Takaisin
24.1.2021 klo 11.31

Kansallisen liigan paras maalivahti testaamaan tasonsa suurseurassa - ”Näytän ihmisille mihin pystyn”

Jaa:

Ⓒ SPL / Juha Tamminen

Suomen naisten A-maajoukkueen maalivahti Anna Tamminen siirtyi joulukuussa Ruotsin pääsarjaan Damallsvenskaniin.

Viime kaudella Åland Unitedissa pelannut maalivahti edustaa kahden seuraavan vuoden ajan tukholmalaista Hammarbytä. Hän odottaa innolla seuraavaa etappia urallaan.

- Tosi hienoa, että pääsen testaamaan omaa tasoani Damallsvenskanissa. Viihdyin Ålandissa todella hyvin, mutta päätin lähteä, kun sain näin upean mahdollisuuden. Ainakin toistaiseksi tuntuu siltä, että tein oikean päätöksen ja olenkin jo ehtinyt huomata, kuinka ammattimaisesti täällä hoidetaan asiat. Ihmisiä on paljon ympärillä ja kaikilla on selkeää, kuka tekee mitäkin tehtävää.

- Toki myös Tukholma kaupunkina on valtava verrattuna Ahvenanmaahan, kolme viikkoa Ruotsin pääkaupungissa ollut Tamminen kertoo. 

Hammarby pelasi päättyneellä kaudella Elitettanissa, jossa se sijoittui toiseksi ja varmisti nousunsa maan pääsarjaan. Tamminen on pelannut aiemminkin Ruotsissa, sillä kausi 2017 meni suuressa roolissa Elitettanissa Hovåsin riveissä. Jatkuvasti kehittyvä 26-vuotias suomalaisvahti tulee olemaan tulevallakin kaudella merkittävä pelaaja uudessa seurassaan.

- Emme voi puhua Hovåsista ja Hammarbysta samassa lauseessa. Hammarby on ihan törkeän iso seura ja Hovåsissa taas mitään ei tehty ammattimaisesti. Tavoitteenamme on vakiinnuttaa sarjapaikka tulevalla kaudella ja varmasti myös itselleni tulee paljon tekemistä otteluissa. Hammarbyssa maalivahdilla on torjumisen lisäksi aktiivinen rooli myös pelinrakentamisessa. Pääsen varmasti haastamaan itseni ja näyttämään ihmisille, mihin pystyn.

Kolmen vuoden aherrus päättyi tuplamestaruuteen

Kansallisen Liigan kausi 2020 päättyi Åland Unitedin mestaruusjuhliin. Kausi oli ahvenanmaalaisille jota kuinkin täydellinen, sillä se voitti myös Suomen Cupin. Uransa ensimmäisen mestaruuden voittanut Tamminen pelasi joukkueen maalilla kauden kaikissa otteluissa ja päästi 18 pelissä vain kymmenen maalia.

- Kolmen vuoden työ palkittiin. Valmentajamme ja minun lisäksi muutama muukin pelaaja aloitti projektin samaan aikaan. Saimme jo aiempina vuosina kaksi pronssia, mutta viime kausi oli jo alusta saakka jotenkin erilainen. Kaikki tuntui vain sujuvan helpommin.

- Minulla oli myös Suomen parhaat pelaajat edessäni, joten ei ollut aivan yhtä paljon hommiakaan kuin aiemmin. Voisin vain ylistää kaikkia muita pelaajia ympärilläni, jo kolmantena vuotena peräkkäin Kansallisen liigan parhaaksi maalivahdiksi valittu Tamminen kertoo.

Tammisen nousu yhdeksi Suomen parhaista maalivahdeista ei ole tapahtunut yhtäkkiä. Hän on nostanut vuosien varrella itsensä kovalla työllä kakkosdivisioonasta Kansallisen Liigan ja A-maajoukkueen maalille. Tamminen on pelannut urallaan tähän mennessä viisi A-maaottelua ja muodostaa tällä hetkellä Helmarien maalivahtikolmikon yhdessä Tinja-Riikka Korpelan ja Paula Myllyojan kanssa.

- Tietynlainen johtajuus ja itsevarmuus on kasvanut vuosien varrella. Johdan peliä vahvasti, olen kehittynyt keskityspalloissa ja hoidan yksi vastaan yksi -tilanteet varmasti. Kaikki nämä asiat ovat aikaisemmin olleet heikkouksiani, mutta olen keskittynyt niihin tavallista enemmän ja nykyään ne ovat vahvuuksiani. Haluaisin varmuutta ja tasaisuutta vielä pallolliseen pelaamiseeni ja pitkiin avauksiin.

EM-unelma elää vahvasti

Koronaviruspandemian takia Helmarit pelasi vuonna 2020 vain kaksi kilpailullista peliä. Suomi voitti molemmat loka- ja joulukuussa pelatut EM-karsintaottelut Skotlantia vastaan ja nousi lohko E:n kärkipaikalle tasapisteissä Portugalin kanssa.

Maat kohtaavat 19.2. Helsingissä ja voitto varmistaisi Helmareiden kisapaikan.

- Maajoukkueen pelaajat ovat tällä hetkellä hyvissä asemissa omissa seuroissaan. Olemme saaneet yhteispelin rullaamaan ja sieltä se menestys myös johtaa juurensa. Tunnelma oli jotain aivan uskomatonta vuoden viimeisessä ottelussa Skotlantia vastaan. Ei olisi voinut kautta enää paremmin päättää ja en jaksa odottaa, että helmikuu tulee.

- Kaikki on omissa käsissä ja olisihan se aivan mahtavaa päästä kisoihin, Tamminen kiteyttää.