaiFu ja viime viikonloppuna saman tempun teki toiseksi viimeistä paikkaa pitävä JyTy.

PaiHa – TPK 0-2
Turun Pallokerho matkusti Paimioon ja nappasi kuudennen voiton putkeen. TPK:n kausi sujuu erikoisesti, sillä kevätkierroksella joukkue hävisi peräti kahdeksan ottelua peräkkäin ja sen jälkeen suunta kääntyi totaalisesti. Kerhon suoritukset ovat nostaneet sen hänniltä vankasti ylempään keskikastiin. Kevätkierroksella joukkueiden keskinäinen ottelu Turussa päättyi paimiolaisten niukkaan voittoon. Torstaina Paimiossa avauspuoliaika oli maaliton, mutta vierasjoukkue ratkaisi pelin toisen jakson kahdella maalillaan. Ensimmäisen osuman viimeisteli 54. minuutilla nuori Joonas Lehtonen. Maali oli hänelle ensimmäinen Kolmosessa. Ottelu eteni tiukkana loppuun asti, sillä Mirko Sillanpää tälläsi loppulukemiksi 0-2 vasta lisäajalla. PaiHa keräsi pelissä peräti kuusi keltaista korttia.

JyTy – Peimari United 0-0
Sarjakärjessä kierrokselle lähtenyt Peimari kompastui tasapeliin häntäpään joukkuetta vastaan toisen kerran peräkkäin. Tällä kerralla lämpimässä ottelussa Peimarin yllätti Jyrkkälän Tykit. Pelissä jaettiin yhteensä peräti kymmenen varoitusta, viisi kummallekin joukkueelle. Erityistä kiitosta Peimarin joukkueenjohdolta ja pelikavereilta sai tuskin vieraiden Biniam Habte, jonka iltapuhde oli vähintäänkin erikoinen. Mies tuli kentälle 81. minuutilla, mutta hän oli ehtinyt jo reilu vartti ennen sitä ottaa penkillä varoituksen. Toisen varoituksen ja samalla punaisen kortin hän otti sitten loppuvihellyksen jälkeen. Jonkin sortin ennätys, ainakin Länsi-Suomen Kolmosessa, lienee tämäkin. Kevätkierroksella Peimari kaatoi JyTy:n selvästi maalein 5-0 ja Peimarin kurssin pitää pian palata kohdilleen, jos nousupaikka edelleen kiinnostaa.

SoVo – PIF 2-7
Someron Voimalla on ollut kotonaan tällä kaudella vaikeuksia kärkipään ryhmien kanssa. Kevätkierroksella Masku latoi SoVo:n verkkoon kuusi maalia ja Peimari viisi. Torstaina puolestaan oli PIF:n vuoro venyttää Someron stadionin maaliverkkoja oikein urakalla. Innokkain maalari vierasjoukkueessa oli Joonas Manzo, joka teki peräti neljä reppua. Hattutemppu syntyi jo avausjaksolla puolen tunnin pelaamisen jälkeen. Manzo tarvitsi kolmeen maaliin alle kymmenen minuuttia. Toki Manzon ensimmäisen maalin jälkeen PIF onnistui tekemään myös oman maalin, jolla SoVo pääsi hetkeksi tasoihin. Toista puoliaikaa ehdittiin pelata sitten vain kolme minuuttia, kun Omar Farhan lisäsi vierasjoukkueen johtoa. Seuraavaksi, 52. minuutilla, oli Yasser Al-Musawin vuoro. SoVo pääsi vielä Samuel Woodwardin pilkulla kaventamaan, mutta PIF:n voitto ei ollut mitenkään uhattuna. Manzo teki niin ikään pilkulta neljännen, ja PIF:n 6-2 maalin, melkein heti Woodwardin rankkariosuman jälkeen. Myös pelin viimeinen osuma tuli 11-metristä ja tämän lisäajan rankkarin PIF:lle viimeisteli Yannick Ossok.

