Takaisin
16.2.2021 klo 11.45

Kestävää kasvua – kehitysstrategia jalkapallon vahvistamiseksi naisten ja tyttöjen lajina

Jaa:

Suomalaisen jalkapallon ja futsalin strategia tuleville vuosille julkaistiin elokuussa 2020. Suomalaisen jalkapalloperheen missio on ”jalkapalloa jokaiselle”. Tätä silmällä pitäen tavoittelemme naisten ja tyttöjen osallisuuden vahvistumista kaikilla tasoilla.  

Osana Palloliiton kokonaisstrategiaa tunnistimme viime vuoden aikana painopisteet, joiden kautta pyrimme vauhdittamaan jalkapallon kasvua naisten ja tyttöjen lajina. UEFAn tukemana laaditun kehitysstrategian tavoitteena on tehdä jalkapallosta suosituin harrastus tytöille ja naisille vuoteen 2027 mennessä. 

- Naisten ja tyttöjen osallistumista on pyrittävä lisäämään kaikilla tasoilla. Naisten ja tyttöjen oman kehitysstrategian kautta pyrimme vahvistamaan muun muassa tyttöjen pelaajamääriä, laadukasta pelaajapolkua sekä naisten osallisuutta jalkapalloperheen eri rooleissa, sanoo Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti

Neljän painopisteen kautta kehitysloikka jalkapalloon naisten ja tyttöjen lajina 

Suurin osa arjen työstämme niin Palloliitossa kuin seuroissa tukee koko jalkapalloperhettä sukupuoleen tai lajiin katsomatta. Vahvistaaksemme tietyillä osa-alueilla naisten ja tyttöjen roolia olemme jakaneet kehitysstrategian neljään painopisteeseen: 

  • Tyttöpelaajien määrän kasvu ja seurojen urheilutoiminnan laatu 
  • Arvon luominen naisten jalkapallon kautta 
  • Säännöllisesti Euroopassa – huippujalkapallon kilpailukyky 
  • Diversiteetin ja naisten roolin vahvistuminen jalkapalloperheessä 

Nämä neljä painopistettä on tarkemmin kuvattu oheisessa liitteessä. 

- Käynnistimme kehitystyön noin vuosi sitten alueellisista ”naisista ja tytöistä kasvua jalkapalloperheeseen” -työpajoista. Nämä työpajat antoivat runsaasti näkökulmia niihin haasteisiin ja mahdollisuuksiin, joita jalkapallossa naisten ja tyttöjen lajina on. Tästä vuoropuhelusta, sekä dataa ja eurooppalaista kehitystä tutkimalla olemme jäsentäneet jalkapallon kasvun naisten ja tyttöjen lajina näihin neljään painopisteeseen, sanoo Palloliiton kehityspäällikkö Heidi Pihlaja

- Myös Helmarien EM-karsintamenestys sekä yhteispohjoismainen projektimme tavoitella FIFA MM-lopputurnausta 2027 tuovat mukanaan hienoja mahdollisuuksia tuoda esiin lajia naisten ja tyttöjen näkökulmasta, Pihlaja päättää. 

Tämän kehitysstrategian tavoitteena on ennen kaikkea tuoda seuroille näkyväksi se tapa, jolla olemme kehitystä jäsentäneet sekä kuvata niitä toimenpiteitä, joita lähivuosina tulemme tekemään lunastaaksemme jalkapallon kasvupotentiaalia naisten ja tyttöjen lajina. 

Kestävää kasvua -kehitysstrategia jalkapallon vahvistamiseksi naisten ja tyttöjen lajina >> 
 
Lue myös: Suomalaisen jalkapallon ja futsalin strategia 2020-24 >>