Takaisin
19.7.2019 klo 19.08

Kärkiottelu Turussa lauantaina

Jaa:

Ykkösen 15. kierros jatkuu lauantaina kahdella ottelulla. Erityismielenkiinto kohdistuu Turkuun, jossa kärkikamppailussa kohtaavat TPS ja FC Haka. Kierros paketoidaan maanantaina FC KTP:n ja MYPA:n välisellä Kymenlaakson paikallisottelulla.

Kierros käynnistyi jo torstaina, kun MuSa haki pisteet AC Oulun vieraana ja FF Jaro kaatoi vieraissa TPV:n. Molemmat voittaneet joukkueet vankistivat asemiaan sarjakolmosina.

La 20.7. kello 17.00 TPS-FC Haka
Turussa pelataan lauantaina Ykkösen puhdasverinen kärkikamppailu, kun sarjakakkonen TPS lähtee haastamaan tukevassa sarjajohdossa olevaa FC Hakaa. TPS:n ja Hakan väliset kohtaamiset kuuluvat myös suomalaisen seurajalkapallon klassikko-otteluihin.

Teemu Tainion valmentama FC Haka on painanut Ykkösen kärjessä todella vakuuttavasti koko kauden. Sen ainoat säröt ovat kaksi maalitonta vierastasapeliä, ensimmäinen tapahtui Oulussa ja jälkimmäinen Kajaanissa.

Myös TPS:llä on hieno neljän matsin mittainen voittoputki takanaan. Raitapaidat ovat jyränneet altaan EIF:n, TPV:n, AC Kajaanin sekä viimeksi AC Oulun. TPS olisi ollut nykyisellä pistetahdillaan aikaisempina kausina Ykkösen piikkipaikalla, mutta kun Hakan meno on ollut vieläkin tehokkaampaa.

Kauden ensimmäisessä kohtaamisessa Kupittaalla Haka kaivoi pisteet Tepsiltä Salomo Ojalan voittomaalilla. Lauantain panoksia kuvaa numerosarja 4-7-10. Jos TPS katkaisee Hakan tappiottomien otteluiden sarjan, kutistuu joukkueiden välinen ero enää neljään pinnaan. Tasapelillä marginaali on edelleen se seitsemän pistettä. Jos Haka voittaa, venyy joukkueiden välinen ero jo kymmeneen pisteeseen.

Vaikka Ykkönen on vasta hieman yli puolen välin, antaa lauantainen TPS - FC Haka -ottelu vahvasti jo suuntaa sille, karkaavatko valkeakoskelaiset lopullisesti omille teilleen ja kohti Veikkausliigan suoran nousijan paikkaa. TPS ja Haka kohtaavat vielä kertaalleen Valkeakoskella torstaina 19.9.

Ykkönen on ollut tällä kaudella todella yllätyksellinen sarja. Aika harva osasi ennustaa, että Haka ja TPS pystyvät repimään jo tässä vaiheessa näin paljon kaulaa muihin joukkueisiin. Nousukamppailuun povatut FC KTP ja AC Oulu ovat jo hämmentävän paljon kärkikaksikkoa jäljessä. Kuka olisi uskonut, että suurin nousijasuosikki AC Oulu on jo tässä vaiheessa kautta jäänyt peräti 21 pistettä sarjajohtajasta? Positiivisin yllättäjä on ollut kärkikaksikon lisäksi sarjanousija MuSa, joka jakaa sarjan kolmannen sijan yhdessä FF Jaron kanssa. MuSa ja Jarokin ovat yhden ottelun enemmän pelanneina edelleen seitsemän pistettä TPS:n takana.

TPS saa lauantaiksi todellisen jokerikortin, kun keskikenttäpelaaja Matej Hradecky tekee odotetun paluun joukkueensa kokoonpanoon. Jo kaudella 2015 TPS:ää kipparoinut Hradecky on kulkenut todella pitkän tien loukkaantumisten ja operaatioiden jälkeen jälleen pelikuntoon. Näyttöhalut ovat ymmärrettävästi hurjat 2,5 vuoden jälkeen. Hradecky myöntääkin, että tunteet saattavat nousta pintaan lauantaina.

AC Oulu -ottelussa rajun iskun päähänsä saanut Eliécer Espinosa on harjoitellut lääkärin luvalla muun joukkueen mukana, mutta hän on vielä vältellyt kovempia kontakteja. Ilman varsinaisia vammoja tärskystä selvinnyt Espinosa käy kuitenkin vielä perjantaina lääkärintarkastuksessa ja hänen lopullinen pelikuntonsa selviää silloin.

