Kakkosen viikkoraportti 3.7.

Kakkosessa palattiin juhannuksen jälkeen sarjatauolta. Täysinäinen viikko toi muutoksia niin sarjataulukoiden ylä- kuin alapäähän. Etelälohkoa johtaa nyt PK-35 ja lännessä kärkeen kohosi Pallo-Iirot. Idässä Kings Kuopio säilytti kärkipaikan vaikka taipui kauden ensimmäiseen tasapeliin. Pohjoislohkossa PS Kemi jatkoi lomaa, mutta pysyi lohkoykkösenä piste-eron turvin.
      Putoajaehdokkaiden välienselvittelyä etelälohkossaEtelälohkossa ratkottiin sunnuntaina putoajaehdokkaiden paremmuutta. Lohkon perää piti porvoolainen FC Futura, mutta kaksikko Hyvinkään Palloseura ja Jalkapalloseura Airport City Vantaa oli vain pisteen ja kahden päässä jumbosijasta. Joukkueet tarvitsivat siis keskinäisestä ottelustaan kipeästi pisteitä.Ottelun avausjaksolla kotijoukkue HyPS oli selvästi niskan päällä. AC Vantaan pelaajat säikkyivät rohkeampia hyvinkääläisiä ja purkivat tilanteet tuon tuostakin kulmapotkuiksi. HyPS ei kuitenkaan pystynyt erikoistilanteita hyödyntämään, eikä pelitilannemaaliakaan ollut tullakseen. AC Vantaan puolustus näytti pelaavan henkisen kanttinsa äärirajoilla, mutta selviytyi silti painostuksesta urheasti. Puoliajan edetessä vierasjoukkue kehitteli myös vastaiskuhyökkäyksiä kohti HyPS-päätyä, mutta verkkoon asti eivät vantaalaisetkaan palloa saaneet. Taukotilanne oli siis 0-0.Toisen puoliajan AC Vantaa aloitti väkevästi pakottaen pelin isäntien päätyyn. HyPS ei ollut varautunut vieraiden äkilliseen päättävyyteen, ja kotijoukkue joutui nyt itse puolustamaan verkkoaan hätäratkaisuilla. HyPS selvisi, kun AC Vantaa väsyi tehottomuuteensa.Pian kotijoukkue otti taas pelin haltuunsa ja alkoi juonia kohti vantaalaismaalia. Puolustusrivistö oli kuitenkin tauon aikana ryhdistäytynyt. AC Vantaan alakerta katkaisi nyt hyvinkääläisten nousut hyvissä ajoin ennen maalipaikkaa. Toisaalta HyPS-hyökkääjätkin sortuivat ennalta-arvattavuuteen ja jopa yrittämisen pelkoon.Erotuomari Pauli Ojalehto päätti pelin mitäänsanomattomissa lukemissa 0-0. Tasapelipiste ei pelastanut sen paremmin koti- kuin vierasjoukkuetta putoamiskurimukselta, mutta ainakin se kasvatti eroa FC Futuraan. Yhdellä voitolla porvoolaisseura voi kuitenkin yhä siirtyä niin HyPS:n kuin AC Vantaan edelle.Piikkipaikka uusiin käsiin länsilohkossaRauman Pallo-Iirot palasi juhannustauolta kutkuttavaan tilanteeseen. Joukkue oli vain kaksi pistettä jäljessä lohkokärki Tampereen Pallo-Veikkoja, ja TPV:llä oli edessä kaksi kovaa peliä. Pallo-Iirojen viikko-ohjelma sen sijaan oli helpompi, joten lohkon piikkipaikkakin oli raumalaisten näppien ulottuvilla. Torstaina raumalaisryhmä aloitti kotonaan Ekenäs Idrottsföreningia vastaan. Ensimmäisellä jaksolla peli oli tasaista. Pallo-Iirot ei lähtenyt yllättämään vaan pelasi tutulla puolustusvoittoisella taktiikalla. EIF oli varautunut isäntien peruutteluintoon ja yritti lävistää muureja taitavalla syöttöpelillä. Taukotilanteeksi