Kakkosen viikkoraportti 25.9.2003

Kakkosen runkosarjassa pelattiin viimeinen kierros lauantaina 20.9. Ennakkosuosikit pitivät pintansa viimeisellä kierroksella, eikä peleissä juuri yllätyksiä nähty. Kunkin lohkon kaksi parasta jatkavat kaksiosaiseen nousukarsintaan jo ensi viikonloppuna, kun taas lohkojen 10. sijalle jääneet joukkueet pelaavat putoamiskarsintaa 4.10. alkaen.Etelässä PK-35 katkaisi Atlantiksen tienEtelälohkon viimeisen kierroksen kärkiottelu pelattiin Helsingin Pukinmäessä, jossa lohkovoiton varmistanut Pallokerho-35 otti vastaan paikallisvastustaja Atlantis Akatemian. Vierasjoukkue Atlantis A haki vierailulta ehdottomasti voittoa, sillä joukkue oli taulukossa vasta kolmantena. IFK Mariehamn oli sarjakakkosena pinnan verran edellä. Lisäksi ahvenanmaalaisilla oli turvanaan parempi maaliero, joten tasapisteistä ei Atlantis A karsintaan pääsisi.Ottelu alkoi vauhdikkaana ja tasaisena, mutta vailla kunnon maalipaikkoja. Molemmat joukkueet esittivät tiukkaa puolustuspeliä, eivätkä hyökkäykset tahtoneet nousta maalinedustalle lainkaan. Vasta ensimmäisen vartin jälkeen alkoi tekopaikkoja avautua Atlantis A:n päätyyn, kun PK-35:n syöttöpeli alkoi kulkea. Isäntien sihti ei kuitenkaan ollut kohdallaan, vaan rennosti pelannut PK-hyökkääjistö laukoi aina aavistuksen verran maalikehikon ohi. Vieraiden paras maalipaikka puolestaan tuli vapaapotkusta, joka kuitenkin tyssäsi muuriin. Näin taukotilanne oli 0-0.Toisella jaksolla peli jatkui iloisena ja hyökkäyspainotteisena, mutta PK-35 jatkoi itsepintaisesti hallintaansa. Atlantis A:n tilaisuudet tulivat edelleen erikoistilanteista, kun kotijoukkue joutui rikkomaan vastaiskuihin lähteneitä pelaajia. Ottelun avausosuman teki kuitenkin ansiokkaasti PK-35 tunnin pelin kohdalla. Atlantis-maalivahti Tommi Särkkinen torjui ensin Thomas Granlundin lujan laukauksen, mutta kakkospallosta Vesa Kosonen viimeisteli isäntien 1-0 -johtomaalin.Atlantis A tuli pian perästä. Avausosuma ehti vanheta vain kuutisen minuuttia, kun vieraat nousivat alivoimahyökkäykseen ja puolustaja Antti Kokko viimeisteli tarkasti numerot 1-1. Atlantis A tarvitsi kuitenkin voittoa, jotta noususta Ykköseen voisi edes haaveilla. Joukkue kiristikin ensin puolustustaan takaiskun pelossa, kun taas PK-35:ssa tasoitusosuma sai käyntiin uuden vaihteen. Maalivahti Särkkinen piti Atlantis A:n vielä mukana nousukisassa.Viimeisten minuuttien aikana peli kävi raivoisasti laidasta toiseen, ja molemmat joukkueet olivat lähellä voittoa. PK-35:n voitto-osuma ehdittiin hylätäkin paitsiona. Virallista maalia eivät pelaajat kuitenkaan aikaan saaneet, vaan ottelu päättyi tasalukemissa 1-1. Atlantis A:lle pistejako oli katkera, sillä se ei riittänyt nousukarsintaan. Ensi kauden Ykkösen paikasta haaveilevat nyt PK-35 ja IFK Mariehamn, jotka aloittavat karsinnan viikonloppuna itälohkon kärkikaksikkoa vastaan. PK-35 mittaa Mikkelin Palloilijoiden kunnon, ja IFK Mariehamnin vieraaksi tulee Kings Kuopio. Etelälohkon hänniltä suoraan Kolmoseen putoavat AC Vantaa ja porvoolainen Futura, joiden tilalle nousevat kaksi Helsingin/Uudenmaan piirin nousukarsinnassa parhaiten menestynyttä joukkuetta. Tässä kolmosen nousukarsinnassa kolmanneksi sijoittunut joukkue pelaa paikastaan FC Kiffeniä vastaan, joka jäi Kakkosen etelälohkossa