Kakkosen katsaus – JJK juhli derbyssä

Juttusarjassa pureudutaan Kakkosen kiinnostavimpiin tapahtumiin nostamalla esiin viisi mielenkiintoista pointtia niin menneeltä kuin alkavalta viikolta.

Viikko 27

1. Harjun stadionilla oli torstaina suuren urheilujuhlan tuntua, kun JJK ja FC Vaajakoski kohtasivat ensimmäistä kertaa 14 vuoteen. Derbyä todisti paikan päällä huimat 1 699 katsojaa, ja Tapio Suomisen selostama Keskisuomalaisen striimi keräsi runsaasti katsojia ja kiinnostusta.

JJK aloitti maalinteon, kun Robin Saastamoinen vei isännät johtoon. Viime ottelussa hattutempun mättänyt Matias Sarlin tasoitti, mutta JJK-legenda Mikko Manninen nousi loppuhetkillä sankariksi komealla soolomaalillaan. Ottelun kooste löytyy FC Vaajakosken Youtube-kanavalta.

2. Kai Meriluoto nousi harvinaiseen kerhoon iskettyään hattutempun Atlantis FC:n verkkoon perjantaina. Kolme maalia Kakkosen ottelussa ei ole tavatonta, mutta moni 17-vuotias ei ole onnistunut siinä.

Sarjanousija Atlantis johti vielä 78. minuutilla 3–1, kunnes Meriluoto viimeisteli illan toisensa. Saku Heiskanen tasoitti muutamaa minuuttia myöhemmin ja Meriluoto teki 3–4-voittomaalin 87. minuutilla. Poikamaajoukkueiden vakiokasvo oli lähellä hattutemppua kahdesti viime kaudella, ja onnistuminen tapahtui lopulta uran 15. Kakkosen ottelussa.

3. Klubi 04 teki pienimuotoisen ihmeen, mutta myös JBK:n lauantainen nousu RoPS/2:n isäntänä oli komea. Kautensa voitokkaasti aloittanut vierasjoukkue oli puoliajalla 1–3-johtoasemassa ja porskuttamassa kolmanteen peräkkäiseen voittoonsa, mutta JBK:n kiri alkoi 20 minuuttia ennen loppua. Kevin Larsson osui kahdesti ja Viktor Strömbäck kerran, ja pisteet jäivät Pietarsaareen.

Tuloksen myötä C-lohko on kutkuttavan tasaisessa tilanteessa – peräti kahdeksalla joukkueella on kasassa kuusi tai seitsemän pistettä. Viime kaudella SJK Akatemia voitti 11 ensimmäistä otteluaan, mutta nyt neljän kierroksen jälkeen yksikään lohkon joukkueista ei jatka puhtaalla pelillä.

4. PK-35 kaatoi NJS:n selvästi 4–0, mutta lauantain lukemat eivät kenties kerro koko totuutta. Pallokerhon maalivahti Toni Korkiakoski joutui nimittäin tekemään täyden päivätyön nollapelin eteen – mies torjui rangaistuspotkun kahdesti. Nollapeli oli PK-35:lle jo kolmas peräkkäinen.

Sarjanousija on ollut erityisen vakuuttava kotiotteluissaan, sillä kahden ensimmäisen kotipelin maaliero on 7–0. Joukkue on ollut ennenkin vaikea voitettava kotonaan – vajaan kahden vuoden aikana, elokuusta 2018 alkaen, täydet sarjapisteet on ryöstetty Pihlajamäestä vain kerran.

5. Helmikuussa menehtynyttä Miikka Leinosta muistettiin Kauniaisissa sunnuntaina. GrIFK, jossa Leinonen olisi pelannut tulevan kauden, kohtasi illan ottelussa FC Espoon, jota laitapakki edusti juniorivuotensa sekä edelliset kaudet. Ennen derbyn alkua järjestettiin muistotilaisuus sekä hiljainen hetki.

Kotijoukkueen seuraikoni Daniel Langhoff nousi sankariksi rankkasateessa pelatussa ottelussa, jota todisti GrIFK:n kauden ennätysyleisö (319). Hän viimeisteli sekä avaus- että voittomaalin, joista jälkimmäinen syntyi 87. minuutilla. 2–1-voitto oli isännille helpottava, sillä se toi GrIFK:lle kauden avauspisteet ja nosti joukkueen putoamisviivan yläpuolelle.

