Kierrosraportti: KuPS nousi kiinni mitalisijaan, JyPK paranteli asemiaan putoamiskamppailussa

Subway Kansallisen Liigan kolmanneksi viimeinen ottelukierros vankisti Åland United, TiPS:n ja KuPS:n mitalihaaveita, kun taas HJK:n karvas tappio vei helsinkiläiset askeleen kauemmas mitaleista. Putoamiskamppailussa asemiaan paransi JyPK, joka onnistui kaatamaan Ilveksen Harjulla.

FC Honka - HJK 2-0 (1-0)

Espoossa FC Honka lyttäsi tylysti HJK: mestaruushaaveita voittamalla hallitsevan mestarin 2-0. HJK tuli otteluun valtavalla ryminällä, ja jo ensiminuuteilla aggressiivisuus vei HJK maalintekosektoreille asti. Paine ei kuitenkaan tuottanut tulosta, vaan Honka-puolustus kesti HJK:n vahvan alun. Vajaan parinkymmenen minuutin pyörityksen jälkeen Honka pääsi ensi kertaa starttaamaan omaa hyökkäystään. Milla Punsar sai pallon kuudentoista tuntumassa ja haki jalkansa väkisin vapaaksi. Punsarin komea viimeistely ei jättänyt HJK:n maalilla Anna Koivuselle juuri toivoa.

HJK rakensi toisen puoliajan alussa muutaman potentiaalisen tilanteen, mutta viimeistely-yritykset jäivät vaisuiksi. Noin seitsemänkymmenen pelatun minuutin jälkeen Eveliina Parikka sai aikaan jo paremman laukauksen, mutta terävä veto painui hieman ohi Honka-maalin.

Espoolaiset sen sijaan eivät tilanteitaan tuhlailleet. 76. peliminuutilla ensin Dana Leskinen jekutteli HJK puolustusta ja oli saada tökättyä pallon etukulmasta maaliin, mutta jotenkin klubi vielä tästä selvisi. Jo seuraavasta tilanteesta kuitenkin Tiia Savolainen puski tilanteeksi 2-0. Nämä jäivät myös loppulukemiksi.

JyPK - Ilves 2-1 (0-0)

JyPK otti putoamiskamppailun kannalta äärimmäisen tärkeän voiton Ilveksesta dramaattisessa ottelussa Harjulla. Ensimmäisellä puoliajalla hinattiin pitkään 0-0 lukemissa, mutta aivan puoliajan lopussa alkoi tapahtua. JyPK sai aikaan vahvaa painetta Ilveksen päädyssä, mutta viimeistely-yritykset eivät tuottaneet tulosta. Ilves kesti JyPK:n paineen.

Toisen puoliajan alussa Ilves pääsi johtoasemaan, kun Aino Varikoi puski Eini Vesaniemen kierteisen kulmapotkun maaliin. Heti perään Pauliina Tähtinen JyPK:n maalilla pelasti kotijoukkueen toiselta takaiskulta, kun Vesaniemi pääsi karkaamaan vihreäpaitojen puolustukselta. Seuraavaksi oli JyPK:n vuoro kurittaa Ilvespuolustusta, kun Henni Rinkinen karkasi vetopaikkaan. Myös Ilveksen maalivahti Annika Laihanen onnistui kuitenkin pitämään maalinsa puhtaana.

Reilun seitsemänkymmenen minuutin jälkeen JyPK:llä hieman tuuri, kun täysin epäonnistuneen kulmapotkun jälkeen Riikka Lilja hankki pallon takaisin omalle joukkueelleen ja keskitti Henna Honkaselle, joka puski pallon varmasti maaliin. JyPK löi tämän jälkeen vain lisää löylyä kiukaalle. 80 pelatun minuutin jälkeen tämä tuotti tulosta ja Rinkinen löi pallon maaliin. Dramatiikka Jyväskylässä ei kuitenkaan päättynyt tähän, vaan vain pari minuuttia myöhemmin Rinkinen oli pääsemässä jälleen karkuteille. Tähän rajusti vastaan tuli Ilveksen maalilta Annika Laihanen, joka pelasi palloa käsillään rangaistusalueen ulkopuolella. Tästä hänet palkittiin punaisella kortilla.

