Katri Mattsson: ”Naisten pitää astua esiin”

Julkaistu

    Pelaajaurallaan sata A-maaottelua pelannut Katri Mattsson, 36, on toiminut Palloliiton varapuheenjohtajana vuoden 2018 alusta lähtien. 

    Hänen rooliinsa hallituksessa kuuluu luonnollisesti Ari Lahden sijaisena toimiminen tarvittaessa. Puheenjohtajisto on myös jakanut vastuualueita, joista Mattssonille kuuluu naisten jalkapallo, huippujalkapallo ja maajoukkueet. Näiden lisäksi puheenjohtajisto edustaa Suomea kansainvälisissä tilaisuuksissa.
     
    - Meidän puheenjohtajakolmikko Arin ja Kallen (Kaarlo Kankkunen, toinen varapuheenjohtaja) kanssa on toiminut mielestäni hyvin. Meillä on erilaisia vahvuuksia ja tulemme hyvin juttuun, Mattsson sanoo.
     
    Omiin vahvuuksiin Mattsson lukee mittavan pelaaja- ja maajoukkuekokemuksensa.
     
    - Jos miettii meidän hallitusta, niin ei kenelläkään ole samanlaista pelaaja- ja maajoukkuetaustaa ja kansainvälistä kokemusta itse pelaajana.
     
    Mattsson on monessa mukana varapuheenjohtajana. Naisten jalkapallon kehityspäälliköksi valitun Heidi Pihlajan hakuprosessissa Mattsson osallistui haastatteluihin ja toimenkuvan suunnitteluun. Mattsson on kiertänyt aktiivisesti mukana myös naisten ja tyttöjen maajoukkueen ottelumatkoilla. Viime vuonna hän edusti Suomea UEFAn kongressissa Roomassa yhdessä Lahden ja Palloliiton pääsihteerin Marco Casagranden kanssa, ja tänä vuonna hän lähtee naisten MM-kisojen yhteydessä järjestettävään FIFA-kongressiin.
     
    - Olemme sopineet, että puheenjohtaja osallistuu kaikkiin kongresseihin, mutta varapuheenjohtajat vuorottelevat siten, että toisena vuonna osallistuu UEFAn ja toisena FIFAn kokouksiin, Mattsson selventää.
     
    Mattsson pyydettiin UEFAn naisten jalkapalloon liittyvän strategian kehitystyöryhmään. Lisäksi hän kuuluu Pohjoismaiden yhteiseen naisten jalkapallon työryhmään.
     
    - Haluamme viedä yhteisessä linjassa viestiä eteenpäin UEFAlle ja FIFAlle. Nautin kansainvälisistä luottamustehtävistä ja siitä, että voin vaikuttaa asioihin. 
     
    Myös kotimaassa työtä riittää.
     
    - Olen nyt kahdessa uudessa työryhmässä mukana. Palloliittoon on perustettu vastikään vaikuttamis- ja yhteiskuntavastuun työryhmä. Lisäksi työstämme Palloliitolle parhaillaan eettistä ohjeistusta, ja olen siinä työssä aktiivisesti mukana. 
     

    UEFA ja KOK kouluttavat nuoria naisjohtajia

     
    Kansainvälinen Olympiakomitea lanseerasi tänä vuonna New Leaders -koulutusohjelman, joka on suunnattu nuorille urheilujohtajille. Ohjelma on järjestetty yhteistyössä Suomen, Liettuan, Irlannin ja Azerbaidzanin olympiakomiteoiden kanssa. 
     
    - KOK on tuottanut raportin, jossa käydään läpi, miten tasa-arvo toteutuu urheilussa. Se koskee sukupuolien välistä tasa-arvoa, vaikka itse koenkin, että tasa-arvo on laajempi käsite.
     
    - New Leadersiin on valittu 30 nuorta johtajaa, jotka haluavat edistää tasa-arvoa. Siellä annetaan työkaluja johtamiseen ja opastetaan tasa-arvon huomioimiseen ja sen parantamiseen. Meiltä Suomesta ohjelmassa on mukana minun lisäkseni Aino-Kaisa Saarinen.
     
    Viime vuonna Mattsson oli mukana UEFAn samankaltaisessa koulutusohjelmassa, jossa on vielä käynnissä mentorointivaihe. UEFAn koulutus suunnattiin nimenomaan naisjohtajille.
     
    - Tämä oli itseasiassa ensimmäinen kerta, kun UEFA ja FIFA järjestivät ohjelman yhdessä. Meillä oli 30 naisen ryhmä, 15 Euroopasta ja 15 muista FIFA-maista, ja vietimme viisi päivää Sveitsissä. Kävimme paljon läpi epäkohtia, joita edelleen esiintyy urheilussa.
     
    - Sekä KOK:n että UEFAn koulutukseen sisältyy keskeisesti mentorointi. Minun mentoreina toimivat Maltan ja Ruotsin jalkapalloliittojen puheenjohtajat. He sparraavat minua, ja jos tulee jotain ongelmakohtia, heidän kanssaan voin keskustella luottamuksellisesti.
     
    - Se on aivan loistava voimavara, että on kokeneempi vaikuttaja taustalla, joka voi antaa erilaisia näkökulmia. Sieltä saa todella hyvää palautetta ja näkökulmia.
     