Viikko 28

1. KuFu-98 – RFA to 9.7. 18:30

Kuopiolaisten kurssi kääntyi täysin, kun tappioputki päättyi hienolla 5–1-voitolla OLS:sta. Kahdella 4–0-vierastappiolla kautensa avannut KuFu-98 oli omaa luokkaansa kotikentällään, ja onnistumisia tuli laajalla rintamalla, kun kaikki maalit merkittiin eri pelaajille.

KuPS:n farmijoukkue kohtaa RoPS:n vastaavan ottelussa, jonka osalta kummankin joukkueen nimilista kannattaa painaa mieleen. Moni pelaaja on noussut näistä reserveistä edustukseen – yhtenä viimeisimmistä RoPS:n 17-vuotias Jussi Niska, joka oli rovaniemeläisten parhaimpia pelaajia viime viikon Veikkausliiga-avauksessa.

2. JäPS – PEPO pe 10.7. 18:30

A-lohkon kenties suurimmat ennakkosuosikit lähtevät keskinäiseen vääntöön hyvistä lähtökohdista. JäPS johtaa lohkoa puhtaalla pelillä neljän vakuuttavan voiton jälkeen. FC Honka/Akatemia jäi viikonloppuna järvenpääläisten jalkoihin lukemin 4–0, mutta kauden toistaiseksi kovin testi lienee edessä tällä viikolla. Honka-ottelun tapaan myös PEPO-peli näkyy suorana Ruudusta.

3–0-tappion NJS:lle edellisessä ottelussaan kärsinyt PEPO teki viime viikolla komean ryhtiliikkeen MiPK:n isäntänä, kun mikkeliläiset kaatuivat 616 katsojan edessä numeroin 3–1. Lappeenrantalaiset julkistivat peliä edeltävänä päivänä merkittävän pelaajasopimuksen – viime kausien luottovahti Craig Hill vahtii joukkueen maalia myös tällä kaudella.

3. Kultsu FC – Lahden Reipas la 11.7. 14:00

Kautensa voitolla sekä kahdella tappiolla aloittaneet Kultsu FC ja Reipas iskevät yhteen ”kuuden pisteen ottelussa”. Kotijoukkueen hyökkääjälupaus Samson Akoh Abah nousi paikallisten tietoisuuteen viimeistään PKKU-voitossa, jossa mies iski hattutempun. Reippaan puolustuspeli on sujunut alkukaudella hyvin, mutta pysyvätkö lahtelaiset nigerialaisen vauhdissa?

Ottelun jälkeen on luvassa Kultsu FC:n tukikonsertti. Kotiteollisuus kruunaa hienon tapahtumapäivän ja aloittaa keikkansa kello 19:00.

4. VIFK – JIPPO su 12.7. 16:00

JIPPO:n Joona Hiltunen teki viime kaudella KuFu-98:lle komeat 13 maalia, mutta tänä kesänä tahti on ollut vielä vakuuttavampi. Verkot ovat soineet kolmessa ottelussa viidesti ja kerran noin 50 minuutissa. Maalimäärästä tekee vielä vakuuttavamman se, että JIPPO on tehnyt yhteensä kuusi maalia.

Joensuulaiset kohtaavat tällä viikolla VIFK:n, jonka kausi on alkanut murheellisesti. Vaasalaiset eivät ole onnistuneet avaamaan pistetiliään, kun kaikki kolme ottelua ovat päättyneet tappioon. VIFK:n lisäksi vain paikalliskilpailija FC Kiisto on yhä vailla pisteitä – päättyykö piina viikonloppuna?

5. Ilves/2 – FC Espoo su 12.7. 17:00

Tamperelaiset pelasivat upean kauden jo viime vuonna sijoituttuaan B-lohkon kolmanneksi, mutta tämän kesän vire on silti yllättänyt monet. Nuori joukkue on voittanut neljä ensimmäistä otteluaan, ja johtaa lohkoaan neljän pisteen erolla Pargas IF:ään. Viides peräkkäinen voitto on tarjolla sunnuntaina, kun FC Espoo vierailee Tampereella.

Ilves/2 on kunnostautunut voittamisen lisäksi maalinteossa. Joukkue on tehnyt neljässä pelissä 13 osumaa, mikä on eniten kaikista B-lohkon joukkueista. Kolme Ilves-pelaajaa, Miska Rautiola, Santeri Haarala sekä Eetu Mömmö, löytyvät lohkon maalipörssin kärkikolmikosta. Mahdollisia maalijuhlia pääsee seuraamaan Ruudun suorasta lähetyksestä.

Kuva: Jussi Reinilä / JJK