TPS - TiPS 0-1 (0-0)

TPS piti Turussa sarjakakkosta TiPS todella tiukassa paikassa pitkään, mutta joutui lopulta taipumaan vantaalaisille. TiPS hallitsi vahvasti ottelua, mutta TPS puolusti todella kovalla työmoraalilla. Ensimmäisellä puoliajalla TPS puolustus onnistui blokkaamaan suurimman osan vantaalaisten tilanteista, ja ne muutamat laukaukset, jotka pääsivät puolustuksen läpi, jäivät Siiri Välimaan varmoihin käsiin.

Toinen puoliaika oli hyvin paljon ensimmäisen kaltainen. TPS puolustus alkoi ehkä hieman toisella puoliajalla väsyä, sillä TiPS pääsi lyömään vielä enemmän painetta Välimaalle. Reilun tunnin kohdalla TiPS-hyökkääjä Vanessa Kara osui jo maalin tolppiin, mutta ei saanut palloa maaliin.

Vantaalaisten kannalta helpottava osuma syntyi viimein ajassa 87’. Oona Siren teki vahvan nousun keskikentällä, ja pelasi lopulta Nora Lehdon maalineteen vapaaksi. Lehto oli se pelaaja, joka lopulta pystyi Välimaan ohittamaan. Tappio oli TPS säilymishaaveiden kannalta dramaattinen, mutta toisaalta voitto oli myös TiPS:lle massiivinen: se onnistui vielä pysymään tiukasti kiinni mestaruuskamppailussa Åland Unitedin rinnalla.

KuPS - PK-35 4-1 (2-0)

KuPS esitti jälleen vahvan suorituksen ja nousi sarjassa kolmannelle sijalle ohi HJK:n. Kuopiolaisten ylivoima alkoi jo toisella peliminuutilla, kun Anni Hartikainen lähetti matkaan komean nostin PK-35 boksiin, jossa kulmatilanteesta ylös jäänyt Kayla Sharples odotti palloa. Sharples puski pallon komeasti yli PK-maalivahti Lotta Rosenströmin

Reilun puolen tunnin kohdalla Lavdije Begolli sai pallon boksiin ja syötti pallon täysin vapaana olleelle Aino Krögerille, joka ei kyllä juuri näistä tilanteista epäonnistu. Tälläkin kertaa Krögerin viimeistely oli liian haastavat Rosenströmille ja lukemiksi kirjattiin 2-0.

Ajassa 74’ nähtiin hieman erikoinen tilanne, kun Maja Götberg pelasi PK:n boksiin noston kohti paitsiossa ollutta Gentjana Rochia. Avustavalla oli jo lippu pystyssä, mutta Rochi jätti tilanteen kesken, toisin Begolli joka tuli vielä tilanteeseen vauhdilla ja löi pallon maaliin pienestä kulmasta. Tuomariston pienen neuvonpidon jälkeen pallo päädyttiin viemään keskiympyrään ja KuPS siirtyi jo 3-0 johtoon. Muutamaa minuuttia myöhemmin Begolli kaunisteli lukemiksi jo 4-0.

Ottelun lopussa vielä PK-35:n Amanda Rantanen kavensi tilanteeksi 4-1 KuPS:n maalipotkun jälkitilanteesta, mutta tämä jäi laihaksi lohduksi helsinkiläisille.

Åland United - PK-35 Vantaa 2-0 (1-0)

Sarjakärki Åland United varmisteli asemiaan sarjan kärjessä ja otti samalla revanssin PK-35 Vantaasta, joka otti joukkueiden ensimmäisessä kohtaamisessa yllätysvoiton Ahvenanmaalaisista. Ennakkosuosikki Åland United oli ottelussa melko suvereeni, joskin hieman siipirikkoisena otteluun lähtenyt PK-35 Vantaa esitti hyvän puolustustaistelun.

Åland Unitedin ensimmäinen maali syntyi 15. peliminuutilla, kun Rosa Maria Herreros Ossorio sai pallon boksiin, ja onnistui pelaamaan Anni Miettusen vapaaksi pilkun tuntumaan. Miettusen tarkka kuti ei jättänyt vantaalaisten maalivahdille juuri mahdollisuuksia. Ensimmäisellä puoliajalla ei nähty enempää maaleja, mutta ÅU:n Shannon Simon osui kertaalleen maalin ylärimaan kaukalaukausellaan.

Ottelun ratkaisuosuma nähtiin pilkulta. Ode Fulutudilu oli rikottu pelaaja, ja maalin pallon varmasti laittoi Isabella Mattsson. Vantaalaisten maalivahti Velma Oikarinen oli tilanteessa hyvin mukana, mutta aivan saanut venytettyä käsiää aivan tolpan vierestä maaliin painuneen laukauksen tielle.