Kierrosraportti: Tapahtumarikas viides kierros tarjosi lukuisia maalipaikkoja

Viidennellä kierroksella vierasjoukkueista TiPS, Åland United sekä KuPS saivat viedä tuliaisina voiton kotiin. Kotijoukkueista kenttiään puolustivat Honka ja HJK.

PK-35 VANTAA – TIPS 0-2 (0-0)

Odotetussa Vantaan paikallisottelussa katsojille tarjottiin jännittävä ja tapahtumarikas ottelu. Ottelu alkoi vauhdikkaasti, kun TiPS:n Roosa Ariyo sai pallon boksin sisällä ja laukoi vaarallisen korkean vedon kohti PK-35 Vantaan maalia. Laukaus kuitenkin nousi yli maalin. PK-35 Vantaalla ei tämän jälkeen ollut suuria vaikeuksia ja vaaranpaikkoja nähtiinkin enimmäkseen TiPS:n päädyssä. 15. minuutin kohdalla punamustien Netta Koso pääsi laukomaan pienestä kulmasta läheltä maalia, mutta laukaus kimposi tolpan ohi maalin. Kymmenen minuutin kuluttua Kosolle sai uuden tilaisuuden aivan maalin edessä, mutta tikkurilalaiset pääsivät tukahduttamaan Koson tilan ja siirtämään pallon omalle joukkueelleen. Ensimmäisen puoliajan aikana PK-35 Vantaa painosti ja he onnistuivat luomaan lukuisia maalintekotilanteita, mutta viimeistely ei onnistunut. Maaleja ei näin kotijoukkueelle syntynyt.

Toinen puoliaika alkoi parilla kulmatilanteella TiPS-päädyssä, mutta näistäkään ei kotijoukkueen epäonneksi kehkeytynyt maaleja. Toisella puoliajalla TiPS sääti pelipaikkoja hieman uudelleen ja vieraiden peli käynnistyi aivan uudella tavalla. 57. peliminuutilla Roosa Ariyo sai läpisyötön aivan maalin tuntumaan, siirsi pallon maalivahti Velma Oikarisen ohi ja laukoi sen tyhjään verkkoon. Oikarinen napsi ensimmäisen maalin jälkeen muutamia roikkupalloja hellään huomaansa. TiPS onnistui kuitenkin vielä kertaalleen maalinteossa, kun kotijoukkueen Tia-Maria Jaakonsaari pyyhkäisi viimeisillä minuuteilla Ariyolta jalat alta boksin sisällä. Tästä seurauksena pallo vietiin pilkulle. Oona Siren löi viimeisen naulan arkkuun PK-35 Vantaan arkkuun, ja TiPS pääsi juhlistamaan makeaa kahden maalin derby-voittoaan.

PK-35 – ÅLAND UNITED 0-2 (0-1)

Pihliksen kotiavaus ei saanut PK-35:n kannalta hyvää starttia. ÅU aloitti kovalla prässillä, joka palkittiin ensimmäisellä osumalla jo viidennellä peliminuutilla. Pallo kimpoili PK:n maalin edustalla erittäin epäonnisesti punamustien puolustuksen kautta heidän omaan maaliinsa. Ensimmäisen puolen tunnin aikana peli sahasi päädystä päätyyn, ja kotijoukkueelta laukomaan pääsivät mm. Krista Hakala ja Marie Mäkinen. Tilanteista ensimmäisen Anna Tamminen varmalla otteella koppasi, ja toinen nousi turhan korkeana yli maalin. Ensimmäisen puoliajan lopulla Åland Unitedilla oli paljon vaarallisia maalipaikkoja ja PK-35:n puolustus oli vaikeuksissa. 34. peliminuutilla nähtiin todella mehukas maalipaikka, kun Ashley Riefner syötti kovan pallon suoraan maalin edestä oikealta laidalta nousevalle Emelie Johanssonille, joka ei kuitenkaan aivan ehtinyt palloon. Puoliajan loppuhetkillä ÅU:lta nähtiin muutama erittäin potentiaalinen maalintekopaikka, jotka PK:n maalivahti Lotta Rosenström sai kuitenkin pelastettua.

Toinen puoliaika ei alkanut PK:n osalta yhtään ensimmäistä onnekkaammin. Edes viittä minuuttia ei ollut kulunut, kun vierasjoukkue oli painostanut tiensä kotijoukkueen maalille ja saanut kulmapotkun. ÅU pelasi kulman lyhyenä, jonka jälkeen keskitys löysi maalilta Rosa Maria Herreros Ossorion, joka puski pallon verkkoon. Ottelun loppupuolella Åland United rakensi systemaattisesti hyviä muutaman kosketuksen hyökkäyksiä, kun taas PK:lla syötöt eivät napsuneet omille. PK-35 koki näin ensimmäisen tappionsa Kansallisessa Liigassa. Rami Rantanen kommentoi lopputulemaa oikeudenmukaiseksi.

– Hyvä kokenut joukkue pystyi rankaisemaan meidän virheistä ja sen vuoksi Ålandille ansaittu voitto, Rami Rantanen kommentoi PK-35:n Instagramissa.

