Takaisin
11.9.2020 klo 14.53

Kehdost' hautaan Sinimusta - Ultraboyz ja Armada Interin tukena Suomen Cupin finaalissa

Jaa:

Ilman kannattajia ei ole jalkapalloa. Vaikka koronapandemia on kuluneen vuoden aikana rajoittanut pelien katsomokapasiteetteja, seisovat joukkueiden faniryhmät silti vahvasti omiensa takana. Suomen Cupin finaalissa 3.10. pelaava FC Inter on onnekas joukkue, sillä sen takana seisoo peräti kaksi aktiivista kannattajaryhmää. 

Turkulaisen jalkapallokulttuurin puolesta

Ultraboyz on FC Interin alkuperäinen kannattajaryhmä, joka sai alkunsa jo vuonna 1999. Kannattajaryhmällä on siis ikää jo yli 20 vuotta. Ryhmä ilmoittaa tavoitteekseen edistää turkulaista kannattajatoimintaa sekä koota FC Interistä kiinnostuneet ihmiset yhteen niin koti- kuin vierasotteluissakin. 

Armada on hieman tuoreempi ryhmittymä. Epävirallinen perustamisvuosi on 2009, eli yli 10 vuotta kannattajakulttuuria on takana myös Interin toisella faniryhmällä. Armadan jäsenet ovat myös pääosin hieman Ultraboyzien jäseniä nuorempaa sukupolvea. Kannattajaryhmiä kuitenkin yhdistää yhteinen sanoma: Turku on sinimusta. 

Mun joukkue, on Turusta. Sen väri sinimusta mua hallitsee.
Kuin riippuvuus, kuin rakkaus, se ei koskaan sydämestä kuole pois.

Siinä, missä Ultraboyz on Interin kannattajaryhmistä perinteikkäin, on Armada usein saanut kunnian olla äänekkäin. Molemmat ryhmät kuitenkin seisovat ylpeästi omiensa takana niin voiton kuin tappionkin hetkinä.  

Ultraboyz valmiina Suomen Cupin finaaliin

Vaikka molemmat faniryhmät järjestävät aktiivisesti reissuja vierasotteluihin, on Suomen Cupin finaalin pelaaminen omalla tutulla Veritas Stadionilla luonnollisesti iloinen asia. Ultraboyz-faniryhmän Risto Nummela on kannustanut Interia jo vuodesta 1995. Ultraboyzissa hän ollut mukana perustamisesta lähtien ja tiimin vetäjänä jo yli viisitoista vuotta. Suomen Cupin finaalin pelaaminen Turussa tuntuu silti erityiseltä. 

– Inter on ollut kotipeleissä niin vahva, että odotukset on todella korkealla pelin suhteen. Myös se, että ottelu pelataan jalkapallon ainoalla oikealla alustalla eli luonnonurmella, lisää loppuottelun arvoa. 

Nummela silti myöntää, että myös vieraspelireissuissa on oma hohtonsa. 

– Neljästi olen ollut cupin finaalia katsomassa vieraissa.  Vieraskentällä pelattuihin peleihin on liittynyt aina matkan järjestelyt, mitkä kotikentällä pelattavasta ottelusta nyt puuttuvat. Ei tarvitse kerätä ilmoittautumisia, ei varata busseja jne. mitkä lisäävät omalla tavalla jännitystä ottelun tiimoilta. Matkat otteluun ja ottelusta kotiin jää nyt pois, mutta ne korvataan yhteisillä kokoontumisilla.


Ultraboyz voitetun Suomen Cupin finaalin jälkitunnelmissa vuonna 2018.

 


 

ARMADAN LAULUT RAIKUVAT MYÖS CUPIN FINAALISSA

Nummelan kanssa samansuuntaisia ovat ajatukset myös Armadan Sami Viklundilla. Hän on ollut kannattajatoiminnassa mukana niin ikään 90-luvun puolivälistä asti.

– Kai sen voisi sanoa olleen pienimuotoinen unelma, että olisi joskus upeaa nähdä Suomen Cupin finaali Turussa ja pelata vielä itse siinä pelissä.  Nyt kun siitä on tulossa totta niin katson luottavaisena tulevaan ja näen meillä ihan kohtalaiset mahdollisuudet saavuttaa tuossa pelissä jälleen jotain suurta vaikkemme siihen ennakkosuosikkeina lähdekkään.

Mikäli tautitilanne sen lokakuussa sallii, on varmaa, että molemmat kannattajaryhmät ovat suurilukuisesti mukana kannustamassa Interiä Suomen Cupin finaalissa. Jutun laulusitaatit ovat peräisin Armadan laulukirjasta, joten näitä lauseita tullaan varmasti cupin finaalissa kuulemaan.

Me ollaan Inter Turusta. Varsinaisesta Suomesta.
Aurajoen rannoilta. Turun linnan varjoista.
Kupittaa on kotimme, sinimusta on värimme.

Seuraa näitä - fanien valinnat

Kysyimme faniryhmiltä myös mielipiteitä Cupin finaalin kiinnostavimmista pelaajista. Armadan Viklund uskoo, että HJK:n riveissä vaarallisia vastustajia tulevat olemaan erityisesti Riskin veljekset.

– HJK:sta vaarallisimpina pidän niitä yhtätoista miestä, ketkä kulloinkin kentällä ovat. Joukkueessa on tasapainoa ja osaamista sen verran, että joka kerta heitä vastaan pelatessaan on oman joukkueen onnistuttava täydellisesti omassa pelissään, jotta pelistä voi itseä tyydyttävän lopputuloksen saada. Koska peli pelataan Turussa, Riskin veljeksillä on todennäköisesti erityisen suuret näyttämisen halut.

Armadan valinta HJK:n tähtipelaajaksi tuskin yllättää ketään viimeaikaisten Huuhkaja -näyttöjen perusteella.

– Sanotaan vaikka Nikolai Alho tähän. Kova pelimies, p*ska räppäri.

Ultraboyzin leiristä ei haluttu HJK:n tähtipelaajia nimetä, vaan tämän kysymyksen kohdalla keskityttiin psykologisiin peleihin pikku-piikittelyillä. Sen sijaan Interin omista pelaajista molempien kannattajaryhmien huomio on kiinnittynyt samoihin pelaajiin. Molemmat nostavat tähtipelaajina esiin saman kaksikon.

– Ehdottomasti Timo Furuholm sekä Filip Valenč. Kaikki tuntevat nämä kaverit ja tietävät heidän tasonsa.

Artikkelikuva vaihdettu lauantaina 12.9. kello 10.08.