sijalle 10.PS-44 vaihtaa länsilohkosta KolmoseenLänsilohkossa kauden suurin pettymys, Pallo-Sepot -44, taisteli viimeisellä kierroksella sarjapaikastaan Salon Palloilijoiden vieraana. Joukkue oli ennen lauantain ottelua suoraan putoamiseen johtavalla 11. sijalla, mutta vierasvoitto SalPa:sta saattaisi nostaa valkeakoskelaiset vielä karsintaan. Samalla tosin Maskun Palloseura saisi pelata korkeintaan tasan omassa ottelussaan, jolloin PS-44 saisi maalieron turvin lisäaikaa putoamisen välttämiseksi.Vierasjoukkue PS-44 tuli Salon Urheilupuistoon kovalla sykkeellä sarjapaikkaansa turvaamaan, mutta SalPa pysyi kotikentällään lujana. Ensimmäisellä jaksolla isännät joutuivat keskittymään paljon oman verkkonsa turvaamiseen, mutta saivat myös rakennetuksi satunnaisia maalipaikkoja PS-44:n puristuksen hellittäessä. Ottelun 36. minuutilla SalPa:n keskikenttämies Miihkali Haverila laukoi kaukaa ja siirsi kotijoukkueen 1-0 -johtoon. PS-44 puski maalin jälkeen kovaa mutta päättömästi, eikä lisämaaleja syntynyt.Toiselle puoliajalle PS-44 vaihtoi koneeseen uutta pykälää ja saikin pelin rullaamaan mielensä mukaan. Reilun tunnin jälkeen valkeakoskelaiset taistelivat itselleen oikeutetun tasoituksen, kun keskikentän Markus Sairiala veti vastustamattomasti ohi salolaisvahti Mikko Känkäsen. Tilanne oli 1-1 ja PS-44 jatkoi pakollista painostusta.Taitava SalPa veti kuitenkin pidemmän korren. Ottelua oli jäljellä vartin verran, kun hyökkääjä Jukka Björn veti kaukaa ja vei taas joukkueen keulille. Kuuden minuutin kuluttua PS-44 nousi vielä Maru Allan Grönroosin osumalla tasoihin. Valkeakoskelaisten paukut loppuivat kuitenkin kesken, kun joukkue viimeisillä minuuteilla haki pakkovoittoa riskipelillä. SalPa pääsi yrittämään rankaisua alimiehisen alakerran läpi, mutta kärkikaksikko Jan Lomski ja Joni Loimulahti eivät onnistuneet viimeistelyssä.SalPa ja PS-44 päätyivät siis Salon urheilupuistossa lukemiin 2-2. Tämä tiesi sitä, että PS-44 jatkaa ensi kaudella palloilua Kolmosessa yhdessä länsilohkon hännänhuipun Porin Palloilijoiden kera. Putoamiskarsintaan päätyi tämän kauden nousija MaPS. Sarjan yläpäässä puolestaan eivät asetelmat viikonloppuna muuttuneet: lohkovoiton otti Pallo-Iirot, mutta vain maalieron turvin ennen Tampereen Pallo-Veikkoja. Kaksikko kohtaa pohjoisen parhaimmiston Ykkösen nousukarsinnassa.Idässä FCV:n runkosarja päättyi murskatappioonIdässä oli lohkon nokkimisjärjestys selvinnyt jo ennen viimeistä kierrosta. Kings ja MP olivat varmoja nousukarsijoita ja toisaalta KuFu-98 ja TP-Lahti varmoja putoajia. Otteluissa oli siis pelissä enää joukkueiden kunnia. Omaansa lähti puolustamaan sarjanousija FC Vaajakoski, jonka paikka putoamiskarsinnassa oli varmistunut aiemmin. Vastustajaksi tuli viime vuonna putoamiselta säästynyt Säynätsalon Riento, joka oli nyt pelannut pirteän kauden itälohkon epätasaisuudesta huolimatta.SäyRi aloitti vahvasti alavireistä FCV:ta vastaan. Jo kuudennella peliminuutilla laukoi keskikenttäpelaaja Miikka Järvenpää vieraat 1-0 -johtoon. SäyRi esiintyi muutenkin vaajakoskelaisia vahvemmin: kotijoukkue pysyi mukana keskikentällä, jossa se ajoittain myös hallitsi tapahtumia, mutta pelimoraali oli kateissa niin hyökkäys- kuin puolustuspäässä. SäyRi pääsi helposti lävistämään kovana tunnetun