Kolmosen viikkoraportti; Peimari kärjessä tauolle

• Alueuutiset

Länsi-Suomen Kolmosessa siirryttiin viikonlopun pelien jälkeen lyhyelle kesätauolle. Sarja kuitenkin jatkuu jo 13.7., kun FC Åland matkustaa rästipeliin TOVE:n vieraaksi. Muut joukkueet jatkavat kohti ratkaisupelejä siitä seuraavalla viikolla. Tauolle Kolmonen jää kutkuttavissa tunnelmissa. Peimari United johtaa sarjaa kolmen pisteen marginaalilla, mutta sitä seuraavat neljä joukkuetta ovat pisteen sisällä. Voittamalla rästipelinsä voi FC Åland kiilata aivan Peimarin kantaan. Jännää on sarjan peräpäässäkin. Putoamisviivan molemmin puolin on kuusi joukkuetta kolmen pisteen sisällä.
Kevään päätöskierroksella viikonloppuna tehtailtiin maaleja oikein urakalla. Kahdessa ottelussa voittajajoukkue tykitti peräti yhdeksän maalia.

PaiHa – FC Inter2   0-3
Loistavan kesäkuun pelannut Liiga-Interin reservijoukkue lähti tauolle selvällä voitolla PaiHa:sta. Keskiviikkona pelattuun otteluun Inter oli jälleen saanut mukaan liigaryhmästä tuttuja vahvistuksia ja jälki oli sen mukaista. Kasperi Nevä teki avausmaalin lyhyen kulmapotkukuvion päätteeksi 22. minuutilla. Toinen maali näki päivänvalon reilun puolen tunnin pelaamisen jälkeen. Mikke Louhela riisti pallon omalla kenttäpuoliskolla ja käynnisti nopean vastahyökkäyksen. Albion Ademilla oli lopulta helppo tehtävä toimittaa pallo verkkoon. Päätöslukemat syntyivät, kun tunti oli täyttymässä. Hanson Boakai driblaili hienosti esityön ja Emil Peltonen viimeisteli. FC Inter2 lähtee kesälepoon vahvassa vireessä. Joukkue on hävinnyt viimeksi 18.5. ja se on noussut vakavasti otettavaksi ryhmäksi, kun sarjanoususta keskustellaan. PaiHa puolestaan saa syyskierroksen peleissä parantaa otteitaan selvästi, mikäli se haluaa uusia sarjasopimuksensa ensi vuoden Kolmosessa.

JyTy – PIF 0-3
Impivaarassa torstaina kovassa tuulessa pelatussa ottelussa PIF oli isäntiään etevämpi. Omar Farhan teki laidalta esityön 25. minuutin kohdalla syntyneeseen avausmaaliin ja maalipörssin kärkinimi Gezim Vocalla oli helppo tehtävä siirtää pallo verkkoon vitosen viivalta. Toisessa maalissa Joonas Manzo pääsi puolittain karkuun, hassutti JyTy-puolustajan ja viimeisteli hallitusti. Pelikello näytti tässä vaiheessa 33 minuuttia. 0-3 maali noin vartti ennen loppua oli jälleen Gezim Vocan taidonnäyte. Mies otti taidolla mukaansa pitkän avauksen ja sijoitti pallon varmasti jo kaukaa verkkoon. Voitolla PIF jatkaa kesätauon jälkeen aivan kärjen tuntumassa ja on yksi niistä ryhmistä, joka nousua loppuun asti tullee tavoittelemaan. JyTy lähtee kesälomille toiseksi viimeisenä, mutta niin tasainen on myös sarjan tyvipää, että mitään ei vielä sielläkään ole ratkaistu.

Joonas Manzo taiteili PIF:n toisen maalin JyTy:n vieraana.

