Kierrosraportti: Subway Kansallisen Liigan ensimmäiset pisteet jaettu

Subway Kansallinen Liiga potkaistiin käyntiin lauantaina neljän ottelun voimin. Voitokkaita olivat HJK, TiPS ja KuPS. PK-35 Vantaa ja Åland United tasasivat pisteet Myyrmäessä. Sunnuntaina FC Honka ja Ilves päätyivät niin ikään tasapeliin.

PK-35 Vantaa – Åland United 2-2

Ottelun ensimmäisellä jaksolla molemmat joukkueet pelasivat varmasti ja molemmat maalit pysyivät puhtaina lähes koko avausjakson ajan. Avausmaali syntyi aivan ensimmäisen jakson loppupuolella ajassa 44’, kun Åland Unitedin Monica Hagströmin antama kulmapotku leijaili korkeana PK-35 Vantaan maalivahti Velma Oikarisen käden kautta maaliin ja Åland United pääsi aloittamaan toisen puoliajan 0-1 johtoasemassa.

Kun ottelua oli pelattu 75 minuuttia, Karoliina Autio tasoitti pelin kuljettamalla pallon oikealta laidalta keskustaan ja laukoen vasemmalla jalallaan vastustamattoman laukauksen takatolpan kautta aivan yläsivuverkkoon. Peliä jatkettiin tilanteessa 1-1 ja kotijoukkueen tasoitusmaalin myötä ottelu piristyi entisestään.

Vierasjoukkue siirtyi uudelleen johtoon ajassa 82’ jälleen kulmatilanteesta, kun Åland Unitedin Cassandra Korhonen pääsi kulmapotkun jälkitilanteessa pomppivaan palloon laukoen pelivälineen läheltä maalia varmasti verkkoon. Åland United ehti nauttia johtoasemastaan vain muutaman minuutin, kun ajassa 85’ verkko heilahti ja PK-35 Vantaa tasoitti taululle lukemat 2-2: Wilma Forsblom syötti kentän oikealta laidalta taidokkaasti keskustaan takaviistoon ja syötön vastaanottaneen Oona Seveniuksen laukaus kimposi Åland Unitedin puolustajan kautta maaliin jättäen maalivahti Christina Dinesonin tilanteessa neuvottomaksi.

Juuri ennen ottelun loppuvihellystä PK-35 Vantaan Karoliina Autio pääsi vielä laukomaan kaukaa, mutta pallo osui punamustien harmiksi ylärimaan ja ottelu päättyi tasatulokseen ja pisteiden jakoon.

HJK – JyPK 4-1

Kotijoukkue HJK siirtyi ottelussa johtoon jo pelin seitsemännellä minuutilla, kun JypKin puolustuksella ei ollut muuta keinoa pysäyttää HJK:n Veera Hellman, kuin rikkoa maalialueen sisällä. Pallo siirrettiin pilkulle ja Linda Ruutu laukoi varmasti vasempaan alanurkkaan ohi ensimmäistä liigaotteluaan pelanneen Fanny Söderströmin. Ruutu pääsi kohtaamaan Söderströmin uudelleen pilkulla ottelun 16. minuutilla, mutta tällä kertaa Söderström torjui upeasti ja peliä päästiin jatkamaan 1-0 tilanteessa.

Ensimmäisellä jaksolla pallo pysyi enimmäkseen vierasjoukkueen kenttäpuoliskolla. HJK rakenteli peliä taidokkaasti ja erityisesti Annika Huhta pääsi kokeilemaan useampaan kertaan laukausten harmillisesti suuntautuessa kuitenkin ohi tai yli Söderströmin vartioiman maalin.