RaiFu – Wilpas 1-5
Kerttulassa isäntäjoukkue sai perjantain otteluun hyvän alun. Mikko Aso siirsi RaiFu:n johtoon jo kolmen minuutin kohdalla. Johto olisi pitänyt pystyä säilyttämään, sillä sarjapaikan uusiminen alkaa muuten olla RaiFu:lle mahdottomuus. Kotijoukkue pysyi kuitenkin johdossa vain parikymmentä minuuttia, kunnes Wilppaan Jesse Jokiniemi tälläsi pilkulta tasoituksen. Tauolle mentiin tasatilanteessa, mutta toisella puolikkaalla vieraat käänsivät pelin. Jani Lahtinen osui ensin 54. minuutilla ja siitä vain neljä minuuttia myöhemmin oli Wilppaan kolmannen maalin vuoro. Maalintekijänä oli Kevin Kreen. Wilpas laittoi pelin nippuun varsin vikkelästi, sillä 1-4 syntyi reilun tunnin kohdalla ja 1-5 siitä seitsemän minuuttia myöhemmin. Molemmissa asialla oli Ali Jama. Wilppaan ja RaiFu:n voimasuhteista ei tällä kaudella jäänyt epäselvyyksiä, sillä kauden keskinäisten pelien maalisuhde oli salolaisille 9-1.

Mikko Aso (edessä) ol RaiFu:n ainoan maalin tekijä perjantaina. Arkistokuva.

TOVE – ÅIFK 0-1
ÅIFK katkaisi peräti kymmenen voitottoman ottelun putkensa perjantai-iltana Porissa. IFK oli viimeksi voittanut 2.5. ja sen jälkeen ennen viime viikonloppua pistetili oli karttunut vain kolmen tasapelipisteen verran. Maalipaikat olivat pelissä kortilla ja oikeastaan ainoasta maalipaikasta ÅIFK onnistui pelin 23. minuutilla. Maalin värkkäsi Cuong Tran ja osuma oli hänelle kauden ensimmäinen. TOVE ei toisellakaan jaksolla saanut oikeastaan minkäänlaista kirivaihdetta päälle ja pisteet matkasivat Turkuun. Keväällä joukkueet päätyivät 0-0 tasapeliin, joten maaleilla ei joukkueiden keskinäisissä peleissä tällä kaudella juhlittu. Voitto oli ÅIFK:lle tärkeä, sillä kolmen pisteen turvin se nousi jo putoamisviivan yläpuolelle ja on vain pisteen päässä TOVE:sta. Molemmilla joukkueilla on kuitenkin vielä kova työ säilymisen osalta tasaisessa sarjassa.

JIK – Masku 1-2
Masku otti kolme pistettä hankalalta vieraspelimatkalta Jomalasta. Varsin vahvasti varamiehisenä saarelle matkustanut Masku oli viidestä kärkiryhmästä PIF:n ohella toinen tällä kierroksella voittoon yltänyt joukkue. Muiden tasapelit olivatkin mannaa maskulaisille. Joni Vuorisen kaukolaukauksena lähtenyt maali lauantai-iltapäivänä jo kolmannella peliminuutilla antoi vieraille makean startin peliin. Kun vielä Topias Tiainen, Niclas Forssin ylärimalaukauksen reboundista puskemana, tuplasi johdon reilun puolen tunnin jälkeen, näytti tilanne maskulaisittain varsin valoisalta. Lucas Eriksson toi kotijoukkueen kuitenkin maalin päähän avauspuolikkaan lisäajalla ja odotettavissa oli Jomalan raju takaa-ajo toisella jaksolla. Maaleja ei kuitenkaan enää nähty ja maskulaisryhmä pakkasi pelivarusteiden lisäksi laivaan kolme pistettä.

Topias Tiainen teki Maskun voittomaalin Jomalassa. Arkistokuva.

FC Inter2 – FC Åland 1-1
Viikonlopun kierros päättyi Yläkentällä kahden kärkiryhmän laadukkaaseen ja vauhdikkaaseen taisteluun. Avausjakso eteni enemmän kotijoukkueen hallinnassa, mutta myös FC Åland pääsi pikkuhiljaa peliin mukaan. Kovin runsaasti kumpikaan joukkue ei kyennyt todellisia maalintekopaikkoja luomaan, mutta siitä huolimatta ensimmäisellä puoliajalla nähtiin kolme maalia. Niistä tosin vain kaksi hyväksyttiin. Ensin iski Inter. Emil Peltonen vapautti kahdeksan minuutin kohdalla Matias Lahden Ålandin rangaistusalueelle ja tämä viimeisteli laadukkaasti taka-alakulmaan. Åland iski takaisin kymmenisen minuuttia myöhemmin. Pallo toimitettiin löysänä keskityksenä Interin maalille ja oikeassa paikassa oli täysin vapaana kukapa muukaan kuin maalipörssiä 14 maalilla johtava Rezgar Amani. Inter-puolustus oli tilanteessa varsin löysä ja herääkin kysymys, miksi sarjan paras maalintekijä sai olla käytännössä ilman vartiointia kuuden metrin päässä maalista. Juuri ennen taukoa Inter sai pallon toisen kerran maaliin, mutta se hylättiin paitsiona. Toisella puolikkaalla ottelu jatkui viihdyttävänä ja monin paikoin kiihkeänäkin, mutta maaleja ei enää yleisölle tarjottu.