RaiFu – Masku 1-9
Kolmosen peränpitäjä RaiFu joutui Kerttulan tuulisella ja kuluneella tekonurmella melkoiseen pyörremyrskyyn perjantaina. Tuon myrskyn nimi oli Masku ja 1-9 lukemat olivat vähintään oikeutetut. Niclas Forss avasi maalitalkoot puskemalla 18. minuutilla Jesse Nurmen matalan keskityksen tolpan kautta maaliin. Waltteri Peltola oli asialla kuusi minuuttia myöhemmin, kun Masku pelasi näppärillä lyhyillä siirroilla RaiFu-puolustuksen rikki. Puolen tunnin täyttyessä iski Verneri Parko puskullaan ja maskulaisten neljännen osuman teki läpiajosta 40. minuutilla Niclas Forss. Näiden maalien välissä RaiFu:kin pääsi iskemään yhden osuman. Komean vedon ja pienen ilon aiheen kotiyleisölle esitteli muutenkin ottelussa muutaman kerran vaarallisesti laidaltaan edennyt Eetu Lehtinen. Päätöspuolikkaalla Masku ei hidastanut tahtia. 1-5 heti jakson alkuun oli Kari-Pekka Koivusen rebound omaan vetoonsa ja 1-6 maalissa asialla oli illan toisen häkin iskenyt Waltteri Peltola. Verneri Parkon toinen maali syntyi Valtteri Suvalan syötöstä ja myös Kari-Pekka Koivunen osui kahdesti. Jälkimmäinen oli kova tykitys RaiFu-maalin etukulmaan. Loppulukemat juuri ennen päätösvihellystä teki vielä Eemeli Jäspi, joka ”sahattiin” keskeltä läpi. Kolmosen joukkueista Masku on ainoa, joka lähtee pienelle tauolle ilman yhtään tappiota. Mikäli se pystyy syksyllä kääntämään tasapeliherkkyytensä voitoiksi, on joukkue yksi vahvimmista nousijasuosikeista. RaiFu puolestaan tarvitsee merkittävän tasonkorotuksen, jos se aikoo yrittää pitää kiinni sarjapaikastaan.

Kari-Pekka Koivunen oli yksi niistä neljästä Masku-pelurista, joka teki RaiFu:a vastaan kaksi maalia.

TOVE – TPK 2-4
Perjantai-ilta tarjoili Porissa kuusi maalia. TPK aloitti pelin pirteästi ja jo viidennellä minuutilla kotijoukkue joutui poimimaan pallon verkostaan. Maalista vastasi TPK:n kapteeni Marno Lastula. Avausosuman jälkeen ote siirtyi enemmän vierailijoille. Lähes kaikki TPK:n hyökkäykset tulivat oikean laidan kautta ja 33. minuutin kohdalla kotijoukkue joutui rikkomaan rangaistusalueella. Siitä seuranneesta pilkusta 0-2 lukemat tälläsi Robert Nygård. Myös TOVE sai rangaistuspotkun, kun TPK:n maalivahti Tuomas Leino rikkoi läpi päässyttä porilaishyökkääjää 42. minuutilla. Joonas Salo kuitenkin epäonnistui 11 metristä, mutta pilkun jälkitilanteesta seuranneesta kulmasta TOVE onnistui kaventamaan taukotilanteeksi 1-2. Asialla oli Joao Gaetti. Toinen puoliaika ei hienouksia yleisölle tarjonnut ennen 72. minuuttia. Silloin TOVE:n sivuvapari lähti Teemu Heinosen jalasta maalille ja Kalle Marttila tasoitti pelin. Kotijoukkue ei tasoituksesta nauttinut kuin kolme minuuttia, kunnes Marno Lastula teki illan toisen maalinsa ja siirsi Kerhon jälleen johtoon. Iltansa kruunuksi Lastula teki vielä lisäajalla kolmannen maalinsa ja varmisti maukkaat pisteet Porista matkaan. TOVE ja TPK siirtyvät tauolle tasapisteissä putoamisviivan paremmalla puolella, mutta niin tasainen sarja on, että syyskierroksella voittojen arvo sarjapaikkataistelussa on melkoinen.