Puoli tuntia avausmaalin jälkeen JyPK pääsi yllättämään kotijoukkueen upealla vastahyökkäyksellä. Ajassa 37’ JyPK pelasi korkean pystypallon Riikka Liljalle, joka ehti palloon ennen vastaan tullutta HJK-maalivahtia Annika Laihasta. Lilja ei erehtynyt ja nosti pallon kauniisti Laihasen yli, eikä HJK-puolustus ehtinyt pallolle ennen maaliviivan ylitystä. JyPK:n johtomaalikin oli lähellä, kun Liljalle pelattiin ristiin oikeaan laitaan ja hänelle avautui tilaa kuljettaa maalivahdin alueelle. HJK ehti puolustusasemiin, mutta hieman huolimattoman purun johdosta pallo siirtyi JyPK:n Claire Oatesille, joka pääsi kokeilemaan mainiosta paikasta, mutta maalivahti Laihanen torjui pallon aivan oikeasta yläkulmasta.

Toisen jakson alussa HJK sai otteen pelistä tekemällä kaksi maalia neljän minuutin sisällä. Klubi siirtyi 2-1 johtoon kapteeninsa upealla kaukolaukauksella, kun ajassa 65’ Ria Karjalainen tiputti pallon kauniisti alas Ruudulle, joka toimitti pallon voimalla 25 metristä oikeaan ylänurkkaan. Neljä minuuttia myöhemmin HJK pääsi siirtelemään palloa JyPK:n maalialueella. Karjalaiselle tarjoutuneen maalintekopaikan jälkeen pyörivä pallo siirtyi Vilma Hakalalle, eikä JyPK onnistunut Hakalan maalintekoa estämään.

Ottelun viimeisen maalin viimeistelei HJK:n Silja Jaatinen, joka tuli hienosti esiin keskityspalloon ja laukoi upeasti volleyn matalana maalin perukoille.

PK-35 – TiPS 0-3

Ensimmäinen jakso eteni melko tasaisena kamppailuna TiPS:n hallitessa peliä jokseenkin enemmän. TiPS siirtyi ottelussa johtoasemaan ajassa 18’. Maalia edeltäneessä tilanteessa Jenna Topra pääsi laukomaan vasemmalta, mutta PK-35-maalivahti Tanja Kotoaro torjui laukauksen upeasti. Torjunnan jälkeisessä irtopallossa ensimmäisenä ollut Roosa Ariyo siirsi pallon maalin edustalta varmasti sisään.

Ajassa 24’ Oona Siren taiteili pallon kanssa onnistuen syöttämään takaviistoon Anna Nurmelle, mutta laukaus pienestä kulmasta meni maalista yli. Tauolle siirryttiin TiPSin 0-1 johtoasemassa.

Toisella puoliajalla pelissä oli enemmän vauhtia ja molemmat joukkueet pääsivät rakentelemaan hyökkäyksiä. Vierailijoiden toinen maali oli todella lähellä, kun Elli-Noora Kainulaisen matalasta keskityksestä oli muodostua TiPS:lle maalintekopaikka. PK-35 puolustus kuitenkin putsasi tilanteen kulmapotkuksi. Myöhemmin, kun ottelua on tunnin ajan pelattu, PK-35:n pallonhallintajakso vaihtui TiPS:n nopeaksi vastahyökkäykseksi ja Roosa Ariyolle pelattiin läpisyöttö, mutta Kotoaro ehti väliin.

2-0 osuman taidokkaan esityön suoritti Kainulainen erinomaisella pallonriistollaan TiPS:n kenttäpuoliskolla. Tempokuljetuksen päätteeksi Kainulainen tarjoili syötön pystyyn PK-35:n puolustajien välistä nerokkaasti juosseelle Ariyolle, joka onnistui laukomaan hieman yllättäenkin vasemmalla jalallaan takaylänurkkaan jättäen PK-35:n maalivahdin sanattomaksi.

Vielä ottelun lisäajalla TiPS onnistui tekemän kolmannen ja viimeisen maalinsa, kun Melinda Koivula jatkoi pallon keskialueelta yhdellä kosketuksella nopeaan hyökkäykseen Oona Sirenille. Siren siirsi rauhallisesti ja harkitusti pallon rinnalla juosseelle Elina Mankille, jonka tehtäväksi jäi laittaa pallo sisään tyhjään maaliin. Ottelu päättyy TiPS:n ansaittuun voittoon.