jäi kuitenkin maaliton 0-0.Toisella jaksolla Pallo-Iirot nousi rohkeammin hyökkäämään. Taktiikan muutos toi pian EIF:lle harmaita hiuksia, sillä kärkimiehet Jussi Aalto ja Jaakko Hovi laukoivat maalikehikkoon. Raumalaisosuma siinsi yhä lähempänä horisontissa. Ottelun 69. minuutilla Mika Saari sitten onnistui sijoittamaan EIF-vahti Juuso Heikuraisen selän taa lukemat 1-0EIF sisuuntui Pallo-Iirojen osumasta ja haki vimmatusti tasoitusta. Vierasjoukkueen yrityksissä oli kuitenkin ripaus ylivirettä, eikä tasoitusmaalia syntynyt. Peli päättyi Äijänsuolla numeroissa 1-0. Kun TPV jäi tasapeliin Salon Palloilijoita vastaan, otti Pallo-Iirot samalla sarjan kärkisijan. Lauantaina Pallo-Iirot matkusti Porin Palloilijoiden vieraaksi. Joukkueen ainoana tavoitteena oli ottaa heikohkosta porilaisryhmästä voitto ja säilyttää näin lohkon ykköspaikka.Porilaiset panivat kuitenkin tiukasti kampoihin. Ensimmäisellä puoliajalla PoPa oli ajoittain jopa niskan päällä pallonhallinnassa. Maalinteossa onnistui kuitenkin vierasjoukkue. Jakson ainokainen syntyi 22. minuutilla, kun Jussi Aalto sisukkaan taistelun jälkeen syötti Sami Vahannolle. Vahanto laukoi vaivatta vieraat 1-0 -taukojohtoon.Pallo-Iirot siirtyi 2-0 -johtoon heti toisen jakson alussa, kun Saku Peltosen vapaapotku upposi porilaisverkkoon. Maalin jälkeen kotijoukkue otti ohjat käsiinsä ja pakotti pelin Pallo-Iirojen päätyyn. PoPa ei kuitenkaan onnistunut hyödyntämään loistopaikkojaan ennen kuin yliajalla. Tällöin ulottuva puolustaja Petri Nieminen puski 2-1 -loppulukemat raumalaisverkkoon.Pallo-Iirot piti voittonsa myötä länsilohkon kärkipaikan, vaikka TPV otti voiton Kaarinan Pojista. Ensi viikolla joukkueet panevat kovan kovaa vastaan, kun raumalaiset matkustavat TPV:n vieraaksi Ratinan stadionille.Itälohkossa MP:n maalikarkelotItälohkon kärkipaikkoja havitteleva Mikkelin Palloilijat sai sunnuntaina vieraakseen Soccer Club Kuopio-Futis -98:n. Isäntien oli lupa odottaa helppoa ottelua, sillä SC KuFu-98 oli juuttunut sarjan hännille. Nousijajoukkue oli pystynyt voittoon vain Lahden Työväen Palloilijoita vastaan kesäkuussa. Kotijoukkue aloittikin vahvasti. Jo ottelun kuudennella minuutilla Lasse Malhonen hassutti helposti kuopiolaispuolustuksen ja ohitti maalivahti Janne Koskisen. Seuraavan varttitunnin ajan MP juoksi laidalta läpi, mutta ei onnistunut maalinteossa.Ottelun 21. minuutilta alkaen kyntensä osoitti Iiro Kiukas. Kiukas teki kymmenen minuutin aikana kolme maalia SC KuFu-98:n verkkoon, minkä jälkeen vierasjoukkueen oli vaikeata löytää enää taistelijan sieluaan. Taukolukemat olivat Kiukaksen maalien jälkeen 4-0, ja lisää olisi varmasti tulossa.Toista jaksoa ei ehditty pelattu vielä kymmentäkään minuuttia, kun MP johti kotikentällään jo 6-0. Ensin viimeisteli Malhonen ja sitten vaihtomies Juuso Aalto. SC KuFu-98:n selkäranka oli jo ollut hyvän aikaa poikki, eikä joukkueelta löytynyt enää