FC HONKA – JYPK 2-1 (1-1)

Honka aloitti pelinsä kotikentällä rivakasti. Viime kierroksella hattutempun iskenyt Dana Leskinen pääsi 17. peliminuutin kohdalla nousemaan vasemmasta laidasta ja tuikkaamaan pelin ensimmäisen osuman sisään Matilda Nurmen jalkojen yli. Maali toimi JyPK:n pelille herätyksenä ja puoliajan lopulla jyväskyläläisten Riikka Lilja yllätti kaikki tehdessään kauden avausmaalinsa kulman jälkitilanteesta. Lilja pujotteli jalkansa vapaaksi ja lähetti matkaan matalan laukauksen Hongan maalin takakulmaan.

Toiselle puoliajalle lähdettiin jännittävässä tasatilanteessa, mutta peli oli Hongan hallussa. JyPK:lta nähtiin lähinnä rauhallista alakerran kautta pelaamista ja hyvää puolustuspeliä. Honka kuitenkin painoi päälle jatkuvasti, ja 86. peliminuutilla Hongan Vilma Hakala pääsi tekemään hurjan läpijuoksun jyväskyläläisten puolustuslinjan ohi. Hakala tökkäsi pallon Nurmen ohi ja pääsi sijoittamaan pallon tyhjään maaliin. Ottelu päättyi Hongan hyväksi lukemin 1-2.

ILVES – KUPS  1 – 3 (0-2)

Ensimmäinen hyvä tilanne syntyi Kuopion joukkueelle, kun 20. minuutin kohdalla Aino Kröger pääsi kuljettamaan aivan maalin tienoille ja pyrki pelaamaan pallon maalin eteen Gentjana Rochille. Rochi ei kuitenkaan aivan yltänyt palloon, vaan se lipui päätyrajasta yli. Tämän jälkeen Ilveksellä oli muutama paikka. Ensimmäisessä tilanteessa keltapaitojen Moona Talka laukoi pallon vastapuolen ylärimaan. Myöhemmin kulmatilanteen jäljestä Roosa Tuominen pääsi laukomaan, mutta maalivahti Emma Immonen kuitenkin nappasi pallon hoivaansa.

26. ja 32. peliminuuteilla KuPS:n Aino Kröger pääsi loistamaan. Krögerin ensimmäinen maali syntyi kulmatilanteen jälkeen, kun hän teki nätin noston suoraan vasempaan yläkulmaan. Toisen maalin Kröger laukoi suoraan vaparista boksin kulmalta. Aivan puoliajan lopulla Ilves pääsi jälleen yrittämään maalintekoa, mutta Immonen onnistui hoitamaan tilanteen.

Toisella puoliajalla peli oli kuopiolaisten pyörityksessä suurimman osan ajasta. 64. peliminuutilla nähtiinkin kuopiolaisten 3. maali. KuPS pelasi harkittua peliä aivan Ilveksen maalin edessä, kun Rochi ensin aikansa kikkailtuaan syötti pallon Neea Bergille, joka ohjasi pelivälineen puolestaan Anni Hartikaiselle. Hartikainen laukoi pallon siististi maaliin. Ilves sai pelistä osittain vielä kiinni maalin jälkeenkin ja pääsi luomaan myös hyökkäyspeliä. 73. minuutilla Tuulia Mikkola pääsi aivan maalin tuntumaan, jossa Immonen kaatoi Mikkolan varoituksen arvoisesti. Ilves sai tilanteesta rangaistuspotkun. Tuuli Enkkilä sijoitti rangaistuslaukauksen maaliin aivan Immosen käsiä hipoen. Peli päättyi lukemiin 1-3.

HJK – TPS 3-1 (3-1)

HJK:n ja TPS:n välinen ottelu alkoi jännittävänä, kun jo kahden minuutin kohdalla TPS kohtasi ikävän loukkaantumistilanteen. TPS:n Gabriella Pelogi eteni kohti maalia, ja HJK:n maalivahdin Anna Koivunen tuli katkaisemaan kuljetuksen. Pelogi loukkasi tilanteessa itsensä ja joutui poistumaan kentältä. Alkupuolikkaalla HJK pyöritti aktiivisesti palloa, ja pelin ensimmäinen maali nähtiin 21 peliminuutin jälkeen. Nea Lehtolan antamasta kulmapotkusta poiki loistava jälkitilanne, jossa Katariina Kosola luki keskellä pomppivaa palloa täydellisesti ja pelasi pallon TPS:n maalin yläkulmaan. Myös TPS sai muutaman hyvän hyökkäyksen rakennettua ja Saija Östlundin upea kaukolaukaus painuikin Anna Koivusen vartioimaan maaliin.

Seuraavista tilanteista vastasi HJK. Kokenut Essi Sainio ei antanut armoa, vaan rokotti heti TPS:n maalivahti Siiri Välimaan lyhyestä keskelle suunnatusta avauksesta. Sainio prässäsi nopeasti ja ryösti pallon itselleen boksin rajalta. Sainio onnistui viimeistelemään jo kauden neljännen osumansa. Ensimmäisen puoliajan loppupuolella Nea lehtola sai TPS:n maalin helisemään vielä kerran, kun latasi sisään kulmatilanteen jälkeen.

Toisella puoliajalla HJK metsästi kovasti neljättä maalia, mutta viimeistely jäi uupumaan. Lopputulemiksi jäivät 1-3, ja tämä tulos siirsi HJK:n sarjan kärkeen.