    Molempiin koulutuksiin sisältyi persoonallisuusanalyysi, jonka avulla nuoret johtajat oppivat tunnistamaan esimerkiksi minkälainen on oma tapa suhtautua vaikkapa konfliktitilanteisiin.
     
    - Kävimme läpi eri persoonallisuustyyppejä. Esimerkiksi toiset haluavat edetä hitaammin ja toiset luottavat enemmän intuitioon. Kun oppii tunnistamaan erilaisia ihmisiä, oppii myös paremmin ymmärtämään miten heidän kanssaan tulisi toimia, jotta olisimme tehokkaampia. Ja tietenkin se, millainen vaikutus minulla itsellä on muihin, Mattsson selittää.
     

    ”Naisten on otettava vastuuta”

     
    Suomalaisessa jalkapallossa Mattsson on tärkeässä asemassa tasa-arvon edistämisen kannalta. Hänen mukaansa Suomen nykyinen tilanne on tyydyttävä, mutta työtä tasa-arvon rintamalla on vielä rutkasti jäljellä.
     
    - Meillä on hallituksessa 11 jäsentä, joista kaksi on naisia eli 18 prosenttia. Se ei vastaa muiden Pohjoismaiden tasoa. En sano, että aina pitäisi olla naisia yhtä paljon kuin miehiä, mutta mielestäni sitten, kun olemme yli 35 prosentin, olemme paremmassa tilanteessa.
     
    - Meillä on Palloliitossa paljon naisia töissä, mutta johtavissa asemissa heitä ei ole riittävästi. Sinne kaipaisin heitä lisää, sillä olisi hyvä saada erilaisia ihmisiä päätöksentekoon, jotta näkökulmien rikkaus varmistetaan. Tämä pätee niin seura- kuin liittotason päätöksentekoon, Mattsson peräänkuuluttaa.
     
    Mattssonin mukaan rakenteiden on oltava kunnossa ja kutsuvia, mutta hän vaatii myös naisilta lisää omaa aktiivisuutta. 
     
    - Naisten pitää ottaa vastuuta ja olla astumassa esille. Se tarkoittaa myös sitä, että välillä joutuu ottamaan kuraa niskaan. Meillä toki on aktiivisia naisia, mutta heitä pitäisi saada hyödynnettyä paremmin.
     
    Tyttöjen ja naisten maajoukkueiden tulevaisuus näyttää valoisalta. Tyttöjen maajoukkueet U17-tyttöjen johdolla ovat saavuttaneet hyviä tuloksia, jotka tulevat kantamaan hedelmää tulevaisuudessa. Muutenkin naisten jalkapallokentällä on buumia havaittavissa, mistä kertovat täydet katsomot esimerkiksi Juventuksen ja Atletico Madridin peleissä sekä Englannin halu panostaa kansalliseen sarjaansa.
     
    - FIFAn ja UEFAn strategioihin on kirjattu tavoite naispelaajien määrän tuplaamisesta. Siihen panostetaan isosti nyt. Minusta on hienoa huomata, että kansainvälisesti isoissa liigoissa ja seuroissa on huomattu naisten jalkapallon potentiaali, joka on aivan valtava.
     
    - Jos miettii harrastajamääriä, miesten puolella jalkapallon usein ajatellaan olevan jo saturoitunutta, kaikki tuntuvat jo pelaavan. Verrattuna sitten naisiin, siellä on paljon potentiaalia, jota ei ole vielä hyödynnetty. Siellä uudet harrastajat ovat, Mattsson toteaa.
     

    Naisjalkapallon markkinarakoa täytetään

     
    Seurojen lisäksi myös sponsorit ovat alkaneet kiinnostua naisten sarjojen markkinoista. UEFA on tehnyt Visan kanssa sopimuksen, Englannin Super Leaguea sponsoroi maailman isoimpiin pankkeihin kuuluva Barclays ja Nike on vahvasti esillä tulevissa MM-kisoissa.
     
    - Tämä on hieno asia, ja meidän olisi Suomessakin hyvä olla mukana kehityksen aallonharjalla, että saadaan hyödynnettyä kaikki tämä meneillään oleva buumi.
     
    Euroopan huippusarjoissa naisten pelit vetävät runsaasti yleisöä paikan päälle, mutta milloin Suomessa nähdään Naisten Liigassa täysi loppuunmyyty katsomo?
     
    - Ei ehkä vielä tällä vuosikymmenellä, Mattsson naurahtaa.
     
    - Jos miettii yleisesti, eihän meillä Veikkausliigassakaan ole täysiä katsomoita säännöllisesti. Toivottavasti esimerkiksi 10 vuoden päästä oltaisiin siinä tilanteessa.
     
    - Suurin osa ihmisistä näkee suomalaisen jalkapallon tilanteen olevan verrannollinen Huuhkajien menestykseen. Jos ja kun Huuhkajat pääsee kisoihin, siitä muutaman vuoden päästä voimme odottaa isoja juttuja. Näkisin sen menestyksen äärimmäisen tärkeänä, niin miehille kuin naisille. Sillä olisi paljon positiivisia vaikutuksia koko jalkapallolle. 
    • Palloliitto
    • Seurojen Palloliitto