Matias Lahden (vas.) maali toi Inter2:lle tasapelipisteen kärkijoukkueiden keskinäisessä pelissä.

Sarjasta putoaminen

Kausi etenee ja spekuloinnit noususta ja putoamisesta alkavat kuumentua. Kertaamme tässä viikkoraportissa, miten nämä kuviot menevät. Nousu on yksinkertainen. Kolmosen voittaja nousee Kakkoseen ja sillä selvä. Sarjassa toinen, kolmas jne. jäävät nuolemaan haavojaan.

Putoaminen sen sijaan on pykälää monimutkaisempi asia ja sitähän selvitimme jo keväällä sarjan alkamisen kynnyksellä näin:

Sarjasta putoajien määrä riippuu tuttuun tapaan siitä, putoaako, ja kuinka monta, Länsi-Suomen piirin joukkuetta Kakkosesta. Lienee syytä täsmentää tätä kuviota.

Lähtökohtaisesti Kolmosen sarjataulukossa putoamaan on merkitty neljä viimeistä eli sijoille 11-14 sijoittuneet joukkueet. Mikäli Kakkosesta tulee alas kaikki mahdolliset eli kolme Länsi-Suomen piirin joukkuetta, putoavat Kolmosesta nämä sijoille 11-14 sijoittuneet. Jos tai kun Kakkosesta putoavien määrä on vähemmän kuin kolme, vaikuttaa Kolmosesta putoaviin myös ns. täydennysmenettely.

Eli jos Kakkosesta putoaa kaksi joukkuetta Länsi-Suomen Kolmoseen, niin Kolmosesta putoaa siinä tapauksessa kolme viimeistä ja sijalle 11 sijoittunut pitää sarjapaikkansa täydennysmenettelyn kautta.

Jos taas yksi Kakkosen ryhmä putoaa, niin Kolmosesta putoaa kolme viimeistä ja täydennysmenettelyssä paikan Kolmosessa saa sarjan 11. sekä Nelosen kolmanneksi sijoittunut. Mikäli yhtään Länsi-Suomen Kakkosen joukkuetta ei tule alas, putoaa Kolmosesta edelleen kolme viimeistä joukkuetta ja täydennysmenettelyn kautta sarjassa säilyy 11. sekä sinne nousevat Nelosen kolmanneksi ja neljänneksi sijoittuneet. Lähtökohtaisesti siis, mikäli sarjasta luopumisia kauden jälkeen ei tule, Kolmosesta suurella todennäköisyydellä putoaa vain kolme joukkuetta. Neljänneksi viimeinen putoaa vain siinä epätoivottavassa tilanteessa, että kaikki Kakkosen kolme putoajaa olisivat Länsi-Suomen piiristä.

Kakkosen sarjataulukkoon vilkaisu kertoo aika paljon jo nyt, vaikka sitäkin sarjaa on edelleen paljon pelaamatta. Tämän hetken tilanteen mukaan näyttäisi siis siltä, että Länsi-Suomen piirin joukkueita ei Kakkosesta olisi tulossa alas ja tämä tietäisi sitä, että Kolmosesta putoaa kolme joukkuetta ja sinne olisi Nelosesta nousemassa peräti neljä kärkiryhmää.

Paljon sarjapisteitä on kuitenkin vielä jaossa, ja menetettävänä, mutta suhteellisen varmalta alkaa jo näyttää se, että Kolmosessa neljänneksi viimeiseksi (eli 11.) sijoittuva joukkue tulee säilyttämään sarjapaikkansa.

Seuraavan kierroksen ottelut

Tulevalla kierroksella pelataan monta erityisen kiinnostavaa ottelua. Perjantaina kärkijoukkueista ovat Paraisilla vastakkain PIF ja FC Inter2. Lauantaina vuorossa on aina herkullinen Peimarin alueen derby. Tämä ottelu on samalla elokuun Kuukauden ottelu ja sitä ennakoimme sivuillamme myöhemmin tällä viikolla ihan erikseen. Kierros käynnistyy jo keskiviikkona Yläkentältä ja silloin ÅIFK ja RaiFu pelaavat erittäin tärkeistä pisteistä sarjassa säilymisen kannalta.