FCV-alakerran ja rankaisi aiheellisesti. Ottelun 18. minuutilla konkari Sükrü Uzuner viimeisteli lukemiksi 2-0.Viitisen minuuttia Uzunerin osuman jälkeen onnistui FCV:n Harri Jauhiainen ohjaamaan yllätystasoituksen vieraiden verkkoon, mutta sitten peli repesi käsiin. Avausjakson viimeiset 20 minuuttia olivat SäyRi:n ylivoimaa ja maalisadetta. Joukkue teki vielä neljä osumaa ja samalla Uzuner viimeisteli hattutemppunsa. Taukotilanne oli hurja 6-1 vieraiden hyväksi.Toisella jaksolla peli oli tasaisempaa, mutta vailla panoksia. Joukkueet siirtelivät palloa pelaajalta toiselle vaisusti, kun ottelun voittaja oli jo molemmille osapuolille käynyt selväksi. SäyRi:n Tuomo Holmberg osui kuitenkin vielä kahdesti ja sinetöi näin oman hattutemppunsa.SäyRi korjasi siis Vaajakosken urheilupuistosta voiton lukemin 8-1. Joukkue sijoittui sen myötä itälohkon sijalle kuusi. FCV puolestaan koki kauden rumimman tappion juuri putoamiskarsinnan kynnyksellä, mikä saattoi viedä miehistöstä mehuja sarjapaikan turvaamiseksi. Lopputulos nähdään 4. lokakuuta, kun karsinnan ensimmäinen osaottelu pelataan.PS Kemille pohjoislohkon ylivoimainen voittoPohjoisen päätöskierroksella oli ohjelmassa sarjan kärkiottelu, kun yhteen ottivat Terjärv Ungdoms SK ja Palloseura Kemi Kings. Molemmat olivat jo varmistaneet paikkansa nousukarsinnoissa, joten ottelusta odotettiin letkeää - mutta kemiläisten hallintaa. TUS oli nimittäin kesällä aiheuttanut PS Kemille sarjakauden ainoan tappion, joten iltapäivän vierasjoukkue halusi maksaa potut pottuina.Ottelu oli alusta alkaen tasainen yhtä miestä lukuunottamatta. TUS suojasi ja rakensi pätevästi, mutta kemiläishyökkääjä Esa Savolainen oli kotijoukkueelle pitelemätön. Pohjoislohkon maalikuninkuutta havitellut Savolainen vei PS Kemin johtoon 11. minuutilla aivan TUS-verkon edestä. Avausmaalin jälkeen TUS:n kentällinen oli hetken sekaisin, eikä Savolainen jättänyt tilaisuutta käyttämättä. Kapellimestari teki 15. minuutin kohdalla lukemiksi jo 2-0. Toisen takaiskun jälkeen  vierasjoukkue sai taas juonesta kiinni ja pani peliin tutun tulisielunsa. Maalinteossa ei teerijärveläisryhmä kuitenkaan ollut lauantaina parhaimmillaan, vaan pallo pyöri ehkä epäonnekkaastikin PS Kemin maalikehikon ohi. Taukolukemat olivat 2-0.Toisella puoliajalla edettiin pitkään tasaisissa lukemissa, kun osapuolet hakivat vastustajasta henkistä yliotetta. TUS käytti hetkittäin rajujakin otteita, mutta ei silti onnistunut taltuttamaan PS Kemin voitonjanoa. Kun ottelua oli jäljellä viitisen minuuttia, sinetöi Savolainen ottelun päätöslukemat 3-0 ja kaappasi samalla itselleen pohjoislohkon maalikuninkuuden.PS Kemin 3-0 -voitto TUS:sta tiesi sitä, että joukkueen lohkovoiton marginaali kasvoi lopulta 16 pisteeseen. TUS otti toisen nousukarsintapaikan vain pisteen erolla Vasa IFK:iin. Kaksikon kausi jatkuu jo ensi sunnuntaina, kun joukkueet kamppailevat noususta länsilohkon kärkiparia vastaan. PS Kemi kohtaa karsinnassa TPV:n ja TUS raumalaisen Pallo-Iirot.Lohkon häntäpään asiat puolestaan oli ratkottu jo edellisillä kierroksilla: putoamiskarsinnalla syksyään jatkaa Kaskö IK, ja varmasti Kolmosesta vauhtia hakee Öja-73. Toista suoraa putoajaa ei tarvinnut etsiä, koska pohjoisessa oli tällä kaudella mukana yksi joukkue vähemmän kuin muissa lohkoissa.