ÅIFK – Peimari United 1-4
Sarjassa selvästi vähiten maaleja tehnyt ÅIFK ei onnistunut ryöstämään pisteitä sarjakärjeltä. Lauantaina Impivaaran nurmella Peimari ratkaisi pelin jo ensimmäisellä puoliajalla. Bruno Rodrigues aloitti maalien teon 11. minuutilla. Vieraiden toinen maali olikin sitten melko erikoinen. Peimari-maalivahti Gerson Lima vetäisi pitkän avauksen vartin kohdalla ja pallo oli menossa ÅIFK-maalivahti Samu Saarelle asti. Tämä liukastui huonolla hetkellä, kaatui ja pallo kaarsi hänen ylitseen maaliin. 0-2 Peimarille ja melko halvalla tavalla. Ennen kuin 20 minuuttia oltiin ehditty pelata, oli tilanne jo 0-3. Ali Al-Take oli kolmannen maalin iskijä. Samuli Vihervirta päätti vielä kolme minuuttia ennen taukoa ratkaista pelin lopullisesti tekemällä 0-4. Toinen puoliaika oli kosmeettinen ja ÅIFK:kin sai maalitilinsä auki. 70. minuutilla syntyneen lohdutusosuman teki Jens Skog. Aivan ottelun viimeisiksi minuuteiksi ÅIFK joutui kaiken kukkuraksi vajaalle, kun Siruan Sabah Habi ajettiin kentältä. Peimari United on ollut sarjan piikkipaikalla lähes koko kevätkierroksen ja siitä se lähtee myös kohti syksyä. Joukkuetta povattiin ennen kautta vankaksi nousijasuosikiksi ja sitä se edelleen on. ÅIFK on valunut sarjassa putoamisviivan alapuolelle ja viimeisin voitto sillä on aivan toukokuun alusta. Maalinteko on IFK:n ongelma ja kun keväällä hyvin pitänyt puolustuskin on alkanut vuotaa, niin kova syksy on turkulaisille tulossa.

Wilpas – FC Åland 0-9
Salossa nähtiin mystinen Wilppaan romahdus, kun kovassa nousukiidossa oleva FC Åland kävi kylässä. Åland ratkaisi pelin heti ensimmäisellä 20-minuuttisella. Jimmy Sundman teki avausmaalin, kun salolaisyleisö vielä etsi paikkojaan katsomossa ja kahdeksan minuuttia oli taulussa, kun John Blomqvist tuplasi johdon. Sundman oli toistamiseen asialla 13. minuutilla ja 19. minuutilla oli Daniel Bomanin vuoro. Ahvenanmaalaiset eivät löysänneet otetta myöskään päätösjaksolla. Thomas Mäkinen oli asialla 62. minuutin kohdalla ja taulussa luki tuolloin jo tylysti 0-5. Fredrik Ulvestaf jatkoi varttia myöhemmin ja heti sen perään Rezgar Amani. 86. minuutilla FC Ålandille vihellettiin pilkku, jonka toimitti perille Mattias Nordlund. Vielä minuutti ennen täyttä aikaa teki Rezgar Amani iltapäivän toisen maalinsa ja siirtyi samalla jakamaan maalipörssin kärkipaikkaa PIF:n Gezim Vocan kanssa. Molemmilla herroilla on kasassa 11 maalia. Wilppaan tulisi syyskierrokselle löytää sama hyvä vire, joka sillä oli alkukaudella. Mm. viiden voittopelin putki nosti salolaiset keväällä kärjen tuntumaan, mutta nyt pitkä voitoton putki on vienyt keltamustat alempaan keskikastiin. Ålandilla suunta on päinvastainen. Nihkeästi kolme ensimmäistä peliään pelannut Åland on sen jälkeen kerännyt reippaasti pisteitä ja jos se voittaa rästipelinsä TOVE:a vastaan 13.7., hyppää se toiseksi vain pisteen päähän kärki-Peimarista.

JIK – SoVo 1-1
SoVo matkusti Jomalan vieraaksi saarelle ja toi mukanaan yhden pisteen. Kotijoukkueelle lauantain peli oli jo viides peräkkäin ilman voittoa. SoVo:n otteita on leimannut epätasaisuus ja voittoja sekin kovasti kaipaisi, jos Somerolla halutaan kärjen tuntumassa pysyä. Lucas Eriksson oli kotijoukkueen ainoa maalintekijä lauantaina. Hän vei Jomalan johtoon 7. minuutilla. Toinenkin maalintekijä Jomalalla oli, mutta maali syntyi valitettavasti väärään päähän. SoVo:n tasoitus toisella jaksolla, 67. peliminuutilla, kirjattiin JIK:n omaksi maaliksi. Sarjataukoa nousijajoukkue JIK lähtee viettämään juuri ja juuri putoamisviivan paremmalla puolella ja voittoja sekin syksyn pelissä tarvitsee, jotta Kolmonen ei ole sille vain vuoden visiitti. SoVo lepäilee hetken ylemmän keskikastin joukkueena, jolle syyskierroksella melkein mikä vaan, molempiin suuntiin, on mahdollista.