KuPS – HPS 4-0

Kotijoukkue aloitti kauden vahvasti halliten avausottelun tapahtumia. HPS:n vahvasti pelannut maalivahti Emilia Tuomela joutuikin osallistumaan peliin heti ensimmäisiltä minuuteilta lähtien, eikä saanut juuri hengähtää koko ottelun aikana. KuPS sai pelin alkuun useamman hyvän maalintekopaikan matalilla keskityspalloilla, mutta laukaukset eivät muuttaneet ottelun maalitilannetta. Kotijoukkue KuPS siirtyi ansaitusti 1-0 johtoon, kun Gentjana Rochi siirsi pelivälineen keskityspallon jatkotilanteesta varmasti maaliin. Ensimmäisen puoliajan loppupuolella HPS tuntui saaneen hieman paremmin kiinni pelistä, mutta varsinaisille maalintekotilanteille joukkue ei kuitenkaan päässyt.

Vasemmalla laidalla pelannut Gentjana Rochi pyrki useaan kertaan maalintekoon hienoilla kaukolaukauksillan ja HPS:n toinen maali syntyikin pelin 43. minuutilla, kun laukaus löysi tiensä vasemman takatolpan kautta maaliin. Puoliajalle siirryttiin 2-0 tilanteessa. Ajassa 78’ Aino Kröger leikkasi kuudentoista alueen kulmalta keskustaa kohti ja laukoi vasemmalla jalallaan matalan kovan laukauksen ohi erinomaisesti pelanneen HPS-maalivahdin. Ottelun neljäs maali syntyi, kun Tuomela ei aivan saanut keskityspalloa liimattua ja pallo pomppi Tuomelan kannalta epäonnisesti lähes suoraan Rochin jalkaan. Loistavan pelin pelannut Rochi viimeisteli ottelun loppulukemiksi 4-0.

FC Honka – Ilves 2-2

Subway Kansallisen Liigan avauskierroksen viimeisen ottelun pisteet tasattiin 2-2 lukemilla.

Ottelun edetessä tuntui kotijoukkue FC Honka saavan selkeää hallintaa pelistä maltillisella rakentelullaan. Honka ei kuitenkaan päässyt koko avausjakson aikana kunnolla testaamaan Ilveksen maalivahti Roosa Karppisen päivän pelivirettä. Pelistä hyvää otetta saanut Honka päästiin yllättämään ottelun 36. minuutilla, kun Ilveksen Pipsa Saarilahti taiteili jalkansa vapaaksi Honka-puolustajien keskellä ja laukoi kuudentoista metrin tuntumasta pallon matalana maaliin. Maali piristi Ilveksen peliä ja jakson viimeiset minuutit olivat tasaista vääntöä.

Honka haki osumaa heti toisen jakson alkuun suoraviivaisemmilla hyökkäyksillä, mutta Ilves pystyi pitämään johtoasemansa. Ajassa 58’ onnistui Ilves yllättämään jo toistamiseen, kun vierasjoukkue pääsi katkaisemaan Honka-puolustajan heikon syötön. Nopea vastahyökkäys tarjoili Aino Rasiselle maalintekopaikan ja Rasinen sijoitti pallon vasurillaan hallitusti ja rauhallisesti matalana ohi vastaan tulleen Sofia Mannerin.

Viimein 71. peliminuutilla Milla Punsar pääsi kaventamaan pelin lukemiin 1-2, kun Ilves-maalivahti Karppinen epäonnistui avauksessaan ja Honkahyökkääjät ehtivät palloon aivan maalin edustalla. Yhdeksän minuuttia myöhemmin Hongan hieno rakentelu palkittiin, kun pallo saatiin pelattua Niia Salmiselle, joka pääsi kuljettamaan kohti Ilveksen puolustuslinjaa. Salminen syötti keskelle Wilma Spetsille, joka laukoi pallon kuudestatoista metristä millintarkasti yli Karppisen. Enempää maaleja ei nähty ja ottelu päättyi tasatulokseen ja pisteiden jakoon.