Kielenkäyttö kuriin Nollatoleranssilla

Julkaistu

    Jalkapalloilulle urheilulajina on aina ollut luonteenomaista reilu peli. Se tarkoittaa itse pelin, kanssapelaajien, valmentajien ja muiden taustahenkilöiden sekä yleisön keskinäistä kunnioittamista. Vakavan särön reilun pelin luonteeseen on viime vuosina iskenyt voimasanojen käyttö kentällä, jopa nuorten ja lasten otteluissa. Jokainen jalkapalloilussa mukana oleva on nyt vastuussa tämän ikävän ilmiön poistamisesta. Vaasan piirin käynnistämä Nollatoleranssihanke ulotetaan Kaikki Pelaa – nuorisovaliokunnan päätöksellä koko maan lasten ja nuorten toimintaan

      Nollatoleranssista jo hyviä kokemuksia

      Vaasan piirissä kiroilun nollatoleranssi on ollut käytössä jo yhden pelikauden. Lisäksi Pohjola Cupeissa sääntöjä on kokeiltu parin vuoden ajan siinä muodossa kuin ne tulevat voimaan 2007. Kokemukset puhuvat nollatoleranssiin pyrkimisen puolesta koko maan lasten ja nuorten futiksessa.

      Erotuomarit ovat merkittävässä asemassa johtaessaan otteluja kentällä. Heille on annettu ohjeet miten toimia, mikäli nuorten otteluissa ilmenee kiroilua, jota ei suoranaisesti pidetä a) varoitusta edellyttävänä epäurheilijamaisena käytöksenä tai b) kentältäpoistoa vaativana törkeänä epäurheilijamaisena käyttäytymisenä.

      Nollatoleranssin toteuttamiseksi toimitaan kaikissa A-D –ikäluokkien peleissä 1.1.2007 alkaen seuraavasti:

      1. Kiroilun tapahtuessa ensimmäistä kertaa erotuomari puhuttelee pelaajaa pelikatkon aikana rikkomuksesta.

      2. Jos saman joukkueen pelaaja kiroilee puhuttelun jälkeen, myös häntä puhutellaan, mutta samalla asiasta huomautetaan joukkueen vastaavalle johtajalle.

      3. Huomautetun joukkueen pelaajan syyllistyessä kiroiluun tämän jälkeen, pelaajaa varoitetaan. Kumpaakin joukkuetta käsitellään erillisenä yksikkönä. Toisin sanoen, jos joukkue A on saanut kaksi huomautusta ja joukkue B:n pelaaja syyllistyy rikkomukseen ensimmäisen kerran, häntä huomautetaan rikkomuksesta.

      Nollatoleranssiin kiinnitetään  huomiota myös LeikkiMaailmassa:

      Pelinohjaajakoulutuksessa käydään läpi toimenpiteitä, millä tavalla kiroiluun puututaan ja miten sitä voidaan ehkäistä. Palloliitossa tehdään vihreitä kortteja, joissa on rehtiä käyttäytymistä tukevia viestejä. Tavoitteena on jakaa näitä kortteja kevätkauden peli-illoissa ennen LeikkiMaailman otteluja pelaajien toimesta katsojille, jotta sanoma menee perille myös lasten vanhemmille.

      Kaikki Pelaa -viestintä