Kokenut keskikenttäpelaaja Mika Mäkitalo potee takareittä ja hän jättänee lauantain pelin väliin. Tomas Hradecky jatkaa puolestaan mukana joukkueharjoituksissa, mutta hän ei ole vielä pelikuntoinen. TPS:n päävalmentaja Tommi Pikkarainen vahvistaa, että TPS:n muu terveystilanne näyttää tällä hetkellä erinomaiselta.

Toppari Otto Schultz jatkaa sen sijaan pelejään Kakkosen tasolla Rauman Pallo-Iiroissa. 21-vuotias Schultz ei ainakaan tällä kaudella enää TPS:ään palaa, vaan hän on tästä eteenpäin raumalaisjoukkueen oma sopimuspelaaja.

– Tämä on makea viikko joukkueelle ja näistä hetkistä pitää nauttia, Hakan päävalmentaja Teemu Tainio huomauttaa seuran sivuilla.

Hakan sairastuvalla ovat ainoastaan pitkäaikaispotilaat Jean Fridolin Nganbe Nganbe ja Samuel Mansour.

– Olemme saaneet valmistautua peliin hyvin, kun kaikki pelaajat ovat olleet terveinä, Tainio sanoo.

Tainion mukaan Hakalla on tiedossa TPS:n vahvuudet.

– Jokaista peliä lähdemme voittamaan. Kaikki paineet ovat nyt Turun suunnalla, Tainio painottaa.

La 20.7. kello 17.00 EIF-AC Kajaani
Ennakko tulossa.

Ma 22.7. kello 18.30 FC KTP-MYPA
Kauden ensimmäisessä Kymenlaakson paikallisottelussa päädyttiin lopulta 1-1 pistejakoon, ja se jätti myöhäisen MYPA-maalin takia varmasti paljon jossiteltavaa KTP-kannattajille. Tulevana maanantaina KTP ja MYPA kohtaavat toistamiseen, eikä KTP:llä voi Arto Tolsa Areenalla olla mitään muuta tavoitetta kuin kotivoitto.

Edellisen KTP-kohtaamisen jälkeen MYPA on kerännyt vain kuusi sarjapistettä, ja löytyy Ykkösen viimeiseltä sijalta pisteen takamatkalta TPV:hen ja Kajaaniin nähden.  Edellinen voitto on liki kuukauden takaa, ja näyttää siltä että yläkymiläisillä on vielä täysi työ sarjapaikkansa uusimiseksi. Alla ovat 0-3 ja 4-0 tappiot EIF:lle ja MuSalle, joten missään nimessä helpoista lähtökohdista ei MYPA lähde myöskään KTP:ta vastaan.

MYPA vahvisti rosteriaan siirtoikkunan auetessa. Kahden edellisen kauden kapteeni Heikki Pulkkinen teki seuran kanssa loppukauden mittaisen sopimuksen. HIFK-yhteistyö toi joukkueeseen kaksi apua, kun Tino Palmasto ja Silver Grauberg kiinnitettiin myös kauden loppuun kestävillä lainasopimuksilla MYPA-paitaan. Kaikki kolme puolustuspään pelaajaa nähtiin avauskokoonpanossa viime lauantain MuSa-ottelussa. Neljä jo ensimmäisellä puoliajalla päästettyä maalia eivät tietenkään uudistunutta puolustuslinjaa imartele, joten on mielenkiintoista nähdä millaisen avauskokoonpanon Jukka Karjalainen Arto Tolsa Areenalle marssittaa.

Voitosta voittoon ei ole marssinut myöskään KTP. Vakuuttavien voittojen jälkeen on tuloksena ollut usein nihkeä tasapeli tai täydellinen mahalasku, niin kuin viimeksi Kajaania vastaan. Kahta peräkkäistä täyttä pistepottia ei KTP ole vielä tällä kaudella pystynyt ottamaan ja TPS sarjan kakkospaikalla on karannut jo 14 pisteen etumatkalle. Otteluita kaikilla joukkueilla on jäljellä vielä 13, joten jos KTP aikoo vielä herätä taistelemaan liiganoususta, on takaa-ajon alettava viimeistään ensi maanantain MYPA-ottelusta.