pienintäkään hyökkäysintoa. Kuopiolaiset tyytyivät siirtelemään palloa mieheltä toiselle ja ilmeisesti toivomaan, ettei MP enää intoutuisi rokottamaan vieraitaan.MP kuitenkin jaksoi vielä. Viimeisen kymmenen minuutin aikana Malhonen viimeisteli hattutemppunsa, kokenut keskikenttämies Jari Sariola osui myös ja niin osui SC KuFu-98:n oma puolustajakin. Peli päättyi siis hurjissa lukemissa 9-0 isäntäjoukkue MP:n eduksi. Marginaali oli Kakkosessa kauden suurin ja auttoi MP:n nousemaan itälohkon kakkoseksi. Eroa kärkijoukkue Kings Kuopioon on yksi piste, mutta myös yksi ottelu. SC KuFu-98 jatkaa taistelua jumbosijaa vastaan. Sijoitus on lohkon toiseksi viimeinen.Kaksi kovaa tasapeliin pohjoisessaKakkosen pohjoislohkossa kohtasivat sunnuntaina sarjakakkonen ja -kolmonen, kun KPV:n Juniorit isännöi Terjärv Ungdoms SK:a. Ottelussa ei ollut jaossa sarjan kärkipaikka, sillä Palloseura oli ehtinyt livahtaa jo neljän pisteen karkumatkalle kaksikosta. Molemmille takaa-ajajille pistepotti oli kuitenkin elintärkeä nousutaistoa ajatellen.Ottelu alkoi Kokkolan Keskuskentällä railakkaasti. Maalihanat aukesivat jo toisella peliminuutilla, kun TUS-hyökkääjä Toni Korhosen upea laukaus yllätti KPV-vahti Juha-Matti Seppälän 25 metristä. Pian kaikui toisessakin päässä. Teerijärveläispuolustus kaatoi läpi päässeen Mikko Annalan, ja erotuomari Tom Lillhonga pani pallon pilkulle. Luottomies Tero Suominen latasi kuitenkin ohi maalin.TUS rankaisi isäntien epäonnesta hetimiten. Kotijoukkue oli vielä vähän häkellyksissä edellisestä, kun Korhonen kiirehti Sami Viitasalon keskitykseen kokkolalaismaalin eteen. Korhonen puski lukemiksi 2-0 jo 11. minuutilla. Maalin jälkeen TUS jatkoi hyviä otteitaan erityisesti pitkäsyöttöpelillä, mutta lisämaaleja ei vierasjoukkue saanut aikaan.KPV-j sen sijaan onnistui juuri ennen taukoa. Maalintekijä oli Janne Suutari, jolle Annala tarjoili namusyötön. Taukolukemat olivat siis 2-1 vierasjoukkue TUS:n hyväksi.Toisella jaksolla KPV-j oli huomattavasti pirteämpi kuin avauspuoliskolla. Toisaalta TUS näytti jo väsyneeltä. Peli pyöri lähes koko jakson TUS-päädyssä, ja KPV-j:n tasoitusosuman syntyminen näytti olevan vain ajan kysymys. Maalia kuitenkin odotettiin aivan yliajalle asti. TUS-kannattajat huutelivat jo vihellyksen perään, mutta erotuomari Lillhonga antoi pelin jatkua. Vierasjoukkueen epäonneksi KPV-j hyödynsi viimeisen mahdollisuutensa, kun Juha-Heikki Elon keskitys epäonnistui ja upposikin TUS-verkkoon.KPV-j ja TUS tahkosivat siis Kokkolassa 2-2 -tasapelin. KPV-j on ollut kotonaan verraten heikko, joten tasatulos pahimman kilpailijan kanssa oli kokkolalaisille kuin voitto. Pistejaon myötä kaksikko säilytti sijoituksensa. Lohkokakkonen TUS on nyt sarjakärki PS Kemiä kolme pistettä perässä. KPV-j:n tilanne on huonompi, sillä eroa on neljä pistettä, ja lisäksi niin PS Kemi kuin TUS ovat pelanneet yhden ottelun kokkolalaisia vähemmän.